Właściwie o tym, czy powiemy o pizzy, że jest pyszna w dużej mierze decyduje sos. Dzisiaj przedstawiam niezwykle prosty, ale bardzo dobry pomidorowy sos do pizzy. Sprawia on, że od pizzy nie mogę się oderwać. Składniki: 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 6 dużych listków bazylii sól pieprz 1/2 łyżeczki(...)czasu mieszamy, aby się nie przypalił. Gotowy sos możemy zmiksować blenderem. Będzie miał bardziej gęstą, gładką, jednolitą konsystencję. Ja tego nie robię. Taka ilość sosu wystarczy na jedną dużą pizzę. Smacznego :) Zachęcam do zapoznania się z propozycjami pizzy na moim blogu - pizza . Przepis na pizzę ze zdjęcia jutro
Smak mojego domuKiedyś wrzucałam przepis podstawowy na domową pizze. Dziś pokazuję Wam co dodać by ta pizza była jeszcze lepsza :) Ostatnio w Lidlu jest mnóstwo włoskich produktów i warto się rozejrzeć. Ja produkty takie dostałam jako bloger (oczywiście tylko wybrane), w prezencie, co było da mnie niespodzianką. Nie miałam o tym pojęcia, że Lidl coś szykuje a ostatnio też zrezygnowałam z warsztatów(...)Oczywiście nie wszystko każdemu może przypaść do gustu bo są to typowo włoskie produkty a ludzie tam jedzą inaczej, jednak naprawdę warto kupić chociażby pastę chili i przyprawę do pizzy. Nadają głębi pizzy i jeżeli ktoś ma problem z doborem przypraw to będzie zachwycony efektem końcowym. Przepis własny Składniki na 2 blaszki okrągłe jak na zdjęciu. Składniki na ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnypiekarniku, dzięki czemu nic się nie przypali i nic się nie stopi. Można w niej zatem nie tylko smażyć, ale także zapiekać dania, czy też przygotowywać różnego rodzaju mięsa, pizze, omlety, gulasze i zapiekanki. Ja tym razem postawiłam na pizzę i w całości przygotowałam ją na tej patelni z linii Taurus wyposażoną w oryginalny Teflon™ PlatinumPlus.” Jest to pizza(...)nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą
Ostra na SłodkoWiem, wiem...prawdziwa pizza nie może być z patelni...ale jak się bardzo chce i żeby szybko było to i pizze można przysposobić. Trzeba znać tylko główną zasadę wytwarzania tego przysmaku - oryginalna piecze się bardzo szybko - w wysokiej temperaturze. Tak samo postępujemy i w tym przypadku. Do jej "wypieku" używam patelni do naleśników z kopulastą pokrywką ( od patelni(...)średnicy 28 cm. Na życzenie mojej Koleżanki z pracy przygotowałam dla Was pizze z patelni z tuńczykiem :) Proporcja na 2 pizze: jedną na średnim cieście i jedną cieniutką: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka wody - 4 łyżki oleju - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka suchych drożdży Suche składniki przełożyć do miski. Dodać ciepłą wodę i olej. Wyrobić
kawawszklanceDziś, na zakończenie włoskiej akcij Zuzi wspólnie z Mirabelką , Justinką , Karoliną , Malwiną , Bartoldzikiem oraz oczywiście Zuzią postanowiliśmy przygotować prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że wbrew pozorom nie było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie(...)gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i/lub ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować. Pizza : Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka razy otwartą
Codzienne Gotowaniedrożdży. Bez wyrabiania. BEZ GLUTENU! Pizza w niecałe... 30 minut! Nigdy nie pomyślałabym, że kiedyś stworzę pizzę z... ryżu. Ale skoro z kaszy jaglanej udało mi się zrobić tyle ciekawych rzeczy, to dlaczego nie ma udać się tym razem? Pomysł narodził się w mojej głowie już dawno, w trosce o urozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw(...)był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza w piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe
Kuchnia EllieWielu ciast na pizzę próbowała, ale to jest dla mnie idealne i przy tym zostałam od kilku lat. Nie zamierzam zmieniać to co jest idealne. Matgerita to najprostsza pod względem składu pizza. Tą, którą dziś proponuję jest najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam! Aromatyczna i smak oliwy.... mmmmm, pyszności! Proponuję inną metodę pieczenia, zróbcie krok po kroku to co dziś proponuję(...)zobaczycie, że ta pizza zostanie z Wami na zawsze! Brakowało mi tu jeszcze świeżych liści bazylii ułożonych po upieczeniu, ale siła wyższa, brakowało świeżej bazylii i na balkonie i w sklepie, ale i taka jest przepyszna! Ciasto na 2 pizze: 4 szklanki mąki pszennej (niepełne) 25 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżki cukru 1 łyżka oliwy
