pieczarki - 22920 przepisów (strona:405/1528)

Zupa gulaszowa z kiełbasą 138

zimny, pochmurny dzień. Składniki: 500 g kiełbasy wiejskiej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka musztardy olej do smażenia 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku(...)łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki chili sól, pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i myję. Kiełbasę, marchewkę, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w półksiężyce, paprykę w paseczki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam kiełbasę, następnie dodaję marchewkę, cebulę i czosnek, a po 5 minutach dorzucam pieczarki i smażę kolejne 5 minut

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA "SŁONECZNIK" 124

Zapraszam do przygotowania smacznej, ładnie wyglądające sałatki. Składniki:  1 wędzona pierś z kurczaka (można zastąpić wędzonymi udkami lub pałkami) 10 dużych pieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka groszku lub kukurydzy 1 mała cebulka, kawałek pora lub szczypiorek ( co mamy w domu),  paczka chipsów o smaku serowym lub paprykowym (chipsy w środku nie mogą być połamane(...)lyzki parmezanu (mozna zastapic 60-70g zoltego sera) majonez sol/pieprz 1. Pieczarki dokladnie oczyszczamy i blanszujemy(kilka minut gotujemy w osolonej wodzie), osuszamy i kroimy w kostkę.  2. Filet z kurczaka lub jak w moim przypadku palki, kroimy w kostkę (w przypadku pałek, czy udek oczywiscie wcześniej obieramy mięsko z kości) 3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Wegański zamiennik wołowiny po burgundzku 123

które po ugotowaniu trzeba pokroić w kostkę) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta kozieradki łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 marchewki pietruszka ćwiartka selera 2 cebule 6 pieczarek łyżeczka płatków czosnku 100 ml wina czerwonego pół łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia natka pietruszki W garnku zagotować litr wody z dodatkiem soli, pieprzu, kozieradki, liści laurowych i ziela(...)późniejszego wykorzystania. Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebule obrać. Jedną z nich pokroić w kostkę, a drugą na połówki. Pieczarki pokroić na kawałki (wielkość i kształt według uznania). W garnku z grubym dnem podgrzać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na nim kostkę sojową, a następnie wyjąć ją na talerzyk. Do garnka dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladki szynkowe z pieczarkami w galarecie 115

Pyszna przekąska. Idealna na różne uroczystości małe i duże ;-) Składniki: duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk 100 g serka topionego naturalnego 400 g pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz  300ml rosołu lub innego bulionu 1 kopiasta łyżeczka żelatyny do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka Sposób wykonania: 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać(...)niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia. 4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki

Kuchnia domowa Ani
Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem 122

sprzęty, które mają swoje dodatkowe, przydatne funkcje. A z tej korzystam często. Sprzęt jest mocny i praktyczny. Polska marka, świetna jakość. Polecam Składniki: 900 ml drobiowego bulionu 200 g pieczarek (waga po obraniu) 1 korzeń pietruszki pół pęczka natki pietruszki 1 marchewka 1 średni ziemniak 1 łyżka masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku 150 g naturalnego jogurtu(...)kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki przekładamy do garnka, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy cebulę i pieczarki. Cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy do niej pieczarki. Całość doprawiamy delikatnie solę i pieprzem i smażmy przez kilka minut. Zawartość patelni dodajemy do garnka i gotujemy wszystko jeszcze chwilę

Słodkie okruszki
Pulpety z soczewicy i białych warzyw 130

Pulpety 200 ml pomarańczowej soczewicy seler (ok. 350 g) 2 pietruszki cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonej kozieradki sól pieprz olej do smażenia Sos 10 pieczarek cebula łyżka liści kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku 3 ziela angielskie 250 ml przecieru pomidorowego sól olej do smażenia Soczewicę ugotować do miękkości, a nawet do stanu paćki(...)kozieradką. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Na dużej patelni na dwóch łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z pieczarkami pokrojonymi na kawałki oraz suszonymi liśćmi kozieradki, zielem angielskim i kminkiem. Gdy pieczarki i cebula zmiękną, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i odparować do żądanej konsystencji lub rozrzedzić wrzątkiem. Doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka gołąbkowa 119

okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm): kilka liści kapusty  tarty żółty ser Farsz: 1 szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 duża cebula 5-6 pieczarek 1-2 suszone grzybki sól, pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku Sos: 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju 1 łyżka mąki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wrzątku(...)sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz: ryż zalać 2 szklankami wody, dodać troszkę soli i ugotować. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, razem poddusić na patelni. Wrzucić do miski z ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 2. Z liści

