pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:112/200)

Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 184

trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki kabanos Kilka plastrów okrągłej wędliny Jeden plaster drobiowej wędliny Ketchup łagodny Żółty ser (jako dodatki do ciuchci można użyć tak naprawdę wszystkiego co jest w lodówce(...)wycinamy pociąg. Ciasto smarujemy ketchupem. Następnie posypujemy całość żółtym serem i dopiero na to układamy poszczególne elementy pociągu. Okrągłą wędlinę jako koła, a kabanos jako łącznik między nimi. Pomidorki jako dach i komin. Z papryki wycinamy numerek ciuchci, a z wędliny okno. Całość zapiekamy około 15 minut w piakrniku nagrzanym do 180 stopni. Zajadamy wraz z dziećmi na ciepło

Kolizje Smaków
Pstrąg w sezamie z warzywnym "risotto" i lekką sałatką 84

smażenia i odrobina masła  8 łyżek brązowego ryżu  papryka mała  1/2 cukinii  1 cebula  ząbek czosnku  pęczek kopru  mix sałat  pomidorki koktajlowe ok.8 szt rzodkiewka ok 4 szt dressing miodowo - musztardowy, użyłam: łyżkę musztardy gruszkowej, może być dowolna, łyżeczka miodu, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, łyżka soku z cytryny(...)podsmaż posiekaną drobno: cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ugotowany ryż i posiekany drobno koperek. Mix sałat wymieszaj z pokrojoną w plasterki rzodkiewką, pokrojonymi drobno pomidorkami i polej przygotowanym dressingiem (jego składniki należy wcześniej po prostu wymieszać). Rybę smaż na rozgrzanej patelni przez jakieś 6-7 minut od strony skór, a następnie minutę lub dwie

Mango Papaja
Grecka sałatka z fasolą, grillowaną cukinią i oliwkami 157

gronie bliskich, a prosty posiłek zamienicie w najprawdziwszą ucztę Składniki na 4 porcje: około 250 g ugotowanej białej fasoli, najlepiej mniejszej odmiany 1 mała cukinia około 200 g pomidorków koktajlowych około 100 g greckich oliwek kalamata lub innych, według preferencji (bez pestek) 1 mała szalotka 1 – 2 łyżki oliwy extra virgin około 1/2 – 1 łyżka soku z cytryny lub białego(...)niedużym ogniu około 3 – 4 minuty, aż cukinia miejscami lekko zbrązowieje. Plastry przewrócić i grillować na drugiej stronie dalsze 2 – 3 minuty. Przełożyć na talerz i odstawić do wystudzenia. Pomidorki przepołowić, szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, zioła posiekać. Do miski przełożyć fasolę, pomidorki, cebulkę, oliwki (można pokroić je wcześniej na plasterki), cukinię i posiekane zioła. Dodać oliwę i oregano, wymieszać

Even Better Food
Komosa ze szparagami, szpinakiem i pieczonymi pomidorkami 222

pochłonie dużo czasu. Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 szklanki komosy ryżowej ( quinoa ) 10 – 15 zielonych szparagów 3 spore garście szpinaku baby lub posiekanych dużych liści szpinaku około 20 pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy nierafinowana sól, czarny pieprz do smaku, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki(...)Dodać kozieradkę i kolendrę (ewentualnie również kurkumę) oraz komosę – przemieszać, wlać szklankę wody i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować 15 minut. Pomidorki umyć, osuszyć, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C(T). Piec około 15 – 20 minut, aż skórka pomidorków pomarszczy się. Szparagi pozbawić

Even Better Food
Karczochy marynowane 100

karczochy, 2 cytryny, 2 ząbki czosnku w łupinie, 2 szalotki w łupinie, 2 listki laurowe, ziele angielskie, 2 gałązki rozmarynu, 4 pomidorki koktajlowe, 0,5 łyżki soli morskiej, 200ml oleju z pestek winogron, 100ml oliwy z oliwek, 80 ml octu balsamicznego, Podczas obierania karczocha, należy smarować go sokiem z cytryny, w innym przypadku bardzo szybko nam ściemnieje. Karczochy umyć, ściąć(...)ściemniało. Do garnka wlać olej i oliwę, dodać rozmaryn, sól, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza.  Dodać serca karczochów, a następnie pomidorki. Gotować, nie dopuszczając do podniesienia temperatury. Po około 20 minutach dodać ocet. Gotować jeszcze 5 minut. Wyjąć rozmaryn. Karczochy i pomidorki przełożyć do wyparzonych słoiczków, zalać olejem. Zakręcić. Odstawić do ostudzenia. Jeżeli

