plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej tortilli - u mnie pełnoziarniste 1 garść gotowej mieszanki sałat 1 garść pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli czerwonej 2-3 łyżki sosu kebab-gyros ostrego od FOLWARK - do marynaty + do środka tortilli sól, pieprz - do smaku 1 łyżeczka oleju - do smażenia Mięso schabowe pokroić na drobne kawałki(...)mamy tyle cierpliwości, dwie godzinki w lodówce też ostatecznie wystarczą . Następnego dnia zamarynowany schab podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju. W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki
Grunt to przepis!Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin i minerałów. Jedzmy więc kasze na zdrowie! Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych 1 cebulka szalotka, drobno posiekana 1 podłużna papryczka chili, bardzo drobno posiekana 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki(...)cytryny 2 łyżki oliwy sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę do dużej miski, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, papryczkę chili, szalotkę, rzodkiewkę, płatki migdałów, czosnek, zioła i rukolę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokruszoną fetę, skórkę otartą z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
Smakowity Blog KulinarnyPolskę" i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 360 g pęczaku 1 l bulionu warzywnego 125 ml cydru 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 300 g pieczarek szczypta chili szczypta tymianku 1/2 pęczka natki pietruszki 10 pomidorków koktajlowych 40 g świeżo startego parmezanu Obraną cebulę drobno kroimy a czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy(...)minucie opłukaną kaszę. Mieszamy energicznie. Następnie wlewamy po chochelce bulionu. Każdą kolejną chochelkę gdy kasza wchłonie płyn. Po ok 15 minutach pęczak powinien być miękki. Na patelni grillowej grillujemy pomidorki na gałązce. Gdy pęczotto będzie gotowe dodajemy chili, tymianek, sól, pieprz oraz parmezan i pieczarki. Podajemy z pomidorkami, płatkami parmezanu i natka pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszaniną śmietany i jaj :) Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia(...)były zanurzone. Ugotowane studzimy i przekrawamy wzdłuż. Jajka, śmietanę i ser mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas Smakówposiłkujmy się tym co jest. Porcja dla 2 osób. Składniki: 50 g pieczarek 30 g fasoli szparagowej ( może być mrożona) mała czerwona cebula 20 g szybki wędzonej 4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 5-6 liści świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła W tym tygodniu możecie kupić wszystkie składniki w promocji :) Przygotowanie(...)dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku 190 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: 250 g roszponki, 2 filety z kurczaka, 8 pomidorków koktajlowych, 20 g kiełków rzodkiewki, ½ małej dyni, sól do smaku, 1 łyżka musztardy, pieprz do smaku, zielone oliwki, olej rzepakowy do smażenia, Sos: 100 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu(...)Mięso studzimy, następnie na paski kroimy. Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy i na nim je podsmażamy, aż piękny złotawy kolor uzyskamy. Do wydrążonej dyni roszponkę wkładamy, pomidorki w plasterki, oliwki, dokładamy. Kurczaka na sałatkę układamy, gwiazdkami dyniowymi całość rozświetlamy. Kiełkami rzodkiewki całość ozdabiamy i tuż przed podaniem sosem jogurtowym polewamy. Sos: Kapary rozdrabniamy, z jogurtem mieszamy, szczyptą
Moniki Smakołykichrupiącą cukinią. Możecie zrobić ją wieczorem a rano wykorzystać na śniadanie. Wystarczy zapakować do pudełka a sos dodać dopiero przed jedzeniem. Składniki: ½ mini sałaty rzymskiej ½ młodej cukinii Kilka kolorowych pomidorków koktajlowych Łyżka pokrojonej fety Vegeta Jogurt naturalny + sos tzatziki ( w proszku ) Bazylia suszona Sól Pieprz Odrobina oleju Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry ( około ½ cm ). Posypujemy lekko vegetą i wykładamy(...)wlewamy odrobinę oleju i grillujemy cukinię z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia. Sałatę kroimy na kawałki, umieszczamy w pojemniku. W dalszej kolejności grillowaną cukinię. Posypujemy bazylią i pieprzem. Wykładamy pomidorki przekrojone na połowę wraz z fetą. Dodatkowo przyprawiamy lekko solą i pomidorki bazylią. Przed podaniem dodajemy sos. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewystwardniałych części lub rukoli kilka oliwek pół czerwonej cebuli 3 łyżki kukurydzy kiełki rzodkiewki 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu z agawy SKWORCU pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej(...)cytryny. Dopraw solą, wymieszaj , odstaw. Przygotuj dressing. Dodaj wszystkie składniki do naczynia i zblenduj. Spróbuj ,dopraw według uznania. Cebulkę pokrój w cienkie piórka, a oliwki i pomidorki na pół. Do miski włóż wszystkie składniki sałatki, skrop dressingiem i wymieszaj. Serwuj z kiełkami rzodkiewki. Smacznego! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i przekazałam go Wam, bo warto
