fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona 30 oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia świeża 1 łyżka przyprawy do pizzy 250 ml sosu pomidorowego(...)sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje przyprawą do pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 240 stopni, zmniejszam temperaturę do 220 i piekę 15 minut
wesoła kuchniamożna dać więcej) ok. 40o-500 g makaronu typu spaghetti 120 ml białego wina 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki ok. 10 pomidorków koktajlowych (ok. 200 g) opcjonalnie peperoncino lub papryczka chili posiekana Wykonanie: Jeśli korzystacie ze świeżych małży należy je włożyć do miski, zalać zimną wodą, lekko osolić i odstawić(...)przykrywamy. Dusimy kilka minut (3-5) na dużym ogniu 2-3 razy „podrzucając” zawartość patelni. Sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły (nieotwarte wyrzucamy!). Dodajemy winy i pokrojone pomidorki. Gotujemy kilka minut (ok. 5-6), aż sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy makaron (można wcześniej wyjąć kilka muszli dla ozdobienia gotowego dania), mieszamy i dodajemy posiekaną
Pociąg Do Kuchnikorzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem. Dodajemy oczyszczone(...)kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebule z dodatkiem cukru, następnie dodajemy pieczarki i smażymy je. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy polędwiczki, pomidorki i całość smażymy kilka min (polędwiczki bardzo szybko się smażą). Następnie dodajemy, kapary, ryż i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek
Moniki Smakołykitrwającym konkursie makaronowym!!! Tarta ze szparagami i parmezanem Składniki: Ciasto: 1 żółtko 100 g mąki 65g zimnego masła 1 łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: kilka szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 g startego parmezanu 5 łyżek jogurtu bałkańskiego (można zastąpić śmietaną) Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum(...)zanurzamy ich główek - gotujemy przez 20 sekund po czym przedkładamy do lodowatej wody. Odcedzamy. Jogurt mieszamy z parmezanem. Na podpieczony spód wykładamy masę parmezanową, układamy na niej szparagi i pomidorki. Całość zapiekamy aż masa delikatnie się zarumieni. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnisobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować. Składniki: 4 porcje 200 g makaronu farfalle, 2 cebule szalotki, 16 pomidorków koktajlowych, 4 garście świeżego szpinaku, 1 nieduża polędwiczka wieprzowa, 50 g serka śmietankowego, listki świeżej kolendry, 100 ml oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz do smaku, 3 mini papryczki(...)lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy oliwę z oliwek. Na talerzu układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy
Moniki Smakołykipartnerkę treningową Emilię, którą możecie śledzić na Keep FIT in style :) Ok, do dzieła! Składniki : porcja świeżego łososia 1/3 woreczka ryżu 3 colour 3-4 różyczki brokuła 4 pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek garść roszponki oliwa z oliwek sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami(...)opcję numer dwa, posólcie odrobinę brokuł przed podaniem. Możecie również oprószyć się rozmarynem). Pamiętajcie, że warzywo to nie potrzebuje długiej obróbki termicznej i jest gotowe dosłownie w kilka minut. :) Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy na dywaniku z roszponki i oliwek. Obok zapraszamy łososia, brokuły i ryż. Aby ryż nie był suchy, polewam go przed podaniem łyżeczką oliwy, w której mieszkają
Spektrum Smakuchilli ostra – 2 łyżki oliwy z oliwek – około 200 g nachos – wersja serowa, pikantna lub naturalna – to zależy od tego co lubisz – 10-15 pomidorków koktajlowych – 15-20 czarnych oliwek – papryczki jalapeno – ilość dobierz według własnych upodobań – 100 g sera cheddar – pół awokado lub pasta guacamole do podania – śmietana(...)filii aluminiowej przygotuj miseczki podobne do tych które widzisz na moim zdjęciu. Do miseczek włóż nachos, następnie dodaj przygotowane wcześniej mięso z fasolą, dorzuć oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki i papryczki jalapeno. Całość posyp startym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st na 10 minut. Tak przygotowane danie podawaj z awokado lub przygotowanym guacamole, z kwaśną
