bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża garść rukoli 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Przygotowanie: Komosę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż komosa(...)naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie solimy, polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Rukolę, paprykę, szalotkę i pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego bakłażana. Z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnykawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 2 łyżki kapary, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, suszona papryka chili, świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, garść pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy(...)odcedzamy. Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki. Makron mieszamy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 200g kuskusu, 1 świeża żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę, 4 nieduże ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, 1 mniejsza cebula, pokrojona w kostkę, 15 pomidorków koktajlowych ( lub 1-2 większe), pokrojone na cztery części, 1 puszka kukurydzy, odsączona, 40g kabanosów, pokrojone na mniejsze kawałki, 2 większe plastry sera żółtego, pokrojone w cienkie niedługie paseczki, 4 łyżki oliwy(...)przykryć talerzem - odstawić do napęcznienia. W między czasie zamieszać dwa razy. Gdy kuskus napęcznieje i jest już miękki odstawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać z papryką żółtą, ogórkami konserwowymi, cebulą, pomidorkami, kukurydzą ( jeżeli nie lubisz większej ilości kukurydzy w sałatkach użyj połowę puszki), kabanosami oraz serem żółtym. Na koniec dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać. Smacznego
W kuchni u Monikisól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości(...)Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć
Wegańska kuchnia orientalnaKolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt. kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie
Jadło i czytadłołyżek tartego parmezanu 5-6 łyżek oleju z pestek dyni 2 łyżki wody kilka listków świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu warzywa do podania: jarmuż, papryka mini, pomidorki koktajlowe Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Jarmuż blanszuję wrzątkiem a następnie przelewam zimną wodą. Do malaksera przekładam zblanszowany jarmuż, starty parmezan, olej(...)jednolitą pastę. Doprawiam solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszam z pesto. Jeśli jest taka konieczność doprawiam jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Kaszę podaję ze świeżym jarmużem, papryką i pomidorkami. Można schłodzić lub podawać od razu. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl
Mango Papajajuż na pewno nie smakuje jak 300 kcal. Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić(...)Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem 20 - 30 minut. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach
Matka Żywicielkamąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie: Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki(...)zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam na połowę. Kurczaka kroje w paski, oproszam przyprawa do gyrosa, podsmażam na oleju, osączam.Wszystko dzielę na połowę. Na pizzę wykładam pieczarki, na nie układam plastry mozzarelli, przedzielam je paseczkami
Z Majeczką w kuchnisię do sporządzenia dipu. Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco(...)sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy
Symfonia Smakówzdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto na pizzę ( przepis znajdziecie tuta j) Kawałek chorizo Garść małych pieczarek Kulka mozzarelli (125 g) Garaść pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Kilka łyżek tartego parmezanu Kilka łyżek sosu pomidorowego ( przepis znajdziecie tutaj ) Suszone oregano Rukola, roszponka, lub inna miękka sałata albo szpinak Przygotowanie: Krok 1 Ustaw maksymalną temperaturę piekarnika, wstaw blaszkę(...)Ciasto chwilę zagniataj, następnie uformuj z niego spód do pizzy. Posmaruj 2-3 łyżkami sosu pomidorowego i wyłóż na nim pokrojone chorizo i pieczarki oraz przekrojone na pół pomidorki, jeśli używasz. Połóż na nich kilka plastrów mozzarelli, posyp parmezanem i kilkoma szczyptami oregano. Krok 3 Przełóż pizzę na blaszkę lub kamień do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz
Niedzielny kucharznajlepsze 150 g kiełbasy peperoni 50-80 g tartego parmezanu – ten w mojej ocenie jest świetny 80 g czarnych oliwek pół papryki żółtej bądź zielonej 200 g pomidorków koktajlowych Sos do sałatki: 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka oregano i bazylii pieprz i sól Przepis – Sałatka pizza(...)nasz produkt. Tortellini dodajemy do miski, do której trafiają też plastry pepperoni przekrojone na pół. Do miski wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki, a także w drobna kostkę pokrojoną paprykę i pomidorki. Zabieramy się za sos. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z nim wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odpowiednio solimy i pieprzymy nasz sos. Całość przelewamy do naszej miski
Kuchennyviral.plWyjątkowy smak fasolki doceniła nawet Monika, która nie jada szczypiorku i koperku, a tutaj nie wyczuła ich obecności. Składniki: • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej • kilka pomidorków koktajlowych Zielony sos • po małym pęczku pietruszki, szczypiorku i koperku • garść orzechów włoskich • sok z 1/2 cytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz(...)wrzucić orzechy i dalej miksować. • Dolać oliwę w dwóch porcjach i zmiksować na gładką emulsję. • Fasolkę wymieszać z sosem, na wierzchu położyć połówki pomidorków, posypać kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi
To co kochamoliwie) 1 mała cebula 6-8 sztuk brązowych pieczarek 1 łyżka oliwy 1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek(...)przez ok. 5 minut. Prosto na patelnię wkrusz tofu, dopraw solą kala namak i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez kolejne 5 minut. Tofucznicę podawaj udekorowaną listkami bazylii i połówkami pomidorków. Smacznego
Roślinna - blog wegańskinadzieje, że rozsmakujecie się w mojej cukinii i wrócicie po więcej. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6 zł SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 5 pomidorów koktajlowych lub daktylowych 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka płatków parmezanu oliwa z oliwek sól(...)cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy
kulinarnyJaSałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą. Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami. Normal 0 21 false false false
Kuchnia Bon Appetit