czasu na moim stole pojawia się również ziemniaczana (tej na blogu jeszcze brakowało). Ta za to kojarzy mi się zawsze albo z mięsem mielonym albo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami pod sosem pomidorowym z dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie(...)smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera żółtego Mały pojemniczek śmietany – u mnie 18 % (200g) Szklanka przecieru lub passaty pomidorowej Majeranek Szczypta pieprzu cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać
Fabryka pomysłówShare Pinterest Print Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Połączenie delikatnych sznycli z indyka, świeżego szpinaku, aromatycznych pieczarek oraz chrupiącego boczku tworzy pełen smaku posiłek. Pasuje do ziemniaków, kopytek lub makaronu. Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem Składniki: około 650 g sznycli z piersi indyka 90 g wędzonego boczku(...)pieczarek 1 duża garść świeżego szpinaku 300 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki bulionu 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oregano 2 – 3 łyżki oleju sól pieprz Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem – przygotowanie: Sznycle z indyka lekko rozbić tłuczkiem, potem doprawić pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć
Oryginalny smaksię z innymi przekąskami, takimi jak wędliny, sery czy pieczywo. Składniki na jajka w sosie francuskim: 6 dużych jajek mały pęczek szczypioru łyżka tartego sera mozzarella około 10 pieczarek marynowanych około 4 ogórki konserwowe pół papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 200 g łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy dijon z całymi ziarnami gorczycy(...)sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Jedno jajko drobno posiekaj. Pieczarki, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt, musztardę miodową i dijon oraz przyprawy. Do sosu dodaj posiekane jajko, pieczarki, paprykę i ogórki. Całość wymieszaj dokładnie i wyłóż na półmisek lub duży płaski talerz. Na wierzchu
e-PrzepisyKulinarneKremowa zupa pieczarkowo-serowa Pożywne i rozgrzewające danie, które łączy w sobie bogaty smak pieczarek i kremową konsystencje sera. Jest to idealna propozycja na chłodne dni, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Składniki: 500g pieczarek 2 cebule 2 nieduże ziemniaki 1 marchew kawałek pora ok 2 litry bulionu Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie 1 łyżka kremowego(...)opcjonalnie 1 łyżka tartego sera cheddar 1 łyżka masła *** Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną w krążki cebulę *** *** Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy często mieszając do zrumienienia grzybów *** *** Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, marchew i pora *** *** Wszystko razem podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając. Całość przekładamy do garnka
Blog z Apetytemzrobić taki u siebie. Muszę powiedzieć, że bardzo fajnie komponował się on z dodatkiem kaszy. na 3-4 porcje: 3-4 średnio grube plastry schabu 1 cebula 500 g pieczarek 1-2 łyżki musztardy sarepskiej 4-5 łyżek ketchupu 250 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki mielona papryka majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: kasza np jęczmienna ogórki kiszone Cebulę kroimy(...)kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Oczyszczone plastry schabu delikatnie rozbijamy. Kroimy na pół, aby otrzymać dwa mniejsze kawałki z każdej porcji. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotlety z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy
Smaki Na Talerzusosie: 1 kg mięsa z udźca indyka (można zamienić na mięso wieprzowe np. z szynki) + sól, pieprz, czosnek staropolski 2 średnie cebule 2 małe czerwone papryki 150 g pieczarek 3/4 szklanki bulionu łyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki ostrej musztardy 4 łyżki ketchupu Przygotowanie Mięso umyj, odetnij błony i nadmiar tłuszczu i pokrój na plastry. Oprósz solą, pieprzem(...)przyprawą czosnek staropolski (może być też czosnek granulowany). Mięso odstaw na pół godziny. Cebulę pokrój w piórka, papryki w paski, pieczarki w plastry. Składniki przełóż do jednej miski i wymieszaj ze sobą. Bulion wymieszaj z sosem sojowym, musztardą i ketchupem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę mięsa, na nie wyłóż połowę warzyw, następnie znowu mięso i warzywa. Całość zalej mieszanką
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 20 dkg pieczarek ok 10 centymetrowy kawałek pora 1 mała cukinia sól, pieprz, ostra papryka 20 dkg żółtego sera 1 łyżka masła Domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Podane składniki(...)rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę *** *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, mieszamy *** *** Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię *** *** Smażymy na średniej mocy palnika
Blog z Apetytemszkl. ryżu arborio 1 cebula 3 szkl. bulionu warzywnego 1 jajko 80 g tartego parmezanu curry Nadzienie: 200 g mielonego mięsa np drobiowego 1 mała cebula 150 g pieczarek 1 mała marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu mielona papryka słodka i ostra mielony imbir sól, pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka mąka bułka tarta olej do głębokiego smażenia(...)ogniu, do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Pod koniec oprószamy całość przyprawą curry. Odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, szklimy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone. Oprószamy je mieloną papryką słodką i ostrą, mielonym imbirem oraz solą
Smaki Na TalerzuSkładniki: ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 200g kapusty kiszonej 1 cebula ok 100g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: olej do smażenia sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ *** Przygotowujemy farsz.Kapust(...)zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości, odcedzamy *** *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i całość smażymy do zrumienienia grzybów *** *** Mięso (ugotowane, smażone lub pieczone, może być z wczorajszego obiadu) siekamy drobno wraz z pieczarkami. Masę dość intensywnie przyprawiamy *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta
Blog z Apetytemjajko 1,5 szklanki mąki - lub ile zabierze ciasto szczypta soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Farsz : 250 g pieczarek 1 nieduża cebula 100 g tartego sera, np. mozzarelli sól, pieprz natka pietruszki olej do smażenia Panierka : 1 jajko bułka tarta Sposób(...)przygotowania: 1. Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać mikserem lub rózgą. Ciasto odstawić na 10 minut, po czym usmażyć cienkie naleśniki. 2. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. 3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć cebulę, po czym dodać tartę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje. Zdjąć z ognia, przełożyć do miski i dodać
Kuchnia domowa Aniwypełnione świetnym farszem. Najlepiej smakują podane z domowym sosem czosnkowym. Składniki: ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: 20 dkg pieczarek 1 cebula 1 mała cukinia pół czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy konserwowej 10 dkg żółtego sera (u mnie w plasterkach) 1 łyżka masła *** Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy *** *** Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię *** *** Po chwili dokładamy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i smażymy dalej *** *** Gdy warzywa zmiękną, dodajemy kukurydzę, mieszamy i odkładamy do przestudzenia *** *** W międzyczasie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Farsz przykrywamy plasterkiem sera żółtego
Blog z Apetytemchciałam, by małe się przesuszyły). Szpinak w trakcie pieczenia traci kolor i robi się znacznie ciemniejszy, co nie wygląda spektakularnie, za to smakuje wybornie. W połączeniu z pieczarkami – dla mnie sztos. 2-3 porcje: 2-3 niezbyt duże filety z kurczaka + ulubione przyprawy 300 g pieczarek, u mnie brązowe 1 cebula 250 g świeżego szpinaku 1-2 łyżki serka(...)sera cheddar granulowany czosnek mielona papryka sól, pieprz masło klarowane/oliwa Na patelni rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przez chwilę smażymy na niewielkim ogniu. Dokładamy pieczarki (ja miałam małe, pokroiłam je na ćwiartki; jeśli Twoje są duże możesz pokroić je na półplasterki). Smażymy do lekkiego zarumienienia. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką. Pod koniec dodajemy szpinak
Smaki Na Talerzuniezwykle zdrowe i pełne smaku. Sprawdzi się na szybki i pyszny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Połączenie soczystej piersi z kurczaka z pieczonymi batatami, kolorową papryką, aromatycznymi pieczarkami i słodką cebulą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pieczone warzywa i chude mięso to skarbnica witamin, minerałów i błonnika, a do tego nie wymaga wiele pracy: wszystkie składniki umieszczasz(...)kurczaka z warzywami z piekarnika: 2 duże piersi z kurczaka + po 2 duże szczypty soli, czosnku suszonego i przyprawy do gyrosa 1 średniej wielkości batat 1 papryka czerwona kilka pieczarek 4 niewielkie cebule po płaskiej łyżeczce ziół prowansalskich, tymianku, pieprzu ziołowego, duża szczypta soli łyżka oleju Przygotowanie Piersi umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i błonek i pokrój na plastry
e-PrzepisyKulinarneświeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Składniki: ok 1 kg wołowiny 20dkg boczku wędzonego 1 duża marchew (lub 2 mniejsze) 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 dkg małych pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne) 2 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, liść laurowy 3 łyżki masła 1 łyżka siekanej pietruszki(...)zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy przez chwilę pieczarki ciągle mieszając *** *** Gdy pieczarki zrumienią się dodajemy je do gulaszu i dusimy całość jeszcze przez około pół godziny, do miękkości mięsa *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy *** *** Gdy mięso
Blog z Apetytempostanowiłam zrobić takie u siebie. Wyszły wyśmienite. Podałam je z młodymi ziemniaczkami w sosie majonezowo-koperkowym i kiszonym ogórkiem. Było mega pysznie! 400 g polędwiczek z kurczaka 150 g pieczarek (około 7-8 sztuk) 150 g ziemniaków (2 średniej wielkości) 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu kieleckiego 1-2 łyżki bułki tartej(...)garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta kurkumy sól, pieprz oliwa w spreju Polędwiczki z kurczaka kroimy na bardzo cienkie kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. W misce umieszczamy mięso, pieczarki oraz ziemniaki. Dodajemy jajko, musztardę, majonez, przyprawy oraz tarty ser i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię pryskamy oliwą
Smaki Na Talerzu