kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy(...)cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy
Kulinarne przygody Gatityzrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :) Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 50dag piersi z kurczaka skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki 10 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżego szpinaku szczypiorek przyprawa do kurczaka 2 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią(...)Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka i starta skórka z limonki. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do mięsa. Myjemy i osuszamy szpinak. Szczypiorek drobno siekamy i lekko solimy. Pomidorki i oliwki kroimy na pół i wraz ze szczypiorkiem i szpinakiem dodajemy do mięsa. Dusimy przez ok 3 minuty. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy. Gotowe! Pycha
ChilliJemydużą ilością warzyw i z ziołami. Idealna na lunch, kolację czy jako dodatek do dań z grilla. Składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak, 1 średnia cukinia, garść świeżego szpinaku, garść pomidorków koktajlowych, garstka ugotowanego zielonego groszku, 1 większy ogórek gruntowy, mini mozarella lub twaróg, olej rzepakowy Dressing: 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść liści mięty, ząbek czosnku, sól, pieprz
Plate of Joymakaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie
mojewypiekiinietylkoDanie w wykonaniu mojego Męża - ja sfotografowałam i zjadłam :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 560 kcal) 400 g makaronu pełnoziarnistego 400 g średnich krewetek 500 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 1 pęczek bazylii otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)dente wg. przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną papryczkę i czosnek. Smaż do zarumienienia, dodaj krewetki. Podsmażaj 3-4 minuty intensywnie mieszając. Dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć zblanszowany wcześniej groszek i posiekaną bazylię. Smaż razem 3-4 minuty i dodaj odcedzony makaron. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj
Moje Kuchenne Rewelacjeoliwa: 3-4 łyżki sól morska: 2 łyżeczki papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe ) Przygotowanie Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła. Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami(...)międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki rozłożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekałem ok. 45 minut. Po pół godzinie sprawdziłem ich miękkość. Dodałem pokrojone na połówki pomidorki. Ponownie wstawiłem do piekarnika. Gdy ziemniaki były miękkie dodałem pokrojony w kostkę ser mozzarella i kilka gałązek tymianku. Zapiekałem bez przykrycia, do rozpuszczenia sera
R'n'G KitchenSkładniki : 1/3 szklanki czarnego ryżu szklanka pomidorków koktajlowych, głównie żółtych mała garść rukoli 1/2 szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu(...)dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą Pomidorki pokroić na pół, kukurydzę osączyć, jeśli z puszki Umytą rukolę rozdrobnić, brzoskwinię pokroić na kawałki Cebulę pokroić w kostkę, składniki połączyć, wymieszać, polać sosem, wymieszać Posypać listkami mięty
Proste Potrawykcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko 2 łyżki otrębów pszennych sól, pieprz 4-5 szt. zielonych szparagów 100 g cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Ciasto skrapiamy oliwą, układamy warzywa - cukinię też spryskujemy oliwą. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzarellą. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;) Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów zielonych - 100 g fety - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - 1 szklanka czarnych oliwek - 12 płatów papieru ryżowego - garść sezamu do posypania - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili cayenne - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - ryż do podania Przygotuj blaszkę wyłożoną(...)pieczenia. Szparagi ugotuj al dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Namocz papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami papiery ryżowego
Corner With RecipesSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet Christopheraprzejedzone.Jednak dodatek kaszy kuskus sprawi, że będziemy idealnie najedzone przez kilka godzin.Wiesz co jesz to idealne stwierdzenie przy tej sałatce! Składniki :* pół szklanki kaszy kuskus* pół cukinii* gruszka* 5 pomidorków koktajlowych* kilka liści sałaty lodowej* łyżka sezamu* sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz Przygotowanie :Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić(...)Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki
Magiczne Życie Martybyć pomysłem na lekki obiad albo kolację. Porcja witamin i kaszy, dwa w jednym. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 papryka czerwona 2 cebule czerwone 2/3 szklanki groszku mrożonego 5 pomidorków koktajlowych 1 bakłażan 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz natka pietruszki olej Kaszę gotuję według opakowania. Bakłażana kroję w plastry solę z dwóch stron i odstawiam na 30 minut(...)bakłażana kroję w kostkę i smażę, połowę zostawiam plastry i też smażę na oleju. Wykładam na talerz. Cebule obieram i kroję w piórka, paprykę kroję w paski, pomidorki na pól. Na patelni przesmażam cebulę z papryką, pod koniec dodaję pomidorki. Wyjmuję na talerz. Groszek wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i na wolnym ogniu duszę go aż będzie
wesoła kuchniadzisiejszym talerzu wylądowała dobrze nadziana buła :) Skła dniki: 4 bułeczki 4 duże jajka pęczek szczypiorku pół czerwonej papryki 4 duże plastry szynki żółty ser (dowolna ilość) sól, pieprz pomidorki koktajlowe masło Przygotowanie: Z bułeczki wycinamy górę, wraz ze środkiem. Wkładamy kawałek masła, szynkę, kawałki sera oraz część posiekanego i posolonego szczypiorku i pokrojona w piórka paprykę. Wylewamy(...)posypujemy szczypiorkiem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20-25 minut ( w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko). Podajemy z pomidorkami, lub innymi warzywami. Smacznego
ChilliJemyMakaron, salami, parmezan, pomidorki... i tak powstała pyszna, włoska sałatka. Do tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy czasu brak:) Zapraszam również do innego interesującego konkursu, organizowanego przez firmę Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł(...)porcji): - 400 g makaronu ( u mnie uszka) - 100 g czarnych oliwek - 1 duża czerwona cebula - 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona - ok. 35 plasterków salami - 250 g pomidorków koktajlowych - 80 g startego parmezanu - 3 duże garści sezamu - suszona bazylia, sól, pieprz do smaku Sos: - 180 g jogurtu naruralnego - 3-6 łyżek musztardy stołowej Roleski - bazylia suszona, papryka ostra, czosnek granulowany
Corner With Recipesmoich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół ojca Mateusza(...)łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego 2 łyżki oleju makadamia 1 łyzka octu jabłkowego Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć i osuszyć Szczypiorek posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowości