takie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 600 g filetów z dorsza 2-3 ziemniaki 1 papryka 1 cebula 6 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów (polecam(...)cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową
Smaki Na TalerzuSchab po cygańsku Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam! Składniki: ok 700g schabu(...)cebula ok 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikanego ketchupu Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier olej do smażenia 1 łyżka mąki (opcjonalnie) *** Schab kroimy w średniej wielkości paski *** *** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Schab
Blog z Apetytemuwielbiam omlety na śniadanie. Jest ich całkiem sporo na blogu i dziś podrzucam kolejny pomysł. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka + odrobina mleka sól 2 pieczarki garstka świeżego szpinaku masło klarowane do smażenia 3 plastry pomidora tarty dowolny ser (u mnie parmezan) Sposób przygotowania: 1. W kubku rozmieszać widelcem jajka, odrobinę mleka i sól. 2. Pieczarki obrać, pokroić(...)plasterki. Na patelni rozgrzać masło, poddusić pieczarki i szpinak. 3. Na warzywa wylać masę jajeczną, ułożyć plasterki pomidora, posypać tartym serem. Przykryć pokrywką i smażyć, aż całość się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybki sos na bazie piersi z kurczaka i warzyw będzie idealny do makaronów, kasz czy ryżu. Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1-2 ząbki czosnku 150 ml wody lub dowolnego bulionu przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie 1 łyżka mąki 80-100 ml śmietanki 18-30% olej(...)smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić. 2. Papryki pokroić w grubszą kostkę, pieczarki w plastry. Czosnek przepuścić przez praskę. 3. Na oleju obsmażyć mięso, następnie zdjąć mięso i dodać paprykę, obsmażyć 2-3 minutki, dorzucić pieczarki i czosnek, całość smażyć jeszcze chwilę
Kuchnia domowa Aniniemu jest też delikatne i kruche. Pasuje do ziemniaków, makaronu lub kopytek Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g) 400 g pieczarek 300 g śmietany kremówki 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka oregano 2 łyżki posiekanej(...)smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, czosnek granulowany, bulion i białe wino. Wymieszać. Włożyć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem około
Oryginalny smaksosie duszony. Świetnie smakuje podany ziemniaczkami i surówką na przykład z kiszonej kapusty. Obiad palce lizać! Składniki: 4-5 kotletów schabowych z kością 1 cebula 20dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego smalec do smażenia(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Podsmażony schab przekładamy na głębszą patelnie lub do większego garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojoną w plasterki marchew *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Podsmażone mięso zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Zmniejszamy moc palnika
Blog z ApetytemJakiś czas temu pokazywałam już jak zrobić zapiekanki na chlebie tostowym, ale tamte były na bazie jajek. Tutaj bardziej tradycyjnie 😉 Składniki: chleb tostowy pieczarki cebula czerwona papryka cienkie kiełbaski śląskie ser żółty masło lub sos pomidorowy do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Kromki chleba tostowego posmarować masłem lub sosem pomidorowym. 2. Pieczarki pokrojone w plasterki, a cebulę w kostkę podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. 3. Kiełbaski pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. 4. Ser zetrzeć na tarce. 5. Na posmarowane kromki nałożyć pieczarki z cebulą, paprykę oraz kiełbaskę. Posypać tartym serem. 6. Zapiec w piekarniku, podawać z keczupem lub według własnych preferencji. Smacznego
Kuchnia domowa Anidanego dnia. Tym razem wersja wegetariańska, bo ja takie zupy lubię najbardziej, ale można ugotować ją również na rosole czy na wywarze z kości. PRZEPIS PIECZARKOWA ZUPA Składniki: 500g pieczarek 1 kg ziemniaków 2 cebule 6 łyżek oliwy 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Zaraz potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Dodajemy też obrane i rozdrobnione marchewki, pietruszkę, selera naciowego. Gotujemy wszystko 25 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i opiekamy 10 minut w air fryer lub w piekarniku albo przesmażamy na oliwie na patelni. Potem pieczarki dodajemy do zupy. Dodajemy zioła prowansalskie. Śmietanę dodajemy
Dorota SmakujeZupa porowa z pieczarkami to aromatyczne danie, które doskonale łączy w sobie delikatność porów z intensywnym smakiem pieczarek. To idealny wybór na chłodne dni, gdy pragniesz rozgrzać się pysznym, domowym posiłkiem. Przygotowanie tego dania nie tylko dostarczy Ci satysfakcji z gotowania, ale także zadowoli podniebienie … The post ZUPA POROWA Z PIECZARKAMI appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyPyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu kominy z pieczarkami. To bez wątpienia jedna z lepszych przekąsek na domowe imprezy! W smaku nieco przypominają tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, jednak prezentują się o wiele ciekawiej. Artykuł Kominy z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plszklanka mleka – 250ml 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 100ml oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 białko jajka Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) sól i pieprz Farsz mięsny: 0,5 kg mieszanego mięsa, najlepiej gotowanego, ale może być także pieczone lub duszone 1 łyżeczka(...)posmarowania sezam i czarnuszka lub mak do posypania *** Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Smażymy do zrumienienia. Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso mielimy
Blog z ApetytemPaszteciki z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Można je podać także na obiad lub jako przekąskę. Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu! Paszteciki z pieczarkami i serem – Składniki The post Paszteciki z pieczarkami i serem appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne Przebojewarzywa, dzięki czemu jest jeszcze bardziej pożywna. Składniki: 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 duża cebula 2 papryki - u mnie czerwona i żółta 300 g pieczarek 3 kiełbaski śląskie koncentrat pomidorowy do smaku słodka i ostra mielona papryka majeranek 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Fasolę zalać wodą, odstawić(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem wodę wylać, wlać świeżą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotować do miękkości. 2. W międzyczasie kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni zarumienić kiełbasę, potem dodać cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Całość smażyć jeszcze chwilę. Dodać do gotującej się fasoli. W razie
Kuchnia domowa AniSzaszłyki z kurczakiem, porem, pomidorkiem, cebulą, pieczarką i serem halloumi. Bardzo fajne, zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę. Szaszłyki przygotowałam w beztłuszczowej frytownicy OVI Smart XXL (możesz sprawdzić ten sprzęt na Ceneo – link afiliacyjny) i podałam z gotowanym brokułem oraz surówką z marchewki, jabłka i kiszonego ogórka. Ps. Jeżeli zastanawiasz się czy warto inwestować we frytownicę beztłuszczową(...)jeszcze większym koszykiem i dodatkowymi bajerami 1 op. sera halloumi około 350-400 g piersi z kurczaka lub sznycli czy polędwiczki z indyka 6 pomidorków koktajlowych 6 niedużych, twardych pieczarek (u mnie brązowe) 1 czerwona cebula kawałek pora, biała część oliwa ulubione przyprawy do mięsa drobiowego sól, pieprz Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, moczymy je w zimnej wodzie. Mięso
Smaki Na TalerzuZupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni. składniki: 350g pora (biała i jasnozielona część) 350 g pieczarek 350 g obranych ziemniaków 1 cebula 350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa 1 łyżka mąki ryżowej sól,pieprz 2 łyżki masła ok 2,5 l bulionu(...)śmietanki 30% Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Pora pokroić w plastry a cebulę w półplastry. Obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i przyrumienić pieczarki. Następnie dodać pora i cebulę. Całość smażyć aż warzywa nieco zmiekną. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić
Monia miesza i gotuje