parmezanu oraz suszonych pomidorów może być zbyt intensywne, bowiem wszystkie składniki mają dość wyraziste smaki. Ja natomiast takie połączenia lubię. Jeżeli nie przepadacie za suszonymi pomidorami, możecie je zastąpić pomidorkami koktajlowymi – na pewno będzie równie smacznie. Taką sałatkę przyrządza się bardzo szybko, ponieważ w tym przypadku nie ma tu konieczności obrabiania składników. Jeżeli chodzi o proporcje, zostawiam(...)zalewie garść kawałków parmezanu oliwa z oliwek do polania Przepis 1 Rukolę myjemy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy kolejno kawałki szynki parmeńskiej i pokrojone w mniejsze kawałki pomidorki. 2 Całość posypujemy parmezanem i polewamy oliwą - możecie użyć także oliwy z suszonych pomidorów lub sosu balsamico. Artykuł Sałatka z rukolą i szynką parmeńską pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliisztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 300 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach pieprz Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie(...)grubości 4-5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie placuszki posmarować oliwą, ułożyć na nich przekrojone na pół pomidorki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na cieście razem z igiełkami rozmarynu. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut, aż się ładnie zezłocą. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym. Zdejmujemy z patelni(...)mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy na ok 20-25 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (należy obserwować, czy ciasto francuskie się nie zarumieniło. Pycha
ChilliJemymnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek 10 pomidorków koktajlowych 15 dag . sera żółtego 3 jajka 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna) oliwa z oliwek 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: makaron ugotować al dente polędwiczki(...)posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany
Kuchnia Beatyteż znakomita przekąska by zabrać ją do pracy na lunch. SKŁADNIKI na 1 dużą porcję lub 2 małe: 1/2 kabaczka 3 jajka duża łyżka gęstego jogurtu greckiego 2-3 pomidorki koktajlowe 2 łyżki fasolek soi (mrożone) garstka kiełków soi - nazywane taugè 2 liście z czerwonych buraków (botwinka) 1/2 łyżeczki przyprawy maggi w proszku 1 łyżka oleju do smażenia kilka(...)zwiększać ognia bo omlet się przypali. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć. Gdy omlet od spodu jest ładnie brązowy zsunąć go na talerz i wstawić omlet
Sztuka gotowania w/g Samiryprzez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka cukru palmowego 50 ml octu ryżowego sól(...)Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej z pestek winogrona, kilka kropli oleju sezamowego, ocet ryżowy, cukier palmowy, słoik zamykamy i wszystkie
R'n'G Kitchenłyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta) - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku(...)Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut - Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki - Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki - Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut - Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić
Wegańska kuchnia orientalnaprzygotowania ich właśnie w taki sposób. SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 8-10 plasterków wędzonej polędwicy 1 łyżka startego żółtego sera 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki posiekany szczypiorek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około1 szkl mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Szparagi obrać i gotować w związanym pęczku(...)minuty na jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą. Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, ułożyć plasterki pomidorków i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy 5 łyżeczek miodu 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki
KuchniaWeDwoje.plkłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli Do przybrania: pomidorki koktajlowe (ok. 12 szt.) listki mięty ogrodowej * PRZYGOTOWANIE Dressing Miętę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na drobnych oczkach i wszystko wymieszaj razem z jogurtem. Dopraw szczyptą soli. Placki Ziemniaki oraz marchew umyj(...)olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż z obu stron na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj od razu z miętowym dressingiem, poprzekrawanymi na pół pomidorkami i świeżą miętą
Food Squarerukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty(...)Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera. Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki
R'n'G Kitchenopakowanie serka kremowego pomidory i bazylia Apetina 150 g - 1 jajko - 1 łyżka śmietany 18% - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz, suszone pomidory - 25 g sera żółtego - 6 pomidorków koktajlowych Porcja na 2 małe tarty. Foremki o średnicy 14 cm. Najpierw wyrabiamy ciasto. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię wkładamy(...)nadzienie. Do miski wrzucamy jajko, śmietanę oraz serek i dokładnie mieszamy. Dodajemy pocięte listki bazylii. Na koniec dorzucamy ser żółty starty na tarce. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pomidorki przecinamy na pół i układamy na tarcie środkiem do góry. Po wierzchu posypujemy solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorkami. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy
Kuchenne Wariacjesprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania. Składniki: 3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego) ¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy ½ szkl. liści świeżej bazylii 2 awokado 1 ½ szkl. kukurydzy z puszki ¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu sól morska Majonez: 1 kostka naturalnego tofu ¼ szkl. nerkowców(...)lodówce. A teraz zabierz się za sałatkę: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej cieciorkę, odcedzoną i opłukaną kukurydzę, pokrojoną czerwoną cebulę. Pomidorki pokrój w ćwiartki, awokado w kostkę, a liście bazylii posiekaj. Dodaj je do miski i całość wmieszaj. Na koniec dorzuć jeszcze makaron oraz majonez. Dopraw solą do smaku. Składniki
Roślinna - blog wegańskicamembert w cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem(...)zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia
Wyprawy kulinarneZatem do smacznego dzieła! Robimy lekką zdrową i szybka sałatkę. Można ją podać samą do pieczywa, do tostów, czy do obiadu do jakiegoś mięska. Składniki: główka sałaty maślanej 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kefiru naturalnego 1 cukinia 4-5 pieczarek oliwa z oliwek + łyżeczka masła sól, pieprz, lubczyk wg uznania Wykonanie: Sałatę myjemy(...)gorących warzyw nie wrzucić do sałaty. Jak będą lekko ciepłe można wrzucać. W głębszej misce układamy porwaną na kawałki sałatę, polewamy jogurtem i kefirem, dodajemy pokrojone w plastry pomidorki: następnie dodajemy warzywa z rondelka, przyprawiamy. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikokilkach i wbić po jednym jajku. Wtedy porcje będą mniejsze. Spektakularna odsłona jajek idealna na śniadanie. Składniki (na 2 duże porcje): 2 płaty ciasta filo 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 50 gram sera mozzarella 1/2 szklanki pesto z bazylii* szczypta soli i pieprzu listki bazylii do dekoracji masło do wysmarowania foremek Bazyliowe pesto: ponad 1 szklanka listków i łodyg(...)nich staram się smarować pesto. Tak samo postępuję z drugim płatek. Dwa naczynia żaroodporne: kokilki lub tartaletki ceramiczne smarują masłem a na ich dnie układam przygotowane ciasto filo. Pomidorki kroję w ćwiartki a mozzarellę rwę na mniejsze kawałki. Jeśli zostało mi trochę pesto to smaruję nim wierzch ciasta, następnie dodaję pomidorki oraz porwaną mozzarelle. Teraz do każdego naczynka wbijam
Mango Papajajest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie(...)gotowy. Na talerze wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-) Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron(...)czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem
vegetanie