Blondynka GotujePizza włoska Pizzę w mojej rodzinie uwielbiają wszyscy, dlatego też często gości na moim stole i ciągle staram się udoskonalać ciasto na pizzę. Ile ludzi tyle przepisów, więc jest co robić. Dzisiejsza propozycja na ciasto pochodzi podobno rodem z Włoch. Jest bardzo cienkie, lekko chrupiące, warte polecenia. Należy użyć mąki o jak najniższym typie - użyłam 450, długo wyrabiać - minimum(...)formowania spodów, nie można używać wałka - wypchniemy całe powietrze, które tak uporczywie nagromadziliśmy podczas długiego wyrabiania. Ważne jest również pieczenie, nasze piekarniki nie są przystosowane do pieczenia prawdziwych pizz. Bynajmniej mój. Pizza potrzebuje temperatury co najmniej 260 stopni. Wystarczy i 220, ale należy umieścić blachę na środkowym poziomie, albo najlepiej zaraz poniżej środkowego. Składniki: na 4 pizze o średnicy
na moim stole...dzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki. Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password" Mirjam Mous. "Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała(...)apetytu i jadła małymi kęsami." Mirjam Mous "Password", str.241 W książce nie zostało sprecy zowane z jakimi dodatkami bohaterowie jedli pizzę, więc u mnie jest to pizza salami. Zazwyczaj do każdej pizzy robię własne sosy pomidorowe, ale tym razem z braku czasu jest to szybka wersja z przecierem pomidorowym i ziołami. SKŁADNIKI Na ciasto: 600 g mąki pszennej (u mnie
Passions hobbies lifeboczkiem SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów leśnych 1 por kawałek wędzonego boczku 1 cebula śmietana 2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa włoska, pietruszka suszona, masło, chili, tarta mozzarella ciasto na pizze: mąka pszenna, oliwa, drożdże, mleko, cukier, sól Ciastko na pizze najlepiej zrobić wg mojego ulubionego przepisu: Ciasto na pizze z Pizzy Hut Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Podgotować(...)poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach
MarciochaKucharzywiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto puszyste, lekkie, a zarazem bardziej sycące. Rozkręcać pizzy w rękach też mi się nie chciało, nie dlatego, że to jakaś pracochłonna technika, ale po prostu taki dzień, więc strasznie chciałam uciec na łatwiznę, a przy okazji chciałam delikatnie(...)posprzątać lodówkę, na plasterki szynki to już był ostatni dzwonek i dlatego wybór padł właśnie na pizzę z szynką, a dziecko taką uwielbia. Trochę mnie tylko syn rozbawił, bo kiedy przyszedł ze szkoły ja właśnie wkładałam blachę do piekarnika , popatrzył i tylko zapytał z czym są te drożdżówki :) No jakie drożdżówki? Pizza przecież, co nie? :) A tu coś podobnego tylko
Blondynka GotujeJako, że mój mąż jest obsesyjnym zjadaczem pizzy/zapiekanek postanowiłam, któregoś dnia zrobić samodzielnie pizzę, bez kupnego spodu. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto do pizzy, aż w końcu udało mi się znaleźć. Nie jest to ciasto dla smakoszy ekstra cienkiego spodu do pizzy, ale pozostałym powinno smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego(...)ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji kurczakowo-szpinakowej. 'pizza ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem' + przepis na ciasto idealne Składniki: * ciasto idealne: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50 ml przegotowanej wody - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oliwy z oliwek * sos pomidorowy*: - 1 puszka pomidorów obranych - 1 łyżka
CookYourselfPizza z pieczarkami i salami Zachęcam wszystkim do wypróbowania przepisu na domową pizzę. Składniki można dowolnie zmieniać, np. dodając różne sery, owoce, pieczoną pierś z kurczaka itp. Przygotowana pizza nie będzie ani na cienkim ani na grubym cieście. Nam bardzo smakuje, ponieważ wiemy co jemy - a zapach ciasta drożdżowego roznosi się po całym mieszkaniu. Składniki: spód na pizzę(...)cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. 2. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). 3. Następnie dodać przesmażone pieczarki z cebulą, salami, pokrojonego na plasterki ogórka. 4. Wszystko posypać startym żółtym serem. 5. Piec około
UgotowaćPizzę z sadzonym jajkiem po raz pierwszy spróbowałam nad morzem. Od razu obiecałam sobie, że w domu przygotuje podobne danie. Jeśli lubicie rozlewające się żółtko - to radzę całą pizzę podpiec w piekarniku przez około 5-7 minut i dopiero po takim czasie na sam środek wbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Składniki: spód(...)pizzę kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W międzyczasie pieczarki umyć i pokroić
UgotowaćWspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden z ulubionych. Minimalizm i delikatnoś ć. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który(...)przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na pizzę o średnicy 31 cm: 13 g świeżych drożdży świeżych 3/4 szklanki ciepłej wody 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych
Blondynka Gotuje