pizza hawajska i pepperoni / hawaiian and pepperoni pizza Ciasto na pizzę / Dough for pizza: Składniki / Ingredients: 1,5 szklanki mąki z cieciorki / 1,5 cup of chickpeas flour 1 szklanka ciepłej wody / 1 cup of warm water 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil 1,4 łyżeczki soli / 1,4 teaspoon salt olej do smażenia(...)smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut. ***** We mix all the ingredients together on the dough
Projekty ze smakiemidealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam. Co do ciasta(...)pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram się Wam nieco ją przybliżyć. Do przygotowania perfekcyjnie chrupiącego spodu stosuję semolinę wymieszaną z mąką typ 00 w stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna
Mango PapajaJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już ziemniaki są miękkie, odcedzić. Ziemniaki podukać na puree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę(...)pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńfusion. Makaron jest wszędzie gdzie się tylko , da przy czym nie jest to danie, które kojarzy nam się z makaronem :) Chyba, że idąc torem makaron -> kuchnia włoska -> pizza. Każdy kto się interesuje kuchnią wie jak ciężko zrobić ciasto neapolitańskie. Kto się nie interesuje, a chodzi do pizzerii też wie, bo bardzo ciężko o takie w naszym kraju(...)spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie pizzy bez cebuli
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiamy pizze. Ileż już wersji u nas pojawiło się na stole. Dziś zapraszam Was na pizze z wędzonym kurczakiem na cieście z prażoną cebulką. Warto wzbogacać smak ciasta o różne przyprawy i dodatki. Pizza dzięki temu staje się wyjątkowa i niezwykle pyszna. Takiej pizzy na pewno nie można zamówić w pizzerii. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na pizze(...)szklanki mąki pszennej (polecam mąkę typ 500) 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 50 g drożdży świeżych 2 łyżeczki przyprawy do pizzy Skworcu 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu łyżka oliwy z oliwek lub oleju Farsz (można użyć dowolny, to jest jedynie propozycja): 1 ćwiartka z wędzonego kurczaka około 250 g, pieczarki, cebula, ser, kukurydza Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy
Słodkie okruszkiKlasyczna pizza posmarowana sosem pomidorowym z tartą mozzarellą i ziołami. Udekorujcie ją listkami świeżej bazylii, a dodatkowo jej wygląd zachęci niejednego smakosza;D Składniki: ciasto: 250 g przesianej mąki pszennej 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej przegotowanej wody płaska łyżeczka cukru szczypta soli łyżka oliwy z oliwek sos: puszka pomidorów bez skórki krojonych 1,5 łyżki oliwy z oliwek(...)większej misce, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w garnuszku, gotujemy przez 15 minut, następnie miksujemy na gładko. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, rozpłaszczamy na kształt pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką, aby nie zeschło. Po tym czasie rozsmarowujemy na pizzy sos pomidorowy, posypujemy
Zasmakuj KuchniDzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dla mnie mógłby być codziennie... Pizza – przepis na ciasto - 4 sztuk Składniki: Mąka pszenna typ 500 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie mieszam z mąką i oliwą z oliwek. Zagniatam ciasto(...)czasie dzielę ciasto na cztery części i formuję 4 kulki, lekko spłaszczone. Układam jest w odstępach od siebie, przykryte ściereczką. Ja ciasto piekę na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy i z czystym sumieniem, każdemu go polecam. Przed ostatecznym pieczeniem, rozgrzewam kamień w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (kamień powinien grzać się około 50 minut od ZIMNEGO PIEKARNIKA). W czasie kiedy
Kuchnia Bon Appetitówno tydzień temu Niezły Dym otworzył wrota do swojej Świątyni Pizzy. Do tego momentu spekulacjom nie było końca. Każdy głodny wrocławianin, przechadzając się główną arterią miasta, zastanawiał się, co powstanie na pl. Teatralnym 1. Gdy napięcie sięgało zenitu, listonosz zapukał do mych drzwi i przyniósł zaproszenie. Tak! To w końcu się stało! Ekipa Happy Little Truck od dziś będzie serwować(...)pizzę nie tylko ze swojego wszędobylskiego wozu! Radości mej nie było końca. Bo nie wiem, czy wiecie, ale najlepszą napoletanę można zjeść właśnie u nich. I nie ma w tym ani krzty lizusostwa z mojej strony. Czemu to zawdzięczają? Przede wszystkim dwóm ogromnym pasjonatom — Maciejowi Gibowskiemu i Tomaszowi Ćwiszewskiemu, których podejrzewam o to, że musieli terminować u jakiejś włoskiej nonny
Food SquareBezglutenowy spód do pizzy, to było moje kulinarne marzenie od dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega(...)tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej
Fill The Bowlczasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Tak bardzo(...)marzyłam o przepisie na pizzę idealną i tak bardzo cieszę się, że w końcu się udało! Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej
Fill The BowlProsta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta(...)daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze: 200 gram mąki do pizzy typ 00 150 gram semoliny 200 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli
Mango PapajaNieskromnie przyznam, że jest to najlepsza pizza jaką miałam okazję jeść i dodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna(...)Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki 1 łyżeczka sambal oelek szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe
Mango PapajaPizza kwiat z serem mozzarella. Wygląda i smakuje świetnie. Dużo więcej przy niej pracy jak ze zwykłą pizzą, ale od czasu do czasu warto zrobić coś innego. Zaskocz swoich domowników lub znajomych innym wyglądem pizzy. Jeśli wolicie takie tradycyjne to zapraszam na pizzę z semoliną lub pizzę calzone , które już wcześniej pokazywałam na blogu. Do pizzy możecie podać(...)swój ulubiony sos. Ja podałam z sosem czosnkowym. To kto się skusi na taką pizzę? Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Sos do smarowania ciasta 3 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki
O kuchni z uczuciemDomowa pizza na puszystym, grubym cieście z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem… Pychota! Jednak według mnie dobrze skomponowane dodatki to tylko część sukcesu. Sekretem naprawdę dobrej pizzy jest ciasto. Spośród wielu wersji, które przetestowałam ta jest najlepsza. Spód wychodzi idealny, ciasto ładnie rośnie, jest bardzo pulchne i miękkie, czyli takie jakie być powinno. Oczywiście, jeśli lubicie pizzę na cienkim(...)cieniej je rozwałkować, a nawet zrobić z tego przepisu 2-3 mniejsze. Wychodzi go sporo więc możecie poeksperymentować zarówno z jego grubością jak i składnikami dodając swoje ulubione. Nasza pizza za każdym razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian
MyCookBook.plJakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas(...)asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy. Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchni