Chwilkę już nie było makaronu, więc podrzucam przepis na piątkowy obiad i nie tylko :-) Składniki: kilka pieczarek 150 g filetu z łososia 1/2 cebuli sól, pieprz 120-180 ml śmietanki 30% olej lub masło klarowane do smażenia ulubiony makaron kawałek parmezanu Sposób wykonania: 1. Cebulę posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki.Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, po czym(...)dodać pieczarki i całość dusić chwilkę. 2. Po chwili dodać pokrojonego łososia i całość dusić koło 10 minut. Następnie dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Do gotującego się sosu dodać ugotowany wcześniej makaron i starty parmezan. Całość zamieszać i podawać. Smacznego!!! Inspiracja: rybyswiata.pl
Kuchnia domowa Aniwarzyw oraz ziół. Mięso w sosie gotuje się na małym ogniu, do momentu w którym odchodzi ono od kości. Ten bogaty sos pomidorowy jest rustykalny i zawiera kawałkami papryki, pieczarek, cebuli oraz oliwki. Kurczak w sosie jest bardzo aromatyczny, mięciutki i rozpływa się w ustach. Danie to jest bardzo sycące, idealne na obiad oraz na lunch . Najlepiej smakuje podane(...)pomidorów w puszce 35 dkg świeżych pomidorów 100 ml czerwonego wina wytrawnego 5 gałązek świeżego tymianku 3 duże ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu mały pęczek natki pietruszki 25 dkg pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 liście laurowe 12 dkg czarnych oliwek 3/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka suszonego oregano Kurczak cacciatore
MeCooksSkładniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki prażonej cebuli 1 nieduża marchew 1 mała cukinii pół szklanki mąki 1 cebula ok 10 pieczarek 1 szklanka bulionu pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 2 łyżki posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, zioła prowansalskie olej do smażenia *** Marchew(...)Roladki mięsne obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu *** *** Smażymy z każdej strony na rumiano *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy, smażymy *** *** Gdy pieczarki zrumienią się, na patelnię dodajemy pozostałe starte warzywa *** *** Mieszamy i smażymy przez chwilę. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone wcześniej roladki *** *** Zmniejszamy ogień i dusimy
Blog z Apetytemgotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Składniki: 250 g białych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 łodyga selera naciowego 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka garść ulubionego drobnego makaronu świeża lub mrożona zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) 3 łyżki (lub więcej według(...)czarnego pieprzu olej do smażenia sól, pieprz i sos sojowy (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, a umyta marchewkę ucieramy na dużych oczkach tarki. Pieczarki obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą, ucieramy na dużych oczkach tarki i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a umyty seler naciowy drobno siekamy. Wrzucamy
Lamarida.plSkładniki: 250 g zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 18% 3 łyżki oleju sól, pieprz poszatkowana natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę oraz papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)rozdrobnioną cebulę, papryczkę oraz czosnek. Smażymy do momenty aż cebula zacznie się szklić. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż pieczarki zaczną się rumienić. Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, curry, sól i pieprz. gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka). Do gulaszu
Qchnia po prostusmaczne i sycące! 4 tortille 1 op. sera halloumi po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej) 1 duża czerwona cebula kilka brązowych pieczarek zioła prowansalskie (polecam z młynka) oliwa w spreju Sos: 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 pęczka koperku zioła prowansalskie granulowany czosnek lub 1 mały ząbek(...)czosnku sól, pieprz Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około
Smaki Na Talerzupierwsze skrzypce i w sałatkach i na kanapkach :-) Składniki (na 1 porcję): 1 spora garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy kawałek sera sałatkowego kilka pieczarek olej do smażenia oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Pomidorki pokroić w połówki, serek typu feta w kostkę(...)obranego ogórka w dowolne kawałki. 3. Na talerzu ułożyć rukolę, na to ser, ogórki, pomidorki i podsmażone pieczarki. 4. Całość polać oliwą i posypać przyprawą do sałatek. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarzywny gulasz bardzo mi się spodobał. Świetnym pomysłem okazało się podanie go razem z chlebkami naan . Na 4 porcje: 1 szkl. czerwonej soczewicy 1 cebula 1 cukinia 250 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów oregano mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa/masło klarowane Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki(...)Pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pieczarki. Smażymy dalej, aż ładnie się przesmażą. Zawartość patelni zgarniamy na bok i wsypujemy soczewicę, smażymy 2-3 minutki, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz około 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem
Smaki Na Talerzucałej rodzinki. Palce lizać! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików kilka pieczarek 1 cebula mała cukinia lub pół większej 1 marchew 200ml bulionu lub wody 1 łyżka kremowego serka śmietankowego typu Almette, Turek itp. 1 łyżka posiekanego koperku *** Do mięsa(...)formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się, dodajemy drobno posikaną cebulę, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz startą na małych oczkach tarki marchew. Mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą
Blog z Apetytemtego ziemniaczki, pyzy, kasza lub świeże pieczywo i mamy danie palce lizać. Polecam! Składniki: 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 dowolne kiełbasy kilka pieczarek 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1 łyżka mąki Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele(...)angielskie *** Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę i ogórki w krążki, a pieczarki w plasterki *** *** Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę i całość podsmażamy przez chwilę *** *** Dodajemy cebulę i posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę *** *** Następnie dokładamy pieczarki i smażymy wszystko, aż się zrumienią *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie paprykami
Blog z Apetytemwyśmienity obiad nie tylko na co dzień, ale i na specjalne okazję. Polecam! Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego ok 5-6 pieczarek kawałek pora około 5 cm pół szklanki kukurydzy konserwowej serek śmietankowy typu Alemtte, Turek itp 350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Na patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek *** *** Po chwili dodajemy drobno pokrojone pieczarki *** *** Gdy pieczarki podsmażą się dokładamy posiekany por *** *** Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do ostudzonego farszu dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, mieszamy *** *** Filety
Blog z Apetytemsosem warzywnym. Podkręciłam jego smak papryczką chilli i wyszło mega pysznie! Oczywiście ostrość można dopasować do własnych upodobań. Składniki: makaron, u mnie rigatoni - dla 2 osób, 300 g pieczarek 1 nieduża marchewka 1 cebula 1 łyżka pesto rosso - czerwone 1 łyżka pasty paprykowej ( KLIK ) papryczka chilli - świeża lub suszona 2 ząbki czosnku sól, pieprz śmietanka 30% ser parmezan(...)cebulka olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Zostawić trochę wody do sosu. 2. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchew i pieczarki. Całość dusić przez chwilę. Dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli - świeżą lub suszoną, pesto czerwone, pastę paprykową, trochę
Kuchnia domowa AniMłoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać! Składniki: 2 filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek) kilka pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 główka młodej kapusty 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka(...)patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy *** *** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię mieszamy i znowu smażymy jeszcze 1-2 minuty *** *** Następnie dokładamy
Blog z Apetytemstanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego! Składniki: 7-8 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia *** Ziemniaki porządnie szorujemy *** *** Przekrawamy wzdłuż na połówki(...)Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojonego w kostkę i oprószonego przyprawą kurczaka *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy
Blog z Apetytem