jest to co lubię najbardziej . na 4 porcje 400 gram fileta z kurczaka 4 liście kapusty włoskiej ✅ 1 średnia marchewka ✅ 1 mała pietruszka ✅ 1 mała cebula ✅ 250/300 g pieczarek ✅ 4/5 łyżek śmietanki słodkiej ✅ opcjonalnie starty żółty ser 2/3 łyżki ✅ sól ✅ pieprz ✅ mały ząbek czosnku łyżka masła Liście kapusty blanszujemy i ścinamy delikatnie odstającą łodygę. ( przygotowujemy tak jak kapustę na gołąbki(...)Filety podzielić na 4 równe części i lekko posolić. Cebulę pokroić w drobną kostkę,pieczarki marchew,pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła wkładamy cebulę , smażymy aż nieco zmięknie następnie dodajemy starte pieczarki i warzywa.Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa zmiękną przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. (ewentualnie
Andzia PichciEfektowna i bardzo smaczna sałatka ,,będzie świetnym pomysłem na sylwestra ,ale nie tylko. 1 duży słoik marynowanych pieczarek Pół puszki kukurydzy 2 średnie marchewki 3 jajka 3/4 ogórki kiszone 70 g żółtego sera 40 dag szynki wędzonej pęczek szczypiorku Parę łyżek majonezu Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę ,ogórka kiszonego i szynkę również pokroić w kostkę. Ugotowane jajka(...)drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Małą tortownicę około 24 cm wyłożyć folią spożywczą na dnie układać pieczarki odsączone z zalewy trzonkami do góry. Następnie posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i marchewką delikatnie docisnąć,posmarować majonezem doprawić solą. Następnie układamy pokrojoną szynkę, ogórka kiszonego i kukurydzę, ponownie smarujemy majonezem, przyprawiamy solą pieprzem. Następna warstwa to jajka i żółty
Andzia Pichcisłodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek pół łyżeczki mielonej kozieradki 3 pieczarki cebula marchew 3 listki (nie gałązki) lubczyku 2 łyżki oleju sól 2 płaskie łyżeczki(...)wlać ok. połowy szklanki wody. Zamieszać, by zebrać z niej smak i dodać do kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem (tak, by przykrywała kapustę), dodać kozieradkę**, paprykę w proszku oraz pokrojone pieczarki. Zupę gotować do miękkości marchewki. Doprawić ją do smaku solą. Posiekać dymkę i koperek. Dorzucić do zupy po wyłączeniu palnika. Wymieszać. * Kminek zwyczajny stosuje się w dolegliwościach układu pokarmowego
Weekendy w domu i ogrodzieoregano 1/2 łyżeczki czosnku w proszku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 4 średnie bataty 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz czarny 1 łyżka oleju 4 średnie cukinie 250 g pieczarek 20 g masła parę gałązek świeżego tymianku Sposób wykonania: Pierś indyka kroimy na równe porcje. Rozbijamy je tłuczkiem aby uzyskać w miarę jednolitą grubość. Mięso nacieramy kurkumą, oregano, papryką słodką(...)przyprawami. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie kroimy cukinię w plastry o grubości około 1 cm i odcinamy od pieczarek nóżki. Cukinie i pieczarki wsypujemy na bataty i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach na zapieczonych warzywach układamy wcześniej przygotowane filety indyka. Na każdą porcję mięsa nakładamy
Qchnia po prostuSkładniki: 2 duże piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g grubego makaronu (na zdjęciu bezglutenowe penne) sól Sposób wykonania: Mięso wkładamy do miski, nacieramy przyprawą gyros oraz olejem i odstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane mięso kroimy w paski i wrzucamy razem(...)dente, odcedzamy (po odcedzeniu pozostawiamy 1/2 szklanki wody zgotowania). Mięso wykładamy z patelni a na jego miejsce wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plastry. W dalszym ciągu smażymy. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy listki szpinaku. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie. Na patelnię wrzucamy z powrotem kurczaka i dolewamy wodę
Qchnia po prostuczasu do czasu coś wegetariańskiego Klopsiki wyszły pyszne, dzięki mięciutkiej konsystencji w środku rozpływają się w ustach Składniki: PULPECIKI: 0,5 szklanki soczewicy (ja użyłam brązowej) 0,5 kg pieczarek 3 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta cayenne czosnek w proszku bułka tarta do panierki olej do smażenia Soczewicę(...)wcześniej namoczoną na 1 h ugotować z dodatkiem soli, odcedzić na sitku. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach podsmażyć na łyżce oleju, aż woda odparuje. Soczewicę zblendować, dodać pieczarki, otręby, mąkę kukurydzianą i przyprawy, dokładnie wymieszać. Formować małe pulpeciki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na ręczniku papierowym. SOS POMIDOROWY: puszka pomidorów krojonych
Mój pomysł nasztuk kotletów sojowych 4 szklanki wywaru warzywnego 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1 średniej wielkości cebula 1 czerwona papryka 200 g pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, pieprz słodka papryka ostra papryka odrobina oleju do zagęszczenia 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki mąki pszennej Marchewki oraz(...)szklankami wrzącego wywaru i przykryć pokrywką. Gotować około 10 minut (na małym ogniu). W drugim garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć, aż do miękkości pieczarek. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, paprykę i ogórki kiszone. Warzywa zalać 2 szklankami wywaru i gotować pod przykryciem
Ugotowaćjednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 4-5 suszonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml bulionu warzywnego 4 łyżeczki(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier Schab oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki obrać, pokroić na większe kawałki i usmażyć na dużym ogniu, aby puściły jak najmniej wody. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać i wyłożyć na przygotowane mięso. Paprykę obrać i pokroić w paski
My simple kitchenSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka 200 g ciecierzycy z puszki 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasolki 1 puszka kukurydzy 250 g pieczarek 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub passaty 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 4 łyżeczki słodkiej papryki(...)przecierem pomidorowym i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i przesmażamy ją. Gdy będzie szklista dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i smażymy całość do momentu aż pieczarki będą miękkie a sok z nich wyparuje z patelni. Przerzucamy całość do gotującego się mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostudomowy przepis na sos tatarski , gdzie mogę dostosować ilość wszelkich dodatków pod swoje gusta smakowe :) Możecie dać więcej majonezu lub mniej śmietany (wtedy sos będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych. Sos tatarski – z czym podawać? Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce(...)słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g pół małego pęczka koperku 3 gałązki szczypiorku pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka
Kulinarne Przebojeziół. Taką pizze pokochacie. Bazą sosu jest skoncentrowana pasta pomidorowa od #Pudliszki, marchewka, korzeń pietruszki cebula i marynowana dzień wcześniej w przyprawach wołowina. Dodatki to spora doza mozzarelli, pieczarki, cebula i świeża żółta papryka oraz bazylia. O Pikanterii pizzy decyduje spora ilość marynowanego jalapeno. Pyszności dla fanów włoskich smaków. Na spód: 320 g mąki pszennej(...)średni korzeń pietruszki 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 liść laurowy Dodatkowo : 1 żółta papryka 1 mała cebula kilka świeżych pieczarek marynowane jalapeno świeża bazylia mozzarella w kulce tarty parmezan Wykonanie : 1. Mięso łączymy z mieloną kolendrą, sosem sojowym, mieloną wędzoną papryką, pieprzem i oregano. Mieszamy dokładnie
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 500 g karkówki 200 g szpinaku baby 300 g pieczarek 2 łyżki przyprawy gyros (kamis) 250 g śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niego przyprawę oraz olej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc). Karkówkę razem z marynatą wykłada na rozgrzaną patelnię(...)obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie ścięte dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do momentu aż zwiędnie. Na patelnię wlewamy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Znów doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy przez
Qchnia po prostugości w moim domu. Gotowana, pieczona. Różnie! Ten sposób podania bardzo nam smakuje. Zapraszam Co nam trzeba? 1kg białej kiełbasy parzonej 100 g suszonej śliwki (dużej, miękkiej) 200 g pieczarek (starajcie się kupić małe) marynata: 100ml wody + 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 2 łyżki ketchupu i 2 łyżki musztardy np. sarepskiej Robimy! Kiełbasę obgotowujemy(...)błonki Olej mieszamy z ketchupem, musztardą, solą, pieprzem i wodą. Nacieramy tym naszą kiełbasę, odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Układamy w brytfance, wlewając resztę marynaty. Pieczarki myjemy, jak są małe nie musimy obierać. Dorzucamy pomiędzy kiełbasę, tak samo robimy ze śliwkami. Całość zapiekamy w piekarniku około 30minut w 190 stopniach. W połowie czasu przemieszajcie kiełbasę
LatosiowydomSkładniki na 12 muffinek: 8 jajek 1 szklanka szpinaku baby 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki gruby szczypior sól, pieprz ziołowy oliwa z oliwek Sposób wykonania: Blachę do muffinek smarujemy oliwą z oliwek. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy za pomocą rózgi. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plasterki a paprykę w drobną kostkę. Szatkujemy szczypior. Wszystkie suche składniki (szpinak(...)pieczarki, papryka, szczypior) rozkładamy we wgłębienia blachy a następnie zalewamy je masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostu