Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie Prosta, pyszna, szybka do przygotowania przekąska. Osobiście uwielbiam pieczarki w każdej postaci, podobnie jak moja rodzina czy znajomi, dlatego takie przekąski bardzo często goszczą na naszym stole. Polecam Wam podawać je w towarzystwie domowych sosów i dipów (przepisy znajdziecie tutaj ). Składniki: 3 większe pieczarki 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)doprawiamy całość pieprzem i solą. Płatki kukurydziane rozdrabniamy – w rękach lub np. wsypujemy do woreczka i rozgniatamy wałkiem. Przesypujemy do miski, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy składniki. Pieczarki obieramy i kroimy na grube paski. Każdy kawałek maczamy w jajecznej mieszance, a następnie w mieszance płatków kukurydzianych i mąki. Smażymy z oby stron na złoto na maśle. Podajemy same
Słodkie okruszkiciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 1 garść suszonych grzybów 200 g pieczarek 1 duża cebula 300 g mielonego mięsa wieprzowego oliwa 500 g kiszonej kapusty 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka kminku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam WYKONANIE(...)Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym dodać do mięsa. Całość polać oliwą i włączyć palnik. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki. Dodać je do lekko już podsmażonego mięsa, przyprawić całość solą i pieprzem, po czym nadal smażyć, do momentu aż mięso nie będzie surowe, a cebula i pieczarki ładnie się przysmażą
Passions hobbies lifeSałatka śledziowa z pieczarkami w tym wydaniu to całkowicie nowy pomysł a tym samym przepis na śledzia. Składniki (na 4-5 osób): 0,5 kg śledzi matiasów 2 nieduże marchewki 1 cebula 20 dag pieczarek 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego masło klarowane Składniki zalewy: 150 ml octu winnego z wina białego lub jabłkowego 300 ml wody 3 kulki ziela angielskiego(...)Pokrojone śledzie przekładamy do misy, zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiamy na przynajmniej 20h w chłodne miejsce. Ze względu na zapachy misę najlepiej przykryć np. folią. Na drugi dzień, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki nie większe od kawałków śledzia, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebule kroimy w kosteczkę. Wszystkie te 3 składniki podsmażamy na maśle
Mechanik w kuchnifrancuskiego z kiełbasą i serem Przepis na pizzę na cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki opakowanie ciasta francuskiego ketchup do posmarowania ciasta 100 g pieczarek kilka plasterków szynki garść zielonych oliwek czerwona cebula kulka sera mozzarella kilka pomidorków koktajlowych kawałek startego żółtego sera zioła prowansalskie łyżka masła Przepis 1 Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki(...)podsmażamy na maśle, na dużym ogniu do zrumienienia. 2 Piekarnik nastawiamy do 220 stopni. Ciasto rozwijamy i smarujemy je ketchupem. 3 Na ciasto kładziemy kolejno kawałki sera mozzarella, szynkę, pieczarki, plasterki cebuli, oliwki i pomidorki. 4 Całość posypujemy ziołami oraz startym żółtym serem. Pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia. Porady Po wyjęciu ciasta z piekarnika, dajcie mu chwilę odpocząć
Kuchnia Bazyliiprzygotowaniu pieczarkową z serkiem topionym. Ja dziś podałam ją z groszkiem ptysiowym. Możecie ją też podać np. z domowymi czosnkowymi grzankami. Spróbujcie. Składniki: 500 ml bulionu 9-10 pieczarek 1 mała cebula 75 g śmietankowego serka topionego Sertop 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 pełna łyżka suszonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku do podania(...)groszek ptysiowy lub czosnkowe mini grzanki Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą (tu nie przesadzamy). Patelnię odstawiamy na bok. Wywar podgrzewamy w garnku, odlewamy z pół szklanki. Do reszty wywaru dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, gotujemy na małym ogniu
Słodkie okruszkiciut inaczej, nawet moja teściowa ma swój przepis. I nie chodzi mi tu o dodatki, bo i tu można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda Dziś zapraszam Was na pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie(...)soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko
Słodkie okruszkitrzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól i pieprz czarny do smaku łyżeczka bułki tartej 2 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Do smażenia: olej rzepakowy/ masło klarowane do panierowania: 3 jajka bułka tarta Robimy! Do miski(...)Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się zarumienią, ruszając patelnią widzimy, że już odstają brzegi od dna i przewracamy na drugą stronę. Farsz: Obraną cebulę siekamy w wiórka Pieczarki myjemy i albo kroimy całe jak ładne, młode i bielutkie lub obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki. Cebulę podsmażamy na porządnej łyżce oleju (używam patelni Ambition ) Gdy już będzie lekko
Latosiowydomtakich przepisów ;) Tym bardziej, że z końcem listopada będę miała już dla Was przepisy świąteczne :) Składniki: 100 g brązowego ryżu 1/2 dyni hokkaido 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 litr bulionu 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżeczki curry sól, pieprz, słodka papryka Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Dynię obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić(...)niedużą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem. W dużym garnku podsmażyć mięso. Następnie dodać pieczarki i smażyć, aż nieco zmiękną. Wówczas przyprawić je 1/3 łyżeczki słodkiej papryki. Dorzucić dynię, chwilę ją przesmażyć a następnie wlać bulion. Gotować chwilę na małym ogniu i gdy dynia zmięknie zdjąć z palnika
