Przepis powstał pod wpływem chwili oraz tego, co akurat było w lodówce. Składniki: kotlety schabowe – przynajmniej po jednym na dorosłą osobę 3 spore cebule kilka (naście) pieczarek słodka, wędzona papryka suszona bazylia białe wino oliwa z oliwek masło sól Mięso stłuc, posolić, posypać bazylią, obficie papryką. Wetrzeć wszystkie przyprawy. Cebulę posiekać w piórka, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni(...)rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso z każdej strony, odłozyć. Na tę samą patelnię wrzucić cebule i pieczarki, lekko osolić i podsmażyć, dodając trochę masła. Włożyć obsmażone mięso, podlać wszystko 1/2 butelki wina, przykryć, zredukować. Gotowe
stajnia gołębie od kuchnipęczka posiekanej natki pietruszki ser zółty Panierka do kotletów: 2-3 jajka odrobina wody bułka tarta sól i pieprz tłuszcz do smażenia Składniki na sos : ok 400 gram pieczarek 1 średnia cebula 2/3 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200 gram śmietany 12% ok 250 ml bulionu Przygotowanie kotletów: Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła(...)kolor :). Przygotowanie sosu: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę. gdy cebula się zeszkli dodajmy pokrojone w paski pieczarki i podsmażamy. następnie dodajemy nasz bulion, zmniejszamy gaz i dusimy do momentu aż pieczarki będą mięciutkie i bulion lekko się zredukuje. na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Studencka Michamielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 – 1 i 1/2 łyżki musztardy sól, pieprz Sos: 150 g wędzonego boczku 1 cebula 400 g pieczarek 1 szkl. bulionu warzywnego 3/4 szkl. śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej mielona papryka słodka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: ugotowany na sypko ryż Bułkę zalewamy niewielką(...)spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni). Pieczarki kroimy na półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę do sosu kroimy w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek. Kiedy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy do zrumienienia. Następnie
Smaki Na TalerzuCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g pieczarek 3 większe kiełbasy 2 cebule 400 g śmietany 18% 2 jajka 130 g żółtego sera sól, pieprz Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości plastry (około(...)grubości). Podgotować je w osolonej wodzie aż nieco zmiękną, ale nadal będą w całości (trwa to około 5 minut). Odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę a następnie dodać kiełbasę. Po usmażeniu odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych
My simple kitchendziwo jego wersje modyfikowane już go nie odstraszają Dlatego też specjalnie dla niego od czasu do czasu serwuje wersję wzbogaconą o różne dodatki . Najlepiej sprawdzają się , papryka , pieczarki no i oczywiście ser Polecam wypróbować nawet jeśli tak jak ja lubicie klasyczną wersję . Zawsze to ciekawa odmiana i urozmaicenie w kuchni, a ona nudy nie lubi Składniki : 0,5 kg mięsa(...)mielonego z łopatki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 4 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 czerwone papryczki chilli 1 mała cebula 5-6 pieczarek tarty żółty ser o wyrazistym smaku sól , pieprz do smaku mąka do obtoczenia Mięso mielone wyrabiamy razem z granulowanym czosnkiem, jajkiem , bułką tartą ,wodą ,solą i pieprzem do smaku . Do gładko wyrobionej masy wsypujemy
Ogrodnik w podróżyNadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w jesienne zimne dni. Coś wspaniałego. Bułeczki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Można je również lekko podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Spróbujcie. Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka(...)świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cukru szczypta soli około 150 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 2 większe pieczarki pół mniejszej cebulki sezam do posypania bułeczek *do farszu można dodać około 2 łyżki startego żółtego sera (ja dziś pominęłam) Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkirazem jednak były dodatkiem do pysznego barszczu białego na domowym zakwasie z przepiórczymi jajkami … Składniki : ciasto : mąka pszenna ,około 2 szklanki woda sól farsz : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy(...)było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy malutkie naleśniki , bardzo cienkie i odstawiamy do wystygnięcia . Kolej na farsz z pieczarkowej pasty . Cebulę i pieczarki kroimy drobno . Korzeń pietruszki ścieramy na tarce , czosnek wyciskamy praską . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystko doprawiamy solą , smażymy na maśle do momentu aż pieczarki i cebula będą rumiane i miękkie . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru :) Składniki: Naleśniki 10 sztuk: 2 jajka 300 ml mleka 300 ml wody szczypta soli mąka pszenna* Nadzienie: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 100 g liści szpinaku 120 g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie usmażyć naleśniki. Nadzienie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć aż zmiękną. Pod koniec smażenia przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę obrać i pokroić w niewielkie paski. Smażyć tak długo
