pieczarki - 22435 przepisów (strona:398/1496)

Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym 52

ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów sos pieczarkowo – porowy 1 duży por 200 g pieczarek 200 ml śmietanki 30% do zup i sosów 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, świeżo zmielony pieprz dodatkowo: 1 litr bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić(...)przełożyć pulpeciki. Zwiększyć moc palnika i klopsiki gotować bez przykrycia przez 15 minut. Po ugotowaniu mięsne kulki wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na talerz. 5. Por i pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie talarki. Pieczarki podsmażyć, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelnię dorzucić pokrojonego pora. Warzywa podsmażać jeszcze przez 3-4 minuty. Z garnka

Gotuj z Prezesem
Gulasz z ciecierzycy 41

przepis na wegetariański gulasz z ciecierzycy . Gulasz z ciecierzycy to super pomysł na bezmięsny, sycący i pyszny obiad. Do przygotowania tego dania oprócz ciecierzycy użyłam cebuli, pieczarek, papryki i pomidorów z puszki. Danie wzbogaciłam o pastę ajvar, dzięki temu mój gulasz z ciecierzycy jest lekko pikantny i aromatyczny, taki jak lubię. Do przygotowania gulaszu użyłam suchej ciecierzycy, którą wcześniej namoczyłam(...)Uważam, że warte przygotowania i spróbowania. Szczerze polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na gulasz z ciecierzycy: 250 g suchej ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy 300 g pieczarek 2 cebule 1 duża papryka czerwona 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 3 łyżki ostrej pasty ajvar 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, świeżo zmielony

Gotuj z Prezesem
Leczo z klopsikami 69

leczo mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. W leczo świetnie sprawdzi cukinia lub kabaczek, kolorowa papryka i pieczarki.  Leczo z klopsikami wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub inne dodatki. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na obiad z klopsikami :) Leczo(...)przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (u mnie około łyżeczki) na sos: mała czerwona papryka, mała cukinia, 200 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie listek laurowy

Lekcje w kuchni
Szybkie pizzerinki – bez wyrastania 56

szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: 7 plasterków szynki kilka garści sera gruyere kilka pieczarek, 5-6 sztuk 1/2 cebuli salami – 14 plasterków lub więcej, wg uznania 1 op. mozzarelli light – opcjonalnie koncentrat pomidorowy oregano Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i cukrem. Mleko(...)ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na 7 kawałków. Każdy wałkujemy na okrągły placek. Rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pizzerinki przykrywamy ściereczką i szykujemy dodatki: cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy na plasterki lub szarpiemy na mniejsze kawałki. Placki smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego (po około 1/2 łyżeczki na porcję). Oprószamy suszonym oregano. Każdy placek

Smaki Na Talerzu
Pikantne zapiekanki 92

kolację. Tym razem wymarzyły mi się takie na ostro. Zachęcam do wypróbowania. Nie podaje dokładnych ilości składników, wszystko zależy od ilości zapiekanek jakie mamy do przygotowania. Składniki: półbagietki pieczarki cebula dowolna wędlina lub kiełbasa czerwona papryka papryczka chilli lub jalapeno (używam konserwowej jalapeno lub ognistej) ser żółty  szczypiorek masło sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce(...)jarzynowej. Cebulkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulę, a potem dodać pieczarki. Dusić, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Papryczkę jalapeno lub chilli drobno posiekać. Ilość wedle uznania, w zależności od tego jak ostre zapiekanki chcemy.  3. Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę.  4. Półbagietki przekroić wzdłuż, cieniutko posmarować masłem, następnie farszem

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z porem i pieczarkami 68

Niezwykle pyszne i soczyste mielone.  Składniki: 500 g mielonego mięsa kawałek pora 5-6 pieczarek 1 jajko sól, pieprz majeranek 1 kajzerka wymoczona w mleku i odciśnięta kasza manna do zagęszczenia bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso umieścić w misce. Dodać odciśniętą kajzerkę, jajko, sól, pieprz i suszony majeranek. 2. Pora drobno pokroić. Dusić(...)patelni na niewielkiej ilości oleju, aż zmięknie. W międzyczasie oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Pora zdjąć, a na patelni umieścić pieczarki i dusić, aż woda odparuje. Dodać do mięsa. Mięso dokładnie wymieszać z dodatkami, na koniec dodać niewielką ilość kaszy manny.  3. Uformować 8 kotletów, opanierować w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pieczarkami i jajkami 55

szybką i pyszną sałatkę ze składników, które zawsze są w domu. Świetnie sprawdzi się jako danie na śniadanie czy rodzinną imprezę. Lista zakupów  4 jajka 300 g pieczarek 3 łyżki majonezu 3 łyżki kukurydzy z puszki szczypiorek sól, pieprz Krok pierwszy: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy na odrobinie masła aż odparują cały płyn. W międzyczasie jajka(...)gotujemy na twardo.   Krok drugi : wszystkie składniki – pieczarki, jajka i kukurydzę, łączymy w misce. Dodajemy majonez i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki, aby całość mogła się „przygryźć”. Smacznego! Powyższy podstawowy przepis na sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając do niej ogórki konserwowe, groszek czy też por. Zyska wtedy bardziej wyrazisty smak. Jednak i bez tego

Proste-przepisy.pl
Słodko - kwaśne risotto z kotletem 43

Składniki: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody sól, pieprz chilli w płatkach 1 szklanka sosu słodko kwaśnego, najlepiej domowego ( KLIK ) 2 kotlety schabowe - u mnie z poprzedniego dnia kilka pieczarek Sposób przygotowania: 1. Kotlety schabowe pokroić w kostkę.  2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Obsmażyć na oleju. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, następnie dodać ryż i chwilę(...)chwilkę mieszając. Dodać wodę i gotować, aż wchłonie płyn. W międzyczasie dodać odrobinę soli. W razie potrzeby uzupełnić wodę. 4. Kiedy już ryż będzie miękki, dodać pokrojone mięso, pieczarki i sos, doprawić solą, pieprzem i chilli. Chwilkę smażyć. Podawać na ciepło.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Frykadelki z mięsa mielonego – jak zrazy! 82

Mięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Ja swoje frykadelki nadziewam ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą i pieczarkami – nie jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego(...)duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki Sos do frykadelek: ½ szklanki białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie 1 szklanka bulionu (lub wody) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu

Poezja smaku
Pasztet z mięsa z rosołu 65

przejadło? To oczywiście można zrobić krokiety,  albo pasztet na którego Was zapraszam :) Składniki: 700 g mięsa z rosołu 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu 300 g pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1/5 szklanki rosołu 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnki olej/masło do smażenia 1 łyżka majeranku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz dodatkowo masło(...)smarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie: Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na oleju szklę cebulę z czosnkiem. Pieczarki czyszczę, kroję w kostkę i podsmażam. Mięso razem z marchewka, pietruszką i cebulą  mielę w maszynce do mielenia mięsa. Dodaję bułkę tartą, pieczarki, jajka, rosół, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Blaszkę

magiczna kuchnia Kasi
Klasyczne szaszłyki z karkówki 64

okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki(...)mieszamy z marynatą i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle zaczynam od pieczarki lub papryki. Koło karkówki dobrze jest umieścic boczek albo słoninę co daje mięsu dodatkowy „smaczek” i zapobiega wysychaniu. Tak przygotowane szaszłyki grilujemy, aż mięso nie bedzie surowe

Kulinarna Patilogia