szczypta - stopione masło – 25 g - mleko – ok. 0,5 szkl - przyprawa do pizzy – 1 łyżeczka DODATKOWO: - filet z kurczaka – 100 g - kukurydza – 2 łyżki - pieczarki – 3 sztuki - ser żółty – 50 g - cebula – 1 szt - przyprawa gyros – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - olej – 100 ml SPOSÓB(...)połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros. Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy mięso i pieczarki. Wszystko razem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami
Ostra na Słodkomoże na śniadanko bułeczki z pieczarkami , kiełbaską i jajkiem zapiekane w piekarniku ? Zapraszam :) Składniki ; Kilka bułek około 400 g pieczarek Cebulka prażona Skworcu Kiełbaska(...)krakowska sucha Ser żółty starty Jajka sól, pieprz Wykonanie : Pieczarki obrać i umyć , pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską . Wierzch posypać startym
Sama słodycz i szczypta chilitalerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :) Składniki: 1 średnia cukinia 250g mięso mielonego 4 pieczarki 1/2 dużej cebuli(...)przekładamy do miseczki. Smażymy ją na suchej patelni, aby zmiękła. Nastawiamy piekarnik na 180'C. Na tej samej patelni i tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz pieczarki. Gdy pieczarki będą usmażone, dodajemy mięso mielone i smażymy na średnim ogniu. Dodajmy przyprawy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę oraz farsz z cukinii. Mieszamy. Można dodać łyżkę ketchupu
Kitchens Alphabetnową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :) Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę. Składniki : 11 szt makaronu Conchiglioni Rigata 150g mięsa mielonego(...)szalotka 2 pieczarki szczypiorek 1 łyżka startego parmezanu Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku. Szczypiorek myjemy
Parowar FacetaSzyb ka, bardzo a romatyczna, tania zupka. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże marchewki 4 duże ziemniaki 1,5 l - 2 l bulionu 200 ml śmietany majeranek łyżka masła sól, pieprz O bieram warzywa, kr oj ę , gotuj ę w bulionie , który doprawiam solą , pieprzem lub kostką rosołową . M iałam odlany litrowy słoik(...)bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym) . W tym samym czasie c ebul ę i pieczarki kroję i smaż ę na maśle , nie sol ę by pieczarki nie zrobiły się szare. G dy warzywa w bulionie będą półtwarde , dodaj ę przysmażone pieczarki, gotuj ę jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaj
NA MOIM TALERZUDziś odpoczniemy sobie od mięska i przygotujemy obiadek z ziemniaków, bo nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków. Co potrzebujemy? -ok. 2 kg ziemniaków -garść suszonych grzybów -4 pieczarki -2 cebule -2 jajka -mąkę pszenną -bułkę tartą -przyprawę warzywko -olej Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy. Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy(...)kroimy na drobne cząstki. Pieczarki też kroimy na drobne cząstki. Cebulkę kroimy w kosteczkę i delikatnie posypujemy warzywkiem. Ziemniaki stygną a my podsmażamy na niewielkiej ilości oleju przygotowaną cebulkę. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię troszkę oleju i wrzucamy surowe pieczarki. W rondelku zagotowujemy wodę (z warzywkiem do smaku). Kiedy pieczarki się zrumienią posypujemy je mąką pszenną
Maminek kulinarnyKurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla. My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym. -1 filet z kurczaka -3 pieczarki -250 ml śmietany słodkiej 12% -łyżka kopru posiekanego -olej -warzywko -pieprz Fileta kroimy w paseczki, pieczarki w plasterki. Oprószamy warzywkiem. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy paseczki(...)fileta i zdejmujemy z patelni. Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki. Na patelni łączymy pieczarki z filetem. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietanę. Wsypujemy koperek. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem
Maminek kulinarnyPrzy krokietach jest trochę pracy, ale ich smak zrekompensuje nam wysiłek. Z podanych składników otrzymamy ok 30 sztuk krokietów. Składniki na farsz: -0,7 kg pieczarek -0,7 kg kapusty kiszonej -0,7 kg kapusty białej -0,7 kg mięsa np. łopatki -2 cebule -przyprawa warzywna i pieprz do smaku -masło do smażenia Mięso gotujemy(...)minut. Odcedzamy wodę i studzimy. Ugotowane mięso wyciągamy z garnka i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i lekko posypujemy warzywkiem. Pieczarki również. Na niewielkiej ilości masła szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i wszystko podsmażamy. Mięso mielimy przez drobne sitko lub dwa razy. Dodajemy wystudzone pieczarki
