szkl. ryżu arborio 1 cebula 3 szkl. bulionu warzywnego 1 jajko 80 g tartego parmezanu curry Nadzienie: 200 g mielonego mięsa np drobiowego 1 mała cebula 150 g pieczarek 1 mała marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu mielona papryka słodka i ostra mielony imbir sól, pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka mąka bułka tarta olej do głębokiego smażenia(...)ogniu, do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Pod koniec oprószamy całość przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone. Oprószamy je mieloną papryką słodką i ostrą, mielonym imbirem oraz solą
Smaki Na TalerzuSkładniki: ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 200g kapusty kiszonej 1 cebula ok 100g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: olej do smażenia sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy farsz.Kapust(...)zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości, odcedzamy *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy do zrumienienia grzybów *** *** Mięso (ugotowane, smażone lub pieczone, może być z wczorajszego obiadu) siekamy drobno wraz z pieczarkami. Masę dość intensywnie przyprawiamy *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta
Blog z Apetytemjajko 1,5 szklanki mąki - lub ile zabierze ciasto szczypta soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Farsz : 250 g pieczarek 1 nieduża cebula 100 g tartego sera, np. mozzarelli sól, pieprz natka pietruszki olej do smażenia Panierka : 1 jajko bułka tarta Sposób(...)przygotowania: 1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Ciasto odstawić na 10 minut, po czym usmażyć cienkie naleśniki. 2. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, po czym dodać tartę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dodać
Kuchnia domowa Aniwypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy konserwowej 10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach) 1 łyżka masła *** Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy *** *** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię *** *** Po chwili dokładamy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i smażymy dalej *** *** Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kukurydzę, mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** W międzyczasie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Farsz przykrywamy plasterkiem sera żółtego
Blog z Apetytemchciałam, by małe się przesuszyły). Szpinak w trakcie pieczenia traci kolor i robi się znacznie ciemniejszy, co nie wygląda spektakularnie, za to smakuje wybornie. W połączeniu z pieczarkami – dla mnie sztos. 2-3 porcje: 2-3 niezbyt duże filety z kurczaka + ulubione przyprawy 300 g pieczarek, u mnie brązowe 1 cebula 250 g świeżego szpinaku 1-2 łyżki serka(...)sera cheddar granulowany czosnek mielona papryka sól, pieprz masło klarowane/oliwa Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Dokładamy pieczarki (ja miałam małe, pokroiłam je na ćwiartki; jeśli Twoje są duże możesz pokroić je na półplasterki). Smażymy do lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką. Pod koniec dodajemy szpinak
Smaki Na Talerzuniezwykle zdrowe i pełne smaku. Sprawdzi się na szybki i pyszny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z pieczonymi batatami, kolorową papryką, aromatycznymi pieczarkami i słodką cebulą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pieczone warzywa i chude mięso to skarbnica witamin, minerałów i błonnika, a do tego nie wymaga wiele pracy: wszystkie składniki umieszczasz(...)kurczaka z warzywami z piekarnika: 2 duże piersi z kurczaka + po 2 duże szczypty soli, czosnku suszonego i przyprawy do gyrosa 1 średniej wielkości batat 1 papryka czerwona kilka pieczarek 4 niewielkie cebule po płaskiej łyżeczce ziół prowansalskich, tymianku, pieprzu ziołowego, duża szczypta soli łyżka oleju Przygotowanie Piersi umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i błonek i pokrój na plastry
e-PrzepisyKulinarneświeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Składniki: ok 1 kg wołowiny 20dkg boczku wędzonego 1 duża marchew (lub 2 mniejsze) 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 dkg małych pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 2 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, liść laurowy 3 łyżki masła 1 łyżka siekanej pietruszki(...)zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy przez chwilę pieczarki ciągle mieszając *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy je do gulaszu i dusimy całość jeszcze przez około pół godziny, do miękkości mięsa *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Gdy mięso
Blog z Apetytempostanowiłam zrobić takie u siebie. Wyszły wyśmienite. Podałam je z młodymi ziemniaczkami w sosie majonezowo-koperkowym i kiszonym ogórkiem. Było mega pysznie! 400 g polędwiczek z kurczaka 150 g pieczarek (około 7-8 sztuk) 150 g ziemniaków (2 średniej wielkości) 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu kieleckiego 1-2 łyżki bułki tartej(...)garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta kurkumy sól, pieprz oliwa w spreju Polędwiczki z kurczaka kroimy na bardzo cienkie kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. W misce umieszczamy mięso, pieczarki oraz ziemniaki. Dodajemy jajko, musztardę, majonez, przyprawy oraz tarty ser i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię pryskamy oliwą
Smaki Na Talerzutaką właśnie wersję pieczarkowej . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: 1 duża cebula 5 łyżek oliwy 500g pieczarek 2 łyżki masła 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu jaśminowego 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 200ml mleczka kokosowego(...)zrobić zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę. Potem w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Do cebuli dodajemy bulion i 1 litr wody, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz ryż. Następnie gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy
Dorota Smakujebitki z polędwiczki wieprzowej, duszone w pysznym i aromatycznym sosie. Danie palce lizać! Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 cebula po połowie papryki żółtej, czerwonej i zielonej kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia mięsa 1 łyżka posiekanego koperku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra *** Polędwice(...)delikatnie przyprawiamy z dwóch stron *** *** Następnie mięso kolejno obtaczamy w mące *** *** Polędwiczki obsmażamy partiami *** *** Smażymy krótko, na dużej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę *** *** Po chwili dodajemy pieczarki oraz paprykę *** *** Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę
Blog z Apetytemtopiony wnosi kremowy smak i podbija jeszcze smak zupy. Polecam właśnie taką wersję pieczarkowej . PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA Z SERKIEM TOPIONYM Składniki: 2 cebule 5 łyżek oleju 500 – 700g pieczarek 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 4 marchewki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 200g serka topionego Jak zrobić zupę pieczarkową z serkiem topionym(...)Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę. Potem w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Do cebuli dodajemy 2 litry wody, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Następnie gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki oraz serki topione, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek
Dorota Smakujegęstej, kwaśnej śmietany 18% przyprawa do mięsa mielonego szczypta mielonej papryki ostrej szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego odrobina suszonej cebulki – opcjonalnie sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: 500 g pieczarek 1 cebula 1 mała, cienka marchewka 1 szkl. bulionu warzywnego listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki pszennej mielona(...)papryka słodka sól, pieprz olej/masło Pieczarki kroimy na półplasterki. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie półplasterki. Obie cebule kroimy w drobną kostkę. Szklimy w rondelku, na niewielkim ogniu, na maśle lub oleju. Połowę odkładamy do miski. Do pozostałej cebuli w rondelku dodajemy pieczarki. Smażymy, aż do przyrumienienia. Pod koniec dodajemy marchewkę. Dusimy razem przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion. Dodajemy
Smaki Na Talerzuśmietanką do smaku: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz makaron – u mnie Swojski Tradycyjny WSTĘGA Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę oleju i smażymy nasze pieczarki. Doprawiamy je do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem (soli dodajemy niewielką ilość pamiętając, że sery(...)słone). Po kilku minutach smażenia, gdy woda z pieczarek znacznie odparuje, zmniejszamy płomień i wlewamy naszą śmietankę. Po chwili dodajemy pietruszkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy całość. Dodajemy ser grana padano, znów mieszamy, podgrzewamy. Na koniec dodajemy nasz topiony serek. Mieszamy aż serek się rozpuści, a sos ładnie zagęści. Próbujemy sos i doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaje dużo pieprzu
Słodkie okruszkiobiady? Jak przygotować łazanki z młodej kapusty? Składniki: mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą) około 220-250 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa podwawelska 100 g pieczarek około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula niewielka ilość oleju(...)podsmażenia składników Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki. Kapustę drobno siekamy – ja używam
Słodkie okruszkiPyszne jedzonko, które przygotujesz w kilka chwil. Składniki: 1 opakowanie świeżego szpinaku 100 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 1 cebula 250 g serka mascarpone 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz chili olej + ugotowany w międzyczasie makaron Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć(...)solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso z obu stron, zdjąć mięso z patelni, wylać zgromadzoną niepotrzebną wodę. 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać szpinak i pieczarki, czosnek, dusić do miękkości. Dodać mascarpone, śmietanę, wymieszać, aż sos będzie klarowny. Dodać podsmażone wcześniej mięso
Kuchnia domowa Ani