pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:113/200)

Sałatka z fetą i ostrym sosem 187

ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy 5 łyżeczek miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią, podawane z miętowym dressingiem 154

kłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli Do przybrania: pomidorki koktajlowe (ok. 12 szt.) listki mięty ogrodowej * PRZYGOTOWANIE Dressing Miętę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na drobnych oczkach i wszystko wymieszaj razem z jogurtem. Dopraw szczyptą soli. Placki Ziemniaki oraz marchew umyj(...)olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż z obu stron na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj od razu z miętowym dressingiem, poprzekrawanymi na pół pomidorkami i świeżą miętą

Food Square
Panierowany owczy ser 182

rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty(...)Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera. Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki

R'n'G Kitchen
Mini tarta z kremowym serkiem z pomidorkami i bazylią 207

opakowanie serka kremowego pomidory i bazylia Apetina 150 g - 1 jajko - 1 łyżka śmietany 18% - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz, suszone pomidory - 25 g sera żółtego - 6 pomidorków koktajlowych Porcja na 2 małe tarty. Foremki o średnicy 14 cm. Najpierw wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy(...)nadzienie. Do miski wrzucamy jajko, śmietanę oraz serek i dokładnie mieszamy. Dodajemy pocięte listki bazylii. Na koniec dorzucamy ser żółty starty na tarce. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pomidorki przecinamy na pół i układamy na tarcie środkiem do góry. Po wierzchu posypujemy solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorkami. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado 186

sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania.  Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców(...)lodówce. A teraz zabierz się za sałatkę: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej cieciorkę, odcedzoną i opłukaną kukurydzę, pokrojoną czerwoną cebulę. Pomidorki pokrój w ćwiartki, awokado w kostkę, a liście bazylii posiekaj. Dodaj je do miski i całość wmieszaj. Na koniec dorzuć jeszcze makaron oraz majonez. Dopraw solą do smaku. Składniki

Roślinna - blog wegański
Wątróbki w cieście francuskim 293

camembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia

Wyprawy kulinarne
Jajka zapiekane w cieście filo z pesto, pomidorkami i serem mozzarella 171

kokilkach i wbić po jednym jajku. Wtedy porcje będą mniejsze. Spektakularna odsłona jajek idealna na śniadanie. Składniki (na 2 duże porcje): 2 płaty ciasta filo 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 50 gram sera mozzarella 1/2 szklanki pesto z bazylii* szczypta soli i pieprzu listki bazylii do dekoracji masło do wysmarowania foremek Bazyliowe pesto: ponad 1 szklanka listków i łodyg(...)nich staram się smarować pesto. Tak samo postępuję z drugim płatek. Dwa naczynia żaroodporne: kokilki lub tartaletki ceramiczne smarują masłem a na ich dnie układam przygotowane ciasto filo. Pomidorki kroję w ćwiartki a mozzarellę rwę na mniejsze kawałki. Jeśli zostało mi trochę pesto to smaruję nim wierzch ciasta, następnie dodaję pomidorki oraz porwaną mozzarelle. Teraz do każdego naczynka wbijam

Mango Papaja
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO, PODANA NA SAŁACIE- NASZA ULUBIONA 318

jest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie(...)gotowy. Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 152

Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron(...)czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem

vegetanie
OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 135

śniadaniowy. Puszysty omlet, chrupiące szparagi, słodycz pomidorków, pikantność dymki...całość cudownie rozpływająca się na podniebieniu. Smaczne, zdrowe i sycące danie na cały poranek. SKŁADNIKI: 6-7 zielonych szparagów 4 pomidorki koktajlowe 1 dymka 3 jajka sól pieprz masło A jak to zrobić: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Grubsze końce delikatnie oskrobać nożem. Wstawić szparagi do gotującej się wody(...)samą patelnię, na której smażyły się szparagi. Smażyć omlet, delikatnie zagarniając masę od brzegów patelni do środka. Gdy masa lekko się zetnie ułożyć na wierzchu szparagi, pokrojone pomidorki i pokrojoną dymkę. Smażyć, aż spód lekko się zarumieni. Odwrócić na drugą stronę i znów lekko podsmażyć. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach
Pieczony łosoś w sosie teryaki 150

