mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka z niepewnością, zadając sobie pytanie: czy z tej mieszanki wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy(...)pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę w zjednoczeniu Italii. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka z mężem Humbertem I. To na jej cześć tamtejszy piekarz Raffaele Esposito przygotował specjalność regionu, pizzę w barwach narodowych Włoch, która od tamtej pory nosi nazwę margherita. Do dziś jest to nazwa najprostszej wersji pizzy
Pełny talerzPizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa(...)Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy
Słodka StronaMoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, który po nagrzaniu dobrze trzyma ciepło, dzięki temu spód pizzy jest chrupiący. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 550 ok. 250 ml ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku(...)wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy
IMPRESJA SMAKUDobra lokalizacja, doświadczony kucharz i ciekawy wystrój sali wbrew pozorom nie dają gwarancji sukcesu w gastronomii. Jeżeli naprawdę zależy ci na tym, aby pizza oferowana w twojej pizzerii smakowała klientom, najważniejszy jest wybór odpowiedniego pieca. Wybór pieca do pieczenia pizzy Gdzie szukać wyposażenia dla pizzerii? Nie popełniaj więc częstego błędu i nie lekceważ tego, jak ogromny(...)wpływ na smak pizzy ma piec, w którym jest ona wypiekana. W końcu zakup porządnego pieca wcale nie musi się wiązać z koniecznością wydania dużych pieniędzy, zwłaszcza jeżeli zdecydujesz się na atrakcyjną ofertę firmy, która już od wielu lat zajmuje się sprzedażą takiego asortymentu. Wybór pieca do pieczenia pizzy Przeglądając propozycje pieców szybko zauważysz, że wybranie konkretnego modelu
kruche babeczkiKażda nacja ma własne danie typu pizza i pierogi. Wystarczy trochę mąki i trochę czasu, żeby mieć obiad dla dowolnie dużej i dowolnie głodnej grupy osób. Niestety te dania mogą się też nie udać, jeśli nie mamy dobrego przepisu, dlatego często kupujemy już gotowe. Jeśli jednak potrzebujemy efektownego i taniego przepisu, to pizza nie ma sobie równych. Jakie(...)najlepsze przepisy na domową pizzę? PIZZA Z KALAFIORA Z SOSEM KOPERKOWYM Składniki: Ciasto: średni kalafior – umyty puszka białej fasoli – odsączona z zalewy 2 jajka po łyżeczce soli, oregano i pieprzu ząbek czosnku przetarty przez praskę Dodatki: opakowanie mascarpone pęczek koperku – drobno posiekany 10 listków bazylii – drobno posiekanych 50 g twardego żółtego sera startego na tarce
Ugotowane pozamiatanePizza z sosem bolognese. Prosta w przygotowaniu, pyszna domowa pizza z sosem bolognese. Idealna na obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Pizza jest dość duża i naprawdę sycąca. Taką domową pizze bolognese przygotujecie naprawdę szybko. U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Ma wiele wspaniałych funkcji. O części(...)koniec pieczenia włączam termoobieg). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy niewielką ilością ketchupu lub pomidorowego sosu. Sypiemy ser, następnie łyżka po łyżce nakładamy nasz sos delikatnie go rozsmarowując. Sosu nie powinno być za dużo, aby zbytnio
Słodkie okruszkiKolejna odsłona domowej pizzy - tym razem wersja "farmera", czyli nadziana pieczarkami, cebulką, kukurydzą, ogórkiem małosolnym, wędzonym, surowym boczkiem i wędliną. Aby dodać jej lekkiej ostrości - wierzch pizzy możecie posypać pieprzem cayenne. Spód pizzy posmarowałam sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu pomidorowego. Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto na pizzę (przepis TUTAJ ) kilkanaście plasterków wędliny (cienko pokrojonej(...)średnich oczkach) zioła prowansalskie pieprz cayenne sos pomidorowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka łyżek wody sól i pieprz do smaku zioła prowansalskie Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie przygotować sos pomidorowy: koncentrat wymieszać z wodą i doprawić go solą, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Ogórka pokroić w cienkie plasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki umyć
UgotowaćPizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są już kwestią indywidualną. U nas ostatnio króluje pizza wiejska z kiełbasą i ogórkiem lub z szynką. Pizza z dzisiejszego przepisu jest dość duża – przepis na dużą blachę. Tym razem wykorzystałam mąkę(...)ciasto nie jest ani zbyt miękkie, ani zbyt kruche. Takie pomiędzy Na takie właśnie mieliśmy ochotę Pamiętajcie też, aby dobrze rozgrzać piekarnik, bo od tego też zależy sukces domowej pizzy. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej – u mnie białostocka typ 500 PZZ Białystok pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej
Słodkie okruszkiJedno ciasto, a trzy pizze, z sosem domowym, mocno pomidorowym, do którego papryki wędzonej dodałam i dzięki temu fajny smak uzyskałam. Ciasto na świeżych drożdżach przygotowałam z którego trzy wesołe literki ( kształty :P) uformowałam. Dołożyłam składniki ulubione, po upieczeniu, literki zostały podzielone. Trzy smaki, trzy literki szybko poznikały, bo bardzo wszystkim smakowały. Składniki: ciasto: ok. 300 g mąki(...)pszennej typ 00, 150 ml ciepłej wody, 15 g świeżych drożdży tradycyjnych, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, sos do pizzy mój ulubiony: 1 puszka pomidorów bez skórki (w całości lub krojone), 80 g koncentratu pomidorowego 30%, 3 – 4 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju
Moniki Smakołykipizzy nie ma ani grama mąki. Spód pizzy zrobicie z surowego batata i płatków owsianych, to naprawdę bardzo proste. Spód wyjdzie pyszny, lekko słodki i chrupiący a dodatki w postaci kurczaka i sosu barbecue genialne. Naprawdę warto zrobić to danie. Polecam Wam także: – mini pizza – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony(...)przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza z batatów z kurczakiem Przygotowanie : 55 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 1 średniej wielkości batat – 3/4 szklanki płatków owsianych – 1 jajko – pół łyżeczki granulowanej cebuli – pół łyżeczki granulowanego czosnku
nietylkopasta.plPizza raczej nie kojarzy się ze zdrowym odżywianiem... Ale skoro robimy zdrowe burgery i ciasta czekoladowe, to i na pizzę znajdzie się sposób! :D Właściwie to sprawdziłam już kilka zdrowych alternatyw dla tradycyjnej pizzy i każdy z nich przypadł mi do gustu znacznie bardziej niż wersja tradycyjna. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, w którym bazą do przygotowania spodu pizzy(...)jest twaróg. Ciasto z tego przepisu wychodzi cienkie i chrupiące, czyli takie jakie lubię najbardziej :D Na mojej pizzy rządziły pomidory, które teraz są przepyszne. Soczyste, pachnące i pełne smaku. Dodatki możecie oczywiście dowolnie modyfikować według własnych upodobań, ale zapewniam Was, że ta wersja była idealna ;) Jeśli podoba Wam się pomysł na twarogową pizzę, ale potrzebujecie wersji jeszcze bardziej
HealthyCreationsIdealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je zrobić każdy, nawet największy laik kuchenny. Namawiam na zastąpienie mało wartościowej mąki pszennej - mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie dużo zdrowsza od tradycyjnej. Możesz dodatkowo zwiększyć jej walory zdrowotne podmieniając jasną mąkę pełnoziarnistą lub mieszając obie mąki razem(...)dobry przepis, trochę cierpliwości i siły. Oszczędzam czas i siły, dlatego zawsze przygotowuję ciasto w robocie kuchennym. Hak do ciasta drożdżowego zrobi za Ciebie całą robotę. Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka i chrupiąca. Bez porównania smaczniejsza jest pizza upieczona na kamieniu, dlatego miłośnikom włoskiego placka polecam ten przydatny gadżet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam pizzę! Mogłabym ją jeść na okrągło, tylko jest nieco kaloryczna, więc sobie tłumaczę, że jednak nie można 😀. A ponieważ dawno nie było pizzy, czas to nadrobić. Tym bardziej, że mamy sezon na szparagi, a pizza bardzo fajnie się z nimi komponuje. Dziś dodałam do niej również jajka, i tak oto wyszła nam pizza ze szparagami i jajkiem(...)wierzch nieco świeżej kolendry. To kto się skusi przygotować ją razem ze mną? Na blogu znajdziecie również przepis na dwie inne propozycje ze szparagami: pizzę z zielonymi szparagami zieloną pizzę ze szparagami Pizza ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 3 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej
Kulinarne przygody Gatity