więc do szarej codzienności choć trochę koloru jedzeniem. Upiec można naprawdę wiele warzyw. Tutaj ziemniaczki hasselback (obrane z łupin, takie jednak lesze), cebula, papryka, koper włoski i do tego pieczarki. Na ziemniakach były gałązki rozmarynu. Obok białe kiełbaski, podsmażone na patelni. Wybieramy te z dobrym składem i do pieczonych warzyw smakują naprawdę super. Można upiec również marchewkę, pietruszkę, selera(...)wszystko wymieszać i dodać np. ciecierzycę albo soczewicę. Składniki: 10 średnich ziemniaków 1 papryka 2 kopry włoskie 2 cebule 3 ząbki czosnku ok. 200 g pieczarek gałązki świeżego rozmarynu sól, świeżo zmielony pieprz oliwa lub olej ew. ulubione zioła Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą blaszkę smarujemy oliwą (ja wykładam zawsze papier
bistro mamajest niezwykle pyszną przekąską, idealną na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na rodzinnej imprezie, lub jako sałatka do pracy czy na kolację. Główną rolę w tej sałatce odgrywają marynowane pieczarki, które z dodatkiem jajek, pora, kukurydzy i ogórków tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Sałatka „niebo w gębie” jest bardzo prosta w przyrządzeniu i wspaniała w smaku. Przekonajcie się sami(...)PRZEPIS NA SAŁATKĘ NIEBO W GĘBIE Składniki 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 średni por 4 jajka 1 mała puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie 1. Pieczarki marynowane odsączamy z zalewy i kroimy w ćwiartki. 2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. 3. Ogórki
Alle Dobre!MIELONE POD PIECZARKOWĄ KOŁDERKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe) 2 jajka 1 łyżka musztardy 1 mała cebula 2 kromki jasnego chleba sól pieprz 250 g pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Wykonanie Kromki chleba moczymy w mleku, a następnie odciskamy jego nadmiar. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy(...)gotowego mięsa formujemy małe, płaskie kotleciki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 25 minut. Podczas pieczenia kotletów przygotowujemy pieczarkową kołderkę. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy go do uduszonych pieczarek z 2 łyżkami majonezu. Całość mieszamy
Przepiski.plZapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zapiekankę na chlebie tostowym. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 200 g szynki konserwowej w plastrach 100 ml śmietany 12% 3 jajka ok. 10 kromek chleba tostowego Sól Pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pieczarki myjemy(...)blaszce 24×24 układamy kromki chleba tostowego. Smarujemy 1/2 mieszanki jajek ze śmietaną i serem. Następnie całość wykładamy plastrami szynki. Na szynkę wykładamy 1/2 uduszonych z cebulą pieczarek. Na wierzch wykładamy pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej. Na górę układamy drugą warstwę chleba tostowego, następnie posypujemy startym serem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez
Przepiski.plpieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone na maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy
Pomysłowa kuchniaOczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g surowe ziemniaki 1 jajo 1-2 szklanki mąki 0/5 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka 30 g suszonych borowików 200 g pieczarek kasztanowych 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego Świeża pietruszka posiekana Masło Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Jeśli mamy już składniki, pierogów sam Lambert nie zrobi(...)musi się odstać, bo wykorzystamy zarówno wodę jak i skrobię. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego i wrzuć pieczarki w całości i podsmaż je dość mocno. Do rozgrzanych pieczarek dodaj cebulę, czosnek i posiekane namoczone, wyciągnięte z wody borowiki, dodaj pietruszkę, dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i podsmaż
RafalCookDzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya “Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli(...)czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki 2 spore łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wina 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego mała garść posiekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie
karmelowySałatka z selera konserwowego Składniki: Słoiczek selera konserwowego Słoiczek marynowanych pieczarek Pół puszki groszku Około 150g szynki konserwowej Łyżka majonezu Łyżeczka musztardy Sól, natka pietruszki. Seler, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Pieczarki i szynkę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania
Kulinarne blogowanieTalerz pełen zdrowia więc od razu przechodzę do przepisu ;-) Składniki (na 1 porcję): garść rukoli 100 g cukinii 70 g wędzonego łososia 4 małe pieczarki 4-5 pomidorków koktajlowych oliwa Sposób wykonania: 1. Na talerzu rozkładamy rukolę. 2. Umytą cukinię kroimy na grubsze plastry, obsmażamy na suchej patelni tak, by była nadał jędrna. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, również(...)obsmażamy na patelni. 4. Na rukoli rozkładamy cukinię, kawałki wędzonego łososia, podsmażone pieczarki i połówki pomidorów koktajlowych. Całość lekko skropić oliwą. Nie dodaję już żadnych przypraw, bo smak łososia jest tu dominujący i moim zdaniem nie potrzeba nic więcej ;-) Smacznego
Kuchnia domowa Anipomysł na wyjątkową pizzę. Składniki : 300 g mąki typu 00 8 g soli łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży szczypta cukru 170 g wody 2 łyżki oleju 250 g pieczarek 250 g mozzarelli mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego kawałek czerwonej papryki 2 łyżki oleju sól Mąkę wymieszać z solą i oregano. Na środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć do niego drożdże(...)wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut. Dodać resztę wody i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Rozgrzać piekarnik z kamieniem (lub blachą) w środku do 230 stopni C. Ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając. Przygotować papier do pieczenia ciut większy niż
Weekendy w domu i ogrodzieKremowy makaron z pieczarkami i tofu a'la boczkiem 🍄 Tofu a'la boczek widzicie u mnie dość często bo tofu wędzone to jeden z moich składników "must have" w lodówce. Tak, też kiedyś nie przepadałam za tofu dopóki nie nauczyłam się robić go tak aby było dobre 😁 Tofu wędzone uwielbiam w daniach wytrawnych, choć czasem lepsza jest naturalna wersja(...)Składniki na 3 spore po lub 4 mniejsze porcje: 250 g dowolnego makaronu (u mnie tagliatelle) 1 kostka tofu wędzonego ok. 300 g pieczarek 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) Sól, pieprz Przygotowanie: Tofu
Czarnawisienkaręką. Jest świetnym dodatkiem niemal do wszystkich dań – grillowanych albo pieczonych mięs, kasz i strączków, gotowanych warzyw, a nawet jajek. Przepis na sos pieczarkowy Składniki: 500 gramów pieczarek, 3 średnie cebule, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., szklanka wody, łyżka mąki pszennej, pęczek natki pietruszki, olej pół na pół z masłem do przesmażenia, sól, pieprz. Jak zrobić sos pieczarkowy(...)Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć pieczarki i cebulę, smaż często mieszając do zrumienienia. Wlej wodę, gotuj pod przykryciem około 5 minut. Do miski wlej śmietankę, dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na patelnię, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj
Kulinarna Polskazimny, pochmurny dzień. Składniki: 500 g kiełbasy wiejskiej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka musztardy olej do smażenia 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki chili sól, pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i myję. Kiełbasę, marchewkę, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w półksiężyce, paprykę w paseczki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam kiełbasę, następnie dodaję marchewkę, cebulę i czosnek, a po 5 minutach dorzucam pieczarki i smażę kolejne 5 minut
magiczna kuchnia KasiZapraszam do przygotowania smacznej, ładnie wyglądające sałatki. Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka (można zastąpić wędzonymi udkami lub pałkami) 10 dużych pieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka groszku lub kukurydzy 1 mała cebulka, kawałek pora lub szczypiorek ( co mamy w domu), paczka chipsów o smaku serowym lub paprykowym (chipsy w środku nie mogą być połamane(...)lyzki parmezanu (mozna zastapic 60-70g zoltego sera) majonez sol/pieprz 1. Pieczarki dokladnie oczyszczamy i blanszujemy(kilka minut gotujemy w osolonej wodzie), osuszamy i kroimy w kostkę. 2. Filet z kurczaka lub jak w moim przypadku palki, kroimy w kostkę (w przypadku pałek, czy udek oczywiscie wcześniej obieramy mięsko z kości) 3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy
Kulinarnie z Polką na Kresach