pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:109/200)

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM 122

czosnek – 2-3 ząbki * bulion warzywny – ok. 150 ml * śmietana 18% – 100 ml * świeży tymianek, bazylia, sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron świderki * pomidorki koktajlowe * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki,wcinamy zgrubiałe środki i przekładam d naczynia żaroodpornego. Całość skrapiamy oliwą i układamy ząbki czosnku w łupinach, bazylię oraz tymianek. Solimy(...)dodajemy czosnek obrany z łupinek, i podlewamy odrobiną bulionu ( jego ilość zależy od soczystości pomidorów ) Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i miksujemy na gładki krem. Podajemy z ugotowanym makaronem , podpieczonymi pomidorkami i startym parmezanem. Smacznego

Ostra na Słodko
Jak Ugotować Quinoa (Komosa Ryżowa) i Energetyzująca Sałatka z Quinoa z Awokado i Szpinakiem 138

minut więcej. No to jak już mamy podstawy przeczytane, to zabieramy się za sałatkę ;) Składniki: 1/2 szklanki quinoa + 1 szklanka wody do jej ugotowania  1 awokado 6 pomidorków koktajlowych mały pęczek szczypiorku razem z cebulkami kawałek sera feta (ok 3 cm) 2 garści świeżego szpinaku 2  ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki czerwonego octu(...)wrzuciłam do gotującej się wody. Garnek przykryłam pokrywką i zmniejszyłam płomień palnika na minimalny. Gotowałam do momentu, w którym kasza wchłonęła całą wodę i stała się przezroczysta i miękka. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki, szpinak porwałam na mniejsze kawałki, szczypiorek pokroiłam drobno, a ser feta w drobną kostkę. Awokado obrałam i pokroiłam na dość grube kawałki. Do małej miseczki wlałam oliwę

Blondynka Gotuje
Sałatka z pomidorkami, serem fetą i granatem 167

sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę  wkoło(...)kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z owocu. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem

Mama Gotuje
Sałatka z orkiszem 138

ziarenka te mają w sobie wiele zalet zdrowotnych, ale są tez bardzo smaczne. Polecam! Składniki 1 szklanka orkiszu 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 7/-8 pomidorków koktajlowych 1 cebula koperek sól pieprz Sos nr 1 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz Wszystko wymieszać  i polać sałatkę(...)orkiszu wlać 2,5 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h ) Paprykę, ogórka, cebulę pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić na sicie. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystko wymieszać razem z pozostałymi składnikami i wybranym sosem. sałatka z orkiszem

O kuchni z uczuciem
Roladki z grillowanego bakłażana 139

minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie serka śmietankowego 1-2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 małej papryczki chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii pomidorki koktajlowe garstka świeżych liści bazylii oliwa z oliwek sól morska Wykonanie: Bakłażana kroimy na cienkie plastry, ja kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą(...)usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy i przyprawy. Listki bazylii drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster bakłażana smarujemy serkiem ziołowym, posypujemy bazylią i układamy pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenny lunch, czyli sałatka z grillowanym kurczakiem 223

WIOSNA w mieście! :) Nareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka  1 mała sałata rzymska czarne oliwki pomidorki koktajlowe czerwona papryka ruccola suszone pomidory w oleju płatki dyni sól i pieprz zioła do drobiu salsa roja Do dzieła: Pierś myjemy, kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami do drobiu, a następnie(...)rozgrzaną patelnię, może być zwykła - jeśli nie macie girllowej, a w miedzy czasie przygotowujemy warzywa. Obrywamy listki sałaty rzymskiej i układamy je na bokach talerza. Następnie garść ruccoli, pokrojone pomidorki, papryka, oliwki i suszone pomidory. Na to odrobina salsy roja, u mnie z przewagą papryki pepperoni nad pomidorami - więc pikantnie! Na górę gorący kurczak i pestki dyni. Gotowe! Życzę smacznego

Spektrum Smaku
Keks z mozzarellą i groszkiem 137

się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał.  Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli , ok 10 szt., 5 szt. pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska(...)Brytfankę na keks (ok. 25 cm)  smarujemy masłem i oprószamy mąką, wstawiamy do lodówki. Mozzarellą odsączamy z zalewy, groszek zalewamy wrzątkiem na 2 min i odcedzamy. Umyte pomidorki kroimy na połowę, oprószamy solą i pozostawiamy na kilka min. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i proszkiem

