Pizza z owocami morza Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś stowarzyszenie praw matek , które broni je przed pizzowym wyzyskiem ? No ale fakt , spada mi z karku kombinowanie co na obiad , bo pizzę łatwiej uklecić . Żeby nie było , na takie ekscesy pozwalam dwa razy(...)czyli starszego syna do wyrabiania ciasta , nie ma nic lepszego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez
Ogrodnik w podróżyNajprostsza na świecie pizza "margarita". Spody od pizzy wystarczy posmarować sosem pomidorowym i posypać dużą ilością pokruszonej mozzarelli. Postanowiłam lekko zmodyfikować oryginalną recepturę i ser mozzarella pokroiłam na plasterki, a wierzch pizzy ozdobiłam świeżymi pomidorkami. Jestem pewna, że taka prosta pizza przypadnie do gustu osobom, które nie lubią jeść pizzy z dużą ilością składników. Składniki na pizzę(...)osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 2 pomidory, np. limy 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidora. Całość delikatnie
UgotowaćDziś przedstawiam kolejny i równie pyszny przepis na pizzę. Czas przygotowania pizzy nie zajmuje wiele czasu a smakuje super! Polecam! Pizza Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, 5 dkg drożdży, 2 łyżki oleju, szczypta soli, nadzienie: 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, cebula, 20 dag pieczarek, laska kiełbasy podwawelskiej, 20 dag sera gouda, przyprawa do pizzy, gałka muszkatołowa. Wykonanie(...)Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, lekko posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, na nią plasterki kiełbasy, plasterki pieczarek, opruszamy gałką muszkatołową i przykrywamy plastrami sera żółtego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około
paapilotkaaPizza jest ulubioną przekąską moją i mojego męża i często jak wracamy z wyjazdów weekendowych to potem ją zamawiamy Jednak wszystko było do czasu kiedy to u kuzyna zjedliśmy domową pizzę. Od razu nam posmakowała i stwierdziliśmy że musimy sami spróbować ją zrobić i od tamtej pory jak mamy ochotę na pizzę to ją robimy Przepis dostałam właśnie od kuzyna(...)wlejemy za ciepłą wodę to z naszego ciasta zrobi się klej. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Podczas gdy ciasto nam rośnie robimy SOS do pizzy – bierzemy koncentrat pomidorowy, dodajemy trochę wody, sól, pieprz, bazylia, łyżeczkę cukru i mieszamy – sos musi być gęsty, w przeciwnym razie pizza będzie wodnista. Jak ciasto nam wyrośnie to gnieciemy
Kuchenne Wariacjekamieniu piekę już od kilku miesięcy i nie wyobrażam sobie pizzy, czy chleba pieczonego inaczej. Wiele można mówić - że piekarniki w nowej technologii pieką już bardzo dobrze, że wystarczy odpowiednia temperatura etc. Ja się zupełnie nie zgadzam. Prawdopodobnie dlatego, że mój piekarnik ma dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę(...)niego ser. Skrobiąc jego powierzchnię trudniej go uszkodzić. granit o wiele dłużej utrzymuje ciepło (nawet po 2h od pieczenia wciąż był bardzo ciepły), pieczenie więc na nim kilku pizz pod rząd nie wymaga dogrzewania kamienia, jak musiałam robić to w przypadku szamotu wielkim plusem jest jego prostokątny kształt; pozwala na pieczenie dużych ciast lub kilku mniejszych, tak okrągłych
Kuchenna KontrrewolucyaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pizza to ciągnąca się mozzarella, pyszny sos pomidorowy i rewelacyjne ciasto. Podejmując pierwszą próbę zrobienia pizzy, zaczęłam właśnie od przygotowania domowego ciasta, które wyrosło mi jak drożdżowe babci na Wielkanoc. Nie znam osoby, która przygodę z domową pizzą zaczynała od cienkiego ciasta! Bo pierwsze własnoręcznie zrobione ciasto jest zawsze(...)nieprzyzwoicie grube i w dodatku całe ugina się od nadmiaru dodatków. Dziś już jestem mądrzejsza i wiem, że najlepsza pizza jest na cienkim cieście, a o jej jakości nie świadczy ilość składników, które można dowolnie dobierać. Do ciasta obowiązkowo dodaję oregano, a składniki ograniczam do 2-3, nie więcej. Pizzę piekę krótko w bardzo wysokiej temperaturze. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi
bistro mamaznacie kogoś kto nie lubi pizzy? ;-)) Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to już prawie połowa sukcesu ;-). Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO NA małą PIZZĘ (PRZEPIS WŁOSKI) - 250 g mąki (najlepiej włoskiej do pizzy) - 2,5 g drożdży(...)ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze
