Składniki: - Jajka - ilość w zależności od apetytu i ilości osób - Plastry szynki - tyle ile jajek, u mnie Szwardzwaldzka, ale prosciutto, serrano i inne cieniutko pokrojone się świetnie sprawdzą - Pomidorki koktajlowe/ papryczkowe - w każdym razie któreś z małych odmian, tyle, by wypełnić kokilki - Ser roquefort - lub inny, na który mamy ochotę - Sól, pieprz grubo mielony - odrobina masła - Na jajka
Cook&Lovenajpopularniejszy składnik tych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne pomidorki koktajlowe ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Jeśli paski boczku są dłuższe, śmiało można jednym paskiem owinąć dwie śliwki. Układamy
Dieta moja pasjaCałość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne, a na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe na ok. 5 min. Bataty rozwijamy z foli, każdego kroimy na połowę po długości (żeby batat nam się nie kołysał, wystarczy od dołu odkroić cienki pasek). Z tuńczyka
Moniki SmakołykiSkładniki: ( na 4 porcje ) rukola ( po małej garstce na porcję ), świeży szpinak ( po 1-2 większych garści na porcję ), 250g pomidorków koktajlowych, 90g prosciutto di parma, 120g oliwek ( zielone lub czarne, według własnego smaku ), ok.10g sera Grana Padano, 100ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, sos balsamiczny ( gotowy lub własnej roboty ) - jak zrobić swój sos balsamiczny znajdziesz
W kuchni u Monikiwiększą porcję lub dwie małe, na patelnię o średnicy 18-20cm) 2 jaja, 50g świeżego szpinaku, 50g sera camembert, 1/4 średniej cebuli, olej lub oliwa, sól, pieprz, 2 pomidorki koktajlowe lub kawałek normalnej wielkości pomidora. Przygotowanie: Szpinak dwa razy przelać wrzącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Do miękkiej cebuli dodać szpinak
W kuchni u MonikiSałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry boczku, 1 mała cebulka biała, 1 mała cebulka czerwona, 1 mała cebulka czosnkowa, ¼ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy, listki młodej botwinki, świeża roszponka, ziarna młodej kukurydzy
Moniki Smakołykitaką sałatkę uzyskałam. Składniki: 50 g łososia wędzonego, 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny, 1 łyżeczka musztardy. Przygotowanie: Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą
Moniki Smakołykiosób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew 2 ząbki czosnku opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki) ser żółty wędzony ok. 200 g słoik pomidorów suszonych w zalewie opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu sól , pieprz, bazylia , oregano olej Sposób przygotowaniaCzosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy
Słodkości i nie tylkowięc spróbujcie mojej propozycji bo jest naprawdę smaczna. Składniki: ok 40 dag makaronu rurki bądź świderki( u mnie pełnoziarnisty durum) 1 pęczek zielonych szparagów ok 20 dag pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli 5 ząbków czosnku( można dać mniej) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,pokroić na kilkucentymetrowe
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: Mix sałat ( około ½ opakowania ) Tuńczyk z puszki (1 szt.) Niewielka ilość tartego sera ( typu mozzarella ) 2 łyżki groszki mieszanki groszku z marchewką i kukurydzą Kilka pieczarek marynowanych 4 pomidorki koktajlowe 2 jajka ugotowane na twardo Szczypiorek Sól Pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majonezu light 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Wykonanie: Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość
Smaki EwyPropozycja na szybkie i proste danie z ziemniakami. Składniki 750 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 2 cebule 1 cukinia 200 g pomidorków koktajlowych 6 filetów z sardeli tymianek 100 g czarnych oliwek bez pestek sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem, osuszyłem i pokroiłem na kawałki. Na teflonowej patelni rozgrzałem oliwę. Włożyłem ziemniaki i smażyłem ok.30 minut
R'n'G Kitchenobiadu, do grilla, szybki i łatwa w wykonaniu jeśli nie mamy sera feta pod ręką :) Składniki (dla 2 osób) 10 liści kapusty pekińskiej 10 plasterków ogórka 20 szt pomidorków koktajlowych 20 szt czarnych oliwek 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 mała czerwona cebula sól, pieprz Składniki na miodowy winegret 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka majonezu 0,5 łyżeczki
Ala piecze i gotujeprzez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy noża
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie proponuje niezwykłe tosty – bez sera i bez pieczywa!! 6 łyżek otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 3 łyżki twarożku wiejskiego 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych ¼ małej czerwonej papryki 5 plasterków krakowskiej drobiowej sól, pieprz, oregano lub inne przyprawy do smaku ewentualnie pół małej cebuli, ogórek koszony lub korniszony, pieczarki – u mnie
Humanistka w kuchniSkładniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka (10 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaslunchboxa jak znalazł. Składniki / dla 2 osób: 200 g makaronu razowego świderki (lub innego drobnego) sos salsa verde, który został z niedzieli (potrzeba ok. 3 łyżek) 250 g pomidorków koktajlowych 1 nieduża marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 czerwonej papryki (tej, co została po sałatce z poniedziałku) 40 g zielonych oliwek bez pestek 1/2 opakowania (100 g) sera feta (resztę sera
Chilli Czosnek i Oliwaskładników zdrowych. dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili 100 g makaronu drobnego sól, pieprz natka pietruszki Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry
wesoła kuchniaSkładniki: 2 jajka rozmiar M 3-4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz
Vroblewska-fitlifeSkładniki: -kapusta pekińska -ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek
Magia jedzenia.spód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym
Bike By Lifeczarnych oliwek 150 gram schabu lub polędwicy wieprzowej marynata: sól, pieprz, łyżka śmietany 12%, łyżka musztardy, ewentualnie majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól i pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajapiątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;) Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia i oregano Przygotowanie : Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia
Codzienne Gotowaniemajonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym
Z Kuchni Do Kuchniszczypiorkiem. Takie śniadanie daje energię na bardo długo. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu 1 duża łyżka jogurtu naturalnego kilka łodyg szczypioru sól pieprz WYKONANIE Twarożek: do twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, sól
OstryKęs