My simple kitchenplacków ziemniaczanych. Składniki na klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego czerstwa bułka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki soli Składniki na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek szklanka mleka owsianego łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pieprz do smaku Bułkę namaczamy przez 15 minut w wodzie, a następnie odciskamy. Do miski wrzucamy mięso, odciśniętą bułkę, jajko(...)łyżeczki soli. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Mięso formujemy w niewielkie kulki i podsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gotowe pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni, na której smażyły się pulpeciki. Gdy pieczarki zaczną puszczać sok dodajemy przyprawy i zalewamy całość mlekiem owsianym. Zagotowujemy i przelewamy do garnka
Dieta bez mlekapodzielna. Jeśli nie dysponujecie duużą szklaną misą, polecam od razu rozbić sałatkę na dwie mniejsze. Polecam. 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g pieczarek 2 czerwone cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego pół główki sałaty lodowej 4 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 200 g sera żółtego 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)łyżek majonezu paczka chipsów tortilla/nachos papryka ostra/czosnek granulowany/zioła prowansalskie itp sól, pieprz Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na łyżce oleju do czasu aż cała woda odparuje. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem. Jedną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do niej mięso i często mieszając smażymy przez około 10 minut. Podsmażone
Smaki Na Talerzułyżka oleju szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół toskańskich lub prowansalskich Nadzienie: wegański ser żółty starty na dużych oczkach (ja używam Violife) oliwki bez pestek 1 duża pieczarka świeża bazylia Wykonanie: Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce(...)mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowa matą. Smarujemy sosem, układamy pokrojoną pieczarkę, oliwki i bazylię, posypujemy startym serem. Ciasno zawijamy ciasto wzdłuż długiego boku i kroimy na około 2 cm kawałki
Lamarida.plnaczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków około 8-10 pieczarek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 200 g startego żółtego sera 300 g cienkiej kiełbasy 100-150 g boczku 1 duża cebula sól, pieprz, słodka papryka mielona masło Ziemniaki(...)szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odkładamy do przestudzenia. Obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na niewielkiej ilości masła doprawiając pod koniec solą oraz mieloną papryką. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę kroimy na paseczki. Obsmażamy krótko na rozgrzanej patelni. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy
Smaki Na TalerzuPrzepis powstał pod wpływem chwili oraz tego, co akurat było w lodówce. Składniki: kotlety schabowe – przynajmniej po jednym na dorosłą osobę 3 spore cebule kilka (naście) pieczarek słodka, wędzona papryka suszona bazylia białe wino oliwa z oliwek masło sól Mięso stłuc, posolić, posypać bazylią, obficie papryką. Wetrzeć wszystkie przyprawy. Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni(...)rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso z każdej strony, odłozyć. Na tę samą patelnię wrzucić cebule i pieczarki, lekko osolić i podsmażyć, dodając trochę masła. Włożyć obsmażone mięso, podlać wszystko 1/2 butelki wina, przykryć, zredukować. Gotowe
stajnia gołębie od kuchnipęczka posiekanej natki pietruszki ser zółty Panierka do kotletów: 2-3 jajka odrobina wody bułka tarta sól i pieprz tłuszcz do smażenia Składniki na sos : ok 400 gram pieczarek 1 średnia cebula 2/3 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200 gram śmietany 12% ok 250 ml bulionu Przygotowanie kotletów: Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła(...)kolor :). Przygotowanie sosu: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę. gdy cebula się zeszkli dodajmy pokrojone w paski pieczarki i podsmażamy. następnie dodajemy nasz bulion, zmniejszamy gaz i dusimy do momentu aż pieczarki będą mięciutkie i bulion lekko się zredukuje. na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Studencka Michamielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 – 1 i 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Sos: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 400 g pieczarek 1 szkl. bulionu warzywnego 3/4 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej mielona papryka słodka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: ugotowany na sypko ryż Bułkę zalewamy niewielką(...)spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni). Pieczarki kroimy na półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę do sosu kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy do zrumienienia. Następnie
Smaki Na Talerzu