pieczarki - 22435 przepisów (strona:397/1496)

Wegetariański gulasz z zielonej soczewicy i pieczarek 34

Składniki: 250 g zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 papryczka chilli 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 18% 3 łyżki oleju sól, pieprz poszatkowana natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę oraz papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.  W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy(...)rozdrobnioną cebulę, papryczkę oraz czosnek. Smażymy do momenty aż cebula zacznie się szklić. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż pieczarki zaczną się rumienić. Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, curry, sól i pieprz. gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka). Do gulaszu

Qchnia po prostu
Tortilla z pieczonymi warzywami i serem halloumi 30

smaczne i sycące! 4 tortille 1 op. sera halloumi po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej) 1 duża czerwona cebula kilka brązowych pieczarek zioła prowansalskie (polecam z młynka) oliwa w spreju Sos: 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 pęczka koperku zioła prowansalskie granulowany czosnek lub 1 mały ząbek(...)czosnku sól, pieprz Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około

Smaki Na Talerzu
Sałatka z rukolą i pieczarkami 32

pierwsze skrzypce i w sałatkach i na kanapkach  :-)  Składniki (na 1 porcję): 1 spora garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy kawałek sera sałatkowego kilka pieczarek olej do smażenia  oliwa z oliwek przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.  2. Pomidorki pokroić w połówki, serek typu feta w kostkę(...)obranego ogórka w dowolne kawałki.  3. Na talerzu ułożyć rukolę, na to ser, ogórki, pomidorki i podsmażone pieczarki.  4. Całość polać oliwą i posypać przyprawą do sałatek.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gulasz z soczewicy z cukinią i pieczarkami 33

warzywny gulasz bardzo mi się spodobał. Świetnym pomysłem okazało się podanie go razem z chlebkami naan . Na 4 porcje: 1 szkl. czerwonej soczewicy 1 cebula 1 cukinia 250 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów oregano mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa/masło klarowane Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy na mniejsze kawałki(...)Pieczarki kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pieczarki. Smażymy dalej, aż ładnie się przesmażą. Zawartość patelni zgarniamy na bok i wsypujemy soczewicę, smażymy 2-3 minutki, po czym dodajemy pomidory z puszki oraz około 200 ml wody. Dusimy pod przykryciem

Smaki Na Talerzu
Klopsiki dziadka – pyszny i szybki obiad! 1167

całej rodzinki. Palce lizać!     Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mąka do obtoczenia klopsików kilka pieczarek 1 cebula mała cukinia lub pół większej 1 marchew 200ml bulionu lub wody 1 łyżka kremowego serka śmietankowego typu Almette, Turek itp. 1 łyżka posiekanego koperku       *** Do mięsa(...)formujemy kulki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki *** *** Gdy pieczarki zrumienią się, dodajemy drobno posikaną cebulę, pokrojoną w półplasterki cukinię oraz startą na małych oczkach tarki marchew. Mieszamy i smażymy przez chwilę *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą

Blog z Apetytem
Sos myśliwski 341

tego ziemniaczki, pyzy, kasza lub świeże pieczywo i mamy danie palce lizać. Polecam!     Składniki: 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 dowolne kiełbasy kilka pieczarek 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1 łyżka mąki Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele(...)angielskie       *** Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę i ogórki w krążki, a pieczarki w plasterki *** *** Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę i całość podsmażamy przez chwilę *** *** Dodajemy cebulę i posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę *** *** Następnie dokładamy pieczarki i smażymy wszystko, aż się zrumienią *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie paprykami

Blog z Apetytem
Swojskie roladki drobiowe 50

wyśmienity obiad nie tylko na co dzień, ale i na specjalne okazję. Polecam!     Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 10 dkg boczku wędzonego ok 5-6 pieczarek kawałek pora około 5 cm pół szklanki kukurydzy konserwowej serek śmietankowy typu Alemtte, Turek itp 350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Na patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek *** *** Po chwili dodajemy drobno pokrojone pieczarki *** *** Gdy pieczarki podsmażą się dokładamy posiekany por *** *** Mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do ostudzonego farszu dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, mieszamy *** *** Filety

Blog z Apetytem
Makaron rigatoni z warzywami na ostro 32

sosem warzywnym. Podkręciłam jego smak papryczką chilli i wyszło mega pysznie! Oczywiście ostrość można dopasować do własnych upodobań.  Składniki: makaron, u mnie rigatoni - dla 2 osób, 300 g pieczarek 1 nieduża marchewka 1 cebula 1 łyżka pesto rosso - czerwone  1 łyżka pasty paprykowej ( KLIK ) papryczka chilli - świeża lub suszona 2 ząbki czosnku sól, pieprz śmietanka 30% ser parmezan(...)cebulka  olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Zostawić trochę wody do sosu.  2. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchew i pieczarki. Całość dusić przez chwilę. Dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chilli - świeżą lub suszoną, pesto czerwone, pastę paprykową, trochę

