Pizza na cieście z mąki kokosowejMnóstwo osób pyta o sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Pokażę więc wam, jak powstaje w 40 minut pizza na cieście z mąki kokosowej. Mąka kokosowa coraz częściej zagląda do polskiej kuchni. Choć kokosy na drzewach nie rosną w naszym kraju to coraz więcej produktów z tych orzechów trafia do naszych spiżarni. Najpierw były wiórki(...)przygotowaniu i z pewnością urozmaici wasze domowe obiady typu fast food. Rezerwujcie nieco ponad 40 minut w kuchni i bierzemy się do pracy. Polecam wam także mój przepis na pizzę na chlebku naan . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach kanapkę Sloppy Joe . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania pizzy Składniki – Pizza na cieście z mąki
Kuchennyviral.plWygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie „na jakim cieście” powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora:) Tak, brzmi dziwnie, ale wcale dziwnie(...)smakuje. Pizza z kalafiora mocno przypomina zwykłą pizzę. Różnica jest tylko taka, że jest znacznie zdrowsza. I bardzo łatwa i szybka do zrobienia, bo może być gotowa już w pół godziny. Polecamy Wam ten przepis, gdyż stanowi miłą odmianę wobec klasycznej, glutenowej pizzy. Jeśli lubisz takie zakręcone dania sprawdź przepis na pizzę z komosy oraz na pizzę z… kurczaka. Jeśli
Niedzielny kucharzPizza diavola ma charakter, jest ostra i świetnie łączy się z łagodnym smakiem pieczarek. Do jej zrobienia wystarczy kilka składników. Oczywiście ciasto jest najważniejsze, ale na nie mamy akurat idealny przepis. Czas : godzina na rozgrzewanie piekarnika i 10 minut na przygotowanie i upieczenie pizzy Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Od kiedy mamy przepis na idealną pizzę, robimy(...)ilościach hurtowych. W zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone. Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną pizzę. Składniki: Ciasto
Niedzielny kucharzpewno lubi, ma swoją ulubioną wersję, smak, połączenie składników. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie dziękuję" za gorącą kuszącą zapachami rozmaitych połączeń smaków na jednym placku pizzę postawioną tuż przed nim, nie znam. Pizza to wygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się(...)pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych, nawet w wersjach słodkich. Najbardziej lubimy pizzę pepperoni, serową, tą z dużą ilością oliwek, kaparów i fety, chili i anchois. Wspaniałe są te lekkie dwuskładnikowe posypane świeżą rukolą lub bazylią w połączeniu z serem i słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można
Zasmakuj KuchniDzisiaj zaproponować chcę Wam pyszną pizzę z całym mnóstwem warzyw : złocista kukurydza , pachnący zielony groszek i zdrowy jarmuż . W tle oczywiście sos pomidorowy z całym mnóstwem ziół, odrobina żółtego sera i kurczak dla równowagi. Koniecznie musicie spróbować, bo jest rewelacyjna w smaku. No właśnie... A jeśli chodzi o kukurydzę Bonduelle , to taki nawyk w domu mamy, że na pizzę kukurydzę(...)zawsze damy ! ;-) Muszę przyznać, że tak było od zawsze , że kukurydza była u nas nieodłącznym składnikiem każdej pizzy . Mało tego, pojawiała się ona nie tylko na tych domowych, ale również na tych... sklepowych. Czasami z braku czasu kupowaliśmy już gotowe pizze, lecz niezmienne było to, że zawsze dodawaliśmy kukurydzę Bonduelle i odrobinę sera. Aktualnie trochę się zmieniło, bo sera żółtego
Passions hobbies lifeZnudziła się Wam klasyczna pizza ? To zróbcie zieloną ! Wiosenną ! Zielona pizza, to pizza z zielonym pesto. Ja użyłam pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis tutaj . Pesto z czosnku niedźwiedziego jest niezwykle aromatyczne, dzięki czemu pizza smakuje wyjątkowo. Do zielonej pizzy idealnie pasuje cienko krojony, dojrzewający boczek lub szynka. Polecam każdemu przygotowanie takiej pizzy. Smakuje obłędnie. Zaskoczcie rodzinę i znajomych, podając(...)pizzę w kolorze zielonym. PRZEPIS NA ZIELONĄ PIZZĘ Z PESTO I BOCZKIEM Składniki na pizzę z pesto: ( 1 pizza średnicy 30-35 cm ) 250 g kg mąki ( najlepiej typ 00 ) 120 ml wody 35 ml oliwy 10 dag świeżych drożdży 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Dodatki: 2 łyżki zielonego pesto, np z czosnku
kolorowotorcikowostarzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano(...)elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Odstawiamy przykryte na 10 minut. Dodajemyn oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Formujemy kulę (u mnie 2, bo ciasto robiłam z podwójnej porcji), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem
mojewypiekiinietylkoPizza… my moglibyśmy ją jeść bardzo często. I choć zdarza nam się jeść kupną ze znajomymi, to nic nie dorówna domowej pizzy. No cóż… dobór składników zawsze leży po naszej stronie Polecam Wam dziś kolejną pyszną pizze, którą możecie przygotować na domową sylwestrową imprezę. Spróbujcie. Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)pizze amerykańską Młyny Stoisław ) około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju 3/4 łyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella
Słodkie okruszkiPrzypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. Uważam, że nie ma jednego słusznego sposobu na sosu do pizzy. Wybór przepisu zależny w dużej mierze od dostępności składników i tego, ile mam czasu. Czy najlepszy jest sos ze świeżych pomidorów? Według mnie dużo lepszy jest ten z puszkowanych, a jeśli nie zależy(...)szczególnie gęstym sosie, to nawet nie trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako
Chilli Czosnek i OliwaPodobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna. To przecież... pizza! Początkowo jej składnikami były pomidory, ser mozarella i bazylia, które reprezentują narodowe barwy Włoch - państwa, w którym powstała znana na całym świecie popularna margherita. Dziś można zamówić pizzę z niemal(...)każdym składnikiem, ale najlepiej przygotować ją od podstaw w domu :) Wprawdzie przepis na pizzę gościł już na moim blogu, jednak ostatnio sporo eksperymentowałam z ciastem i postanowiłam podzielić się z Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe
Ratunku obiadPizza! Czy jest ktoś kto jej nie lubi? Jeśli tak to to bardzo zazdroszczę – ten włoski przysmak to chyba moja największa zguba. Każdy mój wyjazd do Włoch kończy się grzesznie. Przeżyję wypad do Francji bez świeżej bagietki czy croissant’a, przeżyję USA bez glutenowego, ociekającego tłuszczem burgera, ale wyjazd do Włoch bez pizzy się nie liczy! 90% moich glutenowych(...)grzechów to właśnie była włoska pizza. Uwielbiam zarówno taką cienką, jak i grubą, chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku. Ostatni mój włoski cheat pamiętam bardzo dokładnie. Było to 2 lata temu, a pizza była tak dobra, że pożarłyśmy ją z siostrą w całości. Na diecie bezglutenowej brakowało mi pizzy bardziej niż pieczywa, dlatego bardzo długo nad nią pracowałam
Fill The BowlWszystko to, co powinieneś wiedzieć na temat pizzy Ciasto: Ciasto chrupiące i cienkie ? A może grube i puszyste ? Wszystko zależy od składników: mąki, soli, drożdży i oliwy. Jeżeli chcemy aby nasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą Sos : Najlepszy(...)pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez ok 40 min. Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy
W Moim Magicznym DomuWiększość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym. Pizza na tym cieście wychodzi po prostu(...)wyśmienita. Zachęcam do wypróbowania idealnego ciasta na pizzę, a raczej pizzy upieczonej na tym cieście! Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na pizzę - składniki: 500 g mąki pszennej typ 450 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant lub 15 świeżych 250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C) 2 łyżeczki cukru Idealne ciasto na pizzę - przepis
Kuchnia Łukaszaletnie upały proponuję ziołową pizzę z pomidorami i mozarella. Pizza to proste danie, Do tej pizzy wykorzystałam świeże zioła jak oregano, pietruszka i bazylia. Proponuję również użyć koktajlowych pomidorów w różnych kolorach. Nie jest to typowa pizza zapiekana z serem . Jest to pizza dla smakoszy mozzarella. Lubię mozzarella, kiedy jest ciągnąca, więc układam ją już na upieczoną gorącą pizzę(...)wpływem ciepła mozzarella lekko się rozpuszcza. Zdecydowanie moje smaki! Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella Składniki: Ciasto na pizzę na 3 pizza 500 g pszennej mąki 350 – 400 ml wody i mleka, u mnie pół na pół 1 łyżka oliwy 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki soli Nadzienie 350 g koktajlowych pomidorów w różnych kolorach
codojedzeniaDzień dobry, Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką(...)parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis przypadł najbardziej do gustu? 1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu
Chilli Czosnek i OliwaNawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i co ważne wychodzi taniej, zwłaszcza gdy w domu ma się łasuchów. 1 kg mąki pszennej typ 500 500 ml mleka 3,2% 1/3 szk oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 65 g świeżych
Ewa w kuchniPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym bardziej , ze wiemy na 100% jakie dodajemy składniki a frajda z wykonania własnej jest też nie mała :) Z przepisu wychodzą dwie cienkie okrągłe na blachę z wyposażenia piekarnika lub jedna prostokątna
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPosypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka. Podawać z sosem czosnkowym. Dietetyczna pizza z cukinii
Czarnawisienkafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto do pizzy Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką
Bonapetit2xMpizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy
Emcia PichciPrawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryEtli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to, co akurat mamy w lodówce. Mój farsz nie jest do końca turecki, ponieważ dodałam do niego bekonu (dla walorów smakowych)...z drugiej strony znam Turków, którzy za bekonem przepadają, więc może nie do końca
Przepisy AleksandryPrawie zawsze jak zostaje mi trochę ciasta na pizzę robię z niego pyszne, chrupiące przekąski. Oglądając ciekawy film lub spędzając wieczór przy piwie, miło jest zjeść coś dobrego. Takie ślimaczki i paluchy można podawać na zimno lub ciepło z dowolnymi sosami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie
Przepisy Aleksandryprzełożyć do miski, gdy się już nie klei i uformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i częścią sera. Ułożyć szynkę i ananas, posypać ziołami i serem. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec
Pasja SmakuPost Pizza makaronowa z serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ciasto na pizzę II ( z mlekiem ) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemomentu, aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodajemy oregano i sól, a na końcu bazylię. Na koniec można sos zmiksować blenderem i od razu smarować pizzę lub przełożyć do miseczki. Jeśli sos wyjdzie nam za gęsty można dodać odrobinę gorącej wody. SOS CZOSNKOWY Składniki: kilka ząbków czosnku jogurt naturalny 1 łyżka majonezu sól pieprz świeży koperek Wykonanie
Blondynka Gotujepozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed
Blondynka GotujePizza trochę w innym wydaniu. Ciasto składa się z małych ślimaczków z farszem, które po upieczeniu można odrywać. składniki: 375 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży duża szczypta soli duża szczypta cukru 200 ml letniej wody 1 łyżka oleju do ciasta 100 g papryki 1 cebula 5-6 pieczarek 200 g żółtego sera olej do smażenia Mąkę wymieszać
Monia miesza i gotujePost Szybki sos do pizzy – sos pomidorowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Pizza Margherita pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePizza diavola ma charakter, jest ostra i świetnie łączy się z łagodnym smakiem pieczarek. Do jej zrobienia wystarczy kilka składników. Oczywiście ciasto jest najważniejsze, ale na nie mamy akurat idealny przepis. Czas : godzina na rozgrzewanie piekarnika i 10 minut na przygotowanie i upieczenie pizzy Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Od kiedy mamy przepis na idealną pizzę(...)robimy ją w ilościach hurtowych. W zamrażalniku zawsze w rezerwie są ze dwie kule ciasta, gotowe do wyciągnięcia, żeby robić pizzę z resztkami mięsa, albo calzone. Tym razem zrobiliśmy pizzę diavola, czyli wersję pikantną z chorizo i pieczarkami. Na wierzch, po upieczeniu położyliśmy sporo zieleniny, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo :-). Zobacz film i tutorial jak zrobić idealną
Niedzielny kucharzPizza z cukinii to kolejny przepis dla wielbicieli pizzy, którzy z różnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi się zarówno u osób na dietach LCHF, jak i tych unikających glutenu. Spód do ciasta stanowi nieco zmodyfikowana rolada z cukinii . Makro samej cukinii podbijamy odpowiednimi dodatkami (ser, boczek, chorizo, szynka parmeńska, kurczak(...)uzyskać takie na jakim nam zależy. Składniki – pizza z cukinii: 1000 g wydrążonej cukinii 3 jajka 200 g sera mozzarella lub żółtego dobrej jakości sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła Dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami chorizo 120 g boczku 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz
Ola la LCHFMini pizze z cukinii to kolejna opcja wykorzystania tego niskowęglowodanowego warzywa, które świetnie komponuje się w jadłospisie LCHF. Tani i bardzo ciekawy pomysł na piękną i pyszną przystawkę, przekąskę, dodatek do dania lub po prostu samodzielny posiłek. Takie mini pizze z cukinii są bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu a do tego stanowią dla nas namiastkę fast foodów. Składniki(...)mini pizze z cukinii: 1 duża i gruba cukinia 200 g sera mozarella (twardego, nie tego w zalewie) lub sera żółtego (patrz skład!) 100 g przecieru pomidorowego 100% (patrz na skład lub użyj domowego np. tego z przepisu na ketchup z cukinii ) 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!) 50 g pomidorków koktajlowych sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony
Ola la LCHFSobota, ostatnia w czerwcu, żegnamy ją przepisem na pizza z krewetkami i curry. Lubicie pizzę z krewetkami i curry? Często kupowaliśmy pizzę z tym nadzieniem w pobliskiej pizzerii. Jest naprawdę pyszna! Moja rodzinka bardzo lubi krewetki, a jak krewetki to wiadomo musi być dużo curry lub kajeńskiego pieprzu. Ostatnio piekę pizze na kamieniu ale oczywiście można ją piec na blasze(...)Pizza z krewetkami Składniki: na 4 pizze 700 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 500 – 550 zimnej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 600 g krewetek 4 szalotki 400 g mozzarella, utarta sos pomidorowy, podwójna porcja, tutaj przepis 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania 2 łyżeczki curry w proszku do posypania Rozpuść
codojedzeniaPizza bez zagniatania, która robi się sama – idealna dla leniwych, ratunek dla tych, którzy nie mają wałka! Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, zamieszać łyżką i gotowe. Do super prostego przepisu na pizzę mamy też najłatwiejszy przepis na sos do pizzy! Czas: 30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (22 godziny, 8 godzin, 3 godziny) Poziom trudności: Łatwy Liczba(...)lubi zagniatać Przepis z gatunku „co zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną
Niedzielny kucharzPizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)odzyskiwały smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły
Niedzielny kucharzPizza. Któż z nas jej nie lubi My osobiście uwielbiamy, ale w domowej „swojskiej” wersji. Domowa pizza na grubym cieście z kolorowym farszem idealnie pasuje zarówno na obiad jak i przyjęcie. Cóż… warto od czasu do czasu „zaszaleć”. Spróbujcie i nie bójcie się eksperymentować z dodatkami – można zmieniać zarówno farsz, jak i dodatki(...)ciasta. Wszystko zależy od Waszych upodobań Skusicie się? Do przygotowania pizzy potrzebne Wam będzie zaledwie kilka składników i dobra forma. Ja polecam zajrzeć na stronę Betterware.pl Znajdziecie tam nie tylko niedrogą, dobrej jakości formę do pizzy 30 cm , ale również wiele innych przydatnych produktów. Składniki: (na pizze 30 cm) 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki stołowe prażonej cebuli pieprz
Słodkie okruszkiPyszne ciasto na pizzę zrobicie z 1 kg mąki , ciasta starczy na zrobienie 3 dużych blach pizzy :) Oczywiście część ciasta można sobie zamrozić i zjeść w póżniejszym terminie. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie puszyste, sprężyste i z dodatkiem przeróżnych dodatków wyjdą Wam "przecudnej urody " pizze :) My zrobiliśmy sobie dzisiaj 2 pizze : hawajską i warzywną. Taka pizza w sam raz nadaje się(...)rodzinne przyjęcia bo wyrośnie z niej duuuużo ciasta :) Składniki na 3 duże pizze : blacha ok. 33 x 37 cm - pizza hawajska okrągła średnica 31 cm - pizza 'Warzywko
Różne smaki w kuchnipieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie sosem śmietanowych, pozostawiając brzeg (około 1,5 cm) pizzy suchy. Na sos wyłożyć startą mozzarellę, a na ser podsmażoną cebulę z boczkiem. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do maximum (u mnie to 275 stopni, pierwsza półka od dołu(...)grzałka górna i dolna) i piec przez około 10 - 12 minut, aż pizza ładnie się zarumieni. Upieczoną pizzę przełożyć na deskę i odstawić do delikatnego przestygnięcia (2 - 3 minuty) w celu odparowania. Następnie posypać posiekanym szczypiorkiem, pokroić na kawałki (ponownie można dać kawałkom pizzy odpocząć przez 2 - 3 minuty) i podawać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni MiejskaPROSTY PRZEPIS NA DOBRĄ PIZZĘ Pizza nie od dziś stanowi jedno z ulubionych dań milionów ludzi na wszystkich kontynentach. Jej korzenie sięgają XVIII-wiecznych Włoch a konkretnie Neapolu, w wieku XX wraz z włoską emigracją trafiła do USA, gdzie szybko stała się niezwykle popularną potrawą. Podstawowym sekretem smacznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować(...)dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan. Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:) JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI: -500g mąki
Aromatyczne PodróżeByć może kojarzycie cynamonowe ślimaczki vel bułeczki do odrywania? Ja postanowiłam przygotować je w wersji wytrawnej. Dzisiejsze bułeczki do odrywania to nic innego jak moja ulubiona pizza z cukinią i fetą podana w nowej, niecodziennej formie. Taka zawijana pizza będzie hitem na każdej imprezie czy pikniku, a spakowana do lunchboxa umili Wam ciężki dzień w pracy :) Nie bójcie się(...)wcale nie jest trudne do zrobienia! Skomplikowane przepisy omijam szerokim łukiem, za to wybieram takie, dzięki którym małym wysiłkiem uzyskuję spektakularny efekt. Pizzę robicie jak zwykle - przygotowujecie ciasto i nakładacie dodatki (w podany niżej sposób możecie przerobić każdą swoją ulubioną pizzę). Następnie zwijacie ją w rulon, tak jak się robi roladę. Rulon tniecie na szerokie paski, a tak uzyskane pizze
Chilli Czosnek i OliwaWspaniała pizza idealna dla wielbicieli zarówno pizzy jak i kebaba - świetne połączenie tych dwóch popularnych fast food'ów w jednej potrawie. Danie łączy w sobie klasyczne, puszyste, a zarazem chrupiące ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie szynka. Dzisiaj natomiast "pizza Kebab" (dobra(...)pizza kebab!) jest jedną z moich ulubionych. Mimo, że przygotowanie takiej pizzy w domu jest dość czasochłonne - naprawdę warto. Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Składniki: (ok. 3 pizze) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju ł yżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska
Słodka StronaChciałam zatytułować post zdrowa pizza - ale niestety to nie byłaby prawda. Pizza ta na pewno jest zdrowsza od zwykłej pizzy naładowanej kiełbasą, ketchupem, pół kilogramem sera etc. Wiem, że każda/y z Was na pewno lubi co innego. Przepis na pizzę o grubym spodzie również znajdziecie na moim blogu http://dlasmaq.blogspot.com/2012/09/pizza.html Ja od momentu, kiedy pierwszy raz zjadłam(...)pizzę na cienkim spodzie - nie mogę patrzeć na inną pizzę :) Do pizzy na cienkim spodzie potrzebujemy: - 340 g mąki - suszone drożdże - 1 łyżeczkę soli - 1 łyżkę oliwy z oliwek - szklanka letniej wody - 1,5 łyżeczki cukru Jak zrobić ? Musimy zacząć od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie i odstawienia ich na jakieś 10 minut. W dużej - nie metalowej misie
dlaSmaQPizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś(...)Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym
Smakowy Rajcienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet smakowy.Pizza(...)pieczona na rozgrzanym kamieniu z ciągnącą się mozzarellą jest wyjątkowa.Pamietaj im mniej dodatków, tym bardziej pizza jest włoska,im obficiej obłożona dodatkami przypomina już pizzę amerykańską.Wybieram włoską klasykę i stawiam na jakość użytych składników,a nie ich ilość.Pizza jest i smaczniejsza i dużo mniej kaloryczna,bo to ile kalorii pochłoniesz jedząc pizzę zależy tylko od Ciebie. Zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :) A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam
Dzieje kuchennej Wiewiórysobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami. Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy na nie kruszonką (obficie). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. A nasze bułki odstawiamy, aby trochę podrosły. Wkładamy
Moje pyszne gotowaniePizza domowa z serowym brzegiem. Może wymaga trochę czasu, ale smakuje znacznie lepiej, niż wszelkie "gotowce". Składniki na ciasto: -1,5 dkg świeżych drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -szklanka ciepłej wody -ok. 2,5 szklanki mąki -2 łyżki oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli
Maminek kulinarnyzawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" smakuje rewelacyjnie. Składniki na ciasto: 400 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 gram masła lub margaryny 2 jajka Składniki na nadzienie: szynka
Walijskie PichceniePrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać do makaronów. Autorką jest Alessandra Zeccini. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDzisiaj pomysł na świetne śniadanie. Placek otrębowy jest idealny jako oszukana pizza. Właściwie z czym go zjemy zależy tylko od nas. U mnie wersja z roszponką, pomidorkami koktajlowymi oraz twarogiem typu włoskiego. Składniki : * kostka twarogu półtłustego * jajko * 15 łyżek dowolnych otrębów, u mnie pszenne oraz owsiane * sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki dokładnie mieszam, na zwartą i gęstą masę. Przekładam
Magiczne Życie MartyCześć :) Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem. Padło na wyborną wariację na temat pizzy... Jakich składników użyłam? Zobaczcie sami! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćŚwięta, święta i po świętach. Niewiele bardzo w tym roku przygotowywałam bo byliśmy w gościach, ale coś tam jednak zostało więc trzeba zagospodarować. Najprościej było zrobić pizzę, na której miejsce znalazły końcówki wędlin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie to czas pokaże. Więcej informacji o smardzach stożkowatych znajdziecie w oddzielnym dziale "Grzyby gatunkami" jaki właśnie powstaje na blogu a ja zapraszam na przepyszną, wiosenną pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamałe co nieco. W lodówce znalazła się cukinia a nawet dwie . . . było też opakowanie mozarelli . . . mąka i drożdże są zawsze w tym domu więc po chwili rosło ciasto na pizzę :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajest tak elastyczne, że ładnie rozciąga się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki. Posypujemy oregano. Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze
Czerwona Porzeczka