naleśników: Naleśniki: 2 jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży koperek, świeży tymianek Naleśniki : Składniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki. Farsz: Młodą kapustę pokroić, ugotować(...)odcedzić. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż się zrumieni i wytopi się z niego część tłuszczu. Dodać do boczku pieczarki i je usmażyć. Następnie dodać ugotowaną kapustę i koncentrat pomidorowy. Doprawić nieco solą i niewielką ilością pieprzu. Całość dusić na średnim ogniu przez kilka minut aż składniki się przegryzą. Na koniec dodać świeżo
My simple kitchenzaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Potrzebujemy: 3 jaja 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania 1/2 cebuli 2 pieczarki 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól, pieprz szczypiorek, bazylia Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kiełbasę pokrojoną w kawałki (najpierw kroję plastry(...)kolei na 4 części), następnie dorzucamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę i całość podsmażamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy na patelnię razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk. Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą
MamaOskarkaszpinaku. Kilka prostych składników, kilka chwil w kuchni i możemy się cieszyć pysznym, sycącym daniem. Taki makaron może być doskonałą propozycją na lżejszy obiad. Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 większe pieczarki 1/4 czerwonej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka Ziół Małgorzaty sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosowego Woj-len 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do posypania(...)pełna łyżka naturalnego jogurtu 2 garście makaronu – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy (u mnie tylko kapelusze) w plasterki lub półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni chwilę podsmażamy (u mnie na oleju kokosowym) pokrojoną w czerwoną paprykę z pieczarkami
Słodkie okruszkiBułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to zaraz po upieczeniu. 30 dkg mąki 1/2 szkl.mleka 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g drożdży farsz pieczarki(...)pieprz Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć razem na patelni, doprawić. Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować.Wycinać kółka o średnicy około 10 cm.Na środek kółka nałożyć farsz i zlepić tak jak pierogi.Zlepione ciasto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: - ok. 700g mielonej wieprzowiny - 1 cebula - 5 pieczarek - 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 2 jajka - pół szklanki zimnej wody - olej - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek i chwilkę smażyć. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, wystudzone pieczarki, cebulę i czosnek, wodę i bułkę tartą
Kulinarne blogowaniezamarynować w przyprawach. SKŁADNIKI 50 g pikantnej kiełbaski chorizo (lub piersi kurczaka) 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 500 g pieczarek 1,2 litra gorącego bulionu lub wody garść listków natki pietruszki 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 125 ml śmietany 30% 2 łyżki tartego(...)parmezanu WYKONANIE Kiełbaskę chorizo i ziemniaki kroimy w małą kostkę, czosnek, i marchewkę w plasterki, cebulę drobno siekamy. Pieczarki opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Natkę pietruszki drobno siekamy. W garnku na łyżce oleju podsmażamy kiełbaskę chorizo i posiekaną cebulę (około 2 minuty). Często mieszamy, dodajemy plasterki czosnku i marchewki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem
cool and mintySkładniki: - 1 pieczarka - ćwierć cebuli - łyżka masła - 3 jajka - przyprawy: sól Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, pieczarki - w pół plastry. Cebulę i pieczarki smażymy na maśle. Jajka wybijamy do miseczki i wlewamy na patelnię. Czekamy aż białko troszkę się zetnie i mieszamy jajecznicę. Smażymy do ścięcia się jajek. Dosalamy
Kulinarne blogowaniemakaronem i z pewnością będzie równie smacznie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 cebula 0,5 l bulionu mięsnego lub wody 1 większy ogórek kiszony (lub 2 mniejsze) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe przyprawy: sól, pieprz(...)mące *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na brązowy kolor *** *** Klopsiki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z cebulką *** *** Do podsmażonych pieczarek dokładamy klopsiki, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kosteczkę
Blog z ApetytemSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieałatka z brązowym ryżem, szynką i pieczarkami marynowanymi. Polecam na urozmaicenie kolacji, do lunch- box'u lub na imprezki. Składniki: 100 g brązowego ryżu (polecam Skworcu ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 200 g marynowanych pieczarek 20 dag szynki konserwowej duża garść świeżej, siekanej natki pietruszki 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. Brązowy ryż gotujemy około 30 minut. Paprykę, pieczarki i szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Mieszamy, schładzamy w lodówce. Smacznego
Smak mojego domusałatek . Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Sos tatarski do jajek 50 g kaparów – tutaj możecie je dostać 50 g ogórków korniszony 50 g pieczarek w occie 3 łyżki majonezu pół czerwonej cebuli 1 łyżka śmietany bądź jogurtu natka pietruszki pieprz i sól Przepis – Sos tatarski do jajek Zabieramy się do pracy. Pieczarki i ogórki konserwowe(...)należy pokroić na drobną kostkę. Podobnie należy zrobić z cebulą czerwoną. kapary, korniszony i pieczarki, a także cebulę łączymy w misce. Do wspomnianej miski dodajemy majonez i łyżkę śmietany bądź jogurtu naturalnego. Po co śmietana? Nasz sos stanie się aksamitnie biały, będzie miał przyjemnie lejącą konsystencję. Całość mieszamy i dodajemy jeszcze posiekanej pietruszki – kilka gałązek – nie cały pęczek
Kuchennyviral.ploknami wiosna, a święta już za niedługo .. Ale ten czas leci ! Kolejny przepis tym razem na wytrawną przystawkę. Prosta i szybka pasta z jajek i pieczarek ze świeżym koperkiem lub szczypiorkiem Można serwować ją na świeżym pieczywie lub np. nafaszerować nią jajka SKŁADNIKI: 5-6 dużych pieczarek 4 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)musztardy Sól, pieprz Świeży koperek lub szczypiorek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 3. Podduszamy na patelni (bez tłuszczu i wody), doprawiamy solą, pieprzem 4. Ugotowane jajka również ścieramy na tarce o małych oczkach. 5. Składniki mieszamy z jogurtem, musztardą i posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku
Marcepanowa kuchniarównież na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy(...)drożdży instant* mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka mleka 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oleju z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę
Słodkie okruszkiciasto wypełnione makaronem w sosie serowym. Mam nadzieję, że jeszcze w czasie trwania akcji będę miała okazję zaprezentować inny rodzaj pie. A tymczasem polecam pie z kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem! Pie z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub mięso z rosołu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 200-250 ml rosołu, bulionu lub wywaru(...)gotowania piersi z kurczaka 4 łyżki śmietany 1 średnia cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 4 pieczarki 2 garście mrożonego zielonego groszku duża szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz gotowe ciasto francuskie 1 jajko olej do smażenia Jak zrobić pie z kurczaka: Jeżeli używacie surowego kurczaka ugotujcie go w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu, ziela
Codzienne Gotowanie