Moniki Smakołyki
Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem 336

naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Składniki na 2 porcje: kilka liści (ok. 100 g ) pomieszanych sałat 120 g czerwonej fasoli z puszki 8 pomidorków koktajlowych ½ dużego awokado 1 czerwona cebula 2 łyżki prażonych pestek dyni Sos 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy(...)praskę ząbek czosnku, oliwę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Opłukaną i osuszoną sałatę porwać na kawałki i przełożyć do miski. Fasolę osączyć z zalewy. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie

Pełny talerz
Kasza quinoa z warzywami 156

pokrywają się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Składniki: (2 porcje) 80g quinoa 30g migdałów w płatkach 1/3 dużego ogórka zielonego 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 5-7 pomidorków koktajlowych spora garść posiekanej cebulki dymki Sok z 1/2 limonki oliwa lub olej (mogą być smakowe – ja miałam oliwę z chilli) sól, pieprz   Przygotowanie: Kaszę ugotuj wg. instrukcji(...)warzyw obierz skórkę, zostawiając co drugi pasek (uzyskamy ogórka obranego w paski). Przekrój wzdłuż, łyżeczką wydrąż nasiona, pokrój w pół księżyce i dodaj do miski wraz z migdałami. Pomidorki pokrój w ćwiartki dodaj do reszty razem z paryką, cebulką dymką, ostudzoną kaszą quinoa. Posól, popieprz, dodaj sok z limonki oraz polej oliwą. Wymieszaj wszystko i podawaj. The post Kasza quinoa

Moja Delicja
Brukselka w cieście francuskim i szynce parmeńskiej 83

ukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji.     brukselka (duże główki) - 0,5 kg pomidorki koktajlowe - 300 g szynka surowa - ok 12 plastrów ciasto francuskie - 1 opakowanie sól, cukier Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę(...)ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia ciasta francuskiego, czyli ok 15 minut w 200 stopniach

Jadło i czytadło
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 156

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera

VioletoweKucharzenie
Pstrąg z curry Bombaj. 143

świeżego imbiru1 łyżka kolendry zmielonej 1 łyżeczka kurkumy zmielonej 1 łyżeczka musztardy w proszku 1,5 szkl. mleczka kokosowego 1/2 cytryny 2-3 łodygi selera naciowego 1 garść suszonych pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka oliwki Wykonanie. Pstrągi umyć, oczyścić z łusek. Na patelni stopić masło, dodać posiekaną drobno cebulkę, zmiażdżony czosnek, utarty imbir, posiekaną suszoną papryczkę chilli i chilli w proszku(...)małym ogniu. Włożyć rybę, przykryć i dusić 10 minut,rybę przewrócić i dusić 10 minut. Sos od czasu do czasu przemieszać. Łodygi selera naciowego pokroić w cienkie ukośne plasterki, pomidorki przepłukać i wrzucić na patelnię. Zalać małą ilością wody z 1 łyżeczką oliwy i dusić do odparowania wody. Pstrąga podać z warzywkami ,polać curry Bombaj

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w sosie curry z brokułem i czarnym ryżem 142

aromatyczne. Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto! Składniki 1 – 2 filety z łososia bez skóry pół brokuła 15 pomidorków koktajlowych 1 puszka mleka kokosowego świeża bazylia 3 cm świeżego kłącza imbiru 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry szczypta nasion kopru włoskiego szczypta(...)pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na chwilkę do lodówki. Brokuł podziel na drobne różyczki i odłóż. Imbir obierz i posiekaj na cieniutkie plasterki, cebulę w grubsze piórka .Pomidorki na pół. Do głębokiego garnka wlej mleko kokosowe. Gdy się zagotuje dodaj imbir, nasiona kopru, cynamon, curry ,czosnek a po chwili cebulę. Wrzuć pomidorki i brokuła. Gotuj nie więcej niż

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z fistaszkami (wegańskie) 143

pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12  pomidorków koktajlowych ostra papryka (ilość w zależności od upodobań)    5 łyżek sosu Teriyaki  olej z orzechów arachidowych   *** (może być zwykły jeśli nie mamy w domu, jednak warto(...)kiełki bambusa - gotujemy makaron - na patelnię dodajemy małe główki brokuła i podsmażamy dalej  - podsmażamy makaron na oleju arachidowym (ja zawsze robię to na osobnej patelni) -na koniec dodajemy pomidorki Cena: niecałe 3 zł / porcja *** Świetny do smażenia. Punkt dymienia oleju arachidowego jest znacznie wyższy, niż u innych olejów - przygotowywane produkty wchłaniają znacznie mniej tłuszczu SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora