Kuchnia Ellie . Składniki: (blaszka 20/30cm, okolice 4 porcji) gotowe, rozwałkowane ciasto francuskie - moje ma 320g 1 łyżka oleju 2 zabki czosnku 2 zielone cebulki sałatkowe 100g szpinaku 10 pomidorków koktajlowych 100g sera koziego, miękkiego i twarożkowatego 5 jajek 1 szklanka jogurtu naturalnego sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem). Przygotuj blaszkę - wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. Wyklej(...)Smaż, często mieszajac, aż szpinak zwiędnie. Dopraw do smaku sola. Na lekko przestudzonym spodzie z ciasta wyłóż warstwę szpinaku. Następnie poukładaj pokruszony kozi ser i przekrojone na połówki pomidorki. Zalej jajkami roztrzepanymi z jogurtem i doprawionymi do smaku sola i pieprzem. Piecz około 30 minut, lub do czasu, aż masa jajeczna będzie ścięta i złotawa. Przestudź przez kilka minut
Lejdi of the houseDodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej a następnie stopniowo wlewaj wodę, ciągle wyrabiając ciasto(...)czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 312 kcal
Powiedz dietom niesałatek” Składniki: 2 filety z kurczaka sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki sera koziego do smarowania, ponadto: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia mozzarella, kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami(...)mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki. Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane olejem rzepakowym
Moniki Smakołykiporcje) 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec) 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru muscovado 1/2 papryczki chilli dodatkowo 1 kula mozarelli 1/2 owocu granatu 10 pomidorków koktajlowych 2 garści sałaty 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny) 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie) olej krokoszowy z Oleofarm SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami(...)preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło. W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego
DefinicjaSmakumrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT) 3-4 łyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta vegety kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie odrobiny kurkumy(...)śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na maśle z cytryną i vegetą i pomidorkami koktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Wystarczy wyłożyć kolorową kompozycję na talerze. No cóż. Eksplozja smaku i koloru po prostu
Kuchnia po mojemuuwielbiam kolorowe jedzenie. Człowiek od razu czuje się lepiej, taki powiew słońca z talerza :) Mam nadzieje, że i Wam zasmakują! Składniki: bagietka oliwa czosnkowa kremowy serek pesto rukola pomidorki koktajlowe świeża bazylia chilli sól, pieprz ocet balsamiczny Bagietkę najlepiej pokroić w ukośne kromeczki, dzięki temu zyskujemy większą powierzchnię! Bruschettę przygotowałam na patelni, na uprzednio rozgrzaną oliwę położyłam bagietkę i zrumieniłam(...)smaruje kromki świeżym czosnkiem. Następnie posmarowałam kromki kremowym serkiem - u mnie zarówno wersja jogurtowa, jak i śmietankowa. Na serku rozsmarowałam łyżeczką pesto. Na tak przygotowane pieczywko ułożyłam rukolę, pokrojone pomidorki, świeżą bazylię oraz cieniuteńko pokrojone papryczki chilli, całość na koniec skropiłam octem balsamicznym. Szybkie, smaczne i cudnie kolorowe
Plate of Joyciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką(...)żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone
pieprzny smaczeksera raclette na osobę ( ostatnio można go było zakupić w Biedronce w okazyjnej cenie, gdyż jest to ser drogi) · warzywa: pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka, cukinia, bakłażan · bagietka czosnkowa · około 40-50 g na osobę szynki, ja używam surowych i dojrzewających takich(...)jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami. Wędliny lub mięso również wyłożyć na talerz. Pieczywo pokroić na mniejsze porcje. Możemy
Mania Gotowaniakońcówkom szparagów. Jeśli są zupełnie wysuszone, bez życia, lepiej sięgnąć po inny pęczek. Czas : 15 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Pęczek szparagów Pęczek rzodkiewki Duża garść pomidorków koktajlowych Kalarepka 2 kromki chleba, albo mała bułka 4 jajka 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz Dresing 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Krok(...)się wody wrzuć szparagi. Gotuj przez 2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw. Krok 3 Przełóż rondel z powrotem na palnik. Rozgrzej mocno, a następnie wrzuć do niego pomidorki. Praż przez kilka minut aż ładnie się podpieką. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia. Krok 4 Zmniejsz ogień, wlej do rondla 2 łyżki oliwy a następnie wrzuć na nią pokrojone
Niedzielny kucharzSkładniki na 4 porcje: Pomidorowe curry: 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego 2 duże cebule, posiekane ½ łyżeczki soli 4 ząbki czosnku, posiekane 1 kg pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pikantnej musztardy ½ łyżeczki ostrego chili w proszku 1 łyżeczka przyprawy garam masala ½ opakowania (ok.225g) mrożonego groszku(...)curry, na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, posól i co jakiś czas mieszając, podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 7 minut. Wmieszaj posiekany czosnek, dorzuć połówki pomidorków oraz wszystkie przyprawy. Zamieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Do osobnego garnka na wrzącą osoloną wodę wrzuć groszek i gotuj go przez
Roślinna - blog wegańskiziemniaków -> 2 szklanki mąki -> 1 ½ łyżeczki soli -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> 50g żywych drożdży -> 1 łyżeczka cukru -> ¾ szklanki ciepłej wody -> 400g pomidorków koktajlowych -> Bazylia Wykonanie: Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy mleka i ubijamy na gładką masę. Studzimy. Ciepłą ( lecz(...)potrzeby można dodać więcej mąki). Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki myjemy oraz kroimy na pół. Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!fotelu i rozkoszować się spokojnym wieczorem w domku .. Składniki : 1 paczka mix-u sałat , najlepiej z rukolą ( lub mix z naszego ogródka ) 1 wędzone udko 3 plastry fety kiść pomidorków koktajlowych 1 łyżka kukurydzy z puszki 1 mała czerwona cebulka 1 biała papryka – mała lub 1/2 dużej sos : 1 łyżka słodkiej musztardy ( używam miodowej z biedronki -takiej w tubie(...)pół , a następnie każda połówkę na cieniutkie plastry , które rozkładamy na reszcie składników . Fetę kroimy w kostkę i także układamy na pozostałych składnikach , wykańczając wszystko przekrojonymi na połówki pomidorkami . Składniki na sos mieszamy i podajemy razem z sałatką lub skrapiamy ja sosem , wedle uznania Post Wieczorna pokusa – sałatka z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżychilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki(...)uznania: mięso, kapustę pekińską, ogórki, pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta pekińska. Dekorujemy wierzch pokrojonymi pomidorkami, resztą czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego! The post Przepis na sałatke gyros appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękukurydzy 1 mała czerwona cebula 8 jaj 1 słoik majonezu ( u mnie 400 g) 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe,plastry ogórka, jajko i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę ugotować w mundurkach do miękkości i odstawić do ostygnięcia. Obierać i pokroić(...)kukurydzę odsączone z zalewy, majonez, musztardę, śmietanę, sól i pieprz. Wyieszaać, i odstawić do lodówki na 2-3 h w celu przemacerowania się smaków. Przed podaniem udekorować jajkiem , ćwiartkami pomidorka, plasterkami ogórka i listkami pietruszki. Podawać samą z pieczywem, lub jako dodatek do mięs czy wędlin. Smacznego
Gosia gotujemała przekąska przyjemność gwarantowana. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków. W 12 kwiatkach wycinam w środku mniejsze kwiatki. Na blaszce(...)minut aż się zrumienią. Farsz: Do miski przekładam tuńczyka odsączonego z zalewy, dodaję serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Podpieczone kwiatki wystudzone nadziewam farszem z tuńczyka, dekoruję oliwkami, pomidorkiem, papryką, natką, szczypiorkiem, bratkiem
wesoła kuchnia