pieczarki - 22435 przepisów (strona:394/1496)

Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku 53

Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek) kilka pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 główka młodej kapusty 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka(...)patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy *** *** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię mieszamy i znowu smażymy jeszcze 1-2 minuty *** *** Następnie dokładamy

Blog z Apetytem
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach 51

stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego!     Składniki: 7-8 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia       *** Ziemniaki porządnie szorujemy *** *** Przekrawamy wzdłuż na połówki(...)Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojonego w kostkę i oprószonego przyprawą kurczaka *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy

Blog z Apetytem
Sałatka z Ciecierzycy 46

Sałatka z Ciecierzycy, rukoli, suszonych pomidorów, pieczarek i białkowego “Gzika”. Sałatka z Ciecierzycy Sałatka z Ciecierzycy, zwanej inaczej — fasola garbanzo.Ciecierzyca znajduje się w kuchni wielu, wielu krajów mój drogi czytelniku — podglądaczu, jak choćby: – Morza Śródziemnego – Bliskiego Wschodu – Afryki Krótka historia. Rośliny strączkowe, w tym oczywiście soczewica jest spożywane od tysiącleci. Według — The Domestication of Plants(...)podglądaczu, jeśli lubisz dania z ciecierzycy, zapraszam Cię tutaj , gdzie oczywiście znajdziesz kilkanaście przepisów, na te wspaniałą roślinę strączkową. Składniki Ciecierzyca 1-2 puszki Rukola dużo Suszone pomidory dużo Pieczarki jakieś 250 gram Masło 35-45 gram Szczypiorek biała i zielona części Czosnek 1-2 ząbki Serek Wiejski 1-2 opakowania Oliwa z oliwek kilka łyżek Sól do smaku Pieprz

RafalCook
Zupa na żołądkach 50

Dziś zapraszam na żołądki drobiowe. W domu uwielbiam tylko ja więc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek.  składniki: 700 g żołądków drobiowych ok 2l wody 2 marchewki 1 cebula 7 średnich pieczarek pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki) 5 łyżek białego ryżu 2 łyżki koncentratu(...)laurowe oraz ziele angielskie. Zalać wodą, zagotować i gotować aż żołądki będą prawie miękkie. W między czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry.  Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać

Monia miesza i gotuje
Leczo ze schabu 62

Leczo ze schabu  Dziś zapraszam na pożywny obiad dla całej rodziny, czyli leczo ze schabu z pomidorami, papryką, cukinią i pieczarkami. To wspaniały pomysł na wykorzystanie schabu w plastrach. Schab w aromatycznym sosie z warzywami wprost rozpływa się w ustach, mięso jest kruche i idealnie miękkie. Takie nietypowe leczo ze schabu może być daniem łagodnym lub na ostro - dodajcie(...)duszony z marchewką: Leczo ze schabu, składniki: ok. 500 g schabu w plastrach, 2 małe ząbki czosnku, mała cebula, mała cukinia lub pół większej, czerwona papryka, opcjonalnie 200 g pieczarek, puszka pomidorów, opcjonalnie 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody, listek laurowy, opcjonalnie odrobina cukru, gdyby sos był za kwaśny, opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy, sól, pieprz

Lekcje w kuchni
Naleśniki majonezowe ze szpinakiem, jajkiem i pieczarkami 159

Wytrawne naleśniki, w wydaniu, które bardzo lubimy. Z pieczarkami, szpinakiem oraz jajem sadzonym. Są pyszne i sycące. Przygotowałam je na naleśnikach majonezowych, na które przepis widziałam na wielu blogach kulinarnych. Jako, że wszędzie były chwalone, postanowiłam i ja je przetestować. Wyszły świetne, choć przyznaję, że początkowo bałam się, że mogą wyjść nieco zbyt tłuste jak dla nas. Myliłam się(...)wytrawnym nadzieniem. Poniżej zostawiam przepis na naleśniki na majonezie, ale można też wykorzystać swój ulubiony przepis na naleśniki. 4-5 naleśników (u mnie majonezowe, przepis poniżej) 400-500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki twarożku sernikowo-kanapkowego granulowany czosnek gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz 4-5 jajek masło/oliwa Pieczarki kroimy na półplasterki, obsmażamy je na rozgrzanej

Smaki Na Talerzu
Jajka w pieczarkach 55

Uwielbiam jajka na śniadanie i chętnie szukam nowych inspiracji. Tym razem "wsadziłam" je do pieczarek ;-) Składniki: małe jajka duże pieczarki (najlepiej portobello ) sól, pieprz olej Sposób przygotowania: 1. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. 2. Z pieczarek pozbyć się nóżek, ostrożnie wbić po jajku, wierzch oprószyć solą i pieprzem. Ostrożnie włożyć do piekarnika, piec w 180st.C przez 10-15 minut