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami 118

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu. A, że dziś akurat nie miałam zbytniego pomysłu na obiad, a w sklepie wpadły mi w rękę ładne pieczarki, to decyzja została podjęta raz dwa – będą naleśniki :) Polecam j The post Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis 331

sałatka jest tak wyjątkowa i niepowtarzalna. Spróbujcie koniecznie i zaskoczcie swoich gości. Sałatka meksykańska Składniki: 0,5  sałaty lodowej 2-3 pomidory Kukurydza konserwowa Fasola konserwowa czerwona 300g pieczarek 500g mielonego mięsa 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200g sera żółtego 400g jogurtu naturalnego gęstego 6 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz(...)wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć na łyżce masła . Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju , dodać mięso mielone przyprawione solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim (kmin

Księga-Smaku
Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem 113

Dzisiaj serwuję kremowy, odżywczy makaron z cukinią, pieczarkami oraz kawałkami kurczaka. Smaczny, pełnowartościowy, a przy tym prosty i szybki obiad. Makaron z pieczarkami i kurczakiem to dosyć lekkie, ale sycące danie. Jego sekretnym składnikiem jest … The post Kremowy makaron z pieczarkami i kurczakiem appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Imprezowy kociołek 140

zupę przygotować z samego rana, albo nawet dzień wcześniej i podgrzać na gotowo, kiedy oczekujemy już gości. Danie jest sycące i smaczne. 3-4 piersi kurczaka 500 g białych pieczarek 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 szkl. ketchupu 3-4 szkl. bulionu 1,5 szkl. drobnego makaronu 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra(...)masła + 2 łyżki mąki Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę. Dodajemy około 2 łyżki przyprawy kebab/gyros, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy go do lekkiego zrumienienia. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka

Smaki Na Talerzu
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 120

Kulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“. Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z małego lenistwa 🙂 Przygotowując bowiem “Pieczone uszka z kapustą i z pieczarkami“, nie chciało mi się lepić drugiej porcji ciasta, dlatego rozwałkowałam je tylko, wyłożyłam resztę farszu, zawinęłam w roladę, nacięłam i upiekłam(...)jednocześnie różnicą w stosunku do wspomnianych wyżej uszek pieczonych jest mniejsza ilość ciasta a większa ilość farszu, jaka przypada na jedną porcję. Czytaj dalej "Kulebiak z kapustą i pieczarkami" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu 121

Pyszne i chrupiące Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami . Obowiązkowo jako dodatek do czerwonego barszczu. Świetne w okresie Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Sprawdzą się również na wszelkich imprezach. Najlepiej smakują na świeżo, podawane jeszcze ciepłe. Zobacz również “Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami“. Czytaj dalej "Pieczone uszka z kapustą i pieczarkami do barszczu

Moja Delicja
Kotlet de volaille 118

Kotlet de volaille to jedno z bardziej popularnych dań w Polsce. Z masełkiem, pieczarkami i papryką w środku. Szybki i pyszny przepis. Kotlet podamy wraz z szybką i błyskawiczna sałatką i grillowaną papryką. Składniki masło pieczarki czerwona papryka sól pieprz 2 jajka bułka tarta 2 piersi z kurczaka masło klarowane miks sałat cebula Kotlet de volaille Kotlet de volaille(...)przepis Piersi z kurczaka kroimy na pół wzdłuż, a następnie delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Układamy po jednej stronie pokrojoną pieczarkę, paseczki papryki, odrobiną masła, półplasterkiem cebuli i zwijamy. Jajko roztrzepujemy w misce i maczamy w nim kotleta. Następnie obtaczamy kotleta i bułce tartej i smażmy na rumiany kolor w maśle klarowanym. Paprykę grillujemy na patelni grillowej polaną odrobiną oliwy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!