Potrzebne składniki:  1 f ilet z łososia    1/3 opakowania tofu  1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka zielonego oliwa  garść sezamu 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku sok z 1/3 limonki kiełki z rzodkiewki sól ziołowa, pieprz sos teryaki: 4 łyżki wody  2 łyżki  jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka(...)sosie teryaki i pieczemy 20 minut.  Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę cukinię, ogórka, pomidorki kroimy w kostkę doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem, pieprzem i solą. Zapieczonego łososia posypujemy sezamem i układamy na sałatce. Część sałatki układamy w paseczkach

Łycha smaków
Czarny makaron z kurczakiem 154

Twojego dania...czas zacząć gotować! Składniki na 4 porcje obiadowe: 250g makaronu - u mnie czarne wstążki :) 1 mała, podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych 15 dag sera mozarella (w kawałku) 1 mała cebula 1/3 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek (koniecznie, nie olej!) sól, pieprz, przyprawa(...)kurczakiem i mieszamy. Przygotować większą patelnię, najlepiej typu WOK - rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek (ok.3 łyżki). W tym czasie kroimy ser mozarella w małą kostkę a pomidorki kroimy na 2 części. Na rozgrzaną patelnię dodajemy wszystkie przygotowane wyżej produkty i mieszamy (makaron, mięso, cebula, czosnek, chilli, ser). Na koniec dodajemy pomidorki, kilka listków świeżej bazylii

Alutka-Gotuje
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 227

semoliny( lub kaszy manny) 300 g mąki chlebowej 25 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju rzepakowego 360 ml letniej wody Składniki na farsz: pomidorki koktajlowe czarne oliwki listki bazylii oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól(...)papier i na blaszkę. Układamy ciasto tak, aby były przerwy pomiędzy skręconym „sznurkiem”. Odstawiamy do napuszenia na 30/45 minut. Przed wstawieniem focacci do piekarnika, rozkładamy we wgłębieniach pokrojone pomidorki i oliwki. Całość skrapiamy olejem rzepakowym i posypujemy oregano. Wstawiamy do nagrzanego do max piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy

Mia Cucina Sofieta
Meksykanskie chili wolowe z salsa 176

cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy i drobno siekamy razem z chili i łodyżkami kolendry. Składniki wkładamy do szerokiego(...)czasu mieszamy wszystko a 20 minut przed końcem czasu dodajemy odcedzona fasolkę. Ew. możemy sos w trakcie pieczenia rozrzedzić wodą. Dymki i paprykę bez gniazda nasiennego  oraz pomidorki i kolendrowe listki siekamy. Składniki doprawiamy 2 łyżkami oliwy, łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szparagi z salsą z grillowanych pomidorków koktajlowych 189

sezon grillowy rozpoczęłam. Zielone i białe szparagi z salsą z warzyw grillowanych podałam i zapewniam w nich się rozsmakowałam. Składniki : 200 g szparagów zielonych, 200 g szparagów białych, 40 pomidorków koktajlowych, ¼ cebuli czerwonej (pokrojoną w drobną   kostkę), 1 główka czosnku (przekrojoną na dwie części), 1 łyżeczka soku z cytryny, listki świeżego oregano, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi dajemy do lodówki do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Przygotowanie salsy: Czosnek i pomidorki grillujemy do uzyskania brązowego koloru. Do miseczki przekładamy cebulę, wyciśnięte przez praskę pomidorki i czosnek. Dodajemy sok z cytryny, ketchup, papryczkę chili, 1 łyżkę oleju i listki oregano. Całość mieszamy

Moniki Smakołyki