która może zastąpić obiad. Składniki: pojedyncza pierś kurczaka 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 główki sałaty lodowej 1 jabłko kawałek zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy stołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy a następnie nacieramy papryką, solą i pieprzem(...)czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy i osuszamy warzywa i jabłko. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiekarniku. Tym razem ziemniaczki zapiekłam z warzywami i serem. Wyszło naprawdę smakowite danie. Składniki: 1 opakowanie mrożonych ziemniaków pokrojonych w ósemki 1 bakłażan 2 małe czerwone cebule pomidorki koktajlowe (dowolna liczba) opakowanie mozzarelli w kuleczkach lub pokrojona w kostkę kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, kminek, suszony czosnek, słodka papryka olej Naczynie do zapiekania nasmarować w środku olejem. Wyłożyć(...)Bakłażana umyć , pokroić w ćwiartki, obsmażyć z odrobiną soli na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do ziemniaków. Cebule obrać, pokroić w grube piórka i rozsypać na warzywach. Na wierzchu ułożyć pomidorki i odsączoną z zalewy mozzarellę. Włożyć do nagrzanego do 200oC piekarnika i zapiekać ok. pół godziny (aż ziemniaki i cebula zmiękną
Czerwień i błękitzawarta w szparagach skutecznie obniża poziom ciśnienia tętniczego we krwi. SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo(...)podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na tłuszcz poszatkowaną świeżą pokrzywę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę dusimy, aż do czasu, kiedy pokrzywa "zwiędnie". Szparagi kroimy na 2-cm kawałki, pomidorki przekrawamy na pół i wszystko wrzucamy na patelnię. Smażymy całość ok 3 minut. Dodajemy część posiekanych ziół. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie
Naturalna Kuchniałyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki koktajlowe Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej(...)jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić lub podawać od razu. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl
Mango Papajajuż na pewno nie smakuje jak 300 kcal. Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić(...)Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach
Matka Żywicielkamąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki(...)zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki, na nie układam plastry mozzarelli, przedzielam je paseczkami
Z Majeczką w kuchnidrugie śniadanie :) Więc równie dobrze można uznać, że były to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł - pół kostki sera feta - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, zgodnie(...)soli oraz pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy podzielonego na "różyczki" brokuła. Gotujemy 3 - 4 minuty BEZ pokrywki. Odcedzamy na durszlaku. 3. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy wystudzonego brokuła i makaron. 4. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi. Przekładamy do miski
Kraina Tysiąca Smakówsię do sporządzenia dipu. Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco(...)sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy
Symfonia Smakówzdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę(...)Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharznajlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano i bazylii pieprz i sól Przepis – Sałatka pizza(...)nasz produkt. Tortellini dodajemy do miski, do której trafiają też plastry pepperoni przekrojone na pół. Do miski wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki, a także w drobna kostkę pokrojoną paprykę i pomidorki. Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z nim wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio solimy i pieprzymy nasz sos. Całość przelewamy do naszej miski
Kuchennyviral.plWyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku, a tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej • kilka pomidorków koktajlowych Zielony sos • po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku • garść orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz(...)wrzucić orzechy i dalej miksować. • Dolać oliwę w dwóch porcjach i zmiksować na gładką emulsję. • Fasolkę wymieszać z sosem, na wierzchu położyć połówki pomidorków, posypać kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi
To co kochamoliwie) 1 mała cebula 6-8 sztuk brązowych pieczarek 1 łyżka oliwy 1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek(...)przez ok. 5 minut. Prosto na patelnię wkrusz tofu, dopraw solą kala namak i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez kolejne 5 minut. Tofucznicę podawaj udekorowaną listkami bazylii i połówkami pomidorków. Smacznego
Roślinna - blog wegańskinadzieje, że rozsmakujecie się w mojej cukinii i wrócicie po więcej. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6 zł SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 5 pomidorów koktajlowych lub daktylowych 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka płatków parmezanu oliwa z oliwek sól(...)cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy
kulinarnyJaSałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami. Normal 0 21 false false false
Kuchnia Bon Appetitjajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu(...)suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaimieniny rodziców. Dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Bardzo polecam, póki są jeszcze w warzywniakach szparagi. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewki pół pęczka zielonych szparagów garść ziaren słonecznika Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól(...)pół. Wrzucić na osolony i ocukrzony wrzątek i ugotować na pół twardo (najpierw wrzucić środkowe części, a po minucie główki). Odcedzić, przelać zimną wodą. ?Składniki sosu wymieszać i schłodzić. Pomidorki pokroić w plastry. Kukurydzę i fasolę odcedzić z zalewy, fasolę przepłukać. Z rzodkiewek uciąć nać i pokroić w plastry. W salaterce umieścić fasolę, kukurydzę, pomidorki, rzodkiewki i szparagi. Polać sałatkę
Czerwień i błękitdodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia suszone pomidory z pestkami dyni 1 puszka tuńczyka ser feta pomidorki koktajlowe sól różowa młotkowana kolendra z pieprzem olej kokosowy do smażenia/pieczenia Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora(...)wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam pomidorki
kruche babeczkiporcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera naciowego, 3 łyżki cebulek marynowanych, 1 czerwona cebula, 3 łyżki oliwek (zielone, czarne) w plasterkach, 6 pomidorków koktajlowych, listki świeżej bazylii, kilka rzodkiewek, 1 łyżka sezamu czarnego, kilka liści świeżego czosnku niedźwiedziego, dressing: 70 ml oleju rzepakowego, ½ soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść(...)miksujemy kilka sek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej, oliwki, pokrojoną w paski paprykę i rzodkiewkę, oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki, cebulę, seler w plasterkach i marynowane cebulki. Całość mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem, oraz dodajemy listki bazylii i czosnku niedźwiedziego. Sałatkę podajemy z dressingiem z oleju i czosnku
Moniki Smakołykiszklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej 4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta(...)smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy
Czary - gary w kuchnimała papryka czerwona 1 duża cebula 200g pieczarek starty ser do posypania 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup) 1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie: Na początku robimy zaczyn: drożdże, cukier(...)olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się
Amatorka kuchenna