królestwo garów
Pizza na cienkim cieście z rucolą i szynka szwarcwaldzką 127

jakieś 30 minut do wyrośnięcia. Co potrzebujemy do pizzy :  1/2 koncentratu 3 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich ok 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (2x 100g z LIDLA) 200 g pomidorków koktajlowych 6 plastrów żółtego sera opakowanie sera brie opakowanie rucoli W międzyczasie, gdy wyrasta nam ciasto - rondelek stawiamy na ogniu, podlewamy kieliszkiem wody i dodajemy pół koncentratu, 3 ząbki czosnku(...)układamy na niej cienkie plasterki zółtego sera. Wkładamy do pieca na ok. 10 minut - sprawdzając czy aby nie za bardzo  się nam przypieka. W międzyczasie kroimy na pół pomidorki, kroimy szynkę szwarcwaldzką oraz ser brie. Dodaj napis Ciasto musi być cienkie i chrupkie. Po wyjęciu z pieca kroimy je na części, posypujemy rucolą, dodajemy pomidorki, ser i szynkę - dodajemy

dlaSmaQ
Tagliatelle z owocami morza 133

ośmiorniczek baby, 200 g kalmarów baby, 12 krewetek, 250 g tagliatelle, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cm imbiru świeżego, 1 chili, 5 cm trawy cytrynowej, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwa, 2 dymki ze szczypiorem, 50 ml białego wytrawnego wina,   sól kolendra Ośmiorniczki i kalmary oczyścić. Ośmiorniczki zblanszować we wrzącej wodzie, wyjąć, przełożyć do zimnej wody, osuszyć(...)cytryny, oliwę – wymieszać. Marynatę podzielić. Ośmiorniczki wymieszać z marynatą. Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 minut. Cebulki dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Ugotować makaron. Pomidorki przekroić na pół. Na oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć na silnym ogniu 1 minutę. Następnie dodać pomidorki i szczypior, podsmażyć je chwilę, wlać wino. Smażyć 2 minuty

królestwo garów
Aromatyczna sałatka z komosą ryżową i ciecierzycą (Tabulè di quinoa con ceci) 143

Inoltre potrà sempre diventare protagonista della classica schiscetta da consumare come pranzo al lavoro o a scuola.  Buon appetito :) SKŁADNIKI 300 g ugotowanej komosy ryżowej 300 g pomidorków koktajlowych 400 g ugotowanej ciecierzycy 50 g natki pietruszki 10 g mięty 1 ogórek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki soku(...)cucchiai di succo di limone 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva sale, pepe *  La ricetta è stata realizzata in collaborazione con " Gruppo Macro " e " Oreegano ". PRZYGOTOWANIE Pomidorki kroimy na ćwiartki a ogórek i cebul ę  w kostkę . **** PREPARAZIONE Tagliate i pomodorini in quarti, poi il cetriolo e la cipolla a dadini. W miseczce mieszamy 3 łyżki

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z rukolą i szynką parmeńską 357

parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi – na pewno będzie równie smacznie. Taką sałatkę przyrządza się bardzo szybko, ponieważ w tym przypadku nie ma tu konieczności obrabiania składników. Jeżeli chodzi o proporcje, zostawiam(...)zalewie garść kawałków parmezanu oliwa z oliwek do polania Przepis 1 Rukolę myjemy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy kolejno kawałki szynki parmeńskiej i pokrojone w mniejsze kawałki pomidorki. 2 Całość posypujemy parmezanem i polewamy oliwą - możecie użyć także oliwy z suszonych pomidorów lub sosu balsamico. Artykuł Sałatka z rukolą i szynką parmeńską pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Focaccia pachnąca rozmarynem 174

sztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 300 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach pieprz Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie(...)grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą, ułożyć na nich przekrojone na pół pomidorki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 196

połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6  pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.  Zdejmujemy z patelni(...)mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło. Pycha

ChilliJemy
Zapiekanka z kurczakiem, szynką i pieczarkami. 276

mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek  10 pomidorków koktajlowych 15 dag . sera żółtego 3 jajka 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna) oliwa z oliwek 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: makaron ugotować al dente polędwiczki(...)posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany

Kuchnia Beaty
Kurczak Dak Bulgogi z surówką i ryżem 139

przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka cukru palmowego 50 ml octu ryżowego sól(...)Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie

R'n'G Kitchen
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 243

łyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta)          - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych   - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku(...)Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić

Wegańska kuchnia orientalna
SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z BESZAMELU 110

przygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków wędzonej polędwicy 1 łyżka startego żółtego sera 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki posiekany szczypiorek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około1 szkl mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Szparagi obrać i gotować w związanym pęczku(...)minuty na jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, ułożyć plasterki pomidorków i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach