Niyftorzi zajś pedz ōm 1 : co to łon sie normalnyj pizzy narychtować 2 niy poradzi, yno cały czołs 3 musi tak wynołkwiać? 4 Dyć joł wiym, że pizza ze szinkōm, keczupym i syrym to nawet małe bajtle umiōm zrobić, a joł zajś bych chcioł Wołs nakusić na eksperymynty. Tyn mōj je delikatny, ale arōmatyczny, a jak sie do tyj chopowyj(...)pizzy jeszcze napijecie keliszek dobrego biołego wina, to wieczōr bydzie udany Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha soli pó 5 łeżeczki cukru 2 łeżki oliwy Wiyrch 6 : 1 małoł cukinia pó wyndz ōnyj
Chop w kuchnizwykle zrobiłam ciasto i wyszło go dość sporo więc ostatecznie wyszły dwie pizze. Tym razem podaje przepis na pizze na cienkim cieście, ale oczywiście wszystko zależy jak cienko rozwałkujemy ciasto. Składniki (2 spody) 400 g mąki 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki wędlina salami kukurydza konserwowa papryka cebula pieczarki(...)ostre papryczki jalapeno (u mnie takie ze słoika) olej sos na spód pizzy z tego przepisu lub ketchup albo koncentrat pomidorowy sos czosnkowy i pomidorowy do polania gotowej pizzy np z tego przepisu Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy w robocie. Ciasto odkładamy najlepiej na 2 h do lodówki. Jeśli nie mamy czasu to na wysypanej
Piekielna Kuchnia Patidzisiaj jest ten piękny dzień, gdy możemy objadać się pizzą do woli! W końcu międzynarodowe święto zobowiązuje, nieprawdaż...? Można wybrać drogę prostą, czyli pójście do pizzerii na rogu i wybranie ulubionego numerka z listy, który już nieraz ratował nam życie, gdy w lodówce tylko światło i/lub echo (niepotrzebne skreślić) , a chęci na przyrządzenie czegoś bardziej skomplikowanego od wody(...)kranu równały się zeru. Można też wybrać drogę nieco (ale naprawdę, tylko odrobinę!) bardziej skomplikowaną, i pokusić się o przygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepsza włoska pizza na cienkim cieście CIASTO NA PIZZĘ: (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm) Składniki: 1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży. Przygotowanie: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać(...)ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Oczywiście jeśli wolisz mniejszą ilość pizz, to zmniejsz proporcje. Całość zsuń na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy i chleba ( ja używam kamienia, gdyż ciasto nie jest wtedy mokre od spodu) i piecz przez ok.4-6
Calzonella.comJeśli macie w domu łakomczuchów, dla których jedna lub nawet dwie pizze to za mało, zróbcie podwójne pizze :) Dzieci będą miały kolejny powód, by Was ubóstwiać :) Pomysł na uformowanie placków rzucił mi się w oczy gdzieś na facebook.com lub YouTube. W filmie wykorzystano ciasto francuskie, ja jednak ograniczam jego spożycie ze względu na dużą ilość tłuszczu i zrobiłam z ciasta(...)pizzę. Składniki (na 2 podwójne pizze o średnicy ok. 26 cm): Ciasto na pizzę (wychodzi bardzo puszyste) 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki (na 1 pizzę) 4 łyżki sosu pomidorowego 100 g mozzarelli oregano Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać
Weekendy w domu i ogrodzieNaszła mnie wielka ochota na pizzę, i już, już prawie zamawiałam ją z sieciówki, gdy natknęłam się na ten przepis na stronie http://kobieceinspiracje.pl/ . Pizza na otrębowym spodzie – a czemu nie? „Pizza” nie smakuje dokładnie tak, jak pizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi(...)się nadadzą 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, bazylia – UWAGA żeby nie przesadzić z ilością ziół, bo będzie czuć tylko je ;) Dodatki do pizzy: Koncentrat pomidorowy Drobiowa wędlina – w zależności od wielkości plastrów tyle, żeby starczyło na całą pizzę (ok 8-9 plasterków) 1 kulka mozarelli light Cebula czerwona Opcjonalnie: rukola, pieczarki
Jak gotować i nie zwariowaćznów wspólne gotowanie, a raczej pieczenie (pizzy). Dzisiejszy pomysł zrodził się podczas kolejnej rozmowy z Dominiką . Zgodnie uznałyśmy, że musimy wreszcie razem coś upichcić w wirtualnej kuchni. A dlaczego pizza wiejska? Bo ja i Domi(Domi w Kuchni) poznałyśmy się jakieś pół roku temu na pewnym forum pewnej gry internetowej. Chyba częściej gadałyśmy tam o jedzeniu niż grałyśmy! ;) Ponieważ(...)była to gra polegająca generalnie na rolnictwie, sadownictwie i hodowli zwierzyny domowej, chciałyśmy upichcić coś farmerskiego, wiejskiego. I tak wybór padł na pizzę wiejską! Do wspólnego gotowania przyłączyły się jeszcze: Ola z Mojej Kuchni Basia z Mozaiki Życia Kasia z Co By Tu Zjeść Asiek ze Śladów Słodkiej Babeczki Dzięki, Dziewczyny! :) Składniki i wykonanie takie same JAK TUTAJ , różnica polegała
Kuchnia PrezydentowejRynek Kościuszki 22, Białystok Niestety, kolejny wybór nie był już tak udany. Skuszeni bezglutenowymi opcjami menu udaliśmy się do Bella Vita . Pierwszym negatywnym sygnałem była cena. Jak się okazało pizza bezglutenowa jest droższa o 8 zł. Szybko udało nam się ustalić, że pizza wegetariańska może być wegańska, czyli bez sera mozzeralla. Bez sera pizza składała się z sosu pomidorowego(...)grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, cebula, brokuł, kalafior). Niestety, po raz drugi kelnerka oznajmiła nam, że pizze bezglutenowe są mniejsze. Jak mniejsze spytacie? Tak małe, że pizza za 30 zł wyda Wam się żartem. Jakościowo i smakowo oceniamy pizzę przeciętnie. Nie zachwyciła nas smakowo, a dodatkowy niesmak wywołało dziwne naszym zdaniem obniżenie średnicy pizzy bezglutenowej i całościowy stosunek ceny do jakości
Bananowe PolePyszna pizza ze szparagami. Ciasto możecie zrobić swoje ulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen . Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie(...)łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody farsz - na 2 pizze 500 g zielonych szparagów 125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki ok 100 g twarogowego serka koziego dymka - cebula i szczypior oliwa z oliwek sól, pieprz, płatki papryki - opcjonalnie parmezan
Stare GaryPizza specyficzna bo spód zrobiony jest zgodnie z dietą dukana, jeśli chodzi o dodatki to już od was zależy ja dałam kukurydzę, która na tej diecie jest niedozwolona, ale od dawna jej nie stosuję więc mogę ;) wiadomo, że smak tej pizzy nie przypomina oryginalnej pizzy, to taki placek serowy z dodatkami ;) zostałam powtórnie otagowana przez dreamytaste , bardzo dziękuję, to naprawdę(...)ostatnim otagowaniu po prostu już nie mam kogo dalej nominować;) Moje odpowiedzi: 1. Jakie dania lubicie najbardziej? Dużo jest takich dań, uwielbiam potrawy na słodko, ale też pizzę, makarony itp. ;) 2. Co ugotowalibyście na długo wyczekiwane spotkanie z osobą, na której Wam zależy? Chodzi mi o takie danie popisowe ;) Nie mam żadnego popisowego dania, pewnie zrobiłabym pełnoziarnistą pizzę, bo prawie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka(...)maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a czas wyrastania to godzina. Inne przepisy na Pizzę znajdziecie tutaj. Ciasto na pizzę jest bardzo minimalistyczne, wykorzystałam tylko 1,5 szklanki mąki pszennej, 3,5 g suszonych drożdży, 100 ml wody, 1, 5 łyżki oleju i dużą szczyptę soli. Ciasto zagniat amy i wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie powstało pod wpływem chwili.Pod wpływem nostalgii. Jeśli ktoś zna piosenkę Albano „Nostalgia canaglia”, to wie o czym myślę. Sycylijska pizza teściowej, z jej specyficznym charakterkiem i zamykaniem....owej pizzy w sposób „na kokardkę”. Ja tam tę pizzę zwię „pizzą za kratkami” pomimo, iż jest w paseczki. Bardzo łatwa w wykonaniu i estetyczna wizualnie.Dzięki kokardkom składniki trzymają się kupy(...)pizza jest bardziej syta. Zdrowo nadziana, smakuje każdemu, gotowa do zabrania wszędzie. Odgrzana na drugi dzień w piekarniku..jest jeszcze lepsza! Podałam ją do..ryby. Sycylia to krystalicznie czyste morze pełne wspaniałych ryb.Nie mogło być zatem inaczej ! Składniki na ciasto -1 łyżeczka suchych drożdży -120 ml wody o temperaturze pokojowej -250 g maki Eco typ 500 i trochę orkiszowej
Z Kuchni Do KuchniOdkąd mam kamień do pieczenia nie zamawiamy pizzy do domu:) SKŁADNIKI: 500g maki pszennej 200- 300ml ciepłej wody 30 g swieżych drożdży pełna łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki oliwy z oliwek dodatki: sos pomidorowy pieczarki tarty ser (tym razem niestety gouda) kiełbasa pomidorki oliwki, kapary, papryczki chilli przyprawa do pizzy, smakowe oliwy i oczywiscie świeża rukola Mąkę(...)ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę. W międzyczasie przygotować dodatki i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną
MarciochaKucharzyPizza bez sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie ( klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :) Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami (tak! burakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest(...)cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek * dodatkowo
CookYourselfPamiętacie, jak pisałam Wam, że dostałam do przetestowania kamień do pizzy od firmy Bakero ? Więc dostałam i nadal z nim eksperymentuję :) Przyszedł czas na użycie go do tego, do czego przez większość ludzi jest używany - zapraszam na pizzę. :) Pizza z kamienia, ale bynajmniej nie twarda. Wręcz przeciwnie - pulchna, cudownie wypieczona mimo spędzenia tylko 7 minut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki(...)inne dodatki - tu wedle uznania Kamień wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy przynajmniej 30 minut w temperaturze 250 stopni. Piekarnik musi być zimny. Dlaczego? Dowiecie się tutaj: kamień do pizzy. Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!