pieczarki - 22435 przepisów (strona:394/1496)

Zapiekanka ziemniaczana z rybą 37

takie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 600 g filetów z dorsza 2-3 ziemniaki 1 papryka 1 cebula 6 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów (polecam(...)cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową

Smaki Na Talerzu
Schab po cygańsku 858

Schab po cygańsku Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam!     Składniki: ok 700g schabu(...)cebula ok 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikanego ketchupu Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier olej do smażenia 1 łyżka mąki (opcjonalnie)     *** Schab kroimy w średniej wielkości paski *** *** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Schab

Blog z Apetytem
Omlet ze szpinakiam i pieczarkami 63

uwielbiam omlety na śniadanie. Jest ich całkiem sporo na blogu i dziś podrzucam kolejny pomysł.  Składniki (na 1 porcję): 2 jajka + odrobina mleka sól 2 pieczarki garstka świeżego szpinaku masło klarowane do smażenia 3 plastry pomidora tarty dowolny ser (u mnie parmezan) Sposób przygotowania: 1. W kubku rozmieszać widelcem jajka, odrobinę mleka i sól. 2. Pieczarki obrać, pokroić(...)plasterki. Na patelni rozgrzać masło, poddusić pieczarki i szpinak.  3. Na warzywa wylać masę jajeczną, ułożyć plasterki pomidora, posypać tartym serem. Przykryć pokrywką i smażyć, aż całość się zetnie. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z pieczarkami i papryką II 28

Szybki sos na bazie piersi z kurczaka i warzyw będzie idealny do makaronów, kasz czy ryżu.  Składniki:  500-600 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1-2 ząbki czosnku 150 ml wody lub dowolnego bulionu przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie 1 łyżka mąki 80-100 ml śmietanki 18-30% olej(...)smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania:  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić.  2. Papryki pokroić w grubszą kostkę, pieczarki w plastry. Czosnek przepuścić przez praskę.  3. Na oleju obsmażyć mięso, następnie zdjąć mięso i dodać paprykę, obsmażyć 2-3 minutki, dorzucić pieczarki i czosnek, całość smażyć jeszcze chwilę

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym 35

niemu jest też delikatne i kruche. Pasuje do ziemniaków, makaronu lub kopytek Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g) 400 g pieczarek 300 g śmietany kremówki 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka oregano 2 łyżki posiekanej(...)smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, czosnek granulowany, bulion i białe wino. Wymieszać. Włożyć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem około

Oryginalny smak
Schab z kością w pysznym sosie 168

sosie duszony. Świetnie smakuje podany ziemniaczkami i surówką na przykład z kiszonej kapusty. Obiad palce lizać!     Składniki: 4-5 kotletów schabowych z kością 1 cebula 20dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego smalec do smażenia(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Podsmażony schab przekładamy na głębszą patelnie lub do większego garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojoną w plasterki marchew *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Podsmażone mięso zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Zmniejszamy moc palnika

Blog z Apetytem
Zapiekanki na chlebie tostowym z kiełbaską i warzywami 35

Jakiś czas temu pokazywałam już jak zrobić zapiekanki na chlebie tostowym, ale tamte były na bazie jajek. Tutaj bardziej tradycyjnie 😉 Składniki: chleb tostowy pieczarki cebula czerwona papryka cienkie kiełbaski śląskie ser żółty masło lub sos pomidorowy do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Kromki chleba tostowego posmarować masłem lub sosem pomidorowym.  2. Pieczarki pokrojone w plasterki, a cebulę w kostkę podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju.  3. Kiełbaski pokroić w plasterki, paprykę w kostkę.  4. Ser zetrzeć na tarce.  5. Na posmarowane kromki nałożyć pieczarki z cebulą, paprykę oraz kiełbaskę. Posypać tartym serem.  6. Zapiec w piekarniku, podawać z keczupem lub według własnych preferencji.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczarkowa zupa 83

danego dnia. Tym razem wersja wegetariańska, bo ja takie zupy lubię najbardziej, ale można ugotować ją również na rosole czy na wywarze z kości. PRZEPIS PIECZARKOWA ZUPA Składniki: 500g pieczarek 1 kg ziemniaków 2 cebule 6 łyżek oliwy 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Zaraz potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Dodajemy też obrane i rozdrobnione marchewki, pietruszkę, selera naciowego. Gotujemy wszystko 25 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i opiekamy 10 minut w air fryer lub w piekarniku albo przesmażamy na oliwie na patelni. Potem pieczarki dodajemy do zupy. Dodajemy zioła prowansalskie. Śmietanę dodajemy

Dorota Smakuje
ZUPA POROWA Z PIECZARKAMI 30

Zupa porowa z pieczarkami to aromatyczne danie, które doskonale łączy w sobie delikatność porów z intensywnym smakiem pieczarek. To idealny wybór na chłodne dni, gdy pragniesz rozgrzać się pysznym, domowym posiłkiem. Przygotowanie tego dania nie tylko dostarczy Ci satysfakcji z gotowania, ale także zadowoli podniebienie  … The post ZUPA POROWA Z PIECZARKAMI appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Kominy z pieczarkami 110

Pyszne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu kominy z pieczarkami. To bez wątpienia jedna z lepszych przekąsek na domowe imprezy! W smaku nieco przypominają tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, jednak prezentują się o wiele ciekawiej. Artykuł Kominy z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym) 45

szklanka mleka – 250ml 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 100ml oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 białko jajka Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju) sól i pieprz Farsz mięsny: 0,5 kg mieszanego mięsa, najlepiej gotowanego, ale może być także pieczone lub duszone 1 łyżeczka(...)posmarowania sezam i czarnuszka lub mak do posypania     *** Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Smażymy do zrumienienia. Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem *** *** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem *** *** Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso mielimy

Blog z Apetytem
Paszteciki z pieczarkami i serem 380

Paszteciki z pieczarkami i serem to pyszne i proste danie, które idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie. Można je podać także na obiad lub jako przekąskę. Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu! Paszteciki z pieczarkami i serem – Składniki The post Paszteciki z pieczarkami i serem appeared first on Kulinarne Przeboje

Kulinarne Przeboje
Fasolka po węgiersku 34

warzywa, dzięki czemu jest jeszcze bardziej pożywna.  Składniki:  1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 duża cebula  2 papryki - u mnie czerwona i żółta 300 g pieczarek 3 kiełbaski śląskie koncentrat pomidorowy do smaku słodka i ostra mielona papryka majeranek 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Fasolę zalać wodą, odstawić(...)kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem wodę wylać, wlać świeżą, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotować do miękkości. 2. W międzyczasie kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni zarumienić kiełbasę, potem dodać cebulę, następnie pieczarki i paprykę. Całość smażyć jeszcze chwilę. Dodać do gotującej się fasoli. W razie

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki z kurczakiem i halloumi – z air fryer 37

Szaszłyki z kurczakiem, porem, pomidorkiem, cebulą, pieczarką i serem halloumi. Bardzo fajne, zarówno na obiad, jak i imprezową przekąskę. Szaszłyki przygotowałam w beztłuszczowej frytownicy OVI Smart XXL (możesz sprawdzić ten sprzęt na Ceneo – link afiliacyjny) i podałam z gotowanym brokułem oraz surówką z marchewki, jabłka i kiszonego ogórka. Ps. Jeżeli zastanawiasz się czy warto inwestować we frytownicę beztłuszczową(...)jeszcze większym koszykiem i dodatkowymi bajerami 1 op. sera halloumi około 350-400 g piersi z kurczaka lub sznycli czy polędwiczki z indyka 6 pomidorków koktajlowych 6 niedużych, twardych pieczarek (u mnie brązowe) 1 czerwona cebula kawałek pora, biała część oliwa ulubione przyprawy do mięsa drobiowego sól, pieprz Jeżeli używamy drewnianych patyczków do szaszłyków, moczymy je w zimnej wodzie. Mięso

Smaki Na Talerzu
Zupa porowo-pieczarkowa z pulpetami 40

Zupa pełna warzyw i z mięsna wkładką w postaci pulpecików. Bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne dni. składniki: 350g pora (biała i jasnozielona część) 350 g pieczarek 350 g obranych ziemniaków 1 cebula 350 g mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa 1 łyżka mąki ryżowej sól,pieprz 2 łyżki masła ok 2,5 l bulionu(...)śmietanki 30% Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Pora pokroić w plastry a cebulę w półplastry. Obrane ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło i przyrumienić pieczarki. Następnie dodać pora i cebulę. Całość smażyć aż warzywa nieco zmiekną. Następnie dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone dokładnie wyrobić

Monia miesza i gotuje