ciągle pomarańczowo czyli nadal jemy dynię. Od dawna chodziła za mną pizza z dynią i w głowie układałam sobie dodatki. W końcu zdecydowałam się na mozzarellę, boczek, szałwię i gruszkę dla nadania świeżości. Jedząc pizzę stwierdziłam, że bardzo pasowałby jeszcze ser pleśniowy więc jak zdecydujecie się ją zrobić to dodajcie trochę bo całość jest dość delikatna w smaku(...)wyjęte z szaf, list do Mikołaja już napisany… chyba i w kuchni muszę się już do tego zacząć przygotowywać.. Ja zrobiłam ciasto z przepisu na zieloną orkiszową pizzę ( tu przepis ) ale możecie zrobić na bazie innego, sprawdzonego przepisu na pizzę. Ciasto z mąki orkiszowej jest lekko twardawe i nie wyrasta tak jak z drobnej mąki pszennej ale jest
Cooking for EmilyPizza z włoskimi smakami. Ostatnio byłam w restauracji, gdzie podają pizzę na wcześniej upieczonym spodzie. Spód do pizzy jest bardzo cienki, a sama pizza obłożona po brzegi sałatą i pysznymi włoskimi specjałami. Dzisiaj taką pizzę przyrządziłam w domu. z tej okazji wybrałam się do butiku z włoskimi delikatesami. Kupiłam prosciutto, bresaola, nadziewane papryczki, mozzarella (ponoć buffalo). Lubię, kiedy pizza(...)jest obłożona po brzegi różnymi delikatesami. Jeśli nie wiecie co to jest bresaola to zdradzę, że to bardzo chuda włoska wędlina z wołowiny. Bresaola wolno dojrzewa podobnie jak prosciutto. Pizza Italia Składniki: 1 spód do pizzy, tutaj przepis 50 g bresaola 50 g prosciutto 100 g mozzarella killa czarnych oliwek killa nadziewanych papryczek garść rukoli killa listków bazylii garść koktajlowych
codojedzeniaokazji Międzynarodowego Dnia Pizzy mam dla Was prawdziwą perełkę: przepis na pizzę od samego mistrza włoskiej kuchni, Marco Ghia. Marco miałam okazję poznać podczas włoskich warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool , w których brałam udział w grudniu. Niezmiernie ucieszyłam się, kiedy kilka dni temu otrzymałam maila z recepturą na tę wyjątkową pizzę. Korzystając z tego, że dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy(...)postanowiłam ją upiec i podzielić się z Wami przepisem. PIZZA NEAPOLITAŃSKA wg. Marco Ghia Składniki (ciasto na 6 placków pizzy) 900 g mąki 500 g wody o temperaturze pokojowej 20 g soli 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych) Wodę z 250 g mąki wyrabiać przez 2 minuty. Przykryć i pozostawić na około pół godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaMamy w Łodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej ofercie oprócz smakowitej pizzy na cienkim cieście również tradycyjna pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest(...)prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką jak się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży
Piekielna Kuchnia PatiWitam serdecznie Propozycja na pyszną pizzę z patelni . Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bo w niecałe 30 minut mamy pizzę. Będziemy potrzebować: na ciasto: 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju (około 27 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli szczypta cukru na sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)łyżeczka oregano sól do smaku dodatki na pizzę takie jakie lubimy ja użyłam : salami ser żółty mozzarella patelnia z pokrywką Link do filmu z przygotowania: Pizza z patelni https://www.youtube.com/watch?v=PPaOfJ6-FTc Przygotowanie : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę, wodę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę cukru, szczyptę soli, olej. Składniki mieszam łyżką w misce aby wstępnie się połączyły Następnie
Uwaga Babcia GotujeDomowa pizza - to najlepszy wypiek na świecie :) Sam zapach pieczonej pizzy wywołuje u mnie uśmiech. Poniższa pizza jest prosta do przygotowania, a samo nadzienie to połączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym(...)Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty ser olej lub oliwa z oliwek Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą
UgotowaćPrawdziwa włoska pizza z szynką parmeńską, na cienkim chrupiącym cieście, a nie żadnym „hamerykańskim”. Do szczęścia przy niej zabrakło mi jedynie odpowiedniego pieca opalanego węglem. Składniki: Ciasto: • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy(...)oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut
Pociąg Do KuchniPizza tak dawno za mną "chodziła", że się na nią skusiłam :) uwielbiamy pizzę! Z podanych proporcji wyjdą nam 2 duże okrągłe pizze (chociaż to w zależności od grubości ciasta jakie lubimy, bo jeśli cienkie to nawet 3 duże pizze!) lub jedna na całą prostokątną brytfannę :) ja właśnie taką jedną wielką zrobiłam, bo lubię na średnim i grubym cieście :) W pizzy(...)jeśli wiemy, że nie zjemy - możemy zamrozić i wyjąć, gdy przyjdzie ochota :) dlatego jeśli już zabieramy się za zagniatanie ciasta warto zrobić go więcej - skróci to czas przygotowania pizzy następnym razem :) a mrozić możemy zarówno przed, jak i po upieczeniu (ale najlepiej przed). A nawet sam spód bez dodatków! Dodatki to zawsze kwestia naszych upodobań i zasobów :) ja zrobiłam dość
Kolorowy Przepisowniksposoby wszelakie podejrzałam u teściowej, sąsiadek, plotkar placowych i w okolicznościach sprzyjających kontakt kuchenny ,tudzież w pracy. Charakterystyczną „potrawą” świąteczną lub na „wynos” jest tzw. m'banata. To zamykana pizza nadziana samymi dobrociami. Ciasto na tę pizzę znajdziecie TUTAJ Tym razem do ciasta wykorzystałam mąkę pszenną 500 MŁYN KOPYTOWA i ciasto zrobiłam w automacie do pieczenia chleba. Nadzienie(...)pomidory, bazylia i czosnek -sos pomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia świeża oliwa z oliwek OLITALIA Indexfood Wykonanie tej tradycyjnej pizzy musi być łatwe i pyszne! Najpierw robimy ciasto. Następnie myślimy nad nadzieniem. Do niskiego rondla z grubym dnem dajemy oliwę z oliwek Olitalia. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy pomidory
Z Kuchni Do KuchniWczoraj był Dzień Pizzy. Dzień Pizzy? Dzień czekolady, dzień pozytywnego samopoczucia, sekretarek, mężczyzny? Nie nadążam. Jestem dzieckiem epoki, w której obchodzono Dzień Kobiet, Dzień Dziecka i Dzień Chłopaka, no dzień pączka, czyli Tłusty Czwartek też. A teraz tych dni porobiło się tyle, że przegapiam połowę :) Z pizzą zdążyłam, przypadek, a i pizzę robi się szybko. W kwestii składników pozwoliłam zadecydować(...)dziecku, ja tylko wywalczyłam sos słodko ostry chili i czarnuszkę w cieście :) Wojny nie było, moja propozycja spotkała się z akceptacją. Pizza nie nadaje się na Walentynki, chodzi tu o składniki... sos mocno czosnkowy i anchois..... całowanie odpada :) Obyło się bez całowania, a najadłam się strasznie. Nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1/4 pizzy.... poważnie! Starzeje się
Blondynka Gotujewiem co Wy na to, ale na moim Youtubie pojawiła się PIZZA DLA DIABETYKA. Pizza, którą mogę z czystym sumieniem polecić nawet osobom z cukrzycą typu 2 leczonym głównie dietą. Zatem co jest w niej takiego wyjątkowego, że to pizza dla diabetyka? Może łatwiej będzie powiedzieć czego w niej nie ma Nie ma mącznego ciasta z ogromną ilością węglowodanów, które(...)połączeniu z dużą ilością tłustego sera rozkładają dzienny profil glikemii na łopatki. Zamiast ciasta, używam kalafiora! Tak, tak Kwiat kalafiora, twarda mozarella i jajko to jest baza mojej pizzy. Na wierzchu pomidory i lekka mozarella, jak w tradycyjnej marghericie. Moja pizza w tej odsłonie staje się posiłkiem białkowo-tłuszczowym, no i jest dodatek warzywny! Co więcej, gdybyście nie wiedzieli
Dietologkażdej porcji ziemniaków skwarki. Zestawienie wyszło mi bardzo włosko – azjatyckie, więc nie musicie się obawiać, że wyjdzie zbyt konserwatywnie. Jakie są moje ulubione dania z boczkiem czy bekonem? Pizza z boczkiem Ciasto (składniki na 2 blaty – drugi można zamrozić) 200 g mąki (najlepiej chlebowej) pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki na każdą(...)pizzę: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku 50 g twardego żółtego sera startego na tarce (u mnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Przepis na pizzę z boczkiem
Ugotowane pozamiataneMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu idealnej(...)pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym
Kuchnia MagdaLenyMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z dodatkiem wina białego wytrawnego. Dzięki temu zyskało wspaniały aromat i oryginalny smak, a do tego stało się bardziej puszyste i delikatniejsze od tradycyjnego ciasta na pizze. Idealna propozycja na kolację. P.S. W przygotowaniu idealnej(...)pizzy pomógł mi mój nowy piekarnik parowy Electrolux seria 600 SteamBake EOD5C71Z . Piekarnik ten posiada specjalną funkcję do wypieku pizzy. Dzięki temu uzyskałam kruchy spód, a ciasto ładnie się przyrumieniło. Im dłużej używam tego piekarnika, tym bardziej mnie zaskakuje 😉 Pizze nawet na drugi dzień smakują jak świeże, a to dzięki odgrzewaniu z funkcją pary. Więcej informacji o moim nowym
Kuchnia MagdaLenyosoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis! Czas: 50 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 2 średnie pizze Pizza z komosy to jedno z tych dań, które każdy niedzielny kucharz ma ochotę rozbić, kiedy tylko zobaczy przepis. Nam od razu wpadł w oko na Tasty.co . Szukasz(...)więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi
Niedzielny kucharz