Składniki: (2 pizze o średnicy 30 cm. lub 4 małe o średnicy 22 cm.) Ciasto 300 g. mąki pszennej + 3 łyżki 100 g. mąki krupczatki 40 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 ml. ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Sos 1 szkl. przecieru pomidorowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru po 1 łyżeczce drobniutko(...)małych borowików szlachetnych 1 łyżka masła 1 duża gałązka rozmarynu 6 małych cebulek 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas) 120 g. sera camembert oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem gruboziarnista sól morska grubo mielony czarny pieprz listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn) Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier
Delicious PlaceWytrawna i bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Z prosciutto, kaparami i oliwkami. Wszystko na sosie pomidorowo-chrzanowym z suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Jedna z moich ulubionych wersji domowej pizzy. Domowa pizza wcale nie taka trudna. Dla mnie najlepsza, w której do woli mogę komponować składniki. Polecam i już! Składniki na ciasto (u mnie dwie pizze o średnicy(...)rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie. Potem podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki na dwie pizze: kilka plastrów prosciutto 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów
Zasmakuj KuchniSzybka pizza na suchych drożdżach Ta pizza jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu gdyż nie trzeba robić rozczynu z drożdży i czekać, aż ruszy jak w przypadku ciasta na świeżych drożdżach. Wystarczy dobrze zagnieść wszystkie składniki, odstawić do wyrośnięcia i ciasto gotowe. Jako farszu możemy użyć dowolnych ulubionych składników, lub tak jak w moim przypadku wykorzystać zjadliwe rzeczy znalezione(...)podczas sprzątania lodówki Przepis na ciasto pochodzi ze strony „Kiedy mama nie śpi”. Z podanych składników otrzymamy jedną dużą okrągłą pizze, wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru + dodatkowo: sos pomidorowy do posmarowania ciasta, ulubiony
Blog z ApetytemMój poprzedni wpis z przepisem na pizzę wywołał niemałe zamieszanie. A to dlatego, że Obrońcy Prawdziwej Włoskiej Pizzy nie potrafili przejśc obok niego obojętnie. Bo to nie była prawdziwa włoska pizza. To była domowa pizza, podobna do tych z polskiej pizzerii za rogiem, z górą składników, którą jada się z sosem czosnkowym. I ja tam słowem nie wspomniałam o żadnym(...)Włochu, Kochani Obrońcy Włoskiej Pizzy <3 Składniki: (na 2 cieniutkie pizze) Ciasto : - 300 g mąki typ 00 (przy tak cienkim cieście typ mąki jest bardzo ważny) - +/- 200 ml letniej wody - 20 g świeżych drożdży - szczypta soli - szczypta cukru Dodatki: - szynka parmeńska - pomidorki koktajlowe - rukola - kulka mozzarelli Sos bazowy: - puszka pomidorów lub 1/2 butelki passaty pomidorowej - cukier - sól - oregano
Cook&LoveOpis: Pizza margherita – klasyka wśród pizz. Jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, jednak pyszna w smaku. Jak przygotować idealna margheritę? Pamiętajcie, że podstawą są dobrej jakości składniki. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży(...)łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę posiekanego czosnku i sól. Wszystko razem miksujemy blenderem i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Blachę do pizzy lub blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oliwy. Następnie wykładamy uformowane ciasto na blachę. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250 stopni. Ciasto najpierw smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górę układamy pokrojoną w plastry
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTydzień temu wróciłam z Włoch, bardzo mi smakowała tam pizza pieczona w specjalnych piecach. Oczywiście nie mam takiego, ale w piekarniku też wyszła pyszna. Przepis jest właśnie z stamtąd. Wykonanie w thermomix niżej. Przygotowanie sosu – możecie posmarować ciasto własnym sosem pomidorowym lub zrobić jak ja. Na głęboką patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosneku, suszoną(...)mieszając około 20 minut. Zmiksować sos, ale nie jest to konieczne. Zależy od tego jakich pomidorów z puszki użyjecie. Nadmiar płynu musi wyparować. Ostawić żeby ostygł. Przygotowanie ciasta na pizzę – ma stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie na środku. Do wgłębienia wlać ciepłą wodę, dodać sól, oliwę, cukier i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. miskę lekko natrzeć