Kuchnia domowa Ani
Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym 67

obiad. Inne przepisy z polędwiczką wieprzową znajdziecie TU . Składniki: 500-600 g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżki oleju 400 g małych pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka whisky 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka musztardy opcjonalnie: natka pietruszki   Wykonanie: Polędwiczkę umyć, osuszyć(...)kolor. Następnie polędwiczkę przełożyć do gorącego naczynia w piekarniku i piec przez 18 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć na talerz i pozostawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sos: pieczarki obrać i pokroić na pół lub zostawić w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni po podsmażaniu polędwiczki rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, następnie dodać pieczarki. Gdy będą zrumienione dodać musztardę

Pasja Smaku
Kaszotto z pęczaku z warzywami 52

wszystkich kasz właśnie pęczak najbardziej mi smakuje.  A jaka jest Wasza ulubiona kasza?  Składniki: 200 g kaszy pęczak 650 ml bulionu warzywnego 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Paprykę i pieczarki(...)kroję na mniejsze kawałki, pomidorki na pół. Pietruszkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam przez około 5 minut. Następnie dodaję paprykę  pieczarki i smażę kolejne 5 minut. Kaszę przepłukuję pod wodą i osączoną dodaję do warzyw, chwilę  podsmażam. Wlewam połowę bulionu i gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cały płyn

magiczna kuchnia Kasi
Gulasz z szynki z pieczarkami i papryką 56

Gulasz z warzywami jest zdecydowanie moim faworytem. Sos z dodatkiem pieczarek i papryki pasuje praktycznie do każdego mięsa. W sumie na blogu jest już trochę połączeń tego typu, a ostatnio przygotowałam gulasz na bazie szynki wieprzowej. Zapraszam po przepis. Składniki: 700 g szynki wieprzowej 2 nieduże cebule 7-10 pieczarek, w zależności od wielkości  olej do smażenia  mąka(...)mięso i zalać gorącą wodą tak, by przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, inne ulubione przyprawy. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę.  3. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu jak już mięso będzie miękkie. Gotować około 7-10 minut.  4. W kubku wymieszać śmietankę, zimną

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z pieczarkami i serem 69

Składniki: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody mineralnej 250 ml mąki pszennej 3 jajka 3 łyżki oleju sól Farsz: 250 g sera żółtego  600 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania 2 jajka do panierowania  Sposób wykonania: Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Miksujemy(...)gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Ser oraz pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim poszatkowaną cebulę. Następnie dodajemy starte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy do odparowania soku. Przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy starty ser, mieszamy. Na każdego

Qchnia po prostu
Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna 66

innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję. Przepis na rybę po cygańsku Składniki: Około 800 gramów filetów z ryby(...)morskiej – u nas tym razem dorsz, 1 jajko, 1/3 szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej , 3 cebule, 4 płaty papryki marynowanej, 4 ogórki marynowane, około 15 pieczarek marynowanych, słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów), 2 łyżeczki cukru, olej, łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po cygańsku? Filet pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem

Kulinarna Polska
Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourguignon. Przepis na pyszny francuski gulasz 70

jedna z najbardziej znanych potraw wiejskiej i domowej kuchni francuskiej. W tym swego rodzaju gulaszu wołowym na czerwonym winie znajdziesz też boczek, marchew i pieczarki. Przygotowanie wymaga czasu, ale w pełni wynagradza cały trud. W garnku mieszają się wyjątkowo silne smaki, tworząc razem coś naprawdę pysznego. Przepis na Boeuf Bourguignon – wołowinę po burgundzku Składniki: 1 kg wołowiny – najlepsza(...)będzie pręga, łopatka lub kark, 200 gramów wędzonego boczku, 3 cebule, 400 gramów pieczarek, 3 marchewki, łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1,5 szklanki wytrwanego czerwonego wina, mały pęczek natki pietruszki, olej, łyżka suszonego tymianku, kilka listków laurowych, sól, pieprz. Jak zrobić wołowinę po burgundzku? Boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną rozgrzanego oleju, smaż

Kulinarna Polska
PIECZONE BATATY Z PIECZARKAMI 59

razem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół. Przygotowanie(...)Pieczenie : 25 min. Porcja dla 4 osób : ● 4 bataty ● 500 g pieczarek ● 2 ząbki czosnku ● 40 g masła ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 300 g jogurtu greckiego (opcjonalnie) ● szczypiorek (lub natka kolendry lub pietruszki), opcjonalnie   Przygotowanie : Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyj bataty, nie obierając ich, przekrój wzdłuż na pół, i ułóż na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rozgrzewający gulasz zbójnicki 1248

sosem i warzywami. Możemy go podać z ziemniaczkami, kluskami, kaszą lub w towarzystwie świeżego pieczywa.     Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) pół szklanki bulionu lub wody 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek(...)podsmażamy mięso ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, podsmażamy. . Na końcu, gdy pieczarki się zrumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso, całość zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Wlewamy bulion, dodajemy liść

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania