pieczarki - 22435 przepisów (strona:406/1496)

Paszteciki z pieczarkami 81

Paszteciki z pieczarkami uwielbiam równie mocno, jak ich wersję z kapustą i grzybami. Jednak paszteciki wigilijne z pieczarkami robi się trochę szybciej. Wychodzą pyszne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Gorąco zachęcam do wypróbowania prze The post Paszteciki z pieczarkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wegetariańska zapiekanka dyniowa – korzystaj z uroków jesieni 94

wielkości dynia (około 750 g – 1 kg) 1 cebula papryka łagodna 1 papryka pikantna (np. chili) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 woreczek ugotowanego na sypko ryżu 100 g pieczarek 1 jajko 125 ml śmietany 250 g startego, żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, ostra mielona papryka Sprawdź przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Wegetariańska zapiekanka dyniowa(...)zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól ją lekko i poczekaj, aż puści sok. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki pokrój w drobną kostkę, a pomidory i pieczarki w plasterki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj cebulę i poczekaj, aż się lekko zarumieni. Dołóż czosnek oraz pieczarki, ciągle mieszając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza z grillowanymi warzywami i piersią z kurczaka 60

może zastąpić nasze tradycyjne ziemniczaki w drugim daniu i wcale nie musi jej towarzyszyć tłusty, zawiesisty sos. Składniki (na 2 porcje): 100 g kaszy wiejskiej 1 mała cukinia 4 pieczarki 3 małe ziemniaki 1/4 papryczki chili szklanka bulionu warzywnego ( może być bulion z połowy kostki warzywnej) przyprawa do ziemniaków papryka słodka dwie piersi z kurczaka (lub jedna podwójna) pół szklanki(...)przykrycia ok. 20 minut, aż kasza wchłonie bulion. Uważać, żeby bulion zbytnio nie wyparował. W razie konieczności podlać wodą. Kasza ma być mokra a nie wysuszona. Ziemniaki i pieczarki obrać (małej i młodej cukinii nie trzeba obierać). Warzywa umyć (pieczarki oczyścić wilgotną szmatką) i pokroić w talarki. Patelnię grillową posmarować lekko pędzelkiem namoczonym w oliwie. Wrzucić warzywa. Grillować około

Moja Delicja
Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami 64

będzie makaron tagliatelle (polecam razowy). Danie sycące, ale łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki: 400 g makaronu pappardelle (na 1 os daje ok.4,5 gniazd) 400 g – 500 g pieczarek drobnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 200 ml śmietany 30% spora garść natki pietruszki sól, pieprz 15 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju i 1 łyżka(...)masła Przygotowanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie). Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Do gotującej się wody wrzucić makaron, posolić. Ugotować makaron al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu

Moja Delicja
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 53

Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień(...)przed Wigilią, a w dniu Wigilii podgrzać je w piekarniku (jeśli chcecie podać je na ciepło). Polecam! Czytaj więcej: Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami The post Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Królik duszony w sosie z pieczarkami 85

Królik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie(...)wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni). Czytaj więcej: Królik duszony w sosie z pieczarkami The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pasztet z indyka i wędzonego boczku 168

Składniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania:  Mięso(...)gotujemy przez 45 minut.  Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączoną bułkę, pieczarki z cebulą oraz mięso przepuszczamy dwa razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Następnie do masy wbijamy jajka

Qchnia po prostu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami 144

osób. SKŁADNIKI 350 g piersi z kurczaka 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 garście mrożonego groszku 200 g pieczarek 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 400 g makaronu pełnoziarnistego lub mieszanego fusilli 5-6 dużych pomidorów sól, świeżo mielony pieprz, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w niewielką(...)czym smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa nadal smażąc. Umytą cukinię pokroić w drobną kostkę, zaś pieczarki na małe kawałki. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodać cukinię, pieczarki i groszek. Dusić pod przykrywką. Następnie dodać śmietanę, pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i podgrzewać około 5 minut

Passions hobbies life
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym / Pork Loin in Gravy 91

smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso.  Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie własnym świetnie smakują z pieczarkami, ale jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie zrezygnować z tego dodatku. Zamiast nich możecie dodać drobno pokrojoną paprykę.  Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy(...)łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki,  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 - 2 szklanki wody lub bulionu, kilka ziarenenk ziela angielskiego, listek laurowy, 1/2 szklanki śmietanki 30% plus 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie natka

Lekcje w kuchni
Schab faszerowany kapustą i grzybami 72

Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie masła, po chwili dodajemy wodę i dusimy około 10 minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu. Kapustę

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem 62

pyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz) 5 średnich ziemniaków 200 g pieczarek 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 22% 20 dag sera żółtego sól pieprz łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej tymianek Instrukcje Rybę solimy, oprószamy pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar(...)strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm. W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę. Ser ścieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekane bułeczki z jajkiem 64

Łączny czas 35 min Porcje 2 Składniki 2-4 okrągłe bułeczki (np.kajzerki) w zależności dla ilu osób robimy 4 małe jajka (idealne będą przepiórcze, ale niekoniecznie) 300 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku sól pieprz 10 dag startego sera żółtego (ulubionego) masło lub olej Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce(...)masła, lekko rumieniąc. Zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, wcześniej obrane i pokrojone na małe kawałki. Cebulę mieszamy z pieczarkami i zieleniną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. 59

Drukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone 20 dag żółtego sera(...)Cukinię myjemy, kroimy na 1 cm plastry i podsmażamy na patelni. Smażymy chwilę na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec lekko solimy, przekładamy na talerz i odstawiamy. Pieczarki obieramy, jeśli są większe kroimy na 4 części, jeśli małe zostawiamy w całości. Podsmażamy na odrobinie masła lekko je rumieniąc. Przekładamy na talerz i odstawiamy. Brokuły dzielimy na różyczki

To co lubię - gotuję i polecam
Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 74

przepisu – jako nadzienia, możesz użyć wszelkich warzyw i mięs jakie masz w lodówce i które już powoli kończą swój żywot ;) Tak było u mnie z papryką i pieczarkami. Pieczarki nawet przesmażyłam dzień wcześniej z cebulą i pieprzem i czekały w lodówce na swój moment. No to co przepis ? Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 500 gram mąki pszennej 10 gram(...)sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku   Wersja normalna Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami mąki oraz wodą. Ja odstawiam na kubek

Kuchnia na wzgórzu
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym 78

jajko rozmiar M 50 g świeżych drożdży szklanka mleka (250 ml) 2-3 łyżki masła płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek cebula szklanka bulionu (250 ml) 200 ml śmietany 30% sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie Przygotowujemy pampuchy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego(...)nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania