Pizza… my moglibyśmy ją jeść bardzo często. I choć zdarza nam się jeść kupną ze znajomymi, to nic nie dorówna domowej pizzy. No cóż… dobór składników zawsze leży po naszej stronie Polecam Wam dziś kolejną pyszną pizze, którą możecie przygotować na domową sylwestrową imprezę. Spróbujcie. Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)pizze amerykańską Młyny Stoisław ) około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju 3/4 łyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella
Słodkie okruszkiPrzypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. Uważam, że nie ma jednego słusznego sposobu na sosu do pizzy. Wybór przepisu zależny w dużej mierze od dostępności składników i tego, ile mam czasu. Czy najlepszy jest sos ze świeżych pomidorów? Według mnie dużo lepszy jest ten z puszkowanych, a jeśli nie zależy(...)szczególnie gęstym sosie, to nawet nie trzeba go gotować. Zresztą tradycyjną pizzę Margheritę smaruje się po prostu pomidorami z puszki z odrobiną oliwy i soli, a wychodzi mega pysznie. Idealny w naszym wyobrażeniu sos pomidorowy do pizzy to taki zrobiony ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Pokrojonych, doprawionych czosnkiem i ziołami i odparowanych, aż sos stanie się bardzo gęsty... Jako
Chilli Czosnek i OliwaPodobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna. To przecież... pizza! Początkowo jej składnikami były pomidory, ser mozarella i bazylia, które reprezentują narodowe barwy Włoch - państwa, w którym powstała znana na całym świecie popularna margherita. Dziś można zamówić pizzę z niemal(...)każdym składnikiem, ale najlepiej przygotować ją od podstaw w domu :) Wprawdzie przepis na pizzę gościł już na moim blogu, jednak ostatnio sporo eksperymentowałam z ciastem i postanowiłam podzielić się z Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe
Ratunku obiadPizza! Czy jest ktoś kto jej nie lubi? Jeśli tak to to bardzo zazdroszczę – ten włoski przysmak to chyba moja największa zguba. Każdy mój wyjazd do Włoch kończy się grzesznie. Przeżyję wypad do Francji bez świeżej bagietki czy croissant’a, przeżyję USA bez glutenowego, ociekającego tłuszczem burgera, ale wyjazd do Włoch bez pizzy się nie liczy! 90% moich glutenowych(...)grzechów to właśnie była włoska pizza. Uwielbiam zarówno taką cienką, jak i grubą, chrupiącą z zewnątrz i miękką w środku. Ostatni mój włoski cheat pamiętam bardzo dokładnie. Było to 2 lata temu, a pizza była tak dobra, że pożarłyśmy ją z siostrą w całości. Na diecie bezglutenowej brakowało mi pizzy bardziej niż pieczywa, dlatego bardzo długo nad nią pracowałam
Fill The BowlWszystko to, co powinieneś wiedzieć na temat pizzy Ciasto: Ciasto chrupiące i cienkie ? A może grube i puszyste ? Wszystko zależy od składników: mąki, soli, drożdży i oliwy. Jeżeli chcemy aby nasza pizza była cienka i chrupiąca, dodajemy mniej drożdży i nie odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia. Jeżeli jednak chcemy pulchne ciasto, formujemy je rękoma wysmarowanymi oliwą Sos : Najlepszy(...)pizzy, to ten, który samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez ok 40 min. Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy
W Moim Magicznym DomuWiększość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze zagniatam ciasto w robocie kuchennym. Pizza na tym cieście wychodzi po prostu(...)wyśmienita. Zachęcam do wypróbowania idealnego ciasta na pizzę, a raczej pizzy upieczonej na tym cieście! Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na pizzę - składniki: 500 g mąki pszennej typ 450 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant lub 15 świeżych 250 ml ciepłej wody (30-50 stopni C) 2 łyżeczki cukru Idealne ciasto na pizzę - przepis
Kuchnia Łukaszaletnie upały proponuję ziołową pizzę z pomidorami i mozarella. Pizza to proste danie, Do tej pizzy wykorzystałam świeże zioła jak oregano, pietruszka i bazylia. Proponuję również użyć koktajlowych pomidorów w różnych kolorach. Nie jest to typowa pizza zapiekana z serem . Jest to pizza dla smakoszy mozzarella. Lubię mozzarella, kiedy jest ciągnąca, więc układam ją już na upieczoną gorącą pizzę(...)wpływem ciepła mozzarella lekko się rozpuszcza. Zdecydowanie moje smaki! Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella Składniki: Ciasto na pizzę na 3 pizza 500 g pszennej mąki 350 – 400 ml wody i mleka, u mnie pół na pół 1 łyżka oliwy 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki soli Nadzienie 350 g koktajlowych pomidorów w różnych kolorach
codojedzeniaDzień dobry, Jutro, czyli 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy . Z tej okazji postanowiłam zebrać dla Was sprawdzone przepisy na potrawy, które zdecydowanie umilą Wam to święto. Mamy tu tradycyjną włoską pizzę, a także spokrewnione z nią chlebowe placki pochodzące z innych krajów południowej Europy. Na pewno każdy Was znajdzie tu coś dla siebie. Mój faworyt to pizza z szynką(...)parmeńską, rukolą i parmezanem. A Wam który przepis przypadł najbardziej do gustu? 1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu
Chilli Czosnek i OliwaNawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i co ważne wychodzi taniej, zwłaszcza gdy w domu ma się łasuchów. 1 kg mąki pszennej typ 500 500 ml mleka 3,2% 1/3 szk oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 65 g świeżych
Ewa w kuchniPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym bardziej , ze wiemy na 100% jakie dodajemy składniki a frajda z wykonania własnej jest też nie mała :) Z przepisu wychodzą dwie cienkie okrągłe na blachę z wyposażenia piekarnika lub jedna prostokątna
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPosypać parmezanem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 min sprawdzając co jakiś czas czy cukinia jest już miękka. Podawać z sosem czosnkowym. Dietetyczna pizza z cukinii
Czarnawisienkafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto do pizzy Ciasto, które nie może się nie udać ! :D Składniki: 4 szkl mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 1,5szkl ciepłej wody Szczypta soli 2łyżeczki cukru Wykonanie: Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką
Bonapetit2xMpizza jak nic, dobra na każdy wieczór ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10g drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/4 szklanki mleka Sól 1 łyżka oleju Dodatki: 12 plasterków salami 1 papryka Pół puszki kukurydzy 1 cebula 150g tartej mozzarelli 3 pieczarki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Bazylia, oregano Przepis: Do miseczki wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy drożdże i mieszamy
Emcia PichciPrawdopodobnie najlepsza pizza pod słońcem :) Mój brat zaczyna odnajdywać siebie w kuchni :). Przepis na ciasto pochodzi z książki "Savour" Alessandry Zecchini. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryEtli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to, co akurat mamy w lodówce. Mój farsz nie jest do końca turecki, ponieważ dodałam do niego bekonu (dla walorów smakowych)...z drugiej strony znam Turków, którzy za bekonem przepadają, więc może nie do końca
Przepisy Aleksandry