pieczarki - 22435 przepisów (strona:421/1496)

Pizza polska z PRLu :-) (bezglutenowa) 189

przykryciem na pół godziny do podrośnięcia.  8. Kroimy kiełbasę w plasterki i smażymy ją na złoto, następnie dodajemy do niej pokrojoną cebulę, jeszcze chwilę smażymy. 9. Następnie smażymy pieczarki (ja wszystko smażę na oliwie, ale każdy może użyć tłuszczu według własnego uznania), solimy je, pieprzymy i sypiemy oregano (ziół nie znano w PRLu, ale dla mnie pieczarki nie obędą(...)ciasto jest już odpowiednio podrośnięte. Na tarce o grubych oczkach ścieramy odrobinę żółtego sera. 11. Następnie układamy warstwę z usmażonej kiełbasy z cebulą. 12. Następnie układamy warstwę z podsmażonych pieczarek. 13. Następnie układamy plastry pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę. Odrobinę solimy i pieprzymy. 14. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy pozostałość żółtego sera.  Nagrzewamy piekarnik do temperatury

Kawa z mlekiem
Bezglutenowy makaron z warzywami 112

quinoa. Niestety, w czasie mieszania się rozpada, ale to nie szkodzi :-) Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób, powstaje niezły gar tej potrawy): 1 cebula ok. 8 sztuk pieczarek 1 puszka kukurydzy garść oliwek (używam paczuszki oliwek z Lidla) 1/2 brokułu 2 puszki pomidorów oliwa, masło sól, pieprz, bazylia, oregano 300 g makaronu bezglutenowego garść pomidorków koktajlowych do dekoracji(...)parmezan do posypania Wykonanie: 1. Na oliwie z łyżką masła smażymy cebulę pokrojoną w pół-talarki oraz sypiemy oregano. 2. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, sypiemy trochę soli, pieprzu i oregano. 3. Gdy pieczarki się trochę przysmażą to dodajemy kukurydzę. 4. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz dwie puszki pomidorów. Pomidory nie wrzucam prosto z puszki do garnka

Kawa z mlekiem
Łazanki (bezglutenowe) 169

przepisie i zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo płaskie i krótkie wstążki(...)zatem jak najbardziej pasują do naszej potrawy :-) 2. Zaczynamy od pokrojenia boczku w kosteczkę i podsmażenia na złoto. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie z solą, pieprzem i oregano. 4. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. 5. Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem

Kawa z mlekiem
Wegańska zapiekanka rodzinna (bezglutenowa) #1 141

wersję wegańską.  Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do tego  przepisu. Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 200 g ryżu parboiled (2 torebki) 1 cebula 250 g pieczarek 300 g tofu 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry(...)oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w pół-talarki i szklimy na oliwie. 2. Obieramy pieczarki, siekamy je i dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i sypiemy sporo oregano. Podsmażone pieczarki odstawiamy na bok, gotujemy ryż tak jak zawsze. 3. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy

Kawa z mlekiem
Kotlety jaglane z pieczarkami (wegańskie i bezglutenowe) #14 197

bułki tartej, ponieważ cena tej bezglutenowej jest nienormalna , to jest dorabianie się na krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy(...)się kilka minut, sprawdzamy czy już miękka, przekładamy do miski przy przestygła. Gotujemy ją bez żadnych przypraw. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano. 2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i możemy dodać jeszcze majeranku, razem wszystko smażymy. W międzyczasie prażymy pestki dyni

Kawa z mlekiem
Sałatka Leśna polana 705

daję Wam słowo! Nie tylko pięknie wygląda ale też rewelacyjnie smakuje. Szczerze mówiąc, nie sądziłam że będzie mi aż tak smakować.  Pychotka Składniki:  1 duży słoik marynowanych pieczarek  pół puszki kukurydzy  3 duże ziemniaki  2 marchewki  3 jajka  3 ogórki konserwowe  60g żółtego sera  1 podwójna pierś z kurczaka  sól(...)szczypiorek  koperek  majonez Sposób wykonania: Marchew i ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić przyprawą. Na patelni

