MIELONE POD PIECZARKOWĄ KOŁDERKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe) 2 jajka 1 łyżka musztardy 1 mała cebula 2 kromki jasnego chleba sól pieprz 250 g pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Wykonanie Kromki chleba moczymy w mleku, a następnie odciskamy jego nadmiar. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy(...)gotowego mięsa formujemy małe, płaskie kotleciki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 25 minut. Podczas pieczenia kotletów przygotowujemy pieczarkową kołderkę. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy go do uduszonych pieczarek z 2 łyżkami majonezu. Całość mieszamy
Przepiski.plZapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zapiekankę na chlebie tostowym. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CHLEBA TOSTOWEGO Składniki 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 200 g szynki konserwowej w plastrach 100 ml śmietany 12% 3 jajka ok. 10 kromek chleba tostowego Sól Pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pieczarki myjemy(...)blaszce 24×24 układamy kromki chleba tostowego. Smarujemy 1/2 mieszanki jajek ze śmietaną i serem. Następnie całość wykładamy plastrami szynki. Na szynkę wykładamy 1/2 uduszonych z cebulą pieczarek. Na wierzch wykładamy pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej. Na górę układamy drugą warstwę chleba tostowego, następnie posypujemy startym serem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez
Przepiski.plpieprzem. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone na maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy
Pomysłowa kuchniaOczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g surowe ziemniaki 1 jajo 1-2 szklanki mąki 0/5 łyżeczki soli 1 cebula pokrojona w piórka 30 g suszonych borowików 200 g pieczarek kasztanowych 5 ząbków czosnku drobno pokrojonego Świeża pietruszka posiekana Masło Sól Pieprz świeżo zmielony Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Jeśli mamy już składniki, pierogów sam Lambert nie zrobi(...)musi się odstać, bo wykorzystamy zarówno wodę jak i skrobię. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oliwy z oliwek oczywiście z Domu Oliwnego i wrzuć pieczarki w całości i podsmaż je dość mocno. Do rozgrzanych pieczarek dodaj cebulę, czosnek i posiekane namoczone, wyciągnięte z wody borowiki, dodaj pietruszkę, dobrze wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i podsmaż
RafalCookDzisiaj przedstawiam przepis, który z powodzeniem można przygotować w nadchodzące święta, jak i na co dzień. Biała kiełbasa zapiekana w pysznym sosie z karmelizowaną cebulą i pieczarkami na pewno znajdzie swoich amatorów. Znalazłam go w jednej z książek Gordona Ramsaya “Ultimate Home Cooking”, która jest kopalnią niezawodnych przepisów na każdą okazję. Gordon w swoim przepisie użył czerwonej cebuli(...)czerwone (lub zwykłe) cebule, obrane i pokrojone w plasterki 2 spore łyżki masła 1 łyżka brązowego cukru listki z 3 gałązek świeżego tymianku, lub 1/2 łyżeczki suszonego 150 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki 2 łyżki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wina 200 ml bulionu wołowego lub drobiowego mała garść posiekanej natki pietruszki sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie
karmelowySałatka z selera konserwowego Składniki: Słoiczek selera konserwowego Słoiczek marynowanych pieczarek Pół puszki groszku Około 150g szynki konserwowej Łyżka majonezu Łyżeczka musztardy Sól, natka pietruszki. Seler, pieczarki i groszek odsączyć z zalewy. Pieczarki i szynkę posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżakowania
Kulinarne blogowanieTalerz pełen zdrowia więc od razu przechodzę do przepisu ;-) Składniki (na 1 porcję): garść rukoli 100 g cukinii 70 g wędzonego łososia 4 małe pieczarki 4-5 pomidorków koktajlowych oliwa Sposób wykonania: 1. Na talerzu rozkładamy rukolę. 2. Umytą cukinię kroimy na grubsze plastry, obsmażamy na suchej patelni tak, by była nadał jędrna. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, również(...)obsmażamy na patelni. 4. Na rukoli rozkładamy cukinię, kawałki wędzonego łososia, podsmażone pieczarki i połówki pomidorów koktajlowych. Całość lekko skropić oliwą. Nie dodaję już żadnych przypraw, bo smak łososia jest tu dominujący i moim zdaniem nie potrzeba nic więcej ;-) Smacznego
Kuchnia domowa Anipomysł na wyjątkową pizzę. Składniki : 300 g mąki typu 00 8 g soli łyżeczka suszonego oregano 10 g drożdży szczypta cukru 170 g wody 2 łyżki oleju 250 g pieczarek 250 g mozzarelli mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego kawałek czerwonej papryki 2 łyżki oleju sól Mąkę wymieszać z solą i oregano. Na środku zrobić wgłębienie. Rozkruszyć do niego drożdże(...)wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut. Dodać resztę wody i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Rozgrzać piekarnik z kamieniem (lub blachą) w środku do 230 stopni C. Ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając. Przygotować papier do pieczenia ciut większy niż
Weekendy w domu i ogrodzieKremowy makaron z pieczarkami i tofu a'la boczkiem 🍄 Tofu a'la boczek widzicie u mnie dość często bo tofu wędzone to jeden z moich składników "must have" w lodówce. Tak, też kiedyś nie przepadałam za tofu dopóki nie nauczyłam się robić go tak aby było dobre 😁 Tofu wędzone uwielbiam w daniach wytrawnych, choć czasem lepsza jest naturalna wersja(...)Składniki na 3 spore po lub 4 mniejsze porcje: 250 g dowolnego makaronu (u mnie tagliatelle) 1 kostka tofu wędzonego ok. 300 g pieczarek 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie) Sól, pieprz Przygotowanie: Tofu
Czarnawisienkaręką. Jest świetnym dodatkiem niemal do wszystkich dań – grillowanych albo pieczonych mięs, kasz i strączków, gotowanych warzyw, a nawet jajek. Przepis na sos pieczarkowy Składniki: 500 gramów pieczarek, 3 średnie cebule, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., szklanka wody, łyżka mąki pszennej, pęczek natki pietruszki, olej pół na pół z masłem do przesmażenia, sól, pieprz. Jak zrobić sos pieczarkowy(...)Pieczarki opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w plasterki, cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem, wrzuć pieczarki i cebulę, smaż często mieszając do zrumienienia. Wlej wodę, gotuj pod przykryciem około 5 minut. Do miski wlej śmietankę, dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na patelnię, cały czas mieszając, zagotuj, sos zgęstnieje. Dodaj
Kulinarna Polskazimny, pochmurny dzień. Składniki: 500 g kiełbasy wiejskiej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 1 duża marchewka 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka musztardy olej do smażenia 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki chili sól, pieprzu Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i myję. Kiełbasę, marchewkę, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w półksiężyce, paprykę w paseczki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam kiełbasę, następnie dodaję marchewkę, cebulę i czosnek, a po 5 minutach dorzucam pieczarki i smażę kolejne 5 minut
magiczna kuchnia KasiZapraszam do przygotowania smacznej, ładnie wyglądające sałatki. Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka (można zastąpić wędzonymi udkami lub pałkami) 10 dużych pieczarek 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała puszka groszku lub kukurydzy 1 mała cebulka, kawałek pora lub szczypiorek ( co mamy w domu), paczka chipsów o smaku serowym lub paprykowym (chipsy w środku nie mogą być połamane(...)lyzki parmezanu (mozna zastapic 60-70g zoltego sera) majonez sol/pieprz 1. Pieczarki dokladnie oczyszczamy i blanszujemy(kilka minut gotujemy w osolonej wodzie), osuszamy i kroimy w kostkę. 2. Filet z kurczaka lub jak w moim przypadku palki, kroimy w kostkę (w przypadku pałek, czy udek oczywiscie wcześniej obieramy mięsko z kości) 3. Jajka obieramy ze skorupki i kroimy
Kulinarnie z Polką na Kresachktóre po ugotowaniu trzeba pokroić w kostkę) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta kozieradki łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 3 marchewki pietruszka ćwiartka selera 2 cebule 6 pieczarek łyżeczka płatków czosnku 100 ml wina czerwonego pół łyżeczki suszonego estragonu olej do smażenia natka pietruszki W garnku zagotować litr wody z dodatkiem soli, pieprzu, kozieradki, liści laurowych i ziela(...)późniejszego wykorzystania. Seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w talarki. Cebule obrać. Jedną z nich pokroić w kostkę, a drugą na połówki. Pieczarki pokroić na kawałki (wielkość i kształt według uznania). W garnku z grubym dnem podgrzać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na nim kostkę sojową, a następnie wyjąć ją na talerzyk. Do garnka dodać
Weekendy w domu i ogrodziePyszna przekąska. Idealna na różne uroczystości małe i duże ;-) Składniki: duże plastry szynki konserwowej - ok 15 sztuk 100 g serka topionego naturalnego 400 g pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz 300ml rosołu lub innego bulionu 1 kopiasta łyżeczka żelatyny do dekoracji: ugotowana marchewka z rosołu, oliwki, ewentualnie zielona pietruszka Sposób wykonania: 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę posiekać(...)niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać starte pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 3. Rosół / bulion mocno podgrzać, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do wystudzenia i lekkiego stężenia. 4. Każdy plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, potem farszem pieczarkowym i zwinąć w rulon. Ułożyć na półmisku. Na wierzch ułożyć plasterki gotowanej marchewki
Kuchnia domowa Ani