mglistej aurze. Potrzebujemy dania, które nie tylko nasyci nasze oczy, ale i żołądek i sprawi, że będzie nam lekko lekko lekko...Czy to możliwe? Owszem! Składniki -sałata lodowa -mango -pomidory koktajlowe -nasiona CHIA u mnie z Owocowy Raj . Nasiona Chia pochodzą ze środkowej Amerki Południowej. Już wśród starożytnych plemion Inków i Majów te małe nasionka Chia znane były jako(...)suszone pomidory -glassa sojowa Ponti od Index Food -majonez dekoracyjny -sól różowa himalajska -oliwa z oliwek -natka pietruszki -Piekło-Niebo od Ziarenkowo -pestki dyni Umyj dokładnie sałatę lodową. Dodaj pomidorka koktajlowego i awokado. Posyp ziarenkami Chia- dzienna dawka to łyżka! Dodaj pozostałe składniki z listy. Posól do smaku, dosmacz oliwą. Zrób wzorki z glassy sojowej- to nie tylko wzór
Z Kuchni Do Kuchnistartego sera żółtego, 2 jajka, 200 g kwaśnej śmietany, 50 g serka topionego śmietankowego, 6 małych wysmażonych pieczarek, 10 zielonych oliwek, listki świeżej bazylii do dekoracji, 3 pomidorki koktajlowe, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem(...)jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.Smacznego
Moniki Smakołykimąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka soli Farsz: ½ pęczka zielonych szparagów 3 żółtka 200 ml śmietany 30% 60 g sera cheddar 100 g pomidorków koktajlowych, najlepiej czerwonych i żółtych sól, pieprz 1 łyżeczka cukru Ciasto: Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, następnie , sól, śmietanę(...)śmietaną, wsyp starty cheddar oraz ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, całość wymieszaj. Mieszaninę wlej na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułóż szparagi i pomidorki przekrojone na pół. Zapiekaj 25-30 minut w 180°C. SMACZNEGO! Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Nie zapomnijcie zostawić
kuron.com.plSkładniki: 3 szklanki mąki pszennej (510 g) pełna szklanka ciepłej wody (ok. 270 g) 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) ½ łyżeczki soli 10 pomidorków koktajlowych 12-15 oliwek pół opakowania sera feta (100 g) sól pieprz rozmaryn świeży lub suszony oliwa z oliwek do polania focacci Wykonanie Drożdże rozcieramy, przy użyciu łyżeczki z cukrem(...)niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki i rozrzucamy po cieście, fetę kruszymy w dłoniach i posypujemy
KulinarneImpresje.plpropozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne(...)przekąski Niedawno robiłam urodziny, a wraz z nimi przygotowywałam duuuużo przekąsek. Poniżej przedsmak i inspiracja oraz kilka linków do przekąsek, które znalazły się na stole: koreczki faszerowane pomidorki dip z ciecierzycy z ciastem francuskim
Brzuszki ŁakomczuszkiClassico, sól himalajska do smaku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 100 g sera camembert, 1 łyżka sezamy czarnego, 6 łyżek kuskusu, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, ponadto: pomidorki koktajlowe, rukola w całości. Przygotowanie: Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i ponownie(...)oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ugotowane rolady kroimy po skosie na plasterki, a za pomocą dwóch łyżek formułujemy owalne kształty z kuskusu. Roladki podajemy z kuskusem, pomidorkami, rukolą, całość posypujemy sezamem i polewamy oliwą. Rada: Mięso podczas rozbijania przykleja się do tłuczka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić filet miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i delikatnie
Moniki Smakołykiporcje) Piersi z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g), 200g sera feta, kilkanaście pomidorków koktajlowych, kilka suszonych pomidorów z zalewy, olej ze słoika od pomidorów suszonych. Sos: 175g gęstego jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ketchupu, sól, pieprz. Ziemniaki: 750g małych ziemniaków, 4 ząbki czosnku(...)ostatnie kilka minut odkryłam). Sos: Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą oraz pieprzem. Surówka: Sałatę umyć, osuszyć. Dodać do niej przekrojone na pół pomidorki, pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory. Polać olejem ze słoika po suszonych pomidorach i wymieszać. Gotowa potrawa: Na talerz wykładać kolejno: surówkę, pokrojoną pierś z kurczaka, ziemniaki
W kuchni u Monikiinnego. Oto moja propozycja podania steka :)SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe ok 6 szt szalotka 1sztrukola 3 garście czosnek 3 ząbkitymianek świeży 3 gałazkirozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa masło 3 łyżkisól różowa (równie dobrze może być(...)wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min- następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)- myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa- obracam
Basia w kuchniGnocchi: 600 g ziemniaków 1 jajko roztrzepane 20 g miękkiego masła około 150 - 200 g mąki + do podsypania sól Dodatkowo: 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 100 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny i ziołowy garść posiekanej świeżej bazylii 100 g mozzarelli w kulkach Sposób przyrządzania(...)wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidorki przekrojone na pół. Przesmażyć je i podlać winem. Składniki wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać grubo pokrojoną świeżą bazylię i gnocchi. Całość wymieszać
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka bazylii i oregano/ w sumie razem / nadzienie: 3 jajka wielkość M 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia świeża garść 1 cukinia mała 1/3 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 10 dkg sera feta szczypior do posypania Cukinię kroję na cienkie plastry maszynka do chleba, przekładam do miski, posypuje sola, wlewam trzy łyżki oliwy i mieszam, odstawiam(...)sól, pieprz, pokrojoną bazylie, połowę fety i mieszam. Farsz wylewam na spód tarty podpieczony. Układam plastry cukinii zaczynając od brzegu, w środku układam różyczki brokuła, i pomidorki pokrojone na pół, oraz resztę fety. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni góra dół na 30-35 minut aż warstwa jogurtowa zetnie się. Podaję ze szczypiorkiem
wesoła kuchniaszklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka warzywnego bulionu 1/3 szklanki śmietanki ryżowej lub sojowej sól, pieprz do smaku 12 płatów lazanii 1 średnia cukinia pokrojona w plastry kilka pomidorków koktajlowych Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Papryki przekrój na pół, wyrzuć gniazda nasienne i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i od razu(...)płatami latanii. Czynność powtórz dwa razy, a na wierzchu rozprowadź ostatnią ¼ części sosu i wyłóż plastrami cukinii. Za pomocą pędzelka delikatnie zwilż je oliwą, posyp solą oraz suszoną bazylią. Pomidorki poprzekrawaj na pół i udekoruj wierzch. Do rozgrzanego piekarnika wstaw lazanię i piecz około 40 minut. Wyjmij i przed podaniem odczekaj 15 minut. 6 porcji
Roślinna - blog wegańskidwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby. Składniki: - gotowana pierś z kurczaka - dwie garście sałaty roszponki - ok. 8-10 pomidorków koktajlowych - garść orzechów włoskich Sos musztardowo - koperkowy: - 1 łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz(...)jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy do sałatki. Pozostało już tylko pokroić pomidorki na pół, ułożyć na wierzchu i całość polać naszym sosem. Gotowe! Sałatka świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak też i po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Pozostaje zajadać
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: pomidorki koktajlowe 3 plastry sera gouda 3 kawałki ulubionego topionego serka 100g sera koziego 100g gotowanego kurczaka puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól pieprz Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pomidorki ścinamy i drążymy. Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy kukurydzę i pokrojone sery. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem min. Godzinę i faszerujemy nią pomidorki. Smacznego
Wielki apetytkoperku 2 łyżki szczypiorku kilka liści mięty sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP POMIDOROWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oleju szczypta cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie(...)posiekałam a następnie posoliłam i roztarłam na desce na pastę. Tę dodałam do miseczki z jogurtem. Doprawiłam do smaku kilkoma kroplami cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. DIP POMIDOROWY - pomidorki opłukałam, wrzuciłam do rondelka z odrobiną oleju. Dusiłam je aż popękały i zmiękły a następnie smażyłam mieszając aż odparował nadmiar wody. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, soli i pozostałymi przyprawami
Smaczna Pyza