Kuchnia domowa Ani
Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku 36

Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek) kilka pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 główka młodej kapusty 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka(...)patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy *** *** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię mieszamy i znowu smażymy jeszcze 1-2 minuty *** *** Następnie dokładamy

Blog z Apetytem
Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach 34

stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego!     Składniki: 7-8 większych młodych ziemniaków 1 pojedynczy filet z kurczaka 200g boczku wędzonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki przyprawy do kurczaka olej do smażenia       *** Ziemniaki porządnie szorujemy *** *** Przekrawamy wzdłuż na połówki(...)Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu *** *** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy *** *** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojonego w kostkę i oprószonego przyprawą kurczaka *** *** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy

Blog z Apetytem
Sałatka z Ciecierzycy 28

Sałatka z Ciecierzycy, rukoli, suszonych pomidorów, pieczarek i białkowego “Gzika”. Sałatka z Ciecierzycy Sałatka z Ciecierzycy, zwanej inaczej — fasola garbanzo.Ciecierzyca znajduje się w kuchni wielu, wielu krajów mój drogi czytelniku — podglądaczu, jak choćby: – Morza Śródziemnego – Bliskiego Wschodu – Afryki Krótka historia. Rośliny strączkowe, w tym oczywiście soczewica jest spożywane od tysiącleci. Według — The Domestication of Plants(...)podglądaczu, jeśli lubisz dania z ciecierzycy, zapraszam Cię tutaj , gdzie oczywiście znajdziesz kilkanaście przepisów, na te wspaniałą roślinę strączkową. Składniki Ciecierzyca 1-2 puszki Rukola dużo Suszone pomidory dużo Pieczarki jakieś 250 gram Masło 35-45 gram Szczypiorek biała i zielona części Czosnek 1-2 ząbki Serek Wiejski 1-2 opakowania Oliwa z oliwek kilka łyżek Sól do smaku Pieprz

RafalCook
Zupa na żołądkach 38

Dziś zapraszam na żołądki drobiowe. W domu uwielbiam tylko ja więc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek.  składniki: 700 g żołądków drobiowych ok 2l wody 2 marchewki 1 cebula 7 średnich pieczarek pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki) 5 łyżek białego ryżu 2 łyżki koncentratu(...)laurowe oraz ziele angielskie. Zalać wodą, zagotować i gotować aż żołądki będą prawie miękkie. W między czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry.  Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać

Monia miesza i gotuje
Leczo ze schabu 46

Leczo ze schabu  Dziś zapraszam na pożywny obiad dla całej rodziny, czyli leczo ze schabu z pomidorami, papryką, cukinią i pieczarkami. To wspaniały pomysł na wykorzystanie schabu w plastrach. Schab w aromatycznym sosie z warzywami wprost rozpływa się w ustach, mięso jest kruche i idealnie miękkie. Takie nietypowe leczo ze schabu może być daniem łagodnym lub na ostro - dodajcie(...)duszony z marchewką: Leczo ze schabu, składniki: ok. 500 g schabu w plastrach, 2 małe ząbki czosnku, mała cebula, mała cukinia lub pół większej, czerwona papryka, opcjonalnie 200 g pieczarek, puszka pomidorów, opcjonalnie 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody, listek laurowy, opcjonalnie odrobina cukru, gdyby sos był za kwaśny, opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy, sól, pieprz

Lekcje w kuchni
Naleśniki majonezowe ze szpinakiem, jajkiem i pieczarkami 144

Wytrawne naleśniki, w wydaniu, które bardzo lubimy. Z pieczarkami, szpinakiem oraz jajem sadzonym. Są pyszne i sycące. Przygotowałam je na naleśnikach majonezowych, na które przepis widziałam na wielu blogach kulinarnych. Jako, że wszędzie były chwalone, postanowiłam i ja je przetestować. Wyszły świetne, choć przyznaję, że początkowo bałam się, że mogą wyjść nieco zbyt tłuste jak dla nas. Myliłam się(...)wytrawnym nadzieniem. Poniżej zostawiam przepis na naleśniki na majonezie, ale można też wykorzystać swój ulubiony przepis na naleśniki. 4-5 naleśników (u mnie majonezowe, przepis poniżej) 400-500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 2 łyżki twarożku sernikowo-kanapkowego granulowany czosnek gałka muszkatołowa mielona papryka sól, pieprz 4-5 jajek masło/oliwa Pieczarki kroimy na półplasterki, obsmażamy je na rozgrzanej

Smaki Na Talerzu
Jajka w pieczarkach 41

Uwielbiam jajka na śniadanie i chętnie szukam nowych inspiracji. Tym razem "wsadziłam" je do pieczarek ;-) Składniki: małe jajka duże pieczarki (najlepiej portobello ) sól, pieprz olej Sposób przygotowania: 1. Naczynie do zapiekania lekko posmarować olejem. 2. Z pieczarek pozbyć się nóżek, ostrożnie wbić po jajku, wierzch oprószyć solą i pieprzem. Ostrożnie włożyć do piekarnika, piec w 180st.C przez 10-15 minut

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania