Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw. Tym razem wylądował na domowej pizzy. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej wody 4 g suchych drożdży 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: 1/2 brokułu kilka plasterków szynki 1 mała biała lub czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy + przyprawa do pizzy ser żółty (mozzarella) oliwa(...)różyczki ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Cebulę posiekać w piórka, szynkę pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki lub plasterki. 3. Ciasto wyrobić, wyłożyć na blaszkę do pizzy, wierzch lekko posmarować oliwą. Posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawą do pizzy. Wyłożyć dodatki: cebulę, szynkę, pomidorki i różyczki brokuła. Oprószyć przyprawą do pizzy, posypać tartym serem. 4. Piec
Kuchnia domowa Aniczasami najprostsze pomysły są najbardziej pożądane przez nasze drugie połówki (przynajmniej u mnie tak to działa) i nie warto wymyślać, tylko postawić na prostotę, ale w ciekawszym wydaniu. Pizza w kształcie serca będzie dowodem naszej miłości, na dodatek bardzo smacznym dowodem! W pizzy główne skrzypce gra ciasto, a to jest idealne i na stałe zagościło w moim domu. Dodatki(...)kilka godzin do wyrastania w lodówce. Później wystarczy lekko wyrobić, uformować, nałożyć składniki i pilnować pieczenia 😜 Do tego lampka wina i możemy świętować! Składniki na jedną, dużą pizzę w kształcie serca: Ciasto: 250g mąki + do podsypywania 140ml wody przegotowanej, letniej 10g drożdży świeżych szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 100g sera mozzarella
Kuchnia w czekoladziePizza na spodzie z tortilli to doskonała propozycja na szybką... Artykuł Tortillo-pizza z gruszką i gorgonzolą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOstatnio zorientowałam się, że wśród tych wszystkich przepisów na zawijaną pizzę na moim blogu, brakuje jeszcze receptury na tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu. Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi(...)się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę. Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku
Chilli Czosnek i Oliwaporcji ciasto wychodzi 6 małych pizz. Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć, obsypać mąką, szczyptą soli, cukrem. Wlać 1/4 szklanki letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko, letnią wodę. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką elastyczną masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski i przykryć folią spożywczą(...)dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, letnie mleko, letnią wodę, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty Wykonanie – ciasto podzielić na równe części. Rękoma uformować okrągłe małe pizze, odłożyć na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Posmarować pizze sosem pomidorowym obłożyć piórkami cebuli, fettą pokrojoną w małe kawałeczki oraz oliwkami. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec
Kuchnia PokoleńPizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli(...)DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości
https:KKuchniaMniamCiasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! To prawdziwy hit! Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wyrabia się je bardzo szybko i wykonanie całej pizzy wraz z pokrojeniem składników i upieczeniem pizzy zajmuje niecałe 30 minut! Mimo, że przepis ten jest bardzo szybki w wykonaniu, to pizza ta smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie pizzę z […] The post Ciasto(...)pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenaprawdę na punkcie pizzy oszalałam kilka lat temu tzn. wcześniej lubiłam pizzę ale nie aż tak żeby jeść ją codziennie. Z czasem zaczęłam zwykłe potrawy modyfikować i przekształcać je w potrawy a'la pizza. I muszę Wam powiedzieć, że to był dobry pomysł. Z dania na danie coraz bardziej smakuje mi ''pizza'', choć nie wiem czy może bardziej :) Ale wracając(...)placków to dookoła mnie wszyscy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, ze śmietaną czy z cebulką ja natomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane po zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie się do samego sufitu :) i salami. Tak zazwyczaj wyglądają moje placki
Kuchnia VikiWierzcie lub nie, ale grill jest najlepszym urządzeniem, w którym można zrobić pizze. Wysokie temperatury uzyskiwane w grillach gazowych i suche powietrze to idealne warunki do wypieku pieczywa. Polecamy podstawowy przepis na ciasto na pizze, który pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar grillowania. Składniki: 4 szklanki mąki 1 ½ szklanki ciepłej wody 2/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek(...)posypanej mąką powierzchni. Przygotowane ciasto odstawić w naoliwionej misce na około 2-3 godziny. Powinno ono w tym czasie podwoić swoją wielkość. Na posypanej mąką powierzchni uformować ciasto do pizzy o grubości maksymalnej 3 mm. Ciasto umieścić na arkuszu papieru do pieczenia lub kamieniu do pizzy i grillować około 1 minutę aż dno będzie brązowe. Ciasto delikatnie odwrócić i grillować
naRuszcieCiasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie(...)dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie. Składniki: ciasto: 400 g mąki pszennej typ 1100, 250 ml ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli
Moniki SmakołykiDzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowej pizzy z dużą ilością mięsa drobiowego i sera. Jestem pewna, że taka pizza przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają mięso przyprawione w mieszance gyros. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy(...)pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około
UgotowaćWiosna to czas na nowalijki, szparagi i ...botwinkę. Ostatnio miałam ochotę na domową pizzę, dlatego też przygotowałam ją z liśćmi botwinki, pomidorami malinowymi i różnymi serami. Pycha! Wbrew pozorom botwinka nie dominuje w smaku :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem botwinki to zachęcam do przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką(...)kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście) starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* zioła prowansalskie Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić liście botwinki (kilka sztuk zostawić do dekoracji). Chwilę
UgotowaćBardzo często pod koniec tygodnia jemy pizzę. Młody ją uwielbia, Dario i ja też lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś nie została zjedzona w ciągu tygodnia, można też przygotować pizzę minimalistyczną – z serem i sosem pomidorowym. Ponieważ na pizzę zapraszałam Was już kilka razy, tym razem proponuję Wam domowy sos do pizzy. Ten przepis(...)efekt moich kulinarnych poszukiwań, który w pełni nam odpowiada. Sos jest aromatyczny, gęsty, po prostu doskonały. Za każdym razem kiedy robię pizzę, przygotowuję także ten sos. Koniecznie go wypróbujcie. Składniki: • 5-6 większych pomidorów, mogą być mrożone • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • szczypta cukru • 1 łyżeczka masła • oregano, sól, zioła włoskie Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać
W mojej kuchniPizza to jedna z najbardziej lubianych przekąsek. Co w niej lubimy ? Z pewnością jej różnorodność. Każdy znajdzie coś dla siebie. Moja córcia kiedy ma ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu(...)taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna .... Pizza z białą kiełbasą i papryką na 'oreganowym' spodzie SKŁADNIKI : 25 g świeżych drożdży 110 ml mleka 50 g masła 1/2 kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktórzy mnie znają pewnie będą zdziwieni, że zrobiłam pizzę. Ale czasami przychodzi chęć nawet na rzeczy, za którymi się nie przepada. I tak było u mnie. Pizzę z tego przepisu robiłam dwa razy i wyszła pyszna. Jak dla mnie jest o wiele lepsza od tych kupnych;-). Za pierwszym razem znikła tak szybko, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia(...)Goście byli zachwyceni. ;-) Składniki na pizzę dajemy takie jakie lubimy. Można kombinować i wymyślać i za każdym razem może to być inna pizza. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 25 g drożdży, 1 szkl. ciepłej wody, 3,5 szkl. mąki, 1 łyżka oliwy, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¼ szkl. ciepłego mleka Składniki na sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu
Passion of Cooking