pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:122/200)

Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 202

łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek,   1 łyżeczka kopru , listki(...)wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy

Moniki Smakołyki
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 194

średnicę 30cm)- 1,5 szklanki mąki (185g)- 100 g zimnego masła - 1 jajko- 2 łyżki zimnej mąki - pół łyżeczki soli NADZIENIE :- paprykę słodką św. 1 szt- pomidorki koktajlowe ok 10 szt- oliwki czarne kilka sztuk- szpinak św. 1 op- rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki)- czosnek 2 ząbki- paprykę ostrą 1 mały strączek(...)się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam na nie szpinak doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem, chwile dusze na patelni- na podpieczone

Basia w kuchni
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 202

PAMPUCHY 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli DODATKI: 1 op. sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 sos ziołowy Winiary rukola Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu(...)kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy z obu stron przez ok 1-2 minuty. (do momentu aż wierzch będzie delikatnie podgrillowany). Podgrillowane kromki podajemy z rukolą, pomidorkami, pokruszonym serm feta oraz sosem ziołowym Winiary Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Focaccia 128

łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 1 saszetka suchych drożdży (8 g) 3 łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem dodatkowo: rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać na delikatnie podsypanej mąką(...)czasie w cieście palcem zrobić dziurki. Całość przesmarować obficie oliwą - najwygodniej jest użyć pędzelka. Przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, powtykać w ciasto czosnek, plasterki ostrej papryki, małe pomidorki. Piec w temperaturze 190-200 stopni do lekkiego zrumienienia. Podawać ciepłą, wtedy smakuje najlepiej. Kogo skusiłam na upieczenie focacci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pstrąg pieczony z warzywami. 229

gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania      Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą do ryb (z zewnątrz i od środka(...)pozostałych warzyw. Do miski z warzywami wlewamy trochę oliwy (5-6 łyżek), 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i dokładnie mieszamy, żeby przyprawa i oliwa dokładnie oblepiły warzywa. Pomidorki myjemy i odkładamy osobno. Dużą blachę (ja użyłam tej standardowej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia (ułatwi nam to zmywanie) i wykładamy na nią warzywa. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Filet z fetą na makaronie z sosem śmietanowym z brokułem i kalafiorem 178

kurczaka - 2 suszone pomidory - 2 kawałki fety - 2 listki bazylii - 100 g masła - 1/2 cebuli - 160 g śmietany 18% - 230 g mrożonego kalafiora - 230 g mrożonego brokuła - 6 pomidorków koktajlowych - garść kiełków lucerny - 100 g makaronu tagliatelle - kilka bąków z cebulki - 75 g kefiru - 75 g majonezu - 1/2 pęczka szczypiorku - 1/2 pęczka natki pietruszki - garść rukoli Składniki na 2 porcje(...)roztapiamy i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy śmietanę i czekamy jak się zagotuje. Następnie dajemy ugotowane brokuły i kalafior lekko rozdrobnione oraz połówki pomidorków. Na koniec robimy jeszcze dressing. Kefir mieszamy z majonezem i dodajemy do tego posiekaną natkę pietruszki (1/2 pęczka), posiekany szczypiorek oraz roztarty 1 ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Na talerz

Kuchenne Wariacje
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie 196

czosnku pokrojone w plasterki 2 łyżki musztardy - dałam Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g  sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić(...)gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego

Stare Gary
Klopsiki w sosie własnym 106

bardzo szybko i prosto. Zapraszam wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka listków (można pominąć jak ktoś nie lubi) 2 łyżki mąki migdałowej 3 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu(...)stronę. Po podpieczeniu klopsików od razu wkładać do garnka. Umieszczone wszystkie klopsiki przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 30-40 min. Po tym czasie dorzucić pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię (lub koncentrat). By sos był bardziej gęsty można dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego

