pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:103/200)

Cukiniowe tagliatelle z pomidorami 135

nadzieje, że rozsmakujecie się w mojej cukinii i wrócicie po więcej. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6 zł SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 5 pomidorów koktajlowych lub daktylowych 1/4 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki prażonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka płatków parmezanu oliwa z oliwek sól(...)cienkie plastry. Plastry cukinii przekrawamy na pół i odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy wstążki cukinii i chwilę smażymy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość przesmażamy na średnim ogniu. Cukinia powinna pozostać lekko chrupka. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Cukiniowe tagliatelle przekładamy na talerz i posypujemy

kulinarnyJa
Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego 191

Sałatka z kaszy jaglanej, buraka i sera korycińskiego Składniki – 2 porcje: Kasza jaglana – 100g Burak – 2 sztuki Kiełki rzodkiewki – 3-4 łyżki Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Chrzan – ½ łyżeczki (opcjonalnie) Ser koryciński – 2 garści pokrojonego w kostkę Mix sałata - garść Sos: Sok z ½ limonki Miód – 1 łyżeczka Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie: Buraki myjemy, zawijamy w folię i pieczemy(...)będę miękkie). Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie upieczone buraki obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą, startym chrzanem (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi), pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i sałatą.  Całość polewamy sosem (wymieszać należy sok z limonki z miodem i oliwą) i posypujemy serem. Sałatkę dekorujemy kiełkami.  Normal 0 21 false false false

Kuchnia Bon Appetit
Prosta sałatka na śniadanie z dressingiem miodowo- musztardowym 345

jajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu(...)suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Spaghetti z tuńczykiem, fetą i warzywami 183

dodałam makaron i fetę i gotowe :) Udanego weekendu Wam życzę :)) Składniki: makaron spaghetti 1/2 kalafiora mała żółta cukinia suszone pomidory z pestkami dyni 1 puszka tuńczyka  ser feta pomidorki koktajlowe sól różowa młotkowana kolendra z pieprzem olej kokosowy do smażenia/pieczenia Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego dałam troszkę oleju kokosowego i wrzuciłam do niego kalafiora(...)wcześniej ugotowany makaron, wymieszałam. Tuńczyka odsączyłam, fetę pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do reszty, wymieszałam, doprawiłam solą i młotkowaną kolendrą z pieprzem. Przełożyłam do miseczek i na końcu dodałam pomidorki

kruche babeczki
Fit sałatka z dressingiem na bazie oleju rzepakowego i czosnku niedźwiedziego 163

porcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera naciowego, 3 łyżki cebulek marynowanych, 1 czerwona cebula, 3 łyżki oliwek (zielone, czarne) w plasterkach, 6 pomidorków koktajlowych, listki świeżej bazylii, kilka rzodkiewek, 1 łyżka sezamu czarnego, kilka liści świeżego czosnku niedźwiedziego, dressing: 70 ml oleju rzepakowego, ½ soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść(...)miksujemy kilka sek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej, oliwki, pokrojoną w paski paprykę i rzodkiewkę, oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki, cebulę, seler w plasterkach i marynowane cebulki. Całość mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy sezamem, oraz dodajemy listki bazylii i czosnku niedźwiedziego. Sałatkę podajemy z dressingiem z oleju i czosnku

Moniki Smakołyki
Tortille z kurczakiem (po mojemu) 147

szklanki wody keczup Na sałatkę: 6 dużych liści kapusty pekińskiej  4 - 5 łodyg selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 świeżego ogórka  1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, cukier Na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki sera mascarpone 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszony majeranek Fileta(...)smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie. Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy

Czary - gary w kuchni
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 260

mała papryka czerwona      1 duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków  koktajlowych         3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup)      1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie:      Na początku robimy zaczyn:  drożdże, cukier(...)olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się

Amatorka kuchenna
Pita z karkówką marynowaną w przyprawie gyros 124

torebki przyprawy do gyrosa 200 ml oleju słonecznikowego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku Sos :  1/3 szklanki musztardy 2/3 szklanki jogurtu 3 łyżeczki majonezu szczypta czosnku granulowanego Dodatki : pomidorki koktajlowe sałata lodowa ser kozi 2 szalotki ogórek Przygotowanie Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem(...)cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku. Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki. Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem, dodałem