Kuchnia PokoleńDziś moja ulubiona z potraw kolacyjnych – pizza na spodzie z tortilli. Jeśli są wśród was osoby które nie lubią długo wyrabiać ciasta a gotowe podkłady są dla nich pomyłką, to doskonała opcja dla Was. Polecam Wam także: – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę(...)patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami pizza na tortilli Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 4-5 placków tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – drobno tarty ser żółty (koniecznie twardy np typu gouda) – dowolne dodatki takie jak: salami, pepperoni, oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy i inne) Składniki sos do pizzy: – puszka krojonych
nietylkopasta.plPrawdziwa włoska pizza z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – niebo w gębie i oryginalne Włochy w Waszym domu. Delikatne, cieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący(...)gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich kompozycji, jakie można sobie wyobrazić. Ciasto jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości
Pociąg Do Kuchnicenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami , a tym razem wykorzystałam je do jako dodatek do pizzy. Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym. Ja zazwyczaj przygotowuję dwie Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 2 sztuki o średnicy około(...)Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 200 g mozzarelli 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano) 6 świeżych fig dwie garści rukoli oliwa z oliwek Przygotowywania rozpoczynamy od przygotowania ciasta dokładnie według TEGO PRZEPISU . W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem
PatiGotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pizzę, na spodzie z kalafiora bez mięsa i glutenu. Pizza jest bardzo smaczna, trochę inna niż wszystkie i powinna wszystkim smakować. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować: 1 kalafior (około 650 g) 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach (użyłam sera Edam Rycki ale może być na przykład(...)jajko (L) sól do smaku oraz datki: sos pomidory pieczarki pomidory ser mozzarella lub inny to o lubimy.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Pizza na cieście z kalafiora Przygotowanie: Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę
Uwaga Babcia Piecze ChlebPizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :) Ciasto na pizzę wykonałam z idealnie nadającej się do tego mąki – mąka na pizzę włoską tym „00” od Młynów Stoisław SOS DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego wieprzowego(...)czosnku 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny świeżo mielony bazylia oregano oliwa z oliwek 150 – 200 g sera żółtego CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym „00” Młyny Stoisław 1 szklanka wody 25 g drożdży szczypta cukru 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy z oliwek Przygotować zaczyn
https:KKuchniaMniamprzygotować idealne ciasto na pizzę? To nic trudnego, wystarczy tylko odpowiednia mąka, dobrze dobrane składniki i odpowiednio wyrobione ciasto. Dziś podam Wam przepis na ciasto na pizzę, z którego korzystam bardzo często. Do tego ulubione dodatki i można zajadać pyszną pizzę jak z pizzerii ;) Do mojej pizzy wykorzystałam salsę paprykową od Eterno . Polecam(...)salsę, jest idealna jako dodatek do grilla, do mięs, wędlin, pizzy, zapiekanek. Składniki na ciasto do pizzy: * 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy * 1/2 szklanki ciepłej wody * 2 łyżki oleju * 4 g drożdży suchych * 1/2 łyżeczki soli * 1/2 łyżeczki cukru Dodatkowo: * 5-6 łyżek salsy paprykowej * 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * połowa
Zrób to smaczniemoże tak chlebek pizza, dlaczego nie. Idealny do pracy, do szkoły, na piknik. można go jeść i na ciepło i na zimno. Można go podgrzać w mikrofali. Dodatki wedle uznania, co kto lubi i co w lodówce mamy. ciasto: 400 g mąki pszennej do pizzy 00 1 szklanka wody letniej około 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli himalajskiej(...)łyżeczka przyprawy do pizzy 2 łyżki oliwy szczypta cukru olej do smażenia farsz 40 dkg sera żółtego 30 dkg pieczarek 1 cebula czerwona 1 garść oliwek czarnych przyprawa do pizzy 100 g salami cienkie plastry 2/3 szklanki sosu pomidorowego sól, pieprz przyprawa do pizzy tymianek świeży Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle
wesoła kuchniaDziś obiad szybki i smaczny. Była ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;) Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie(...)Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam kapary w zalewie octowej od Ole! . Użyłam również sosu do pizzy od Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary
Zrób to smacznieDzień Pizzy trwał dwa dni. Specjalnie zrobiłam więcej ciasta, by sprawdzić jak smakuje pizza na cieście po 24 godzinnym leżakowaniu w lodówce. I powiem Wam, że jestem zaskoczona. Ciasto podsypane mąką i cieńko wywałkowane jest zupełnie inne. Tym razem na pizzy umieściłam resztki zalegające w lodówce, kawałek chorizo, mięso pieczone z kurczaka, papryke czerwoną, seler naciowy i pokrojone drobno resztki(...)różnych serów. Bardzo urozmaicona i oryginalna w smaku pizza. Powtórzę Wam przepis na ciasto, żebyście nie musieli szukać Pizza z "byle czym" około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody ścinki (drobne) różnych gatunków żółtego sera (około 250 ml) 1 łyżka
Gotuj Sam!Mnie pizza zupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące(...)mocno wybujałe krzaki mięty i bazylii w moim ogrodzie, a może to ogromna chęć jedzenia przeze mnie "zielonego" . Fakt nieistotny, najważniejsze to, to, że jest to jedna z lepszych pizz jaką jadłam, szczerze, bardzo dobra, z mocno wyczuwalnym jarmużem, dodatki zapieczone cudownie kontrastują z tymi świeżymi, pizza idealna na lato, bez mięsna, lekka, pełna ziół i jak widać bardzo rustykalna
Słodki KompromisSmak, którego trzeba koniecznie spróbować! Osobiście nie jestem zwolenniczką krewetek, ale w takim zestawieniu, to po prostu rewelacja ;-) Właśnie do zrobienia takiej pizzy użyłabym blendera Braun MQ9 . Zapraszam po przepis! Z poniższego przepisu na ciasto wychodzą 3 pizze na średnim cieście o średnicy 32 cm. Zaś podana ilość farszu starcza na 2 pizze (trzecią robiłam z innymi dodatkami). Można ilość(...)ciasta zmniejszyć o połowę i wyjdą nam wtedy dwie pizze na nieco cieńszym cieście. SKŁADNIKI Na ciasto do pizzy: 500 ml letniej wody 30 g świeżych drożdży 4,5 łyżki oliwy 750 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżeczki soli Na farsz: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
Passions hobbies lifeDziś pokażę Wam, jak w prosty sposób zrobić bezglutenowy spód do pizzy . Dobrze wiecie, że daleko trzymam się od skomplikowanych przepisów i długich list nietypowych składników, dlatego receptury bazujące na wymieszaniu ze sobą kilku mąk bezglutenowych nie są dla mnie. W zamian zdradzę Wam pewien patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej. Farinata to wywodzący się z kuchni liguryjskiej placek z mąki(...)tanie pożywienie wywodzące się z kuchni biedoty ( la cusina povera ), które może być zamiennikiem pieczywa, a obłożone dodatkami świetnie sprawdzi się jako bezglutenowy (i bez dodatku drożdży) spód do pizzy. Kluczem do przygotowania pysznej farinaty jest upieczenie jest w wysokiej temperaturze w piekarniku. Ciasto nalewamy na dobrze rozgrzaną blachę polaną oliwą. Dzięki temu farinata ma chrupiącą skórkę oraz przyjemny dymny
Chilli Czosnek i OliwaNiedziela… u nas to już prawie tradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki(...)pizzę włoską (u mnie Młyny Stoisław ) 10-12 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek
Słodkie okruszkicześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody(...)pieprz i bazylię. 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli Ulubione dodatki – u mnie: Łosoś Pomidory suszone Oliwki listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Wspaniała, domowa Pizza'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pomidorowy 250 g sera Łosoś Pomidory
Proste-przepisy.plKolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :) Składniki ciasta na pizzę: 2 szklanki mąki (500 ml) 1 torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki farszu: sos pomidorowy do pizzy - przepis(...)blogu TUTAJ 150 g drobno krojonego lub tartego sera mozzarella 4 plasterki szynki 130 g pieczarek łyżeczka oregano Przygotowanie pizzy: Przygotowujemy sos pomidorowy, według przepisu na blogu. Na przygotowanie sosu potrzebujemy godzinę. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy ciasto i składniki na farsz. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i dokładnie wszystko mieszamy. Dolewamy oliwę oraz wodę
Smak mojego domuBardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)byłam, że może być mało smaczny taki odgrzewany, a tu taka niespodzianka! Pokrojony w centymetrowe plastry i odgrzany w kuchence mikrofalowej był mięciutki i bardzo smaczny. W ogóle taka pizza tak posmakowała mojemu dziecku, że nie chciał słyszeć o pastrami w innym wydaniu, chciał pizzę, znowu, przecież dwa dni wcześniej jadł identyczną. No tak, nie ma co ukrywać, to połączenie
Blondynka GotujeDomowa Chrupiąca Pizza Już nie musisz chodzić do pizzerii :) Składniki: (z podanych składników wychodzą 2 pizze ok. 30-40cm) 450 -500 g mąki typu 00 ( Do pizzy -Mąka Basia) 250 ml letniej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Dowolne składniki na pizze Moje składniki(...)pieczarek 100 g szynki 1 cebula Pomidor Mozzarella Wykonanie: Są dwie szkoły rozrabiania ciasta do pizzy. Jedna mówi o zrobieniu zakwasu, a potem dodaniu reszty składników. Natomiast druga mówi aby dodać wszystko na raz, a potem odstawić ciasto do wyrośnięcia. Podam wam drugi sposób.... Drożdże rozkruszamy i zalewamy letnią wodą. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy: Przesianą mąkę
W Moim Magicznym DomuPizza Stromboli to nic innego jak prostokątna pizza zawinięta wzdłuż krótszego boku. Pierwszy raz wykonano ją w Stanach Zjednoczonych a autorami są rodowici Włosi. Stromboli podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można(...)zrobi furorę :) Przygotowałam przepis na bazie wody, z mąką typ 550 która jest odpowiednikiem włoskiej 00 i na drożdżach instant - muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki. Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się
Poezja Smaków - blog kulinarnyPizza z boczniakami, papryką i cebulką to danie idealne dla osób, które uwielbiają grzyby. Po raz pierwszy w życiu dodałam do pizzy boczniaki i uwierzcie mi – pizza wyszła doskonała :) Oczywiście boczniaki możecie pociąć na jeszcze mniejsze kawałki, np. paski. Jeżeli macie ochotę na jeszcze inną pizzę to przygotujcie ją z jajkiem sadzonym lub na spodzie kalafiorowym . Składniki na porcję(...)osób: ciasto na pizzę (przepis znajdziecie tutaj ) 250 g boczniaków 2 duże pomidory 2 małe czerwone papryki 1 duża czerwona cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek/olej Na samym początku przygotować spód na pizzę. Przepis znajdziecie tutaj . Następnie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory. Przyprawić
UgotowaćPizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś stowarzyszenie praw matek , które broni je przed pizzowym wyzyskiem ? No ale fakt , spada mi z karku kombinowanie co na obiad , bo pizzę łatwiej uklecić . Żeby nie było , na takie ekscesy pozwalam dwa razy(...)czyli starszego syna do wyrabiania ciasta , nie ma nic lepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez
Ogrodnik w podróżyNajprostsza na świecie pizza "margarita". Spody od pizzy wystarczy posmarować sosem pomidorowym i posypać dużą ilością pokruszonej mozzarelli. Postanowiłam lekko zmodyfikować oryginalną recepturę i ser mozzarella pokroiłam na plasterki, a wierzch pizzy ozdobiłam świeżymi pomidorkami. Jestem pewna, że taka prosta pizza przypadnie do gustu osobom, które nie lubią jeść pizzy z dużą ilością składników. Składniki na pizzę(...)osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 2 pomidory, np. limy 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Całość delikatnie
UgotowaćDziś przedstawiam kolejny i równie pyszny przepis na pizzę. Czas przygotowania pizzy nie zajmuje wiele czasu a smakuje super! Polecam! Pizza Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, nadzienie: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, cebula, 20 dag pieczarek, laska kiełbasy podwawelskiej, 20 dag sera gouda, przyprawa do pizzy, gałka muszkatołowa. Wykonanie(...)Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, lekko posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, na nią plasterki kiełbasy, plasterki pieczarek, opruszamy gałką muszkatołową i przykrywamy plastrami sera żółtego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaaPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna(...)wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy
Kuchenne Wariacjekamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę(...)niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić. granit o wiele dłużej utrzymuje ciepło (nawet po 2h od pieczenia wciąż był bardzo ciepły), pieczenie więc na nim kilku pizz pod rząd nie wymaga dogrzewania kamienia, jak musiałam robić to w przypadku szamotu wielkim plusem jest jego prostokątny kształt; pozwala na pieczenie dużych ciast lub kilku mniejszych, tak okrągłych
Kuchenna KontrrewolucyaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze(...)nieprzyzwoicie grube i w dodatku całe ugina się od nadmiaru dodatków. Dziś już jestem mądrzejsza i wiem, że najlepsza pizza jest na cienkim cieście, a o jej jakości nie świadczy ilość składników, które można dowolnie dobierać. Do ciasta obowiązkowo dodaję oregano, a składniki ograniczam do 2-3, nie więcej. Pizzę piekę krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi
bistro mamaznacie kogoś kto nie lubi pizzy? ;-)) Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to już prawie połowa sukcesu ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO NA małą PIZZĘ (PRZEPIS WŁOSKI) - 250 g mąki (najlepiej włoskiej do pizzy) - 2,5 g drożdży(...)ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze
SMYKWKUCHNIBezmięsna pizza może być równie pyszna. Ta naprawdę jest ciekawa. Nasze maluchy zjadły ze smakiem. Zachęcam do spróbowania. Wybaczcie zdjęcie robione cegłą w nocy. Zielona pizza Drukuj przepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto(...)szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek listonic_name = "Zielona pizza (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 paczka szpinaku
CoolinarniePLOPIS - Grupa : Dania Gotowe Nazwa: Pizza Calzone z Grillowanym Kurczakiem Firma: CASA TARRADALLAS Dostępność: Biedronka Waga: 300 g Cena: 6,99 zł - Wartości odżywcze całej Pizzy - Kalorie 759 Węglowodany 106,5 g W tym Cukry 6,9 g Białko 30,3 g Tłuszcze(...)skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże - RECENZJA - Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie
Sylwetka Od KuchniProsta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże, ale najczęściej używam do przygotowania pizzy tych suchych. Dlaczego? Po prostu ochota na domową pizze może przyjść niespodziewanie A takie drożdże można dłużej przechować, szybko użyć. Ostatnio tak, właśnie było Szybkie wyrabianie ciasta (latem(...)oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest zdecydowanie krótsze), kilka prostych składników (akurat dostępnych w domu), kilka minut w piekarniku i… można cieszyć się prostą domową pizzą. A do tego obowiązkowo domowy sos czosnkowy Uwielbiamy go Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży
Słodkie okruszkiPizza z kalafiora D o zrobienia tej pizzy zabierałam się kilka ładnych miesięcy. Jako miłośniczka tradycyjnej, pysznej włoskiej pizzy na chrupiącym spodzie, jakoś nie byłam przekonana do tej warzywnej “podróby”. Ale w końcu moja kulinarna ciekawość zwyciężyła i nie żałuję. Nie mogę powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona(...)przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto dac jej szansę. Dodatki- oczywiście wg uznania. Ja zrobiłam małe czyszczenie lodówki więc na moim placku wylądowały podsmażone
olalacookingChrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień. Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne(...)wszystko zjeść! Ponieważ ostatnio żyjemy w dużym niedoczasie, w tym menu wykorzystaliśmy przepis na leftoversy i kilka patentów na przyspieszenie tradycyjnych procesów gotowania – m.in. samorosnącą mąkę do pizzy i cegłę na kurczaka ;-D. Wiemy jak to brzmi, ale to nie żart – naprawdę świetnie się sprawdzają – mamy nadzieję, że i Wam się przydadzą! Ps. Listę zakupową dorzucimy dziś
Niedzielny kucharzPizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej(...)ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową . Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także. No i dodatki, – tego mniej tego więcej, co i ile lubię. To lubię:) Moje ciasto na pizzę dodatkowo wzbogaciłam wybranymi ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują
Zasmakuj KuchniDziś propozycja łącząca w sobie nasz ulubiony fast-food i chrupiące nuggetsy, które zazwyczaj podaję do ziemniaczków. Oczywiście wszystko w wersji domowej Pizza z nuggetsami. Do ciasta na pizze dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku dodaję czerwoną cebulkę i przyprawy. Wszystko smakowo komponuje się idealnie. Musicie spróbować Polecam na spotkania z przyjaciółmi, na mecze reprezentacji polskiej czy na obiad Składniki(...)pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki na pizze „00” 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona
Słodkie okruszkipizza hawajska i pepperoni / hawaiian and pepperoni pizza Ciasto na pizzę / Dough for pizza: Składniki / Ingredients: 1,5 szklanki mąki z cieciorki / 1,5 cup of chickpeas flour 1 szklanka ciepłej wody / 1 cup of warm water 1 łyżka oliwy z oliwek / 1 tablespoon olive oil 1,4 łyżeczki soli / 1,4 teaspoon salt olej do smażenia(...)smażmy placki na patelni do naleśników. Mają być lekko zarumienione. Z tej ilości wychodzą 2 sztuki. Gotowe placki najpierw smarujemy sosem pomidorowym, a potem kładziemy resztę składników. Ja zrobiłam pizzę hawajską i pepperoni, ale rodzaj pizzy to kwestia smaku. Przygotowane pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 15 minut. ***** We mix all the ingredients together on the dough
Projekty ze smakiemidealnie prezentują się w tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne. Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam. Co do ciasta(...)pizze, to mam swoją własną, prywatną technikę wykonywania spodu. Zazwyczaj wszystko robię na oko, aczkolwiek postaram się Wam nieco ją przybliżyć. Do przygotowania perfekcyjnie chrupiącego spodu stosuję semolinę wymieszaną z mąką typ 00 w stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna
Mango PapajaJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już ziemniaki są miękkie, odcedzić. Ziemniaki podukać na puree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę(...)pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć aż cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Kuchnia Pokoleńfusion. Makaron jest wszędzie gdzie się tylko , da przy czym nie jest to danie, które kojarzy nam się z makaronem :) Chyba, że idąc torem makaron -> kuchnia włoska -> pizza. Każdy kto się interesuje kuchnią wie jak ciężko zrobić ciasto neapolitańskie. Kto się nie interesuje, a chodzi do pizzerii też wie, bo bardzo ciężko o takie w naszym kraju(...)spód, który na dobrą sprawę też możemy nazwać neapolitańskim :) Zrobimy go ze spaghetti neapolitańskiego. Składniki: - makaron do spaghetti - przecier pomidorowy - zioła Do tego kilka typowo polskich dodatków na pizzę, które muszą być kryzysowe, a jednocześnie spotykane na pizzach. - grzyby - bardzo populary składnik na wszelkiego rodzaju pizzach, dostępny prawie wszędzie - cebula - nikt w naszym kraju nie wyobraża sobie pizzy bez cebuli
Kryzysowa Książka KucharskaUwielbiamy pizze. Ileż już wersji u nas pojawiło się na stole. Dziś zapraszam Was na pizze z wędzonym kurczakiem na cieście z prażoną cebulką. Warto wzbogacać smak ciasta o różne przyprawy i dodatki. Pizza dzięki temu staje się wyjątkowa i niezwykle pyszna. Takiej pizzy na pewno nie można zamówić w pizzerii. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na pizze(...)szklanki mąki pszennej (polecam mąkę typ 500) 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 50 g drożdży świeżych 2 łyżeczki przyprawy do pizzy Skworcu 2 łyżki prażonej cebulki Skworcu łyżka oliwy z oliwek lub oleju Farsz (można użyć dowolny, to jest jedynie propozycja): 1 ćwiartka z wędzonego kurczaka około 250 g, pieczarki, cebula, ser, kukurydza Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy
Słodkie okruszkiKlasyczna pizza posmarowana sosem pomidorowym z tartą mozzarellą i ziołami. Udekorujcie ją listkami świeżej bazylii, a dodatkowo jej wygląd zachęci niejednego smakosza;D Składniki: ciasto: 250 g przesianej mąki pszennej 7 g drożdży instant 150 ml ciepłej przegotowanej wody płaska łyżeczka cukru szczypta soli łyżka oliwy z oliwek sos: puszka pomidorów bez skórki krojonych 1,5 łyżki oliwy z oliwek(...)większej misce, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przykrywamy ściereczką. Wszystkie składniki na sos mieszamy w garnuszku, gotujemy przez 15 minut, następnie miksujemy na gładko. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, rozpłaszczamy na kształt pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką, aby nie zeschło. Po tym czasie rozsmarowujemy na pizzy sos pomidorowy, posypujemy
Zasmakuj KuchniDzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Dla mnie mógłby być codziennie... Pizza – przepis na ciasto - 4 sztuk Składniki: Mąka pszenna typ 500 – 500g Woda ciepła – 250ml Oliwa z oliwek – 3-4 łyżki Drożdże – 40g Sól – 1.5 łyżeczki Cukier – szczypta Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Następnie mieszam z mąką i oliwą z oliwek. Zagniatam ciasto(...)czasie dzielę ciasto na cztery części i formuję 4 kulki, lekko spłaszczone. Układam jest w odstępach od siebie, przykryte ściereczką. Ja ciasto piekę na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy i z czystym sumieniem, każdemu go polecam. Przed ostatecznym pieczeniem, rozgrzewam kamień w piekarniku nagrzanym do 250 stopni (kamień powinien grzać się około 50 minut od ZIMNEGO PIEKARNIKA). W czasie kiedy
