Domowa pizza od dłuższego czasu chodziła nam po głowie. Przyszedł w końcu czas na to, by taką pizzę zrobić i poluźnić nieco pasek w spodniach. Cheat meal jaki Wam zaprezentujemy będzie podany na cienkim, chrupiącym cieście, z paroma dodatkami – bo jak szaleć to szaleć Dlaczego cheat meal znalazł miejsce na Ciasnej Kuchni, szczególnie gdy nie chce obnażać nawyki otyłości(...)jednocześnie jest miłośnikiem fitnessu? Doszliśmy do wniosku, że jednorazowy cheat meal – oszukany posiłek, nie zachwieje balansu dobrze skomponowanej Ciasnej Kuchni Domowa pizza bezglutenowa Przepis na naszą pizzę bezglutenową będzie bardzo prosty – bo nie chcieliśmy komplikować sobie życie Cienkie, chrupiące ciasto przykryte dodatkami, które muszą się znaleźć na każdej pizzy. W najbliższą sobotę (09/04) śledźcie profil Ciasnej Kuchni na Facebooku
Ciasna Kuchniapizzę zrobiłam zainspirowana przepisem znalezionym na fejsbukowym profilu Blue Marine Mielno . Jak tylko zobaczyłam zdjęcie pizzy dostałam przysłowiowego ślinotoku. Przepis lekko zmodyfikowałam pod względem proporcji (podane przez kucharza proporcje były chyba na pułk wojska ;-) ) i dodałam brokuł. Pizzę polecam bo jest smaczna, a gdy wykonacie ją wspólnie z przyjaciółmi zagwarantujecie sobie świetną zabawę ;-) Pizza a'la Blue Marine PIZZA(...)różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza a'la Blue Marine SMACZNEGO
peggiwkuchniTweetnij To pomysł na bardzo prostą pizzę, wręcz minimalistyczną, czy jak to powiedzilibyśmy kiedyś kryzysową. Bo bez sera. Potrzeba do niej na prawdę niewiele: ciasto na pizzę, kilka czarnych oliwek, różowa cebulka i kilka gałązek rozmarynu (do nadania jej charakterystycznego aromatu). Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: ciasto na pizzę, 10 cl oliwy z oliwek, garść czarnych oliwek(...)zależności od tego czy wolicie pizzę bardziej lub mniej słoną 8 -16 oliwek), 1 czerwona cebula, 2 gałązki rozmarynu, sól. Przygotowanie: Kroimy cebulkę i podsmażamy przez 2 minuty na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepoławiamy czarne oliwki i wyjmujemy z nich pestkę. Rozkładamy ciasto na pizzę. Z wierzchu rozprowadzamy odrobinę oliwy z oliwek. Dekorujemy je połówkami czarnych oliwek, poszatkowaną
MODA NA BIOkorzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona? Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami , który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania(...)makaronowego z pappardelle . Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito! Ciasto na pizzę Składniki: 2 łyżeczki drożdży w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką. Stopniowo dolewamy
Moja smaczna kuchniapiciem. A święty Piotr tylko wzrusza ramionami i odpowiada: A czy dla nas dwóch opłaca się gotować? Dlatego w odpowiedzi mam dla Was prostą propozycję na sycącą wegetariańską pizzę. Do tego bardzo szybką w przygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników(...)Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy
MODA NA BIOBułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w sumie w zamian za pizzę ;) Rano w piątek wymyśliłam sobie, że wieczorem zrobię dzieciom pizzę. Postawiłam rano zaczyn na ciasto, pojechałam do pracy. A jak w końcu wszyscy znaleźli się w domu to usłyszałam(...)jesteśmy głodni….. No to cóż, dodałam do ciasta mąkę, zrobiłam ciasto i zostawiłam je do wyrastania do rana. A rano zrobiłam bułeczki czyli pizzę inaczej ;) Ciasto na pizzę 0,5 kg mąki niepełna łyżka cukru niepełna łyżeczka soli 25 ml oleju 0,250 ml wody letniej 50 gr drożdży Drożdże włożyć do miseczki
Kuchnia na wzgórzusoli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Dla ułatwienia zamieszczam podstawowy przepis na ciasto .Mi z reguły wychodzą dwie bardzo duże ale cienkie pizze , takie na wielkość blach z wyposażenia piekarnika ok 40 cm x 35 cm. Pamiętajmy o : - mleko powinno być letnie ,nie za gorące bo "zabijemy " drożdże i nie za zimne bo będziemy(...)obróbki w wysokich temperaturach - mąka - ja używam chlebowej typ 750 bo ciasto wychodzi chrupiące i puszyste ,testowałam już różne rodzaje ale ta jest najlepsza, jak chcemy zdrowszą wersję pizzy to spokojnie można użyć nawet żytniej typ 2000 ale najlepiej w proporcji 50/50 z pszenną i jak ciasto podczas ugniatania będzie za sztywne dodać więcej mleka/wody , mąka żytnia pochłania więcej
Wypieki Renepowiecie na pyszną pizzę serową ? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i Wam polecamy Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki soli - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - ciepła woda - 2 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - szczypta soli(...)nadzienie: - 60 g parmezanu - 120 g sera camembert z ziołami - 50 g sera feta - 40 g sera pleśniowego Douce Blue - 2 oscypki - 1 mozzarella (1 kulka) Forma do pizzy 28 cm. Najpierw robimy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Do szklanki dajemy drożdże, wsypujemy cukier, mieszamy na papkę i uzupełniamy wodą. Ważne żeby woda
Kuchenne WariacjeWczoraj na blogu ukazał się wpis o jednej z pizzerii. Dziś nie mogło zabraknąć przepisu na domową pizzę. Przepis będzie naprawdę prosty i szybki w wykonaniu, a składniki powinny być ogólnodostępne w każdym domu. Dlaczego tak myślę? No cóż, zazwyczaj robimy inną wersję pizzy, większą, pełną bogatych dodatków. Przepis na tą powstał z potrzeby chwili z dostępnych składników. Chciałam zrobić(...)mogłam wyjść do sklepu po potrzebne składniki i musiałam improwizować. Efekt? Zaskoczył nawet mnie, a co najważniejsze wywołał uśmiech na twarzy osoby, dla której przygotowałam tą pyszną domową pizzę. Spróbujcie. Pizza jest prosta w wykonaniu i naprawę smaczna, a do tego można ją przygotować tanim kosztem. Zapraszam. Składniki: * Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 3/4 łyżeczki soli
Słodkie okruszkiwiększość ludzi uwielbiam pizzę, ale szczególnie taką, która składa się ze zdrowych składników. Stąd kolejne podejście do pizzy z mąki pełnoziarnistej. Dzięki mojej bratowej, która jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy . Przekonało do siebie nawet tych, którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy(...)godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek - 2 cebule - rukola do podania - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka
Corner With RecipesDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie(...)stosować sos pomidorowy (sos neapolitański) Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć
Tradycyjna KuchniaSezon na szparagi cały czas trwa, więc wykorzystuję to smaczne i zdrowe warzywo, jak tylko się da :-). Dziś zapraszam na pizzę z zielonymi szparagami. A na blogu znajdziecie również inną wersję na pizzę ze szparagami,i, czyli zieloną pizzę . Pizza z zielonymi szparagami Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: kilka zielonych szparagów 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 2 łyżeczki oregano sól morska świeże oregano oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba
Kulinarne przygody GatityPyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem charakterystycznego w smaku wędzonego łososia oraz aromatycznych oliwek i kaparów. Bazę pod te śródziemnomorskie składniki stanowi spód pokryty trzema serami. Kombinacja tych wszystkich smaków tworzy niezwykłe, przepyszne połączenie, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody(...)jeśli lubimy) ok. 100 g żółtego sera (np. edamski, gouda) ok. 100 g mozzarelli ok. 100 g serka brie lub innego pleśniowego garść oliwek (opcjonalnie) garść kaparów (opcjonalnie) Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki. Dokładnie
Słodka StronaKażdy z nas niejednokrotnie pewnie zasmakował pizzy, mi zawsze marzy się smak włoskiej takiej z prawdziwego zdarzenia. Miałam okazję kosztować właśnie ichniejszego wypieku będąc na wakacjach we Włoszech i za każdym razem gdy wracam wspomnieniami właśnie ta pizza przychodzi mi na myśl. Po powrocie z mężem zapragnęliśmy posiadanie kamienia do pizzy, to był strzał w dziesiątkę. Okazało się, ze właśnie(...)takowy kamień pozwolił poczuć namiastkę smaku wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki