Dzisiaj proponuję danie, które chyba wszyscy lubią. Wbrew pozorom zrobienie pysznej pizzy jak z włoskiej pizzerri nie jest sprawą skomplikowaną, a sekret tkwi w odpowiednich składnikach. Moja propozycja na dziś zawiera moje ulubione dodatki, których listę można oczywiście poszerzać i modyfikować, z tym, że moim zdaniem dodatków nie powinno być na pizzy zbyt wiele, gdyż wówczas ciasto robi się zbyt(...)miękkie i gumiaste. Do przygotowania dania użyłem: 700 gram mąki typu 00 (do pizzy), 25 gram świeżych drożdży, 1 puszki pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczek cukru, 1 ząbka czosnku, suszonego oregano, suszonej bazylii, oliwy, 300 gram sera mozzarella, 300 gram włoskiego salami, 250 gram suszonych pomidorów, soli. Najważniejsze w pizzy jest ciasto. Nie może być zbyt pulchne
Wyprawy kulinarneWitam serdecznie Przepis na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie . Będziemy potrzebować : 400 g mąki pszennej 240 ml letniej wody 20 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru około 2 łyżek oleju do posmarowania blatu podczas wyrabiania i miski Z podanych proporcji wyjdzie(...)ciasto na pizze o wielkości około 30 cm x 34 cm (duża blacha z piekarnika ) Link do filmu z przygotowania : Ciasta na pizze https://www.youtube.com/watch?v=sSqrBFCiLaI Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody i jedną dużą łyżkę mąki . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze ChlebPogoda się popsuła, deszcz pada, więc odpaliłam swój piekarnik i przyrządziłam domową pizzę. Najlepsza pizza, jaką do tej pory jadłam !!! Obiecałam wam przepis od Anity, mojej koleżanki. Zupełnie o nim zapomniałam, ale lepiej później niż wcale :-). Ona tak dopracowała tę pizzę, że wychodzi miękka i pulchna jak biszkopt. Kilka razy próbowałam ją zrobić, ale nie była tak idealna jak koleżanki(...)doskonałym wyrobieniu ciasta, które jest gładkie i elastyczne. Składników wychodzi na 2 duże blachy od piekarnika. Ja przeważnie robię z całej porcji, a drugą część ciasta zamrażam. Po odmrożeniu pizza jest jeszcze lepsza. Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją
Zakątek rozkoszy kulinarnychsosem - pierwotnie także sproszkowanym. Po pół godzinie oczekiwania i niecierpliwego kręcenie się po kuchni wyjęliśmy z piekarnika coś co wbrew oczekiwaniom nie wzbudziło naszego zachwytu, a tym bardziej apetytu. Pizza, tak zachwalana przez amerykańską ciocię, wyglądała i pachniała co najmniej dziwnie , jak .... (nie powiem jak). Nawet nie wiem jak smakowała, razem z młodszą kuzynką głodne i zawiedzione(...)Rodzicami. Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian. Grube, wyrośnięte ciasto wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością szynki (lub pieczarek), serem i, jak nam się wówczas wydawało obowiązkowym keczupem
KUCHARNIACiasto : 600 g mąki pszennej typ 500 1 szk mleka 3/4 szk wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju
Ewa w kuchniSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szt. małych pieczarek 0,5 średniej cebuli 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki ketchupu pikantnego 10 plasterków salami Ser mozzarella (1
Emcia Pichci