Z Kuchni Do Kuchnisosem czosnkowym jest po prostu rewelacyjna. Składniki można oczywiście komponować wedle swoich smaków. Ja proponuję poniższy skład. Składniki na sałatkę: średniej wielkości brokuł 4 jajka 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szt.zielonego ogórka pół czerwonej papryki kawałek białej części pora dymka pół czerwonej cebuli garść kaparów 10 czarnych oliwek Składniki na sos: 2 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego 1 łyżka majonezu(...)cukru. Pamiętajcie ,że nie powinno się ich przykrywać-zachowają wtedy piękny zielony kolor. Po ich wystudzeniu, pokroiłam je na mniejsze kawałki i przełożyłam do salaterki. Dodałam do nich ćwiartki pomidorków. Następnie pokroiłam drobno,dymkę, pora i czerwoną cebulę. Włożyłam do miseczki pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obranego zielonego ogórka. Pokrojone, ugotowane na twardo jajka dołączyły
potrawyregionalneturecku (Nohut Salatası) Prawie cały sierpień spędziliśmy na walizkach. Dzisiaj w końcu zawitaliśmy do domu. Najwyższy czas, w końcu jutro trzeba Młodego do szkoły odstawić. Lodówka pusta. Kupiłam jedynie pomidorki (od razu hurtowo kilka gatunków) i kilka dodatków. I tak powstała prosta sałatka z ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad(...)marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sumaku (można zastąpić skórką
Pełny talerzcebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki starego parmezanu sól, pieprz, papryka wędzona bazylia, oregano suszone 100 g tofu naturalne 5 pomidorków koktajlowych 100 ml wina białego wytrawnego natka pietruszki, bagietka, cytryna, olej, papryczka chili Mule rozmrażam w lodówce, albo w zimnej wodzie. Tofu kroję w kostkę, przekładam do miski dodaję(...)przesmażam. Wlewam passatę, dodaję oregano, bazylię,sól, pieprz i redukuję. Na końcu dodaję parmezan, mule, tofu, mieszam i gotuję jeszcze około pięć minut. Podaję z natką pietruszki, cytryną, pokrojonymi pomidorkami i bagietką
wesoła kuchniazawierająca mnóstwo witamin i składników odżywczych sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na lekki, pełnowartościowy obiad oraz propozycja drugiego śniadania. Składniki: 100g fileta z kurczaka 90g mixu sałat 100g pomidorków koktajlowych 150g żółtego wędzonego sera 350g mrożonego bobu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 łyżka obranych pestek dyni 25g kiełków rzodkiewki przyprawa do kurczaka sól szczypta cukru oliwa Dressing(...)minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie do złocistego koloru. 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, następnie wystudzić i obrać. 3. Pomidorki pokroić w ćwiartki, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. 4. Ser wędzony pokroić w kostkę, a pestki dyni uprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. 5. Dressing: Dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinynasturcji, to spróbujcie przejść się na spacer po okolicznych ogródkach. Jeśli to zawiedzie - użyjcie kaparów (wygląd nie, ale przynajmniej smak będzie ok). Składniki: 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 10 młodych kwiatów nasturcji sok i skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (lub 1 łyżeczka(...)około 15 minut). Przelać zimną wodą na sitku. Połączyć dokładnie składniki winegretu (pozycje od 5 do 11). Wymieszać w misce z fasolką i odstawić. Cebulę pokroić w piórka, a pomidorki na połówki. Wyłożyć na małą blaszkę, lub żaroodporne naczynie. Skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Pomidorki i cebulę wymieszać z resztą
zadanie-gotowaniepolędwiczki wieprzowej 1 duża łyżka musztardy francuskiej pół łyżeczki pieprzu duża szczypta płatków chili 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła klarowanego 4 pomidorki koktajlowe garść mieszanki sałat zielona cebulka sos do sałatki 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/4 ząbka czosnku drobno posiekanego 1 łyżeczka octu(...)dużym ogniu,zmniejszyłam ogień, patelnię przykryłam pokrywką i tak polędwiczki się dusiły przez kolejne kilka minut. Do pojemnika na lunch włożyłam umytą i wysuszoną mieszankę sałat, pokroiłam pomidorki w ćwiartki i przełożyłam do pojemnika, pokroiłam zieloną cebulkę i dodałam do sałat, całość wymieszałam. W małym słoiczku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Sos gotowy. Słoiczek dołożę do torby z lunchboxem
Kuchnia na wzgórzu