pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:103/200)

SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POLĘDWICĄ ŁOSOSIOWĄ 184

dlatego że smak suszonej śliwki świetnie pasował do pomidorów i polędwicy.Możemy ją też podawać dla gości ,pięknie wygląda i tak też smakuje. 1 sałata 1 czerwona cebula 6 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 6 śliwek suszonych odrobina koniaku do namoczenia śliwek Kilka plasterków polędwicy sopockiej garść orzechów włoskich oliwa z oliwek+sól+pieprz+odrobina soku z cytryny+ szczypta tymianku(...)Śliwki suszone namoczyć w koniaku lub wodzie jak nie ma alkoholu, pokroić na połówki i posypać sałatę.Cebulę pokroić w pióra i dodać do sałatki oraz umyte i osuszone pomidorki przekrojone na pół.Orzechy lekko utłuc i posypać całość , ułożyć na nich polędwicę.Zrobić dressing z oliwy,soli,pieprzu,soku z cytryny i tymianku ,polać całość.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z truskawkami i serem feta 189

oraz tego, że na działce mojej Mamy rosna soczyste i słodkie owoce to właśnie truskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta  sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej(...)oraz wrzucamy truskawkę. Oba składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami oraz świeżą bazylią. słoiczek zakręcamy, wstrząsamy i pozostawiamy na kilka minut. Mix sałat wykładamy na talerze. Umyte truskawki oraz pomidorki kroimy na pół. Układamy je na sałacie. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy do sałatki. Całoiść polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego

ChilliJemy
Szaszłyki drobiowe na sałatce 216

sposób:).  Szaszłyki: 500g filetów z kurczaka sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju  1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Filety(...)Przekładamy do miski, dolewamy olej, wsypujemy przyprawy w ilości według uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz

Szefowa kuchni
Grillowana dorada w czosnku niedźwiedzim, nadziewana czerwoną quinoą :) 116

obojętnie - świeży czosnek niedźwiedzi. Polecam! Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 świeża dorada kilka świeżych liści czosnku niedźwiedziego pół cytryny plaster zimnego masła pieprz sól czarne oliwki i pomidorki koktajlowe do ozdoby Wykonanie: Doradę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Quinoę mieszamy z siekanym czosnkiem niedźwiedzim (wybieramy te mniejsze liście), nadziewamy nią rybę(...)Rybę owijamy dużymi liśćmi czosnku niedźwiedziego i zostawiamy na 1-2 godziny w lodówce. Następnie wrzucamy doradę na grilla i opiekamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami i oliwkami, które też warto trochę podpiec. Do przystrojenia ryby użyłam również wiosennych bratków i nierozwiniętych kwiatów czosnku niedźwiedziego, jedne i drugie pięknie wyglądają i są jak najbardziej jadalne ;) Smacznego

Quinoa Raz!
Frittata z jarmużem, chorizo, kozim serem i pomidorkami 95

Jarmuż jest pyszny, wiecie o tym. Jajecznica z jarmużem była przepyszna, więc frittata z nim również musiała być strzałem w dziesiątkę. Pyszna z dodatkiem chorizo, koziego sera i pomidorków koktajlowych czyli zbiór wszystkiego tego, co najlepsze. Składniki (na 2 porcje): potrzebujemy patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika  200 gram jarmużu 1 cebulka 1 ząbek czosnku 50 gram(...)chorizo 50 gram koziego sera 10-12 pomidorów koktajlowych żółtych, czerwonych i zielonych 5 jajek sól i pierz salsa pomidorowa do podania Na patelni smażymy pokrojone w cienkie plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy umyty i pozbawiony łodyg jarmuż. Doprawiamy solą

Mango Papaja
Sałatka z kurczakiem w sosie teriyaki 288

Wakacjami staramy się jeść lekko i tutaj kolejna lekka propozycja sałaki obiadowej z kurczakiem. Lekka a zarazem sycąca.  Składniki: pierś kurczaka kilka pomidorków koktajlowych 200 g serka typu wiejskiego 4 potężne garście rukoli garść świeżej mięty marynata 100 ml sosu teriyaki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka miodu sól i pierz do smaku(...)sobą i wrzucamy do niej kurczaka pokrojonego w kostkę ( marynujemy ok 1 h). Następnie smażymy na patelni grillowej razem z sosem. Do miski wrzucamy rukolę, miętę, pomidorki i pokrojony serek, dodajemy ciepłego kurczaka i polewamy delikatnie sosem, który został po z grillowaniu. Proste i bardzo smaczne połączenie. Smacznego

Niezły Młynek
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 173

przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też.     Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska       Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kroimy(...)podsmażamy, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Smażymy, nie mieszając, do chwili, aż się zetną brzegi i omlet zacznie się przesuwać na patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut (lub do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Dietetycznie: sałatka z kurczakiem w pesto. 333

Banalnie proste, a w swojej prostocie pyszne! Idealny sycący obiad dla łakomczuchów na diecie. Składniki: sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek 2 piersi z kurczaka (nieduże, ogólnie 1 pierś na 1 osobę) pesto (ja wykorzystałam kupne, w tej chwili w Lidlu można znaleźć cudowne pesto w małych plastikowych kubeczkach, wzięłam 2) Obtaczamy piersi w pesto (1 kubeczek) tak aby było(...)całe pokryte cudowną zieloną masą. Kładziemy na suchą, podgrzaną patelnię teflonową i na delikatnym ogniu smażymy. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Drzemy sałatę, kroimy pomidorki, ogórka. Gdy pierś jest gotowa - powinna być jak najkrócej na ogniu, jednak musimy uważać żeby nie była surowa i uwaga! absolutnie nie nakłuwamy mięsa w trakcie smażenia, straci wtedy swoje wszystkie cudowne

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowane szaszłyki z krewetkami 109

szaszłyków sos czosnkowy lekki na bazie jogurtu.Grill nie musi być ciężki, możemy przyrządzać na nim mnóstwo warzyw, ryb i owoców morza. 30 dkg krewetek mrożonych 1 cukinia 16 pomidorków koktajlowych marynata: przyprawa do grilla klasyczna  5 łyżek oleju rzepakowego sos: 200 g jogurtu greckiego przyprawa klasyczna do grilla  2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z limonki skórka(...)przyprawę do grilla i odstawiam na godzinę do lodówki. Nie dodaję soli bo przyprawa już ją ma. Cukinię kroję na plastry 0,5 cm. Na patyczek nadziewam plaster cukinii, pomidorka, dwie krewetki, znowu pomidor i dwie krewetki. Całość smaruję oliwą i posypuję jeszcze przyprawą. Szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Sos: Do miseczki

wesoła kuchnia
Niskowęglowodanowa i niskokaloryczna kolacja 156

posiłki były smaczne, doprawione i apetyczne. Tym razem przedstawiam pomysł na sałatkę z pieczonego bakłażana i kurczaka. Składniki: pierś z kurczaka (200g) bakłażan (300g) kulka mozzarelli garść rukoli 3 pomidorki koktajlowe łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, kolendra, kumin, chili, kardamon, papryka słodka, cynamon, imbir Sposób przygotowania: Bakłażana pokroić wzdłuż i posolić. Odstawić na 5 minut. Kurczaka oraz bakłażana włożyć(...)chili, kardamonem, słodką papryką oraz szczyptą cynamonu i imbiru. Polać łyżką oleju i dokładnie wymieszać. Piec przez 40 minut w 180 º C. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojoną mozzarellę, pomidorki a następnie pokrojonego kurczaka i bakłażana. Myślę, że smak i aromat zaspokoi Wasze podniebienia

wysmienity
Makaron z sosem z kurka czerwonego 135

przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone ok. 150-200g pomidorków koktajlowych 150 ml białego wina oliwa papryczka chili lub peperoncino natka pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku 350g makaronu Wykonanie: Kurka czerwonego oczyścić. Czosnek obrać i rozgnieść. Na patelni rozgrzać(...)drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut aż pomidorki zmiękną. W międzyczasie gotujemy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 150

ciecierzycy                                          -  ½ łyżeczki garam masali - kilka pomidorków koktajlowych            - ½ łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego                              - sól himalajska(...)miseczki i schłodzić - Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem

Wegańska kuchnia orientalna
Pizza nr 2 137

pszennej 25 g drożdży  159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella rukola szynka parmeńska czarne oliwki pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte(...)ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.  Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki

The Sweet Damsel
Sałatka z pstrągiem wędzonym 136

może pstrąg w sałatce ? Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie   Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki(...)Sałatę rozłożyłem na talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka a’ la feta z granatem 210

organizmu działalności granatów można przeczytać m.in. tutaj . SAŁATKA A’ LA FETA Z GRANATEM Składniki (na porcję obiadową dla 1 os.) : garść ulubionej sałaty lub mieszkanki sałat ok. 5-6 pomidorków koktajlowych 1/3 dużego ogórka szklarniowego (lub 1 mały ogórek gruntowy) 1 mała cebula czerwona 70 g ulubionego sera feta ok. 10 zielonych oliwek ziarenka z ćwiartki owocu granatu 1 łyżka(...)będzie jeszcze bardziej kwaśny) 1 łyżka wody świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Sałatę rwiemy na kawałki, płuczemy, suszymy i układamy na talerzu. Ogórka i cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki w ćwiartki, ser feta w małe kawałki. Oliwki odsączamy z zalewy. Wydłubujemy ziarenka z granatu. Bierzemy się za przygotowanie sosu. Musztardę mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny. Rozrzedzamy wodą. Na koniec

Sagneska - gotowanie i lifestyle