pieczarki - 22978 przepisów (strona:397/1532)

Zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym 101

taką właśnie wersję pieczarkowej . Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM Składniki: 1 duża cebula 5 łyżek oliwy 500g pieczarek 2 łyżki masła 0,5 kg ziemniaków 3 łyżki ryżu jaśminowego 2 marchewki 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 200ml mleczka kokosowego(...)zrobić zupę pieczarkową z mleczkiem kokosowym: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę. Potem w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Do cebuli dodajemy bulion i 1 litr wody, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew oraz ryż. Następnie gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy

Dorota Smakuje
Polędwiczki po bałkańsku 63

bitki z polędwiczki wieprzowej, duszone w pysznym i aromatycznym sosie. Danie palce lizać!     Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 cebula po połowie papryki żółtej, czerwonej i zielonej kilka pieczarek 1-2 ogórki kiszone 1,5 szklanki bulionu mąka do obtoczenia mięsa 1 łyżka posiekanego koperku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra       *** Polędwice(...)delikatnie przyprawiamy z dwóch stron *** *** Następnie mięso kolejno obtaczamy w mące *** *** Polędwiczki obsmażamy partiami *** *** Smażymy krótko, na dużej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano *** *** Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a papryki w paseczki *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę *** *** Po chwili dodajemy pieczarki oraz paprykę *** *** Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę

Blog z Apetytem
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym 97

topiony wnosi kremowy smak i podbija jeszcze smak zupy. Polecam właśnie taką wersję pieczarkowej . PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA Z SERKIEM TOPIONYM Składniki: 2 cebule 5 łyżek oleju 500 – 700g pieczarek 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków 4 marchewki 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 200g serka topionego Jak zrobić zupę pieczarkową z serkiem topionym(...)Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę. Potem w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Do cebuli dodajemy 2 litry wody, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Następnie gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki oraz serki topione, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek

Dorota Smakuje
Mielone w sosie pieczarkowo-ketchupowym 83

gęstej, kwaśnej śmietany 18% przyprawa do mięsa mielonego szczypta mielonej papryki ostrej szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego odrobina suszonej cebulki – opcjonalnie sól, pieprz oliwa do smażenia Sos: 500 g pieczarek 1 cebula 1 mała, cienka marchewka 1 szkl. bulionu warzywnego listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 szkl. słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki pszennej mielona(...)papryka słodka sól, pieprz olej/masło Pieczarki kroimy na półplasterki. Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie półplasterki. Obie cebule kroimy w drobną kostkę. Szklimy w rondelku, na niewielkim ogniu, na maśle lub oleju. Połowę odkładamy do miski. Do pozostałej cebuli w rondelku dodajemy pieczarki. Smażymy, aż do przyrumienienia. Pod koniec dodajemy marchewkę. Dusimy razem przez kilka minut. Następnie wlewamy bulion. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym 115

śmietanką do smaku: pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i świeżo mielony pieprz makaron – u mnie Swojski Tradycyjny WSTĘGA Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę oleju i smażymy nasze pieczarki. Doprawiamy je do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem (soli dodajemy niewielką ilość pamiętając, że sery(...)słone). Po kilku minutach smażenia, gdy woda z pieczarek znacznie odparuje, zmniejszamy płomień i wlewamy naszą śmietankę. Po chwili dodajemy pietruszkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy całość.  Dodajemy ser grana padano, znów mieszamy, podgrzewamy. Na koniec dodajemy nasz topiony serek. Mieszamy aż serek się rozpuści, a sos ładnie zagęści. Próbujemy sos i doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaje dużo pieprzu

Słodkie okruszki
Łazanki z młodej kapusty 108

obiady? Jak przygotować łazanki z młodej kapusty? Składniki: mała młoda kapusta – u mnie ¾ główki (można dać całą) około 220-250 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa podwawelska 100 g pieczarek około 1-1,5 litra lekkiego bulionu lub wody sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1,5 łyżki suszonych płatków cebuli lub 1 mała cebula niewielka ilość oleju(...)podsmażenia składników Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w kostkę. Na dno garnka lub głębokiej patelni nalewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy naszą kiełbasę i drobno pokrojone pieczarki. Pod koniec doprawiamy całość solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy suszone płatki cebuli, wszystko mieszamy. Rada: Jeśli używamy świeżej cebuli należy ją najpierw zeszklić i dopiero dodać kiełbasę, pieczarki.  Kapustę drobno siekamy – ja używam

Słodkie okruszki
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 78

Pyszne jedzonko, które przygotujesz w kilka chwil. Składniki:  1 opakowanie świeżego szpinaku  100 g pieczarek 2 piersi z kurczaka  1 cebula 250 g serka mascarpone  3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz  chili olej  + ugotowany w międzyczasie makaron Sposób przygotowania:  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć(...)solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso z obu stron, zdjąć mięso z patelni, wylać zgromadzoną niepotrzebną wodę.  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać szpinak i pieczarki, czosnek, dusić do miękkości. Dodać mascarpone, śmietanę, wymieszać, aż sos będzie klarowny. Dodać podsmażone wcześniej mięso

Kuchnia domowa Ani
Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem 87

satysfakcjonujące. Jednak co kluski to kluski, zawsze w punkt :) Gnocchi w sosie pieczarkowym ze szpinakiem Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 250 g pieczarek 6-7 suszonych pomidorów 500 ml rosołku/wywaru warzywnego ( może być z kostki, albo słoiczka) 150 g szpinaku 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 opakowanie gnocchi ( 500g) 1 łyżeczka soku(...)cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule pokroić w kawałki drobne, czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, suszone pomidory w paseczki Na patelni rozgrzać oliwę i olej, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać pieczarki. Smażyć aż się zarumienią,  dodać czosnek i suszone pomidory, całość posolić i chwilę jeszcze podsmażyć. Całość zalać rosołkiem, gotować 5 minut, dodać szpinak

Smaczny zeszyt
Sałatka z pieczarkami i porem 102

Sałatka z pieczarkami i porem to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania. Artykuł Sałatka z pieczarkami i porem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Faszerowane naleśniki z patelni 102

patelni z serem oraz pysznym farszem i podane z domowym sosem czosnkowym. Palce lizać!     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 cukinia 20 dkg pieczarek 10 dkg ulubionej szynki 10 dkg sera mozzarella w kostce 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki tartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sos czosnkowy – do polania(...)PRZEPIS TUTAJ     *** Przygotowujemy farsz: cukinię kroimy w kostce i podsmażamy przez chwilę na maśle *** *** Dodajemy pokrojone na kawałki pieczarki, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie a pieczarki zrumienią się. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, mieszamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku

Blog z Apetytem
Szpecle lub makaron w sosie z kurczakiem, pieczarkami i marchewką 85

Pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Zamiast typowych tartych klusek szpecli, można użyć zwykłego makaronu.   Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 marchewka 250 g pieczarek 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku dowolna przyprawa do kurczaka  sól, pieprz 1/2 szklanki śmietanki 30% olej do smażenia ugotowane szpecle lub inny dowolny makaron Sposób przygotowania: 1. Piersi(...)olej, obsmażyć mięso z każdej strony.  2. W międzyczasie obraną cebulę posiekać w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a pieczarki pokroić w plasterki.  3. Z patelni zdjąć usmażone mięso, na patelnię dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, razem poddusić, a na końcu wsypać tartą marchewkę

Kuchnia domowa Ani
Zupa pieczarkowa na mięsie 123

może stanowić sycący obiad. Bardzo smaczna, gęsta i zawiesista, bezglutenowa. PRZEPIS ZUPA PIECZARKOWA NA MIĘSIE Składniki: 500 – 600 g kości wieprzowych 1 cebula duża 5 łyżek oleju 500g pieczarek 1 kg ziemniaków 4 marchewki 2 łyżki pęczaku 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 3 łyżki śmietany 18% Jak zrobić zupę pieczarkową(...)Następnie zagotowujemy i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Do wywaru z mięsa dodajemy warzywa, kaszę i gotujemy 15 minut. Potem pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone pieczarki przesmażamy na oleju i dodajemy do zupy, dodajemy też natkę pietruszki. Gotujemy 3 minuty. Na końcu zupę zabielamy śmietaną. Finalnie doprawiamy do smaku

Dorota Smakuje
Młoda kapusta z makaronem – szybki sezonowy obiad 114

kapustą to danie wręcz ekspresowe Ja używam do niego pyszny, swojski makaron od EkoMak Makarony Babuni . Polecam Składniki: pół główki małej młodej kapusty 100 g kiełbasy około 150 g pieczarek około 200 g makaronu – u mnie Makaron Swojski Tradycyjny Wstążka  Makarony Babuni EkoMak około 1,5 szklanki wody 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanego koperku(...)smaku: 3 ziela angielskie, szczypta suszonych liści laurowych lub 1 cały liść laurowy, sól, świeżo mielony pieprz olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kiełbasę i pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy naszą kapustę, chwilę smażymy wszystko. Następnie zalewamy całość wodą, dodajemy suszone

Słodkie okruszki
Zapiekanka z białą kiełbasą 156

BIAŁĄ KIEŁBASĄ Składniki: 1 kg ziemniaków 4 pętka – ok 600g białej kiełbasy 150g boczku wędzonego surowego pokrojonego w kostkę 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150-200g pieczarek 1 marchew olej sól pieprz majeranek papryka czerwona słodka w proszku Jak zrobić zapiekankę z białą kiełbasą: 1. Najpierw ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie (można wykorzystać też ziemniaki(...)gotowane dnia poprzedniego). 2. Następnie cebulę białą siekamy drobno, szklimy na oleju. 3. Potem boczek pokrojony dodajemy do cebuli na patelnię, podsmażamy. 4. Zaraz potem pieczarki kroimy w kostkę lub w plasterki i podsmażamy z boczkiem i cebulą. Doprawiamy do smaku. 5. Następnie duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 6. Potem do naczynia wykładamy połowę utłuczonych ziemniaków. Przykrywamy je podsmażonym boczkiem

Dorota Smakuje
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 99

takie dania obiadowe, które z miejsca zwalają z nóg i są takie bardziej, powiedziałabym, zwyczajne. Zapiekanka ziemniaczana z papryką, pieczarkami i rybą jest jak dla mnie właśnie taka zwyczajna. Dobra, ale myślę, że można ją udoskonalić. Tylko brakuje mi pomysłu, jak 600 g filetów z dorsza 2-3 ziemniaki 1 papryka 1 cebula 6 pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów (polecam(...)cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy przez około 15-20 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w grubą kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Następnie dokładamy paprykę i smażymy dalej, do miękkości papryki. Wlewamy polpę pomidorową

Smaki Na Talerzu