zaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Potrzebujemy: 3 jaja 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania 1/2 cebuli 2 pieczarki 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz szczypiorek, bazylia Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję plastry(...)kolei na 4 części), następnie dorzucamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i całość podsmażamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk. Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą
MamaOskarkaszpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 większe pieczarki 1/4 czerwonej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka Ziół Małgorzaty sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosowego Woj-len 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania(...)pełna łyżka naturalnego jogurtu 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie na oleju kokosowym) pokrojoną w czerwoną paprykę z pieczarkami
Słodkie okruszkiBułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to zaraz po upieczeniu. 30 dkg mąki 1/2 szkl.mleka 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g drożdży farsz pieczarki(...)pieprz Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć razem na patelni, doprawić. Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować.Wycinać kółka o średnicy około 10 cm.Na środek kółka nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi.Zlepione ciasto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilkę smażyć. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, wystudzone pieczarki, cebulę i czosnek, wodę i bułkę tartą
Kulinarne blogowaniezamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 500 g pieczarek 1,2 litra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 125 ml śmietany 30% 2 łyżki tartego(...)parmezanu WYKONANIE Kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę, czosnek, i marchewkę w plasterki, cebulę drobno siekamy. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. W garnku na łyżce oleju podsmażamy kiełbaskę chorizo i posiekaną cebulę (około 2 minuty). Często mieszamy, dodajemy plasterki czosnku i marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem
cool and mintySkładniki: - 1 pieczarka - ćwierć cebuli - łyżka masła - 3 jajka - przyprawy: sól Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, pieczarki - w pół plastry. Cebulę i pieczarki smażymy na maśle. Jajka wybijamy do miseczki i wlewamy na patelnię. Czekamy aż białko troszkę się zetnie i mieszamy jajecznicę. Smażymy do ścięcia się jajek. Dosalamy
Kulinarne blogowaniemakaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz(...)mące *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na brązowy kolor *** *** Klopsiki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Do podsmażonych pieczarek dokładamy klopsiki, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kosteczkę
Blog z ApetytemSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieałatka z brązowym ryżem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Polecam na urozmaicenie kolacji, do lunch- box'u lub na imprezki. Składniki: 100 g brązowego ryżu (polecam Skworcu ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 200 g marynowanych pieczarek 20 dag szynki konserwowej duża garść świeżej, siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Brązowy ryż gotujemy około 30 minut. Paprykę, pieczarki i szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domusałatek . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sos tatarski do jajek 50 g kaparów – tutaj możecie je dostać 50 g ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe(...)należy pokroić na drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z cebulą czerwoną. kapary, korniszony i pieczarki, a także cebulę łączymy w misce. Do wspomnianej miski dodajemy majonez i łyżkę śmietany bądź jogurtu naturalnego. Po co śmietana? Nasz sos stanie się aksamitnie biały, będzie miał przyjemnie lejącą konsystencję. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze posiekanej pietruszki – kilka gałązek – nie cały pęczek
Kuchennyviral.ploknami wiosna, a święta już za niedługo .. Ale ten czas leci ! Kolejny przepis tym razem na wytrawną przystawkę. Prosta i szybka pasta z jajek i pieczarek ze świeżym koperkiem lub szczypiorkiem Można serwować ją na świeżym pieczywie lub np. nafaszerować nią jajka SKŁADNIKI: 5-6 dużych pieczarek 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)musztardy Sól, pieprz Świeży koperek lub szczypiorek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 3. Podduszamy na patelni (bez tłuszczu i wody), doprawiamy solą, pieprzem 4. Ugotowane jajka również ścieramy na tarce o małych oczkach. 5. Składniki mieszamy z jogurtem, musztardą i posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku
Marcepanowa kuchniarównież na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy(...)drożdży instant* mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka mleka 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę
Słodkie okruszkiciasto wypełnione makaronem w sosie serowym. Mam nadzieję, że jeszcze w czasie trwania akcji będę miała okazję zaprezentować inny rodzaj pie. A tymczasem polecam pie z kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem! Pie z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub mięso z rosołu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 200-250 ml rosołu, bulionu lub wywaru(...)gotowania piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 2 garście mrożonego zielonego groszku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz gotowe ciasto francuskie 1 jajko olej do smażenia Jak zrobić pie z kurczaka: Jeżeli używacie surowego kurczaka ugotujcie go w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu, ziela
Codzienne GotowanieSzybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego. Może serek topiony nie jest zbyt zdrowy, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi. To dzięki niemu sos był pysznie kremowy i kusił zapachem. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa(...)indyka (u mnie z udźca) 250g pieczarek 1 cebula 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego papryka słodka w proszku sól, pieprz Dodatkowo: 100g serka topionego Ponadto: mąka pszenna olej do smażenia Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem. Całość oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć
Di gotuje