Składniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić(...)cebulkę. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli i chwilę smażyć. Wątróbki obtoczyć w mące i układać na desce. Do dużego rondla przełożyć podsmażone pieczarki, a na patelni podsmażyć wątróbkę na złoty kolor,a następnie wystudzić je i pokroić na paseczki. Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie
O kuchni z uczuciempiersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz(...)majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki. Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą
Passions hobbies lifemusiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 2 duże pieczarki 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebuli 3 duże garście świeżej rukoli 3 szczypty suszonego tymianku(...)balsamicznego oliwa sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku, po kilku minutach gasimy płomień, podajemy
Moja smaczna kuchniaZaległy przepis...te kotleciki były robione w święta..były schabowe z pieczarkami i serem ...zostało trochę podsmażonych pieczarek i szkoda było ich wyrzucić..więc zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka.. 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek kawałek papryki kawałek ogórka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 3 jajka sól ,pieprz, wegeta(...)przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka, paprykę, ogórek pokroić w kostkę.Dodać pieczarki i pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenieSkładniki: pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4 szklanki, woda 2 litry malutkie pieczarki oczyścić, zalać wrzątkiem i z 1 minutę gotować mieszając wylać na sito i opłukać bardzo zimną wodą wszystkie składniki zalewy zagotować z pokrojoną cebulą do wyparzonych słoiczków wkładać(...)pieczarki prawie do pełna i wlać gorącą zalewę, mocno zakręcić i pasteryzować z 10 minut wyjąć z garnka, postawić na zakrętkach do wystygnięcia, potem schować w ciemne, chłodne miejsce, po 2 tygodniach są dobre do jedzenia pieczarki są dobre np. do tatara, pizzy, sałatek i jako zagrycha.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki chilli 1 pęczek cebuli dymki 10-12 czarnych oliwek 300 g pomidorów z puszki bez skórki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki(...)kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy. Smażymy kurczaka na złoty kolor i odkładamy na talerz
Mania Gotowaniaspożycia (do 3 lat), a także możliwość trzymania naszych warzywek na zwykłej, zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu(...)dżem truskawkowy Adama - OLEJE - SOKI 100% NATURALNE Nie wypisywałam wszystkiego dokładnie, dlatego koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu Barmar i przejrzyjcie jego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie
Zdrowie na języku :Ppaczce od Barmar znalazłam słoiczek pieczarek w zalewie octowej. Myślę, że są one dokładnie selekcjonowane, bowiem zawartość słoiczka kryje jedynie malutkie, piękne, zdrowe pieczarki. Dzięki czemu można podawać je jako osobny dodatek do dań i nadal będą się super prezentować. Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Składniki: - 200 g chudego(...)mielonego mięsa wołowego - pół świeżej papryczki chili - kilka listków świeżej bazylii - pieczarki w zalewie Barmar - 1 białko - 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane) - sól, pieprz Chili i bazylię należy drobno pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką otrąb, chili, bazylią i przyprawami, aż będzie tworzyć jednolitą masę. Formować małe kulki i do każdej włożyć po 1 pieczarce. Obtoczyć w pozostałej
Zdrowie na języku :PPyszna soczysta karkóweczka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa w wykonaniu, nawet dla początkujący. - ok. 1 kg karkówki - 0,50 kg pieczarek - 3 średnie cebule - kminek mielony - pieprz mielony - majeranek - sól - 3 ząbki czosnku Karkówkę pokroić w plastry grubości 1-1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym(...)przez praskę. Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością majeranku). Pieczarki lekko obgotować i chwilę podsmażyć przyprawiając pieprzem i solą, cebulę pokrojoną w półplasterki tylko zeszklić. Bardzo często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam
Kuchcik gotujeZbliża się pora obiadowa, czas kiedy wszystkie Tygryski stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego: Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki: plastry schabu wieprzowego cebula podsmażone pieczarki mąka sól morska z ziołami olej z winogron do smażenia Przygotowanie: Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem(...)wtedy świeża i aromatyczna. Przyprawione plastry mięsa obtoczyć w mące i podsmażyć z dwóch stron. Obsmażamy dokładnie z dwóch stron. Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :) Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością
Lawendowe Niebosamemu we własnej kuchni. Dziś przepis na domową pizzę w wersji slow food. Przygotowana na bazie świeżych składników w zaciszu domowej kuchni. Ja przygotowałem pizzę z salami, pieczarkami i papryką. Ale Wy możecie użyć innych składników, wedle własnego upodobania. Zapewniam, że jej smak, aromat i kruche ciasto zainspiruje Was na niejeden wypiek :) Czas przygotowania: 65 min. Składniki(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz Dodatki do pizzy: 150 g tartego sera mozzarella 12-15 plasterków salami 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki 5 pieczarek świeża bazylia PRZYGOTOWANIE ciasta do pizzy: Drożdż rozkruszamy i zalewamy ciepłą wodą z cukrem. Odstawiamy na ok. 5-10 min. aż na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Oznacza to, że drożdże
kulinarnyJawięc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty i osuszony -papryka słodka mielona -tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło -szalotka -trzy ząbki czosnku -miód -suszona piri piri -10 dużych pieczarek -por część biała -słodkie ziemniaki -jarmuż -suszone karmelizowane pomidory Kurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek(...)kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki, by były jędrne powinny być posolone na końcu obróbki. Obrane ziemniaki gotujemy na pół
BaRepasbezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy(...)kapusty. Kapustę mocno odciskamy. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukujemy, zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe
W kuchennym oknie EwyZrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz 300 g kiszonej kapusty(...)pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz, sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Moja smaczna kuchniaKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego(...)szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano 1 papryczka chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi) sos beszamelowy: 500 ml mleka
Niezły Młynek