Keto - Meto Przepisy
Kolorowa peruwiańska causa z tuńczykiem i czarną quinoą 177

łyżki pikantnego ketchupu premium Kotlin 6 łyżek majonezu  4 łyżki soku z kiszonych buraczków 1 limonka 2 papryczki pepperoni 6 zielonych oliwek nadziewanych migdałami 6 żółtych pomidorków koktajlowych 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie kilka ostrych papryczek konserwowych aji charapita (opcjonalnie) garść kiełków rzodkiewki 1 łyżka kaparów sól Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej(...)pierwsza i ostatnia warstwa składała się z puree ziemniaczanego. Tak przygotowane causy układamy na półmisku, lub na spodeczkach i ozdabiamy ich wierzch. Ja ułożyłam po plasterku jajka, oliwkę, pomidorka, ostre papryczki, kapary, zielony pieprz, kiełki i sos oraz ketchup, ale Wy możecie to zrobić po swojemu, bez ograniczeń ;). Życzę udanej zabawy! #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Quinoa Raz!
Łosoś z cytryną na puree z brokuła i ziemniaków. 136

Składniki : 1 płat surowego łososia 1 łyżka masła 1 cytryna 2 ząbki czosnku Sól, pieprz 1 duży brokuł 6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1 jogurt naturalny Koperek Dodatkowo: Pomidory koktajlowe i 3 odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę dobrze czyścimy szczoteczką, następnie parzymy w zagotowanej wodzie i ścieramy skórkę(...)pieprzem, a do puree z ziemniaków dodajemy łyżkę mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony.  Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych

W kuchennej krainie
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 234

wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego(...)solą i pieprzem.  Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną

Czerwień i błękit
Quiche z kurczakiem curry 217

kurczaka 1 łyżka zielonej pasty curry 50 ml mleka kokosowego sok i skórka z 1/2 limonki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku dymka/ natka pietruszki/ kolendra pomidorki koktajlowe czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Pastę curry łączymy z sokiem z limonki oraz mlekiem kokosowym. Zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)sobą i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę paprykę i kurczaka. Całość mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 min. Tartę podajemy z pomidorkami, dymką i czarnym sezamem. Świetnie do całości pasował będzie również sos sojowy z odrobiną wasabi. Smacznego

DefinicjaSmaku
Grillowana rolada z kurczaka z kozim serem, oliwkami, cukinią podane z piwem marcowe 129

kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili(...)Roladę przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy). Roladę rozwijamy, kroimy po skosie na mniejsze porcje i podajemy z grzankami, pieczarkami i pomidorkami. Całość ozdabiany listkami bazylii i kiełkami słonecznika. Rada: wykałaczki przed grillowaniem namaczamy kilka min. w wodzie, wówczas się nie przypalą . Smacznego

Moniki Smakołyki
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 215

Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego pora 12  plastrów szynki parmeńskiej 24 pomidorki koktajlowe 200 g sera mozzarella 100 g startego sera morskiego solidna garść rukoli 2 łyżeczka suszonej bazyli  łyżka świeżego tymiannku listki świezej bazyli 2 zabki czosnku sól morska(...)kwadratów. W środku każdego kwadratu pozostawiając 1 cm od brzegu naciąć kolejny kwadrat. Na nim umieścić pora, dynię obraną ze skórki ( piekłam ze skórka), pokruszoną mozzarellę, poprzekrajane na pół pomidorki, po plastrze szynki. Wszystko posypać startym serem i suszoną bazylią.  W miseczce roztrzepać jajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć

Gosia gotuje
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 188

młotkowanego i jeśli macie pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie) sól dwie łyżki oleju rzepakowego łyżkę masła łyżeczka octu balsamicznego kawałek sera pleśniowego lazur niebieski kilka płatków parmezanu kilka pomidorków koktajlowych kilka pieczarek portobello – takie duże i brązowe garść rukoli i garść listków botwiny (w Tesco można kupić gotową mieszankę) olej rydzowy Z oleju rzepakowego, octu i przypraw robimy pastę(...)jeśli stawia opór przy naciśnięciu, ale nie jest twarda jak kamień. Wtedy ściągamy z patelni i odstawiamy, żeby odpoczęła. Na talerzu układamy sałaty, ostudzone pieczarki (żeby sałaty nie zwiędły), pomidorki, kawałki pleśniowego sera i płatki parmezanu. Do tego plastry polędwiczki i skrapiamy olejem rydzowym. Smacznego

ladykitchen