Cukiernia Pychotki
Dietetyczny obiad – tort na słono. 1772

Można go przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Składniki: 4 placki typu tortilla (ewentualnie naleśniki) 6 marchewek 40 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek – do dekoracji przyprawy (suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie(...)garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy startą marchewkę. Podsmażamy chwilkę mieszając a następnie zalewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy do miękkości. Dodajemy szczyptę cukru i soli. W międzyczasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę i kroimy w grube plastry. Podsmażamy wszystko na oleju prawie do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy kukurydzę z puszki. Mięso mielone przekładamy do większej

Mama z miasta
Jajka faszerowane musem z pieczarek z dodatkiem granatu 130

twardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja Możecie je jeść w takiej wersji lub lekko odgrzać w piekarniku lub obtoczyć(...)jajku i bułce i obsmażyć na rumiano chwilę na patelni. Składniki: 10 jajek 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu / jogurtu naturalnego sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki pokrój

Zasmakuj Kuchni
placki ziemniaczane faszerowane kapustą i pieczarkami 138

składniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z sosem pieczarkowo-marchewkowym i parmezanem 136

Uwielbiam obiady, które mogę zrobić w 15 minut i ubrudzić w tym czasie max 2 garnki. Szybkie numerki wracają, chodźcie! Składniki: 250 g brązowych pieczarek 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 cebula 180 g śmietany 18% 1 łyżka masła parmezan natka kolendry sól, pieprz makaron tagliatelle Przepis: Czosnek i cebulę obieracie i siekacie na drobne kawałki(...)kroicie w kostkę. Na patelni roztapiacie masło, wrzucacie czosnek i cebulę i lekko podsmażacie. Dodajecie marchew i przykrywacie, żeby się dusiła. W tym czasie myjecie, odsączacie i kroicie pieczarki. Najpierw na połówki, potem każdą połówkę w paski. Dorzucacie do duszącej się marchewki, mieszacie, podlewacie szklanką wrzątku i dusicie dalej pod przykryciem. Natkę pietruszki myjecie, odsączacie, siekacie i na patelnię

GRUBY WAŁEK
Pizza orkiszowa z rukolą i szynką szwarcwaldzką 178

przecieru pomidorowego 5-6 łyżek wody 2 łyżeczki oregano dodatki: 40 dag startej mozzarelli lub żółtego sera 50 g krojonego salami 100-150 g krojonej szynki szwarcwaldzkiej 30 dag pieczarek 1 duża cebula 3-4 garści świeżej rukoli oregano lub bazylia do posypania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy. Do garnuszka z ciepłą wodą dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy(...)objętość (na ok godzinę). W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Mieszamy przecier z wodą i oregano. Zamiast przecieru można użyć passaty pomidorowej. Następnie kroimy dodatki: pieczarki w plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki

Ze smakiem i z pasją
Wieprzowina w sosie z pieczarkami 142

Proponuję coś dobrego na pyszny obiad lub na smaczną kolację. Mięso ~500 g, pieczarki 500 g, śmietana 12%-18% kwaśna 200 -300 g, musztarda 1 łyżka, cebula 3 szt., czosnek 5 ząbków, smalec pół kostki 100 g, przyprawa do mięsa 1 płaska łyżka. Mięso kroimy w kostkę 1x1cm, pieczarki na 4, cebulę w piórka, a czosnek drobno... Mięso przyprawiamy(...)każdej strony do uzyskania "złotego koloru"  ...potem dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem 3-5 min. do zeszklenia się cebuli. -- Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, podlewamy trochę wodą i dalej dusimy 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy śmietanę, dodając musztardę i łyżeczkę przyprawy. Potem do słoika nalewamy 200 ml wody, wsypujemy łyżkę mąki

chleba naszego
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 122

potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso(...)myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu

PatiGotuje
Leczo z cukinią i kiełbasą 97

cukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe narzędzie, które(...)ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei

Pieguskowa Kuchnia
Bigos wege z żurawiną 146

Bigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo(...)tylko odcisnęłam, jest lekko kwaśny. Jeśli za takim nie przepadacie wypłuczcie kapustę wg uznania i do smaku. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania