pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:111/200)

Makaron z krewetkami 156

podane z makaronem! 😁 Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 250 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie) - 1 lampkę białego wina - garść kolorowych pomidorków koktajlowych - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżkę masła - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)oraz drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek). 4. Dalej na patelni lądują krewetki, które smażymy z obu stron przez 1 minutę. 5. Do zrumienionych krewetek dodajemy przekrojone na pół pomidorki i smażymy jeszcze przez minutę. 6. Następnie wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dusimy, aż wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron

Bez Cebuli
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 142

hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions(...)się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone pomidorki

Martyna Cooks
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 143

hour for dinner or lunch for family and friends. SKŁADNIKI (3 porcje): 200-250 g makaronu (u mnie fettucine) 150 g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli 8-10 pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 50 g sera typu cheddar 3 ząbki czosnku swieżo mielony czerwony pieprz oregano (lub inne ulubione zioła) 1 łyżeczka oleju INGREDIENTS (3 portions(...)się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone pomidorki

Martyna Cooks
Francuska tarta z brokułami i serem Camembert 269

Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła 100 sera z białą pleśnią sól i pieprz Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente(...)Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 198

oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, pozostałe składniki: 100 g kiełbasy wędzonej Nove, 1 łyżka kapary, 100 -150 g startego żółtego sera, 6 szt. pomidorków koktajlowych, kiełki rzodkiewki, świeża pietruszka. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy kiełki rzodkiewki i zielonej pietruszki. Rada: skórka

Moniki Smakołyki
Pomidorowy makaron z kalmarami i natką pietruszki 97

życiu- fleksitarianką, co generalnie polecam jako aspekt zdrowego stylu życia. Składniki (na 2 porcje): 6 kalmarów  120 g makaronu spaghetti  300 g passaty pomidorowej  150 g pomidorków koktajlowych  1 cebula  1 ząbek czosnku  1/2 papryki czerwonej  pęczek natki pietruszki  łyżka oliwy z oliwek  parmezan  cytryna, sól, pieprz, szczypta cukru Kalmary(...)rozgrzanej patelni dosłownie minutę a następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmaż od razu posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę lub paski i pomidorki koktajlowe.Wlej passatę pomidorową i gotuj sos około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie ugotuj makaron wedle przepisu na opakowaniu na sposób al dente. Do sosu dodaj posiekaną drobno natkę

Mango Papaja
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 311

ziarnach sezamu , doprawiamy białym pieprzem i grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki(...)minut. W tym samym czasie na górze grillujemy obrane i oczyszczone krewetki. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem , sokiem z limonki, pastą chili i pastą tom yum. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty. Podajemy gorącą ze świeżą kolendrą i grillowanymi krewetkami. GRILLOWANY DORSZ PO TAJSKU SKŁADNIKI: * filet z dorsza – ok. 150 g * czosnek

Ostra na Słodko
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 329

morszczuka sól - ilość według uznania pieprz - ilość według uznania 1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich 2 małe łyżeczki soku z cytryny 2 plasterki cytryny 40 g masła 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy pół łyżeczki suszonej bazylii 1 ząbek czosnku szczypta soli Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego(...)łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę. Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz). Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy

Smak mojego domu
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 150

smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie:  Polędwiczkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki po długości. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni, obieramy i kroimy w plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu(...)kolendry drobno posiekanych. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i mieszamy z naszym sosem. Na talerzu przekładamy makaron w sosie posypujemy paseczkami sera żółtego, ozdabiamy pomidorkiem z oliwką, listkami kolendry i posypujemy pieprzem.  Rada: nie podsmażamy sosu zbyt długo, ponieważ kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne, a nie rozgotowane. Pamiętać należy o pokrojeniu cebuli w długie

Moniki Smakołyki
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 243

Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szalotka 2 ząbki czosnku pomidor łyżka słodkiej papryki łyżka oregano ser żółty do posypania cukinii kilka pomidorków koktajlowych sól i pieprz opcjonalnie: śmietana do podania Przepis 1 Cukinie kroimy na pół (wzdłuż) i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych - wydrążamy z nich łódeczki. Pomidora obieramy ze skórki(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy cukinie. 4 Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinie i nakładamy na nie pomidorki oraz posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Porady Jeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.   Artykuł Cukinie

Kuchnia Bazylii
Kurczak w sosie z pieczarkowym z parmezanem 364

śmietanki 150 ml wywaru z zkurczaka 30 g utartego parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Do podania 300 g makaronu, bucatini lub spaghetti 1 ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zrumień na rozgrzanym maśle po obu stronach, wyjmij z patelni na talerz(...)przez 5 minut. Włóż kawałki kurczaka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Posyp pietruszką przed podaniem. Ugotuj makaron al dente i odcedź z wody. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć pomidorki i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż aż pomidorki lekko popękają ale wciąż będą w całości. Dodaj makaron, pietruszkę i wymieszaj. Podaj kurczaka z makaronem i sosem

codojedzenia
Tort z kaszy gryczanej z pesto i kurkami 231

pomidory i bazylia Arla Apetina, mieszanka papryczek chili świeżo zmielona do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 2 łyżki kapary, 2 łyżki bułki tartej, 8 pomidorków koktajlowych, pesto: 100 g rukoli, 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 20 g startego sera grana padano, ok. 100 – 150 ml oleju rzepakowego, opcjonalnie sól(...)dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Ponownie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, na wierzch dodajemy pomidorki, które delikatnie wciskamy, żeby były na równo z kaszą. Tak przygotowane „ciasto gryczane” pieczemy 200°C ok. 25 min. Rada: wierzch można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, za pomocą

Moniki Smakołyki
Stonoga z ciemnego pieczywa 134

jasnym, jeśli dziecku bardziej takie smakuje. Składniki: kilka kromek pieczywa 1 twarożek kanapkowy (typu Ostrowia) szczypiorek lub dymka papryka czerwona 1 swieży, nieduży ogórek 1 nieduży pomidor lub kilka koktajlowych 1 rzodkiewka kilka listków natki pietruszki Z chleba wyciąć małą szklanką okrągłe kromki (ja to robiłam wąskim kieliszkiem) Zrobić z nich kanapki z twarożkiem Kanapki ułożyć na półmisku robiąc kilka(...)zrobić z niej czuprynę:) Ogórka obrać i  obieraczką do ziemniaków, wyciąć z niego długie, cienkie plastry Paprykę pokroić wzdłuż na cienkie paski Pomidora pokroić w ćwiartki (jesli używamy pomidorków koktajlowych - to przekroić je na pół) Posiekać szczypiorek/dymkę Pokrojone warzywa ułożyć obok stonogi Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaronowa pizza z patelni 261

powstała zgodnie z zasadą - biorę to co mam w lodówce ;) Składniki: 250 makaronu chińskiego mie 2 jajka 2 plasterki salami 1 kulka (125 g) mozzarelli 10 papryczek jalapeno 4 pomidorki koktajlowe 20 czarnych oliwek ketchup tłuszcz roślinny do smażenia sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy parę minut aż zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody. Jajka roztrzepujemy razem(...)drugą stronę. Na wierzchu rozprowadzamy za pomocą łyżki ketchup. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy równomiernie. Przykrywamy na chwilę przykrywką. W międzyczasie kroimy resztę składników na mniejsze cząstki - salami, pomidorki oliwki i jalapeno.   Zdejmujemy przykrywkę, układamy je na mozzarelli i znów przykrywamy na parę minut. Gdy składniki się podgrzeją posypujemy ziołami prowansalskimi i podajemy na stół. Smacznego

Taste Therapy
Sałatka z Fasolką Szparagową i Tuńczykiem 200

sałatkę z fasolką szparagową i tuńczykiem. Jest smaczna zdrowa i można ją podać jako samodzielne danie na lekką kolację lub lekki obiad. Będziemy potrzebować: 500 g fasolki szparagowej 20 pomidorków koktajlowych około 300 g ziemniaków 1 puszkę tuńczyka duże kawałki kilka łyżek oliwy lub oleju sól , pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolką szparagową https://www.youtube.com/watch?v=1qcV-8dI4bg Przygotowanie(...)gotującej się lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wody. Po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia. Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki około 5 - 6 centymetrowe. Umyte pomidorki kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączam z zalewy. Końcowe przygotowanie sałatki z fasolki szparagowej: Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki, dodaję olej lub oliwę, doprawiam solą

Uwaga Babcia Gotuje