podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy lub oleju czarne oliwki ok 15 szt pomidorki koktajlowe ok 20 szt oliwa lub olej arachidowy do skropienia Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę(...)koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Gotową focaccie podawać
Monia miesza i gotujeMoją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami. pozostawiamy do wystygnięcia(...)Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy
Mój Smak na Życieteraz błogie lenistwo i niech nikt, nie waży się mi przeszkadzać ;) SKŁADNIKI: na 1 porcję 5 liści sałaty rzymskiej 1 jajko ugotowane na twardo 4 filety z anchois 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) 2 kromki chleba tostowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego parmezanu sól pieprz sok z cytryny oliwa ostra musztarda (opcjonalnie) A jak to zrobić: Z chleba odkroić skórkę(...)sól, pieprz, parmezan, oliwę i sok z cytryny - przemieszać. Jajko pokruszyć w palcach i dodać do sałaty razem z pokrojonym drobno anchois. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć ćwiartki pomidorków i posypać grzankami. (Jeśli sałatka ma być bardziej wyrazista oliwę wymieszać z odrobiną musztardy
Kuchnia w opałachpochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yatesskładniki250 g kaszanki45 ml oliwy1 mała czerstwa bagietka pokrojona w kostki1 sałata rzymska podzielona na małe kawałki250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówkidressingsok z 1 cytryny90 ml oliwy1 łyżeczka musztardy1 łyżka miodu2 łyżki ziół - szczypiorek, pietruszkasól, pieprzprzygotowanieKaszankę pokroić w plastry. Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano(...)dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać kawałki sałaty, połówki pomidorków, grzanki i kaszankę. Polać sosem, delikatnie wymieszać podawać natychmiast. Smacznego
Stare Garypodczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także podczas uroczystości. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 1 opakowanie włoskiej mieszanki różnych sałat (kupiłam w Lidlu) • 1 opakowanie rukoli • 100 g chudego boczku • spora garść pomidorków koktajlowych • 1 czerwona cebula • 50 g parmezanu w płatkach • 150 g średnich krewetek • 2 ząbki czosnku • oliwa czosnkowa • olej • bagietka • masło czosnkowe • natka pietruszki • zioła prowansalskie Sposób przygotowania(...)odłożyć. 3. Bagietkę pokroić na kromki, każdą posmarować masłem czosnkowym, lekko oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w piekarniku do zrumienienia. 4. W misie wymieszać sałaty z rukolą, dodać zrumieniony boczek, pomidorki przekrojone na pół, paseczki czerwonej cebuli, płatki parmezanu. 5. Skropić oliwą czosnkową, wymieszać. 6. Na wierzchu ułożyć przygotowane krewetki. 7. Sałatkę podawać z rumianymi grzankami. Smacznego
W mojej kuchniprzygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 puszka 400 g kukurydzy 1 puszka 400 g cieciorki 1 puszka 400 g fasoli pinto 500 g pomidorków koktajlowych 2 awokado 1 papryka czerwona mały pęczek natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku około 2 łyżek soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju do smaku sól, pieprz Link(...)nasiennych paprykę kroję w kostkę i dodaję do pozostałych składników. Umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam i dodaję do sałatki, czosnek drobniutko kroję i również dodaję do sałatki. Umyte pomidorki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę i obieram ze skórki, następnie kroję w kostkę i dodaję do sałatki. Następnie do sałatki
Uwaga Babcia Gotujestek, ale w sałatce. Świetne połączenie smaków i lekkości, idealnie na kolację.Ta sałatka zdecydowanie przypadnie do gustu nie tylko Panom. Składniki: 200 g świeżej rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 100 g sera grana padano 100 g uprażonych pestek dyni stek z polędwicy wołowej marynata 3 łyżki oliwy 1 posiekany(...)chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do miseczki układamy rukolę, posiekaną w piórka cebulę, pomidorki przecięcie na pół, ser starty na grubych oczkach lub pokrojony w małą kostkę i pestki dyni. Na patelni grillowej smażymy stek, sam bez bazylii, chilli i czosnku
Niezły MłynekSkładniki: na ciasto: 450 g mąki pszennej 270 ml letniej wody 30 g drożdży 50 g stopionego masła łyżeczka soli łyżeczka cukru dodatki: por (dolna część) kilka pomidorków koktajlowych 1 filet z kurczaka 100 g chudego boczku 1/2 czerwonej cebuli 2 kulki mozzarelli po 125 g każda 2 papryczki pepperoni 3 łyżki ketchupu łyżka oleju łyżka masła sól słodka papryka(...)plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych, 200 ml białego wytrawnego wina, pęczek natki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/2 - 1 papryczka chili, łyżka masła(...)otwarte muszle wyrzucić. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek i chili drobno posikać, zeszklić na oliwie w dużym rondlu. Dodać muszle, pomidorki przekrojone na pół, wino i sok z cytryny, dusić bez przykrycia 2 minuty. Dodać 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron, masło i fasolkę, dusić 4 minuty. Dodać posiekana
SzczyptaSmaQkaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu vermicelli 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta oregano szczypta suszonego rozmarynu sól, pieprz kawałek koziego sera listki świeżej bazylii pomidorki koktajlowe pesto kurkowe 50-80g świeżych kurek 5-6 suszonych pomidorów w oleju sól, pieprz Wykonanie 1. Do rondla o grubym dnie wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kaszę i soczewicę(...)oczyszczamy, myjemy i wrzucamy do gotującej się wody lekko osolonej. Ugotowane kurki odcedzamy i razem z pomidorami przekładamy do blendera. Ja dodałam także trochę zalewy( na bazie oleju) z pomidorków. Całość blendujemy na gładkie pesto. Nie trzeba już solić, gdyż pomidorki są słone. 3. Ciepłą kaszę łączymy z pesto. 4. Danie wykładamy do misek, na wierzch kruszymy kozi serek, dodajemy
Raj dla PodniebieniaSkładniki warzywa 10 - 12 pomidorków koktajlowych,lub normalnych pokrojonych w cząstki 1 ogórek, obrany i pokrojony w plastry 1 papryka, pokrojona w słupki 2-3 cebule szalotki, oczyszczony, obrana i pokrojona w plasterki 1 mała czerwona cebula, obrana i pocięta na cienkie plasterki - opcjonalnie sos jogurtowy 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu jabłkowego tutaj 1/4 łyżeczki(...)smaku 1 łyżeczka miodu szczypta czosnku w proszku szczypta kurkumy i papryki (opcjonalnie) 1 łyżka świeżej pietruszki, bazylia, szczypiorek, rzeżucha 1 łyżeczka świeżego tymianku Wykonanie Umyć warzywa. Pokroić pomidorki na połówki ,oraz obranego ogórka w plasterki. Umytą i osuszoną paprykę oczyścić z pestek ,pokroić w słupki. Umyć i osuszyć zioła, posiekać je drobno. Połączyć jogurt, oliwę z oliwek, ocet, miód
w mojej kuchnikrojenie warzyw, ale jest to kwestia kilkunastu minut. Podaję składniki na obiad dla dwóch osób. Składniki: - dwa całe pstrągi - cukinia - cebula - 2 ząbki czosnku - papryka(najlepiej żółta) - 250 g pomidorków koktajlowych - pół cytryny - sól, pieprz, cukier ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół śródziemnomorskich) - oliwa do smażenia Pstrągi dokładnie umyć, jeżeli jest potrzeba, oczyścić z łusek, oprószyć solą, pieprzem i skropić(...)dodać pokrojona w kostkę paprykę, dusić kilka minut pod przykryciem. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, dusić razem do miękkości. Na koniec dodać pokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać
Cook&Lovełyżki mąki 1 jabłko 1 duża marchewka Kawałek selera 1 jajko sól Pieprz 1 łyżeczka majeranku papryka sypka czerwona szczypta gałki muszkatołowej Dodatki : **************************** 2 cebule 2 pęczki botwinki Pomidorki koktajlowe Jajka w zależności ile wyjdzie placków masełko oliwa ******************************* Ziemniaki obrać , opłukać ,osuszyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać przyprawy, jajko ,mąkę , startą marchewkę , jabłko obrane i starte oraz seler(...)rondelku rozgrzać masło , wrzucic cebulę ,poddusić chwilę , dodać botwinkę i dusić do miękkości.Usmazyć jajka sadzone.Na talerze wyłożyć placki , na nie położyć jajka sadzone , a wkoło botwinkę , udekorować pomidorkami koktajlowymi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisamodzielny posiłek. Idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z awokado będziemy potrzebować: 500 g pomidorków koktajlowych 2 ogórki sałatkowe 2 awokado około 200 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cebuli czerwonej około 20 oliwek czarnych na sos: 2 ząbki czosnku duża szczypta cukru(...)czosnek, do czosnku dodaję oregano, oliwę, ocet, cukier, doprawiam solą (około dwóch dużych szczypt), pieprzem (około dwóch dużych szczypt). Całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Pomidorki myję, osuszam, przekrawam na pół usuwam zgrubienia od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone pomidorki przekładam do miski. Ogórki obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję
Uwaga Babcia GotujeOltre ad essere particolarmente invitante, la portata è una vera esplosione di colori che non posso non consigliarVi di tutto cuore;):) SKŁADNIKI 500 g makaronu fusilli 500 g pomidorków koktajlowych 200 g fety 50 g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów 4 łyżki oliwy extravergine d'oliva 10 listków bazylii(...)olio extravergine d'oliva 10 foglie di basilico 10 figlie di menta sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: pomidorki i oliwki przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka a fetę w kostkę. Listki bazylii i mięty drobno siekamy, 2 ząbki czosnku wyciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą
La grande e la piccola cuoca