nietylkopasta.pldrożdży 320 g mąki pszennej typ 550 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy z oliwek Dodatkowo: 3 łyżki pesto pietruszkowo-cytrynowego kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół kilka zblanszowanych różyczek brokułów przekrojonych na pół łyżka ziół do pizzy Do miski włożyć pokruszone drożdże. Wlać około pół szklanki letniej wody. Dodać pół łyżeczki miodu(...)delikatnie posypać mąką. Na blaszkę położyć wyrośnięte ciasto. Dłonie obficie zwilżyć oliwą z oliwek, a następnie palcami rozpychać ciasto w kierunku brzegów blachy, tworząc prostokąt. Ciasto posmarować pesto, wyłożyć pomidorki i brokuły, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie ciasto posypać ziołami do pizzy. Focaccię włożyć do rozgrzanego do 200°C piekarnika
Czerwień i błękitliści limonki kaffir House Of Asia ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru(...)kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki, kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być bardzo chrupiące. Na koniec, już po wyłączeniu dodać pokrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać kolendrą i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Całe gotowanie nie powinno nam zająć
Jemy Pijemyszparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można zastąpić bałkańskim Do dzieła: Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki, równocześnie ustawiamy piekarnik do nagrzania(...)brzegu delikatnie nacinamy ciasto, uważając aby nie przeciąć go na wskroś. Jogurt mieszamy z parmezanem i rozsmarowujemy na cieście, pomijając naciętą ramkę. Na tak przygotowany spód układamy szparagi naprzemiennie, pomidorki kroimy w plastry i kładziemy na szparagi. Zanim tarta trafi do piekarnika skrapiamy ją odrobiną oliwy z oliwek - ja używam extra virgine Classico firmy Ninini - jest niesamowicie wydajna, ponieważ jest
Spektrum Smakumąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 20 filetów anchois, 10 – 12 pomidorków koktajlowych, 12 - 14 oliwek (u mnie faszerowane cytryną), 120 - 140 g parmezanu, liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać(...)dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami. Pomidorki przekroić w poprzek na pół. Parmezan zetrzeć na tarce. Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Placki posypać parmezanem, ułożyć anchois, oliwki i pomidorki przecięciem do góry. Wstawić
królestwo garówmałe marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz suszona włoszczyzna 5-6 łyżeczek żelatyny 1 surowe białko ewentualnie do dekoracji: sałata lodowa, pomidory koktajlowe Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać obrane marchewki i pietruszkę. Następnie dodać przyprawy: łyżeczkę soli, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie i suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu(...)wywarze. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła. Na półmisku ułożyć umyte i suche liście sałaty. Na nie ułożyć ugotowane filety z łososia. Następnie całość ozdobić przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i plasterkami marchewki. Co jakiś czas podlewać wywarem. Przygotowany półmisek wstawić do lodówki. Gdy masa zgęstnieje ponownie polewać wywarem z żelatyną. Dzięki temu, galaretka będzie równomiernie położona. Danie podawać dopiero wtedy
UgotowaćWitajcie! Dzisiaj podaję przepis na szybką warzywną zapiekankę makaronową. Kilka prostych składników, beszamel i mamy smakowite danie! Składniki: 2/3 opakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody(...)praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę i chwilę gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Makaron wymieszać z cukinią, selerem, kukurydzą, 2/3 pomidorków, startym żółtym serem, mozzarellą. Zalać równomiernie sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorków Zapiekać w 190 o C aż ser się rozpuści, a wierzch zapiekanki nieco przyrumieni
Czerwień i błękitzielonym bazyliowym bulgurem Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej(...)mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej szaszłyki ze wszystkich stron, aż do zbrązowienia. Listki bazylii siekamy i mieszamy z bulgurem. Kaszę wykładamy na talerz i układamy na niej
Kulinarne przygody Gatityjakie mamy ochotę lub... mamy w domu! Składniki: (na dwie porcje) mieszanka sałat - opakowanie 120-170 g lub główka sałaty warzywa - wybieramy 3-4 składniki pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy) papryka oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza(...)woda, sól, pieprz i zioła) Przygotowanie : 1. Na talerze wykładamy mieszankę sałat. 2. Z drugiej części tabeli wybieramy 3-4 dodatki. Wybrane dodatki warzywne myjemy i kroimy w kostkę. Pomidorki i oliwki na pół. Dzielimy na pół i rozkładamy na talerze. 3. Z trzeciej części tabeli wybieramy jeden rodzaj mięsa. Możemy oczywiście je pominąć, wtedy mamy wersję wegetariańską sałatki
dobra gospodyni dom wesołym czyni