Kuchnia Bon Appetitówno tydzień temu Niezły Dym otworzył wrota do swojej Świątyni Pizzy. Do tego momentu spekulacjom nie było końca. Każdy głodny wrocławianin, przechadzając się główną arterią miasta, zastanawiał się, co powstanie na pl. Teatralnym 1. Gdy napięcie sięgało zenitu, listonosz zapukał do mych drzwi i przyniósł zaproszenie. Tak! To w końcu się stało! Ekipa Happy Little Truck od dziś będzie serwować(...)pizzę nie tylko ze swojego wszędobylskiego wozu! Radości mej nie było końca. Bo nie wiem, czy wiecie, ale najlepszą napoletanę można zjeść właśnie u nich. I nie ma w tym ani krzty lizusostwa z mojej strony. Czemu to zawdzięczają? Przede wszystkim dwóm ogromnym pasjonatom — Maciejowi Gibowskiemu i Tomaszowi Ćwiszewskiemu, których podejrzewam o to, że musieli terminować u jakiejś włoskiej nonny
Food SquareBezglutenowy spód do pizzy, to było moje kulinarne marzenie od dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega(...)tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i lekko gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej? Przygotowanie tego spodu nie wymaga więcej
Fill The Bowlczasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru obok pizzerii i poczułam zapach, którego tak dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Tak bardzo(...)marzyłam o przepisie na pizzę idealną i tak bardzo cieszę się, że w końcu się udało! Ciasto na pizzę, którą dzisiaj dla Was mam jest puszyte i gumiaste za sprawą mąki z tapioki. W ogóle nie czuć mąki gryczanej, której tutaj jest odrobina. Brakuje też chemicznych dodatków takich jak guma ksantanowa. Spód ten jest również wegański. Czy może być lepiej
Fill The BowlProsta i pyszna pizza bianca. W sam raz na spotkanie z przyjaciółmi. Idealnie chrupiąca, gdyż ciasto jest odpowiednio cienkie. Bez sosu, bez nadzienia, wszystko skupione jest tutaj na idealnie wypieczonym cieście. Sekret udanej pizzy bianca tkwi w użyciu semoliny lub mąki wysokoglutenowej, dzięki której ciasto jest idealnie sprężyste i plastyczne. Podstawowym przepisem na pizza bianca jest upieczenie chrupiącego ciasta(...)daniu. Uznałam, że o tej porze roku najlepszym dodatkiem będzie wiosenne, ziołowe pesto oraz moje ukochane szparagi, liście botwiny i ser z niebieską pleśnią. Składniki (na 1 dużą pizze bianca lub kilka miejszych): Ciasto na pizze: 200 gram mąki do pizzy typ 00 150 gram semoliny 200 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli
Mango PapajaNieskromnie przyznam, że jest to najlepsza pizza jaką miałam okazję jeść i dodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna(...)Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki 1 łyżeczka sambal oelek szczypta soli i pieprzu 1 szalotka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia 1/3 szklanki wody łyżka oliwy z oliwek Pozostałe
Mango PapajaPizza kwiat z serem mozzarella. Wygląda i smakuje świetnie. Dużo więcej przy niej pracy jak ze zwykłą pizzą, ale od czasu do czasu warto zrobić coś innego. Zaskocz swoich domowników lub znajomych innym wyglądem pizzy. Jeśli wolicie takie tradycyjne to zapraszam na pizzę z semoliną lub pizzę calzone , które już wcześniej pokazywałam na blogu. Do pizzy możecie podać(...)swój ulubiony sos. Ja podałam z sosem czosnkowym. To kto się skusi na taką pizzę? Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Sos do smarowania ciasta 3 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki
O kuchni z uczuciemDomowa pizza na puszystym, grubym cieście z mnóstwem dodatków i ciągnącym się serem… Pychota! Jednak według mnie dobrze skomponowane dodatki to tylko część sukcesu. Sekretem naprawdę dobrej pizzy jest ciasto. Spośród wielu wersji, które przetestowałam ta jest najlepsza. Spód wychodzi idealny, ciasto ładnie rośnie, jest bardzo pulchne i miękkie, czyli takie jakie być powinno. Oczywiście, jeśli lubicie pizzę na cienkim(...)cieniej je rozwałkować, a nawet zrobić z tego przepisu 2-3 mniejsze. Wychodzi go sporo więc możecie poeksperymentować zarówno z jego grubością jak i składnikami dodając swoje ulubione. Nasza pizza za każdym razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian
MyCookBook.plJakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas(...)asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy. Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchniDopasowanie składników do idealnej pizzy zajęło mi na oko dwa lata. Eksperymentowałam z różnymi przepisami, łączyłam poszczególne proporcje, tworzyłam ciasto grube, cienkie, chrupiące i puszyste... Aż w końcu udało mi się stworzyć idealny przepis na szybką pizzę :) Przepis bazowy, który dostałam od teściowej minimalnie zmodyfikowałam a ciasto za jej namową podzieliłam na dwie części. Dzięki temu otrzymamy dwie pizzę średnicy(...)cienkim spodzie. Brzegi są chrupiące, zaś środek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki
VegUlkaTaką pizzą zajadałam się nie we Włoszech, a w Chorwacji. Jak się okazało, Chorwaci potrafią zrobić równie pyszną pizzę, jak Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie dużo pizzy, na której główne dodatki położono już po upieczeniu. Taka wersja jest dla mnie idealna - na tradycyjnym spodzie z sosem pomidorowym i mozarellą znalazło się coś w rodzaju sałatki. Chrupiąca, trochę ostra(...)zdrowo i racjonalnie;) W końcu surowe warzywa to samo zdrowie! Postanowiłam ten smak odtworzyć w domu. Oczywiście, największym wyzwaniem było ciasto. Robiłam już wiele wariacji na temat ciasta do pizzy, ale przepis Jamiego chyba jest jak dotąd najlepszy, dlatego nie ryzykowałam i właśnie jego przepis wykorzystałam do mojego dania. Składniki: 400 g mąki pszennej plus
Kulinarne InspiracjeMartę (a dodam, że przyjaźnimy się od ponad 20 lat), a poza tym każdy czwartek to fajna wyżerka i szansa na nową potrawę na bloga :) Więc właśnie teraz robimy pizzę serową. Nooo, powiem, że wyszła pierwszoklaśnie! Idealnie chrupiące ciasto, to będzie chyba mój ulubiony przepis na pizzę. Bo robiłem już kilka razy i zawsze mi coś nie pasowało. A teraz(...)bardzo jest, że to zasługa mąki. Bo wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że testuję mąki z Gdańskich Młynów. No i właśnie mam od nich coś o nazwie " Mąka na pizzę włoską ". Niby jest to po prostu mąka pszenna, nie mam pojęcia czym różni się właśnie ta "mąka na pizzę" od zwykłej mąki pszennej. Może to tylko chwyt reklamowy. A może
Marder&Marder ManufacturePizza z mozzarelą i pomidorem. Ekspresowy przepis na ekspresową pizzę. Nie ma sposobu, by nie wyszła. Niezależnie od posiadanych talentów kulinarnych. Potrzebne nam będzie: ciasto na pizzę, 250 g mozzarelli, 250 g pomidorków koktajlowych, rukola, oliwa z oliwek, sól, pieprz i ewentualnie na wierzch szynka. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy ciasto na pizzę. Robimy w nim nakłucia widelcem(...)Myjemy pomidorki koktajowe. Przekrajamy je na pół. Kroimy w plasterki mozzarelę. Rozkładamy ją na spodzie pizzy. Na to kładziemy połówki pomidorków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika na 10 minut (albo dłużej – sprawdzamy, czy spód ciasta jest wystarczająco upieczony). Po wyjęciu pizzy z piekarnika czekamy aż ostygnie. Rozkładamy na jej wierzchu rukolę
MODA NA BIOalbo nie być? - pisał William Shakespeare. Ale na Williama raczej nie wyglądam więc stawiam zgoła inne pytanie: zjeść czy nie zjeść ? Skąd takie przemyślenia? U mnie na tapecie PIZZA ! Problem w jedzeniu pizzy zaczyna się od tego, że postrzegana jest ona jako fast food . Ale czy naprawdę tak jest? To zależy. Powiem Ci, jak podchodzę do tematu pizzy(...)Fast food to dla mnie takie śmieciowe, bezwartościowe jedzenie. Pizza podawana w restauracjach czy barach jak najbardziej też taka może się okazać. Nigdy nie mamy pewności z jakich składników jest robiona. Ale gdyby tak nie musieć rezygnować z dobrodziejstwa pizzy (tak, tak, nie oszukujmy się, każdy, no może prawie każdy ją uwielbia)? Ja mam na to swój domowy sposób
Mój Smak na ŻyciePizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię :) Ciasto na pizzę: 3 szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół
Smakowy Rajtwarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki uprzejmości Pizzerii Frontiera, zaproszono mnie wraz z towarzyszem na kolację. Włoska kuchnia - któż jej nie lubi? Pasty, pizze, foccacia, calzone, ravioli... W Polsce zakochaliśmy się we włoskim jedzeniu, bo poniekąd przypomina polskie - syci, dobrze smakuje i należy raczej do prostych. Szukam więc na kulinarnej mapie Poznania miejsc wartych(...)Neapolu. źródło: z zasobów restauracji. źródło: z zasobów restauracji. Usiedliśmy więc przy stoliku, kelner wręczył menu, które jest nastawione na pasty i pizzę. W sumie, niczego więcej nie trzeba, bo to właśnie z nich słynie włoska kuchnia. Przywitał się z nami właściciel, będący jednocześnie kucharzem - sympatyczny, uśmiechnięty i zarażający pozytywną energią
W kuchni Karmel-itki