Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Schab faszerowany kapustą i grzybami Składniki 4 kotlety schabowe 500 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie masła, po chwili dodajemy wodę i dusimy około 10 minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu. Kapustę
To co lubię - gotuję i polecampyszną zapiekankę rybną z ziemniakami i tymiankiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka rybna z ziemniakami i tymiankiem Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz) 5 średnich ziemniaków 200 g pieczarek 2 łyżki mąki 100 ml śmietany 22% 20 dag sera żółtego sól pieprz łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej tymianek Instrukcje Rybę solimy, oprószamy pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące, nadmiar(...)strzepujemy. Smażymy z obu stron, aż się zrumieni. Pieczarki kroimy na dowolne kawałki i obsmażamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, około 15 minut. Kroimy w plastry 0,5 cm. W naczyniu do zapiekania układamy rybę, na niej warstwę ziemniaków i pieczarek. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody i łyżeczką mąki, polewamy zapiekankę. Ser ścieramy
To co lubię - gotuję i polecamŁączny czas 35 min Porcje 2 Składniki 2-4 okrągłe bułeczki (np.kajzerki) w zależności dla ilu osób robimy 4 małe jajka (idealne będą przepiórcze, ale niekoniecznie) 300 g pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku sól pieprz 10 dag startego sera żółtego (ulubionego) masło lub olej Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce(...)masła, lekko rumieniąc. Zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, wcześniej obrane i pokrojone na małe kawałki. Cebulę mieszamy z pieczarkami i zieleniną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy
To co lubię - gotuję i polecamDrukuj Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym. Składniki 1 paczka makaronu (drobny) 400 g (u mnie mini rurki z warzywami) 1 średni brokuł 1 spora cukinia 500 g pieczarek 1 pęczek koperku lub natki pietruszki 180 g jogurtu greckiego 250 ml mleka 100 ml śmietanki 30 % 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub 2 łyżki mascarpone 20 dag żółtego sera(...)Cukinię myjemy, kroimy na 1 cm plastry i podsmażamy na patelni. Smażymy chwilę na odrobinie oleju na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec lekko solimy, przekładamy na talerz i odstawiamy. Pieczarki obieramy, jeśli są większe kroimy na 4 części, jeśli małe zostawiamy w całości. Podsmażamy na odrobinie masła lekko je rumieniąc. Przekładamy na talerz i odstawiamy. Brokuły dzielimy na różyczki
To co lubię - gotuję i polecamprzepisu – jako nadzienia, możesz użyć wszelkich warzyw i mięs jakie masz w lodówce i które już powoli kończą swój żywot ;) Tak było u mnie z papryką i pieczarkami. Pieczarki nawet przesmażyłam dzień wcześniej z cebulą i pieprzem i czekały w lodówce na swój moment. No to co przepis ? Proste drożdżówki z nadzieniem wytrawnym 500 gram mąki pszennej 10 gram(...)sztuka duża – obrana i pokrojona w piórka 1 czerwona papryka w paseczki pokrojona 1/2 żółtej cukinii – pokrojona w paseczki 1/2 zielonej cukinii – pokrojona w paseczki 6 pieczarek pokrojonych i przesmażonych na oleju z cebulą, doprawione pieprzem. Garść świeżego szpinaku Wersja normalna Drożdże mieszamy z cukrem i kilkoma łyżkami mąki oraz wodą. Ja odstawiam na kubek
Kuchnia na wzgórzujajko rozmiar M 50 g świeżych drożdży szklanka mleka (250 ml) 2-3 łyżki masła płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek cebula szklanka bulionu (250 ml) 200 ml śmietany 30% sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Przygotowujemy pampuchy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego(...)nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu
e-PrzepisyKulinarnepodasz przez cały rok. Przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Danie, do którego można dodać więcej warzyw, kiełbasę chorizo, parówki lub całkowicie zrezygnować z dodatku mięsa. Polecam bigos z cukinii, pieczarek i papryki z dodatkiem kiełbasy – pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Bigos warzywny z kiełbasą możesz podać jako samodzielne danie np. z bagietką, grzankami lub z ryżem, dowolną kaszą(...)marchewki – 250g kiełbasa – 360 g 1 żółta papryka – 250 g 3 cukinie – 860 g 2 mniejsze cebule – 130 g 5 pieczarek – 145 g puszka pomidorów krojonych – 400 g lub 3 większe pomidory posiekane w kostkę 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru 8 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję
Zasmakuj KuchniKotlety mielone faszerowane pieczarkami to odmiana klasycznych polskich kotletów mielonych. Jak dla mnie najlepsze mięso do ich zrobienia jest z karkówki czy łopatki. Lubię jak jest odrobinę tłuszczu w mięsie, nie są wtedy takie suche. Nie kupuję mięsa w tackach, ale albo sama mielę je w domu albo proszę osobę na dziale mięsnym, by przepuściła … Czytaj dalej Kotlety mielone(...)faszerowane pieczarkami Artykuł Kotlety mielone faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąFarsz zawsze można wzbogacić o inne dostępne dodatki. Tu nie ma ograniczeń. W przypadku zapiekanek ziemniaczanych można dowolnie eksperymentować ze smakiem. Ja tym razem postawiłam m.in. na pyszny boczek, pieczarki, kiełbasę i paprykę. Do farszu wykorzystałam pyszne wyroby Martika. Martika jest rodzinną firmą, zajmującą się wyrobem najwyższej jakości tradycyjnych wędlin. Firma mieści się w Radomyślu Wielkim, skąd też oryginalne nazwy(...)gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/ Składniki: około 1,5 kg ziemniaków 8 pieczarek kawałek boczku Martika (tak z 4-5 cm) 1/4 zielonej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 duża cebula 0,5 łyżki masła kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 10 cm) 2 grubsze
Słodkie okruszkifarsz: około 60-70 g sera kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około 8-9 cm) 1-2 grubsze plastry schabu Martika około 75 g żółtego sera 2-3 większe pieczarki 1/4 małej czerwonej papryki pieprz i sól do smaku *ilości należy potraktować orientacyjnie Dodatkowo: niewielka ilość majonezu małe pomidorki do podania nieduża ilość startego sera listki bazylii masło do podsmażenia naleśników(...)układamy jeden na drugim na talerzu. Do miseczki ścieramy żółty ser (na grubych oczkach), dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę i pokrojoną kiełbasę ze schabem. Dla wzbogacenia smaku warto dodać pieczarki (obieramy je, drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni doprawiając pod koniec pieprzem i niewielką ilością soli). Wszystkie składniki na farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem. Rada: Farsz można też
Słodkie okruszkisię 23 g więc tyle dałam;) Nadzienie: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 cukinii 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 szkl. passaty pomidorowej 250 g pieczarek kilka dużych ogórków konserwowych 1-2 łyżki musztardy około 300 g żółtego sera (u mnie tarta mozzarella i red cheddar) sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka szczypta czarnuszki(...)rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, jajko, olej oraz drożdże rozmieszane z wodą. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na około godzinę. W międzyczasie pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy je na maśle (najlepiej dodając je na patelnię stopniowo), aż do zezłocenia. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Ogórki konserwowe kroimy
Smaki Na TalerzuCebula- 70g Ser gouda- 80g Smalec- 30g Śmietana 30%- 20g Koncentrat- 10g Erytrytol- 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, przyprawa do drobiu, liść laurowy, papryka słodka, czosnek mielony PLACKI Kalafior- 400g Pieczarki- 300g Jajko- 1 sztuka Ser gouda- 80g Cebula- 80g Smalec- 30g Masło- 20g Guma guar- 7g Sól, pieprz, czosnek mielony Mięso pokroić w kawałki 1×1 cm, przyprawiamy przyprawą(...)Mieszając, gotujemy 5 min do rozpuszczenia sera. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy. Kalafiora lekko podsmażamy aby bardziej odparował i ubijamy tłuczkiem. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku topimy masło i posmażmy pieczarki oraz cebulę- smażymy do odparowania wody. Mieszankę przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, ser i gumę guar. Całość dokładnie
serzmiesemPolędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, na poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę. Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku. Co jest ważne, ważne by nie piec … Czytaj dalej Polędwiczka wieprzowa(...)zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach Artykuł Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąjeszcze lepiej składniki na 3-4 osoby : tradycyjnie gotowane, krojone w małe kawałki ziemniaki ( mniej więcej taka porcja, ile mieści się w bulionówce z lekkim czubkiem ) 0,5 kg pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Ziemniaki przepuść dwukrotnie przez praskę(...)ziemniaków, lub jeśli jej nie masz, porządnie, wielokrotnie utłucz tłuczkiem, tak żeby nie było grudek. Pieczarki i cebulę posiekaj na kawałki i obsmaż na złoty kolor razem z wyciśniętym praską czosnkiem, sola i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu zmiel maszynką lub zblenduj blenderem, ważne żebyś nie zrobił z tego papki, kawałki mają być wyczuwalne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przełóż do miski
Ogrodnik w podróżyZapiekanka makaronowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i cebulą, zapiekana pod warstwą z świeżych pomidorów i mozzarelli posypanej obficie oregano jest po prostu boska! Jeżeli kochacie kuchnię włoską, to koniecznie musicie spróbować. Przygotowuje się ją dosyć szybko i jest niesamowita w smaku. SKŁADNIKI 300 g makaronu fusilli 350 g piersi z kurczaka oliwa 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i nadal smażyć. Na koniec dodać pieczarki, chwilę smażyć, po czym wlać śmietanę. Podgrzewać mieszając od czasu do czasu, do momentu aż śmietana nieco zgęstnieje. Następnie wyłączyć palnik, dodać odsączone z oleju i pokrojone na mniejsze kawałki
Passions hobbies life