przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kroimy(...)podsmażamy, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Smażymy, nie mieszając, do chwili, aż się zetną brzegi i omlet zacznie się przesuwać na patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut (lub do piekarnika
mojewypiekiinietylkoBanalnie proste, a w swojej prostocie pyszne! Idealny sycący obiad dla łakomczuchów na diecie. Składniki: sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek 2 piersi z kurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było(...)całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Drzemy sałatę, kroimy pomidorki, ogórka. Gdy pierś jest gotowa - powinna być jak najkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne
Brzuszki Łakomczuszkiszaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki skórka(...)przyprawę do grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Sos: Do miseczki
wesoła kuchniaposiłki były smaczne, doprawione i apetyczne. Tym razem przedstawiam pomysł na sałatkę z pieczonego bakłażana i kurczaka. Składniki: pierś z kurczaka (200g) bakłażan (300g) kulka mozzarelli garść rukoli 3 pomidorki koktajlowe łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, kolendra, kumin, chili, kardamon, papryka słodka, cynamon, imbir Sposób przygotowania: Bakłażana pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na 5 minut. Kurczaka oraz bakłażana włożyć(...)chili, kardamonem, słodką papryką oraz szczyptą cynamonu i imbiru. Polać łyżką oleju i dokładnie wymieszać. Piec przez 40 minut w 180 º C. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną mozzarellę, pomidorki a następnie pokrojonego kurczaka i bakłażana. Myślę, że smak i aromat zaspokoi Wasze podniebienia
wysmienityprzygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone ok. 150-200g pomidorków koktajlowych 150 ml białego wina oliwa papryczka chili lub peperoncino natka pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku 350g makaronu Wykonanie: Kurka czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać(...)drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut aż pomidorki zmiękną. W międzyczasie gotujemy
Pociąg Do Kuchniciecierzycy - ½ łyżeczki garam masali - kilka pomidorków koktajlowych - ½ łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego - sól himalajska(...)miseczki i schłodzić - Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem
Wegańska kuchnia orientalnapszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella rukola szynka parmeńska czarne oliwki pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte(...)ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki
The Sweet Damselmoże pstrąg w sałatce ? Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki(...)Sałatę rozłożyłem na talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenorganizmu działalności granatów można przeczytać m.in. tutaj . SAŁATKA A’ LA FETA Z GRANATEM Składniki (na porcję obiadową dla 1 os.) : garść ulubionej sałaty lub mieszkanki sałat ok. 5-6 pomidorków koktajlowych 1/3 dużego ogórka szklarniowego (lub 1 mały ogórek gruntowy) 1 mała cebula czerwona 70 g ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka(...)będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec
Sagneska - gotowanie i lifestylesmażenia. Pasta z wędlin: 1 cebula. 100 g wędliny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy, 50 g majonezu. Koreczki (składniki w zależności wykonanych koreczków): oliwki zielone, pomidorki koktajlowe, cebulki srebrzyste, koperek, kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Naleśniki: wszystkie składniki ze sobą mieszamy, w zależności od gęstości ciasta, wodę lub mąkę dokładamy. Naleśniki z ciasta smażymy i między czasie pastę(...)dokładamy. Całość dokładnie blenderem rozdrabniamy, mieszamy i pastę gotową już mamy. Pastą naleśniki smarujemy, następnie je rolujemy. Na części je przecinamy, na wykałaczki nabijamy. Do środka ogóreczek i pomidorki wkładamy, koperkiem i kiełkami rzodkiewki ozdabiamy. Oliwki, cebulki na wykałaczki nadziewamy i fajną przystawkę mamy
Moniki Smakołykijest pyszny. SKŁADNIKI (porcja na 1 osobę) Omlet: 2-3 wiejskie jajka 2 łyżki mleka 2% sól pieprz Dodatki: 50 gram łososia wędzonego w plastrach 1/4 dojrzałego awokado 3 pomidorki koktajlowe 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego kilka kaparów koperek lub inne zioła do przybrania WYKONANIE Jajka bardzo dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy mleko, sól i pieprz. Smażymy omlet na niewielkiej ilości oliwy(...)sobie drewnianą łopatką) i smażymy jeszcze chwilę aż omlet zetnie się także w środku. Zdejmujemy omlet na talerz. Układamy na nim plastry łososia, kawałki awokado i przekrojone na pół pomidorki. Obok łososia układamy łyżkę gęstego jogurtu naturalnego. Jogurt posypujemy kaparami i świeżo mielonym pieprzem. Przystrajamy gałązką rozmarynu lub gałązką koperku
OstryKęsjogurtu (u mnie grecki)- 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba)- 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu- świeżo mielony pieprz+ wiórki sera Grano Padano lub Parmezanu (nie trzeba) - pomidorki koktajlowe (u mnie duży, pokrojony na ósemki)Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na grillowej patelni (lub zwykłej), doprawić odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.Przygotować sobie(...)doprawić świeżo mielonym pieprzem.Sałatę rozdrobnić do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać.Na talerze nakładać porcje sałaty, wyłożyć na nie po kilka kawałków mięsa i dodać pomidorki. Można również posypać startymi wiórkami sera. Wersja mini. Smacznego
Smaczne Zdrowerównież olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis. Idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi, gdzie takie podpłomyki możemy podać(...)odrobiną soli. Podanie Fenkuł pokrój na plastry, posmaruj odrobiną oliwy i grilluj przez kilka minut z obu stron. Podpłomyki posmaruj tapenadą. Ułóż nań grillowany koper włoski, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną grubo bazylię i ser feta
Food Squareprzepis na błyskawiczny makaron orecchiette z groszkiem i chorizo Czas : 15 minut Poziom trudności : łatwy Liczna porcji: 2 Składniki: 200 g makaronu muszelki lub innego drobnego makaronu 500 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce 1 filecik anchois (opcjonalnie, ale dobrze jest go dodać) 4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki tartego parmezanu 1 suszona(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę na makaron, posól (kopiasta łyżeczka soli). Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 2 W międzyczasie umyj i przekrój pomidorki na połowy, włóż do głębokiej misy, dodaj 4 łyżki oliwy i parmezanu, skruszoną papryczkę chili, posiekaną paprykę i filecik anchois roztarty na pastę. Wymieszaj, posól i popieprz. Krok 3 Odcedź makaron
Niedzielny kucharzSzparagowych eksperymentów ciąg dalszy. Dziś tarta na cieście francuskim. 1 op ciasta francuskiego 8 szt zielonych szparagów 10 szt pomidorków koktajlowych 50 g wędzonego łososia 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g tartego sera mozzarella sól pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i pociąć na krótkie kawałki. Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem,przyprawić solą i pieprzem(...)tarty ( u mnie 2 małe o śred. 18 cm) którą należy wysmarować masłem. Ciastem wylepić formę,ponakłuwać i wylać mieszankę śmietany i sera. Ułożyć szparagi i pokrojone na połówki pomidorki. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki i posypać na tartę, całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Tartę piec przez 20 -25 minut w temp. 190*C. Podawać jeszcze ciepłą
Kolorowa kuchnia Elki