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z kukurydzy i kurczaka 221

soczysta, chrupiąca i można nią się zajadać w postaci szaszłyków. Szybkie, proste  do zrobienia. 2 kolby kukurydzy 1 pierś z kurczaka 1 cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 4 pomidorki koktajlowe marynata: sól, pieprz papryka wędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka 4 łyżki oleju sos: 150 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz natka pietruszki Marynata: Pierś z kurczaka(...)minut do lodówki. Kukurydzę kroję na kawałki 2 cm, paprykę w kostkę dużą, cebulę na plastry. Na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian kukurydzę, kurczaka, paprykę, cebulę, pomidorka i tak do końca patyczka.Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do kurczaka i grilluję na grillu elektrycznym obracając od czasu do czasu. sos: Do miseczki przelewam jogurt, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz

wesoła kuchnia
pierś kurczaka duszona z pieczarkami 250

Składniki: piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą(...)rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni. Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 – 6 minut. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 155

kotlet schabowy zrobię, gdy chłopaki znów za nim zatęsknią, a tęsknią częściej niż go robię. Składniki na 2 porcje • 1 większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka(...)podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10 minut. • Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy

To co kocham
Sałatka z tuńczyk 170

zybka sałatka z tuńczyka i awokado z pomidorkami koktajlowymi, limonką i świeżą kolendrą. Smaczna przekąska na leniwe popołudnie :) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w zalewie, 2 awokado, 2 limonki, 2-4 chilli (wg. uznania) , 1/2 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu z agawy, miodu lub cukru, sól(...)biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przeciąć na pół, miąższ wydrążyć i pokroić w kostkę. Limonki obrać, wyciąć fileciki, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki podzielić na połowy, chilli pokroić w paski, kolendrę posiekać, tuńczyka odsączyć z zalewy. Oliwę wymieszać z syropem z agawy i sosem rybnym. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Łosoś w kremowym sosie z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem 220

dania z ryby, jakie ostatnio przygotowałam. Lepszej rekomendacji chyba już nie muszę Wam przedstawiać i zapraszam po przepis. Składniki na 2 porcje: 30-35 dag fileta z łososia 200g pomidorków koktajlowych 30g szpinaku w liściach (waga po rozmrożeniu) 1 ząbek czosnku 180g śmietanki 30 % sól pieprz pieprz cytrynowy olej Przygotowanie: Łososia pokrój na 2 lub 4 kawałki w zależności(...)Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną się rozpadać dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę. Następnie wlej śmietankę. Posól i popieprz do smaku

Fabryka pomysłów
Sałatka z fasolki, grilowanej cukini i pomidorków 183

danie, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne.  Wraz ze mna wyzwania podjela sie Panna Malwinna i Justinka. Składniki : 400-500g zielonej fasolki szparagowej 1 mała cukinia 200g pomidorków koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni(...)wtedy stanie się gorzki. Następnie dodać do niego ugotowaną fasolkę i dokłądnie wymieszać. Cukinie pokroić w niezbyt grube plastry i zgrilować (ja zrobiłam to na zamykanym grilu elektrycznym). Pomidorki przesmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy, aż zrobią się miękkie, a skórka zacznie się marszczyć. Fasolkę ułożyć na półmisku, na niej ułożyć zgrilowaną cukinię i pomidorki. Wszystko oprószyć solą

Codzienne Gotowanie
Zupa krewetkowa 189

Składniki opakowanie makaronu ryżowego 250 gr 8 krewetek tygrysich 1 sztuka trawy cytrynowej 1 limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża  dymka 150 ml mleka kokosowego  3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć(...)minut) Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min w zależności czy krewetki są świeże czy mrożone Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki lub pomidora w kostkę oraz pieczarki . Dodaj do garnka. Gotuj 3 min Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Na koniec

AZgotuj!
Tofucznica jalapeño ze szpinakiem i pieczarkami 207

łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (można zastąpić zmieloną mąką z cieciorki lub kaszy jęczmiennej) sól kala namak do smaku (u mnie ½ łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Szpinak dokładnie umyj i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej bulion. Wrzuć cebulę, a kiedy nieco zmięknie, dodaj(...)razu pokruszone tofu. Całość zamieszaj i podsmaż jeszcze 3 minuty. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw jeszcze do smaku solą kala namak. Przełóż na talerz, udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami i posyp szczypiorkiem.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Faszerowane bakłażany FIT 231

Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca,  jędrną skórkę! Składniki (2 porcje): 1 duży bakłażan (lub 2 małe - są lepsze, nie czuć w nich goryczy) 1 papryka żółta 10 pomidorków koktajlowych (można zastąpić zwykłym pomidorem) 1/3 pora mozzarella 125 g 1/3 papryczki pepperoni bez pestek 1/2 pęczka natki pietruszki 1. Bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ pozostawiając około(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 3. Łódeczki posypać pieprzem i wstawić do pieczenia na 20 minut. 4. W czasie, kiedy bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.  5. Zdjąć z ognia, wymieszać

Powiedz dietom nie