My simple kitchenSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka 500 g pieczarek 1/3 pora 200 g śmietany 18% 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki oleju pieprz ziołowa sól Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone w kostkę mięso kurczaka. Oprószamy je solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po wysmażeniu mięso przekładamy do oddzielnego naczynia(...)patelnię wrzucamy pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojone w talarki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż por będzie zeszklony a sok z pieczarek odparuje. Dodajemy z powrotem kurczaka, wlewamy śmietanę i mieszamy. Podgrzewamy przez 5 minut, ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany al,dente makaron orzo oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Całość mieszamy
Qchnia po prostuświecie nic tak dobrego jak brzuszek pełny pysznościami..no może jeszcze ..sex i wino ; Ale to już dla 18 + Składniki : 0,6 kg szynki wieprzowej 8-9 pieczarek 1 marchewka kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 świeże papryczki chilli 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki sosu BBQ sól , pieprz do smaku dodatkowo : folia spożywcza Szynkę kroimy w plastry , rozklepujemy(...)cieniutko z obu stron . Pieczarki i cebulę kroimy drobniutko , podsmażamy . Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodajemy ,starte na tarce o grubych oczkach marchew i selera . Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną całkowicie . Każdy plaster szynki solimy , pieprzymy , smarujemy sosem BBQ . Układamy łyżkę przestudzonego farszu , żółty tarty ser i siekane świeże chilli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zwijamy w roladki i ciasno , dokładnie
Ogrodnik w podróżytowarzystwie domowego sosu czosnkowego. U mnie dziś ta druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok 4 małe pieczarki 1 jajko klasy L 3 pełne łyżki bułki tartej 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką. Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem * Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki
Słodkie okruszkiWspaniale się komponuje z kremem pieczarkowym. Grissini to też idealna przekąska na spotkania z przyjaciółmi lub wieczorny seans filmowy z mężem A wracając do przepisu… Składniki: 8-9 pieczarek (u mnie 7 mniejszych i jedna większa) 300 ml bulionu drobiowego pół cebuli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 3 pełne(...)smaku Propozycja podania: Polecam podać zupę krem w kubeczkach w towarzystwie Grissini Beskidzkie Przygotowanie: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając po wierzchu solą i pieprzem. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni/w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając. Następnie dolewamy bulion i szybko mieszamy ręczną
Słodkie okruszkiPiersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym. To prosty, pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać zarówno z zestawem surówek (szukając przepisów na pyszne surówki zajrzyjcie tutaj ), ziemniaczkami, jak i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie. Składniki: 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka 1 łyżka + 1 łyżeczka przyprawy(...)gyrosa Skworcu 5 większych pieczarek 200 ml śmietany 18% (do zup i sosów) 1 mała cebulka 2 pełne łyżeczki mielonej suszonej bazylii sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (jak do sosu). Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso łyżką przyprawy do gyrosa, mieszamy i chwilę
Słodkie okruszkilekkostrawna oraz sycąca. W galerii niżej znajdziecie także inne dania, które przygotowywaliśmy, każde z nich było wyjątkowe i na pewno odtworzę je na blogu. Zobacz też: Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Mini burgery koreczki na dwa kęsy Przepis na zapiekanki z kaszy jaglanej Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki(...)kaszy jaglanej 2 jajka 250 g pieczarek 1 mały, zblanszowany brokuł 2 pomidory 150 g tartego sera 3 łyżki Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS 1 łyżka Pieprz ziołowy w torebce sól morska Przepis 1 Kaszę gotujemy w 1l nieosolonej wody przez 15 minut na dużym ogniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do kaszy dodajemy przyprawę Suszone pomidory
Kuchnia BazyliiSkładniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)kotlety z obydwu stron na złoty kolor (smażymy szybko na dużym ogniu). Odkładamy kotlety na talerz a na pozostałym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki pokrojone w plastry. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodajemy do smażącej się cebuli i pieczarek. Mieszamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwą kapusty
Qchnia po prostu