SMYKWKUCHNIGdyby ktoś chciał mnie kiedykolwiek zapytać jaka jest moja ulubiona pizza, to bez wahania odpowiedziałabym, że domowa z farszem cebulowym. Odkąd tylko pamiętam mój tata robił najlepszą pizzę na świecie. Zawsze z cebulą w sosie pomidorowym, zawsze na puszystym cieście. O tym jak przygotować dobre ciasto na pizzę możecie przeczytać tu . Teraz kolej na dodatki. Podstawa tej pizzy(...)cierpliwość. Cebulę obiera się i kroi w "pióra", a następnie smaży na rozgrzanym oleju (najlepszy jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nie polecam smażenia tego dania na oliwie). Pizza z cebulą, oliwkami, kukurydzą i ananasem Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty sambal oelek, 3 łyżki
Pełna LodówkaBezmięsna pizza może być równie pyszna. Ta naprawdę jest ciekawa. Nasze maluchy zjadły ze smakiem. Zachęcam do spróbowania. Wybaczcie zdjęcie robione cegłą w nocy. Zielona pizza Drukuj przepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto(...)szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek listonic_name = "Zielona pizza (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej, ale nie gorącej) 0,5 kostki drożdży 3 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 paczka szpinaku
CoolinarniePLOPIS - Grupa : Dania Gotowe Nazwa: Pizza Calzone z Grillowanym Kurczakiem Firma: CASA TARRADALLAS Dostępność: Biedronka Waga: 300 g Cena: 6,99 zł - Wartości odżywcze całej Pizzy - Kalorie 759 Węglowodany 106,5 g W tym Cukry 6,9 g Białko 30,3 g Tłuszcze(...)skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże - RECENZJA - Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie
Sylwetka Od KuchniProsta domowa pizza. Mój mąż bardzo lubi pizze, dlatego u nas w domu nigdy nie może zabraknąć drożdży. Od czasu do czasu kupuję świeże drożdże, ale najczęściej używam do przygotowania pizzy tych suchych. Dlaczego? Po prostu ochota na domową pizze może przyjść niespodziewanie A takie drożdże można dłużej przechować, szybko użyć. Ostatnio tak, właśnie było Szybkie wyrabianie ciasta (latem(...)oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta jest zdecydowanie krótsze), kilka prostych składników (akurat dostępnych w domu), kilka minut w piekarniku i… można cieszyć się prostą domową pizzą. A do tego obowiązkowo domowy sos czosnkowy Uwielbiamy go Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży
Słodkie okruszkiPizza z kalafiora D o zrobienia tej pizzy zabierałam się kilka ładnych miesięcy. Jako miłośniczka tradycyjnej, pysznej włoskiej pizzy na chrupiącym spodzie, jakoś nie byłam przekonana do tej warzywnej “podróby”. Ale w końcu moja kulinarna ciekawość zwyciężyła i nie żałuję. Nie mogę powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona(...)przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto dac jej szansę. Dodatki- oczywiście wg uznania. Ja zrobiłam małe czyszczenie lodówki więc na moim placku wylądowały podsmażone
olalacookingChrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień. Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne(...)wszystko zjeść! Ponieważ ostatnio żyjemy w dużym niedoczasie, w tym menu wykorzystaliśmy przepis na leftoversy i kilka patentów na przyspieszenie tradycyjnych procesów gotowania – m.in. samorosnącą mąkę do pizzy i cegłę na kurczaka ;-D. Wiemy jak to brzmi, ale to nie żart – naprawdę świetnie się sprawdzają – mamy nadzieję, że i Wam się przydadzą! Ps. Listę zakupową dorzucimy dziś
Niedzielny kucharzPizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej(...)ciasto jedno. Uwielbiamy od czasu do czasu zjeść pizzę. Dla mnie najlepszą – tę domową . Ciasto robię jakie chcę, jeśli chodzi o proporcje, przyprawy, grubość także. No i dodatki, – tego mniej tego więcej, co i ile lubię. To lubię:) Moje ciasto na pizzę dodatkowo wzbogaciłam wybranymi ziołami. Są delikatnie wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują
Zasmakuj KuchniDziś propozycja łącząca w sobie nasz ulubiony fast-food i chrupiące nuggetsy, które zazwyczaj podaję do ziemniaczków. Oczywiście wszystko w wersji domowej Pizza z nuggetsami. Do ciasta na pizze dla urozmaicenia i wzbogacenia smaku dodaję czerwoną cebulkę i przyprawy. Wszystko smakowo komponuje się idealnie. Musicie spróbować Polecam na spotkania z przyjaciółmi, na mecze reprezentacji polskiej czy na obiad Składniki(...)pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki na pizze „00” 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona
Słodkie okruszki