niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce. 1 opakowanie szpinaku baby 1/3 szklanki kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 garść kiełek z rzodkiewki 1 burak pieczony 3 pomidory suszone 4 rzodkiewki oliwa z suszonych pomidorów majonez sos vinaigrette ser lazur natka pietruszki kwiatki bratka sól, pieprz(...)szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem
wesoła kuchniacebula 8 jajek przepiórczych (można wymienić na kurze albo nawet wymieszać oba rodzaje) 150 g zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej na chrupko 4-6 filecików anchois czarne oliwki kapary 200g pomidorków koktajlowych 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy dobrej jakości 1/2 łyżeczki musztardy kilka listków oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego sól(...)musztardę, zmiażdżony czosnek i oregano; doprawić do smaku cukrem (uwaga – sos powinen być kwaskowy), odstawić. Na 2 talerzach ułożyć porwane liście sałaty (nie kroimy), rukolę, pokrojone w 1/2 pomidorki, pokrojone jajka (najlepiej w ćwiartki), oliwki, kapary i cebulę pokrojoną w bardzo cienkie piórka oraz kawałki anchois. Rozłożyć także fasolkę (gotujemy ją wcześniej przez 4 minuty w osolonej wrzącej wodzie
Pociąg Do Kuchniosobiście bardziej smakuje na ciepło, ale tylko dla tego że uwielbiam smak ciepłych pomidorków ze świeżą oliwą. SKŁADNIKI dla 2 osób: - 2 porcje ugotowanej kaszy jaglanej - 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych - kilka oliwek zielonych - oliwa z oliwek z dodatkiem czosnku - młody bób Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy(...)wodną będą się ulatniać wszystkie substancje wzdymające, jak i dzięki temu zabiegowi pozostanie jasno zielony. - oliwki kroimy na plasterki - na rozgrzanej patelni podsmażamy obrany ze skórek bób z pomidorkami i oliwkami, dosłownie 3 do 4 minutek, pomidorki dobrze jest nakłuć, wtedy dodatkowo puszczą sok i nadadzą aromatu daniu. Podsmażone ciepłe warzywa, wykładamy na gorącą kaszę, polewamy odrobiną oliwy
SMYKWKUCHNIbagietkę, pumpernikiel..... Pamiętajmy, takie kanapki nie mogą być duże! Przedstawiam trzy propozycje. Chleb tostowy, jajka ugotowane na twardo, majonez, natka pietruszki, krakersy, serek śmietankowy, sardynki wędzone z puszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, pieczywo chrupkie żytnie, serek śmietankowy, chrzan w słoiczku, pasztet , borówki w słoiczku, kapary Pieczywo tostowe opiec, przekroić każdą kromkę na 4, ostudzić. Biała, żółtka i pietruszkę posiekać, przełożyć(...)cząstki (obkroić skórkę z cytryny i wyciąć cząstki). Krakersy posmarować grubą warstwą serka, na nim ułożyć odsączoną z oleju szprotkę. Udekorować listkiem pietruszki, cząstką cytryny i połówką lub ćwiartką pomidorka. Serek śmietankowy wymieszać (do smaku) z chrzanem, posmarować nim pieczywo chrupkie. Ułożyć na nim plasterek pasztetu. Udekorować borówką i kaparem. talerze z slate plate
królestwo garówpapieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy łyżeczkę(...)dyniowym purre. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz łyżkę kurkumy. Na przestudzony, upieczony spód tarty przekładamy szpinak, na niego dodajemy odsączonego tuńczyka. Całość zalewamy dyniowym purre z jajkami. Dekorujemy pomidorkami przekrojonymi na pół oraz paskami pieczonej dyni. Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st. Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kurczaka z groszkiem cytrynowym, pomidorem, ogórkiem małosolnym i fetą. Sałatkę podałam z sosem tatarskim. Ciekawa jestem co przygotowały moje blogowe koleżanki :) Składniki: 2 duże garście groszku cukrowego 10 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 ogórki małosolne pół kostki fety (ważne, by dobrze się kroiła) 1 mały filet z kurczaka olej do smażenia sól i pieprz zioła do pizzy suszony czosnek słodka(...)pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić, pokroić w plastry. Groszek ugotować w ocukrzonej i osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidorki i ogórki małosolne pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Na talerzach ułożyć groszek, plastry kurczaka, ogórka i pomidorów oraz fetę. Zimny jogurt wymieszać z sosem tatarskim, wymieszać. Do sosu
Czerwień i błękitzamiast własnej marynaty gotowej mieszanki z Kamis-a. Wyszło palce lizać. Polecam. Składniki: 2 świeże pstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku(...)także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody
Mama z miastacałego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek(...)dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówkuchniapepin.blogspot.com/2014/09/nadziewane-bueczki.html Składniki. 1/2 kg mąki pszennej 25g drożdży 280ml mleka 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 25g masła 18 pomidorków koktajlowych 18 kulek mozzarelli 3-4 łyżki natki pietruszki wierzch jajko do posmarowania czarnuszka------------- ---u mnie ser pleśniowy ,bez mozzarelli Wykonanie. Do miski robota przesiać mąkę. W letnim mleku rozpu ś ci ć drożdże i dodać do mąki(...)utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzy ć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawin ąć i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop . 20-25 minut . z tej strony
w mojej kuchnimleku, sporo osób zaczęło mi zachwalać smak jajecznicy na parze . Dzisiaj więc przygotowałam na dietetyczne niedzielne śniadanie jajecznicę na parze . Dietetyczna jajecznica na parze z 2 jajek, z 2 pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, natką i odrobiną papryczki. Trochę się jej przykleiło do ścianek naczynia, gdyż nie stosowałam tłuszczu, więc zjadłam 1,5 jajka W zakładce coś na ząb/ dieta znajdziecie więcej(...)tłuszczu. Zagotowujemy wodę w garnku i umieszczamy na nim miseczkę, wbijamy 2 roztrzepane jajka, mieszamy jajecznicę trzepaczką aż do ścięcia się białka, na koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy jajecznice solą i pieprzem, oraz odrobiną posiekanej ostrej papryczki. The post Jajecznica na parze z pomidorami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekąska na filmowy wieczór z przyjaciółmi. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 24 sztuki Składniki: 160 g fileta z indyka 50 g sera mozzarella 4 sztuki pomidorków koktajlowych 8 sztuk oliwek 120 g sera camembert 4 plastry szynki 8 sztuk pieczarek marynowanych 2 sztuki ogórka konserwowego 2 laski grubego […] Artykuł Koreczki w 3 mięsnych wersjach
KuchniaWeDwoje.plciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 szklanki wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka margaryny optima omega3 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich nadzienie: 100 g sera feta 1 garść malin 10 pomidorków koktajlowych 6 pomidorów suszonych 1 łyżka soku z cytryny 100 g łososia wędzonego 1 awokado 1 cebula optima omega 3 do smażenia bazylia, tymianek świeży Do miski przesiewam mąkę, dodaję(...)wałkuję na stolnicy. Podpłomyki smażę na mocno rozgrzanej patelni grillowej z dwóch stron aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe smaruję serem feta. Cebulę kroję i przesmażam na margarynie, dodaję pokrojone pomidorki i chwilę smażę razem. Wykładam na podpłomyki , dodaję pomidory suszone pokrojone, maliny, łososia. Awokado kroję na plastry i polewam sokiem z cytryny. Dodaję do farszu, posypuję tymiankiem i bazylią świeżą
wesoła kuchniaDziś kolejne szybkie i pyszne danie. Składniki: -250g ciasta francuskiego -190g tuńczyka z wody -3 łyżki musztardy -3 czubate łyżki śmietany -2 jajka -500g pomidorków koktajlowych -0,5 łyżeczki suszonej bazylii -sól i pieprz -szklanka suchego ryżu do pieczenia Wykonanie: Płat ciasta ułożyć w formie, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelce, przykryć papierem do pieczenia(...)drugiej misce, połączyć jajka i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ciasto się podpiecze i nieco ostygnie, wyłożyć równomiernie tuńczyka. Zalać masą jajeczną i ułożyć przekrojone na pół pomidorki. Piec przez kolejne 20 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Smacznego
Smakuj życie!się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 ząbek czosnku ½ szklanki mleka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 200 g makaronu spaghetti(...)patelnię wlej teraz ½ szklanki wody z odrobiną soli, wrzuć brokuły, zagotuj i duś pod przykryciem 3-4 minuty. Czosnek obierz i przeciśnij do brokułów, dorzuć też pomidorki. Wszystkie warzywa duś kolejne 3-4 minuty, aż brokuły zmiękną. Na koniec na patelnię wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Roślinna - blog wegańskiSkładniki, 2 - 3 osoby: 1 pierś z kurczaka 2 kromki chleba 8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka liści sałaty lodowej sól i pieprz ulubione zioła Sos: 2 małe ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka sosu worcestershire (możemy zastąpić filecikami anchois) pieprz Przygotowanie: Piersi(...)cieńkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Usmażyć. Kromki chleba pociąć w kostkę i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Grzanki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w pióra. Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać żółtko, oliwę i ucierać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na talerzu
cooklife