Pizza z mozzarelą i pomidorem. Ekspresowy przepis na ekspresową pizzę. Nie ma sposobu, by nie wyszła. Niezależnie od posiadanych talentów kulinarnych. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę, 250 g mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, rukola, oliwa z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie na wierzch szynka. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy ciasto na pizzę. Robimy w nim nakłucia widelcem(...)Myjemy pomidorki koktajowe. Przekrajamy je na pół. Kroimy w plasterki mozzarelę. Rozkładamy ją na spodzie pizzy. Na to kładziemy połówki pomidorków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 10 minut (albo dłużej – sprawdzamy, czy spód ciasta jest wystarczająco upieczony). Po wyjęciu pizzy z piekarnika czekamy aż ostygnie. Rozkładamy na jej wierzchu rukolę
MODA NA BIOalbo nie być? - pisał William Shakespeare. Ale na Williama raczej nie wyglądam więc stawiam zgoła inne pytanie: zjeść czy nie zjeść ? Skąd takie przemyślenia? U mnie na tapecie PIZZA ! Problem w jedzeniu pizzy zaczyna się od tego, że postrzegana jest ona jako fast food . Ale czy naprawdę tak jest? To zależy. Powiem Ci, jak podchodzę do tematu pizzy(...)Fast food to dla mnie takie śmieciowe, bezwartościowe jedzenie. Pizza podawana w restauracjach czy barach jak najbardziej też taka może się okazać. Nigdy nie mamy pewności z jakich składników jest robiona. Ale gdyby tak nie musieć rezygnować z dobrodziejstwa pizzy (tak, tak, nie oszukujmy się, każdy, no może prawie każdy ją uwielbia)? Ja mam na to swój domowy sposób
Mój Smak na ŻyciePizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół
Smakowy Rajtwarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki uprzejmości Pizzerii Frontiera, zaproszono mnie wraz z towarzyszem na kolację. Włoska kuchnia - któż jej nie lubi? Pasty, pizze, foccacia, calzone, ravioli... W Polsce zakochaliśmy się we włoskim jedzeniu, bo poniekąd przypomina polskie - syci, dobrze smakuje i należy raczej do prostych. Szukam więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych(...)Neapolu. źródło: z zasobów restauracji. źródło: z zasobów restauracji. Usiedliśmy więc przy stoliku, kelner wręczył menu, które jest nastawione na pasty i pizzę. W sumie, niczego więcej nie trzeba, bo to właśnie z nich słynie włoska kuchnia. Przywitał się z nami właściciel, będący jednocześnie kucharzem - sympatyczny, uśmiechnięty i zarażający pozytywną energią
W kuchni Karmel-itkidwóch wizyt w Al Nero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami(...)także nie mają dla siebie zbyt wiele miejsca. Jednak przy tak małym metrażu podziwiam umiejętność rozlokowania wszystkiego, bo sali zmieściło się kilka stolików, a do tego stanowisko do robienia pizzy, zaplecze i toalety. Podoba mi się pomysł z oświetleniem i przejrzystym menu. Na wszystkie pizze składa się oczywiście ciasto, sos pomidorowy i mozzarella, a do tej podstawy różne dodatki. Przy
Pasja Smakupizza na spodzie z kalafiora – jest bardzo prosta i nieco szybsza w wykonaniu niż tradycyjna pizza, gdyż nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdży. Pizza ta jest również lekka i pyszna. Można rzec, że pizza z kalafiora to bezglutenowa wersja The post Fit pizza na spodzie z kalafiora appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePizza z patelni to pomysł na szybki, tani obiad. Taką pizzę możecie nadziać ulubionymi składnikami. Najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu. Ciasto z poniższego przepisu będzie chrupiące z zewnątrz i miękkie, puszyste w środku. Składniki na 2 pizze (dla 2-3 osób): ciasto 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 3/4 szklanki letniej(...)podwoić swoją objętość) . Podczas wyrastania ciasta przygotować sos (w szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z przegotowaną wodą; na sam koniec przyprawić go solą oraz ziołami prowansalskimi) oraz składniki do pizzy . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć kilka
UgotowaćPizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek SOS DO PIZZY: 2 białe cebule 4 ząbki czosnku(...)mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na ok 10 min, do momentu, aż się spienią. Mąkę wymieszać z solą, suszoną bazylią i przygotowanym zaczynem z drożdży. Wymieszać
https:KKuchniaMniamDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)foodem. Następnym razem, gdy nadejdzie nas ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia MagdaLenyDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast(...)foodem. Następnym razem, gdy nadejdzie nas ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli
Kuchnia MagdaLenyPizza... któż jej nie lubi?! Jednak w wersji tradycyjnie nie należy ona do zbyt wartościowych posiłków i nie każdy może ją spożywać, choćby ze względu na obecność glutenu. Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając(...)makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Jednak ten rodzaj pizzy możemy przygotować
Kuchnia MagdaLenyPizza... któż jej nie lubi?! Jednak w wersji tradycyjnie nie należy ona do zbyt wartościowych posiłków i nie każdy może ją spożywać, choćby ze względu na obecność glutenu. Pizza na spodzie makaronowym ma ten plus, że gdy jesteśmy uczuleni na gluten, możemy wykonać ją z makaronu bezglutenowego, a gdy nie mamy problemu z glutenem, możemy zwiększyć jej wartość odżywczą używając(...)makaronu pełnoziarnistego. Nie zawiera ona drożdży, więc też przygotowuje się ją dużo szybciej od tradycyjnej pizzy, gdyż nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Moja wersja pizzy jest na bogato... z sosem pomidorowym z mięsem mielonym, pomidorami suszonymi, oliwkami i kukurydzą, a całość posypana jest tartą mozzarellą. Spełniała ona funkcje sytego obiadu. Jednak ten rodzaj pizzy możemy przygotować
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj odczarowujemy pizzę i sprawiamy, że z tłustego fastfooda staje się idealnym przykładem zdrowego odżywiania 😃 Nie ma czegoś takiego jak zdrowa pizza? Oczywiście, że jest! Taka przygotowana w domu, z dobrych składników służących naszemu zdrowiu, z mnóstwem warzyw i aromatycznych ziół. W dodatku, żeby było jeszcze piękniej, przygotujemy ją w ekspresowej wersji, bez drożdży, bez wyrastania. Na moim blogu znajdziecie(...)już kilka innych opcji na zdrowszą wersję pizzy: Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie Pizza na spodzie z twarogu Flatbread z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Tak naprawdę przy odrobinie chęci i wysiłku możemy stworzyć zdrową wersję każdego dania, które przyjdzie nam do głowy. Wszystko zależy od jakości składników, które wybierzemy. Jest wiele sposobów, które pozwolą nam na przygotowanie
HealthyCreations