Składniki: Na 5 dużych porcji: 8 bardzo dużych ziemniaków 2 duże piersi z kurczaka 30dkg pieczarek 2 cebule 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki papryki ostrej Sos I: 1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek) 4 łyżki majonezu 3 ząbki(...)łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab polewamy odrobiną sosu. 4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polewamy resztą sosów. Podajemy od razu- na ciepło
Kuchnia w czekoladziechrupiącymi kiełkami i chipsami z jarmużu. Składniki: 2 porcje 3 garście jarmużu, 100 g kaszy gryczanej palonej, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 100 g brązowych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 100 g polędwicy z łososia, szczypta słodkiej papryki w proszku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie(...)temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta. Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości nie tylko koloru, ale i soczystego smaku. Smacznego
Moniki Smakołykidouble cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 jajka 300ml tłustej śmietanki garść posiekanych liści bazylii plus kilka całych do dekoracji 50g Parmezanu The method: Heat the oven to 180C. Butter the tart(...)tłuszczem formę wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy nadmiar. Najlepiej jest przycinać ciasto już po upieczeniu, gdyż wcześniej może się skurczyć. W osobnym naczyniu skrapiamy pomidorki oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na dolnej półce piekarnika. Ciasto podpiekamy przez ok 20 minut przykryte papierem i groszkiem ceramicznym. Po tym czasie zdejmujemy groszek i pieczemy jeszcze
Smaki Przyprawy i Kolorysól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Musimy uważać, żeby jej nie spalić i żeby nie była wysuszona! Po usmażeniu odkładamy łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął (1-2 min). Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem! Wykładamy na talerz
Wspólne smakiszkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku ALBO(...)Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażmy. Warzywa myjemy. Pomidorki kroimy na plasterki lub ćwiartki, cebulę kroimy w piórka, sałatę drobno kroimy. Składniki na sos mieszamy ze sobą (wykonując sos II należy zetrzeć na małych oczkach tarki korniszona i dodać
Smaki Na Talerzuprzygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów koktajlowych, 100 gram miksu sałat, 1 cytryny, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 50 gram orzechów włoskich, oliwy, octu winnego białego, octu balsamicznego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, tymianku. Pierwszą rzeczą było przygotowanie gruszek(...)użyć tylko jednej sałaty, np. rukoli, roszponki, czy zwykłej sałaty masłowej. Sałatę rozłożyłem na całej powierzchni talerzy, na których miałem zaserwować bagietkę. Na sałacie wysypałem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i całość bardzo delikatnie posoliłem. Do szklanki wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego około 3 łyżek oliwy z oliwek, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i szczyptę
Wyprawy kulinarneKażda receptura opatrzona jest notką od autora, włoską nazwą potrawy, listą składników oraz metodą przygotowania opisaną w punktach. Obie przetestowane przeze mnie potrawy - makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi i sałatka z tuńczykiem i fasolą - wyszły pyszne. Ich przygotowanie nie sprawiło mi również trudności. Myślę, że zmieściłam się w tytułowych 20 minutach, z czym było ciężko przy przepisach(...)stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Sałatka z tuńczykiem i fasolą Makaron z kozim serem i pomidorkami
Chilli Czosnek i Oliwawersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra w smaku rukola, świeże słodkie pomidorki i cieniutkie plastry parmezanu ułożone na pysznym cieście dawały mi poczucie, że jem zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu(...)drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy extra virgin 300 ml ciepłej wody 1/2 słoika sosu Basilico Barilla kulka mozarelli 3-4 garście rukoli 20 dojrzałych pomidorków koktajlowych parmezan lub grana padano Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Moje proporcje to pół porcji podanej przez Jamiego Olivera. Najpierw w dużym kubku lub misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę
Kulinarne InspiracjeSpaghetti z krewetkami Gotowe danie, smacznego! Składniki : Krewetki tygrysie 1 opakowanie 4 łyżki oliwy z oliwek ½ cytryny 2 ząbki czosnku (średniej wielkości) Bazylia, chili, sól morska oraz pieprz 8 pomidorków koktajlowych Makaron do spaghetti Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)patelnię. Podsmażamy krewetki, między czasie gotujemy makaron. Do krewetek dolewamy naszą marynatę, która pozostała i doprawiamy całość bazylią, chili, pieprzem oraz solą. Na koniec dorzucamy na 5 min pomidorki, dodajemy makaron plus łyżkę oliwy i całość dokładnie mieszamy na wolnym ogniu około 7 min. Spróbować i doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba. Krewetki opłukane, osuszam na ręczniku papierowym
Sprawdzone przepisy kulinarnepapryczki chili) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 100 ml białego wina 1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego oliwa z oliwek dodatkowo: sałata mozarella pomidorki koktajlowe listki świeżej bazylii wędzony żółty ser majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Burgery będą miały najlepszy smak jeśli sami zmielicie mięso lub poprosicie(...)włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem i składamy kanapkę. Podawać same lub z frytkami z batatów
DefinicjaSmakusłoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz pozostałe: 300 g serka śmietankowego majonez 100 g łososia wędzonego 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony 5 oliwek czarnych kawałek papryczki chili kawałek żółtej papryki natka pietruszki Chleb: Bo miski przekładam drożdże, dodaje wodę letnią 1/3 szklanki, dodaję dwie łyżki mąki pszennej, szczyptę(...)rybną. Górny blat smaruję połową serka śmietankowego. Boki smaruję majonezem.Ogórka zielonego kroję na plastry i obkładam nimi boku tortu. Resztę serka wyciskam szprycą, z łososia formuję kwiatki, dekoruję pomidorkami , oliwkami, papryczką, natką pietruszki. Tort kanapkowy schładzam w lodówce co najmniej trzy godziny
wesoła kuchniapół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii papryczka chilli wg gustu pół łyżeczki miodu sól i pieprz Przykładowe dodatki: 2 kulki mozzarelli 100 g pieczarek 2 łyżki sezamu 100 g pomidorków koktajlowych włoska wędlina np. szynka parmeńska 4 garście rukoli sól i pieprz oregano Przygotowanie: Mąkę wsypać do dużej miski lub na stolnicę, dodać sól i wymieszać. Mąkę uformować w kopiec(...)chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5-7 minut, aż sos się zredukuje. Blaty nakłuć widelcem i posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę zetrzeć na tarce i posypać pizzę. Pomidorki pokroić w połówki, a pieczarki w plasterki. Położyć na pizzę. Brzegi pizzy posypać sezamem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Piec przez ok. 8 - 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDurszlaku ” Z oliwą z oliwek można…”. Polecam serdecznie! Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce)1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku
Mia Cucina Sofietaboczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej w niewielką kostkę dyni sól do smaku dodatkowo: 1 ostra papryczka 2-3 dymki ze szczypiorem garść pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki oleju Na początek przygotowujemy kapustę. Obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Wycinamy lekko ostrym nożem głąb. Nacinamy kapustę wokół niego - będzie łatwiej zdjąć sparzone liście. W dużym(...)luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże. Gołąbki są w smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki . Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz
Codzienna kuchnia niecodziennaefektowne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram schabu, 150 gram wędzonego boczku, 80 gram suszonych śliwek, 1 jajka, 400 gram mieszanki sałat, 250 gram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem(...)wierzchu również posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie
Wyprawy kulinarne