Maminek kulinarnymięsa. Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny. Składniki: -główka włoskiej kapusty -20 dkg kaszy jęczmiennej perłowej -0,5 kg mielonego mięsa -6 pieczarek -cebula -3 ząbki czosnku -2 marchewki -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -przyprawa barbecue -olej Gotujemy kaszę w wodzie z dodatkiem warzywka ok. 20 minut. Wyciągamy z wody i studzimy(...)Kapustę przygotowujemy jak na gołąbki pamiętając, że kapusta włoska nie wymaga długiego parzenia. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Dwa liście sparzonej kapusty ( mogą być te najmniejsze ) drobniutko kroimy -dodamy je do farszu. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki a kiedy pojawi się sosik dodajemy pokrojoną kapustę
Maminek kulinarnyresztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu. Składniki: -pół chleba -6 jajek -kawałek kiełbasy -10 dkg żółtego sera -kilka pieczarek -cebula -10 dkg masła -pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki a ser tarkujemy na dużych oczkach(...)Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasą a kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy. Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnyBiała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad. Składniki: -kiełbasa biała surowa -ok. 0,5 kg pieczarek -2-3 cebule -pieprz, sól, przyprawa warzywna -olej Cebulę kroimy w półplasterki a pieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojone pieczarki a kiedy pojawi się sosik przyprawiamy solą, pieprzem
Maminek kulinarnyKarczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :) Składniki: -ok. 1 kg karkówki -ok. 1/2 kg mięsa mielonego -4 pieczarki -3 cebule -3 marchewki -2 duże ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -1 jajko -sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę. Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)czosnkiem. Jedną cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i smażymy do odparowania sosu. Studzimy. Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki. Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół
Maminek kulinarnypesto -sól, pieprz, cukier Zagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Dodatki: -20 dkg kiełbasy, np. szynkowej -20 dkg pieczarek -20 dkg żółtego sera -cebula -papryka -2 kiszone ogórki -świeży pomidor i ogórek -przyprawa warzywna -olej Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki. Pieczarki również w plasterki a paprykę(...)kostkę. Część sera kroimy w słupki a resztę ścieramy na tarce. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody. Kiełbasę kroimy w dowolny sposób. Ciasto w międzyczasie urosło. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Ciasto musi być
Maminek kulinarnyKaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe. Składniki: -2 krupnioki -1 cebula -kawałek pora -10 dkg pieczarek -2 jajka -1,5 szklanki mąki -szklanka ciepłego mleka -1 dkg drożdży -przyprawa warzywna -pieprz -olej Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru, drożdży i łyżeczki mąki. Rozczyn rośnie a my kroimy: -pora w półplasterki cebulę(...)kosteczkę pieczarki w plasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody. Przygotowujemy ciasto. Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, następnie pieczarki i mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną
Maminek kulinarnysposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym składnikiem naszego dania kolacyjnego, idealne są również pieczarki, niezawarte w przepisie. Dlatego, jeśli lubicie te grzyby, można je dodać w tym samym czasie, co cebulę. Potrzebne nam: - 0,5 kg kiełbasy (najlepiej śląskiej lub mazowieckiej) - 2 duże(...)cebule - 5-6 dużych plastrów sera żółtego (ja użyłam złotego mazura, ale może być inny) - około 20 dag pieczarek (opcjonalnie) - czosnek w pudrze - vegeta lub inna uniwersalna przyprawa - pieprz - 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy aż krążki lekko się zrumienią. Następnie wrzucamy pokrojone w piórka cebule i (opcjonalnie) posiekane pieczarki
W poszukiwaniu inspiracji