satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :) Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 250 g pieczarek 6-7 suszonych pomidorów 500 ml rosołku/wywaru warzywnego ( może być z kostki, albo słoiczka) 150 g szpinaku 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 opakowanie gnocchi ( 500g) 1 łyżeczka soku(...)cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule pokroić w kawałki drobne, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paseczki Na patelni rozgrzać oliwę i olej, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać pieczarki. Smażyć aż się zarumienią, dodać czosnek i suszone pomidory, całość posolić i chwilę jeszcze podsmażyć. Całość zalać rosołkiem, gotować 5 minut, dodać szpinak
Smaczny zeszytSałatka z pieczarkami i porem to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania. Artykuł Sałatka z pieczarkami i porem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plpatelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Palce lizać! Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 cukinia 20 dkg pieczarek 10 dkg ulubionej szynki 10 dkg sera mozzarella w kostce 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sos czosnkowy – do polania(...)PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy farsz: cukinię kroimy w kostce i podsmażamy przez chwilę na maśle *** *** Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie a pieczarki zrumienią się. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku
Blog z ApetytemPyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Zamiast typowych tartych klusek szpecli, można użyć zwykłego makaronu. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 marchewka 250 g pieczarek 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku dowolna przyprawa do kurczaka sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 30% olej do smażenia ugotowane szpecle lub inny dowolny makaron Sposób przygotowania: 1. Piersi(...)olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 2. W międzyczasie obraną cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w plasterki. 3. Z patelni zdjąć usmażone mięso, na patelnię dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, razem poddusić, a na końcu wsypać tartą marchewkę
Kuchnia domowa Animoże stanowić sycący obiad. Bardzo smaczna, gęsta i zawiesista, bezglutenowa. PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA NA MIĘSIE Składniki: 500 – 600 g kości wieprzowych 1 cebula duża 5 łyżek oleju 500g pieczarek 1 kg ziemniaków 4 marchewki 2 łyżki pęczaku 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18% Jak zrobić zupę pieczarkową(...)Następnie zagotowujemy i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Do wywaru z mięsa dodajemy warzywa, kaszę i gotujemy 15 minut. Potem pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki przesmażamy na oleju i dodajemy do zupy, dodajemy też natkę pietruszki. Gotujemy 3 minuty. Na końcu zupę zabielamy śmietaną. Finalnie doprawiamy do smaku
Dorota Smakujekapustą to danie wręcz ekspresowe Ja używam do niego pyszny, swojski makaron od EkoMak Makarony Babuni . Polecam Składniki: pół główki małej młodej kapusty 100 g kiełbasy około 150 g pieczarek około 200 g makaronu – u mnie Makaron Swojski Tradycyjny Wstążka Makarony Babuni EkoMak około 1,5 szklanki wody 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanego koperku(...)smaku: 3 ziela angielskie, szczypta suszonych liści laurowych lub 1 cały liść laurowy, sól, świeżo mielony pieprz olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kiełbasę i pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy naszą kapustę, chwilę smażymy wszystko. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy suszone
Słodkie okruszkiBIAŁĄ KIEŁBASĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 4 pętka – ok 600g białej kiełbasy 150g boczku wędzonego surowego pokrojonego w kostkę 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150-200g pieczarek 1 marchew olej sól pieprz majeranek papryka czerwona słodka w proszku Jak zrobić zapiekankę z białą kiełbasą: 1. Najpierw ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie (można wykorzystać też ziemniaki(...)gotowane dnia poprzedniego). 2. Następnie cebulę białą siekamy drobno, szklimy na oleju. 3. Potem boczek pokrojony dodajemy do cebuli na patelnię, podsmażamy. 4. Zaraz potem pieczarki kroimy w kostkę lub w plasterki i podsmażamy z boczkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku. 5. Następnie duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 6. Potem do naczynia wykładamy połowę utłuczonych ziemniaków. Przykrywamy je podsmażonym boczkiem
Dorota Smakujetakie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 600 g filetów z dorsza 2-3 ziemniaki 1 papryka 1 cebula 6 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów (polecam(...)cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową
Smaki Na TalerzuSchab po cygańsku Kruche i aromatyczne kawałki mięsa zanurzone w wyrazistym słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami i papryką. Fajny pomysł na obiad, który możemy przygotować od razu w większej ilości, ponieważ danie łatwo się odgrzewa, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Taki schabik możemy podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub z pieczywem. Polecam! Składniki: ok 700g schabu(...)cebula ok 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1-2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikanego ketchupu Przyprawy: papryka słodka oraz ostra, sól, pieprz, cukier olej do smażenia 1 łyżka mąki (opcjonalnie) *** Schab kroimy w średniej wielkości paski *** *** Mięso oprószamy solą, pieprzem i paprykami *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy schab ciągle mieszając, aż straci surowy kolor *** *** Schab
Blog z Apetytemuwielbiam omlety na śniadanie. Jest ich całkiem sporo na blogu i dziś podrzucam kolejny pomysł. Składniki (na 1 porcję): 2 jajka + odrobina mleka sól 2 pieczarki garstka świeżego szpinaku masło klarowane do smażenia 3 plastry pomidora tarty dowolny ser (u mnie parmezan) Sposób przygotowania: 1. W kubku rozmieszać widelcem jajka, odrobinę mleka i sól. 2. Pieczarki obrać, pokroić(...)plasterki. Na patelni rozgrzać masło, poddusić pieczarki i szpinak. 3. Na warzywa wylać masę jajeczną, ułożyć plasterki pomidora, posypać tartym serem. Przykryć pokrywką i smażyć, aż całość się zetnie. Smacznego
Kuchnia domowa AniSzybki sos na bazie piersi z kurczaka i warzyw będzie idealny do makaronów, kasz czy ryżu. Składniki: 500-600 g piersi z kurczaka 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1-2 ząbki czosnku 150 ml wody lub dowolnego bulionu przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie 1 łyżka mąki 80-100 ml śmietanki 18-30% olej(...)smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić. 2. Papryki pokroić w grubszą kostkę, pieczarki w plastry. Czosnek przepuścić przez praskę. 3. Na oleju obsmażyć mięso, następnie zdjąć mięso i dodać paprykę, obsmażyć 2-3 minutki, dorzucić pieczarki i czosnek, całość smażyć jeszcze chwilę
Kuchnia domowa Aniniemu jest też delikatne i kruche. Pasuje do ziemniaków, makaronu lub kopytek Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700 g) 400 g pieczarek 300 g śmietany kremówki 30 % 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka oregano 2 łyżki posiekanej(...)smażyć do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Podsmażyć. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, czosnek granulowany, bulion i białe wino. Wymieszać. Włożyć piersi z kurczaka i dusić pod przykryciem około
Oryginalny smaksosie duszony. Świetnie smakuje podany ziemniaczkami i surówką na przykład z kiszonej kapusty. Obiad palce lizać! Składniki: 4-5 kotletów schabowych z kością 1 cebula 20dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego smalec do smażenia(...)rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Podsmażony schab przekładamy na głębszą patelnie lub do większego garnka, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojoną w plasterki marchew *** *** Po chwili dokładamy pokrojoną w paski paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę *** *** Podsmażone mięso zalewamy winem i zagotowujemy *** *** Zmniejszamy moc palnika
Blog z ApetytemJakiś czas temu pokazywałam już jak zrobić zapiekanki na chlebie tostowym, ale tamte były na bazie jajek. Tutaj bardziej tradycyjnie 😉 Składniki: chleb tostowy pieczarki cebula czerwona papryka cienkie kiełbaski śląskie ser żółty masło lub sos pomidorowy do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Kromki chleba tostowego posmarować masłem lub sosem pomidorowym. 2. Pieczarki pokrojone w plasterki, a cebulę w kostkę podsmażyć(...)niewielkiej ilości oleju. 3. Kiełbaski pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. 4. Ser zetrzeć na tarce. 5. Na posmarowane kromki nałożyć pieczarki z cebulą, paprykę oraz kiełbaskę. Posypać tartym serem. 6. Zapiec w piekarniku, podawać z keczupem lub według własnych preferencji. Smacznego
Kuchnia domowa Anidanego dnia. Tym razem wersja wegetariańska, bo ja takie zupy lubię najbardziej, ale można ugotować ją również na rosole czy na wywarze z kości. PRZEPIS PIECZARKOWA ZUPA Składniki: 500g pieczarek 1 kg ziemniaków 2 cebule 6 łyżek oliwy 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki(...)sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Zaraz potem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Dodajemy też obrane i rozdrobnione marchewki, pietruszkę, selera naciowego. Gotujemy wszystko 25 minut. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i opiekamy 10 minut w air fryer lub w piekarniku albo przesmażamy na oliwie na patelni. Potem pieczarki dodajemy do zupy. Dodajemy zioła prowansalskie. Śmietanę dodajemy
Dorota Smakuje