pieczarki - 22435 przepisów (strona:428/1496)

Paszteciki z pieczarkami 192

pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml śmietany 18% 200 g masła w temperaturze pokojowej sól Sposób wykonania: Mąkę przesiać przez sito, dodać drożdże(...)śmietanę oraz masło i sól. Całość zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 2 cebule sól pieprz masło Sposób wykonania: pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy na maśle i zostawiamy do przestygnięcia. Dodatkowo: 1 jajko mielony kminek Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy, aż uzyskamy prostokąty. Farsz nanosimy

Kuchnia Pani Wiosny
Wegańska "pizza" na cieście francuskim 203

Składniki: ciasto francuskie (375 g) kiełbaski sojowe wędzone (2 szt.) cebula (1 szt.) pieczarki (3 szt. duże) pomidorki koktajlowe (3 szt.) papryka (mały kawałek) płatki drożdżowe (1 łyżeczka) olek kokosowy (1 łyżeczka) sól pieprz papryka ostra oregano Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Cebulę kroimy w prążki. Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Smażymy cebulę(...)pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kroimy paprykę, pomidory i kiełbaski sojowe. Na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Na nim wykładamy pozostałe składniki. Posypujemy płatkami drożdżowymi i oregano. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 220 stopni

Weganka gotuje
bezglutenowe pierogi z grzybami 193

kleić. Odrywać kawałki ciasta, rozwałkować i wycinać pierogi. Powinno wyjść około 35-40 pierogów. Gotować partiami - po około 8-10 sztuk. Inaczej mogą się posklejać. Farsz grzybowy: 1/2 kg pieczarek 1 mała lub 1/2 dużej cebuli olej kokosowy do smażenia pieprz, sól wg uznania Przygotowanie: Pieczarki obrać i pokroić na kawałki - nie muszą być piękne i tak je zblendujemy. Cebulkę(...)posiekać i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać pieczarki i podsmażać. Kiedy woda odparuje przełożyć wszystko do blendera i rozdrobnić na papkę. Doprawić solą i pieprzem wg. własnego uznania. Smacznego

Mama z Motylem
Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami 597

wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu,  który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie:   Kapustę gotować około 2h (jeśli jest kwaśna, należy w połowie gotowania wymienić wodę i gotować(...)dalej). Cebulę pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Dusić około 30 minut. Kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić wzdłuż na dwie części, na środku ułożyć farsz, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem, zawinąć, posmarować z wierzchu jajkiem, posypać nasionami, pokroić na mniejsze części i piec

Malinowo w kuchni
Buraki po burgundzku 240

koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojony czosnek, tymianek(...)buraki, obsmażamy je i przyprawiamy pieprzem. Wlewamy do garnka wino, zagotowujemy, a następnie pod przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy buraki się podgotują, dodajemy passatę, pokrojony seler

MarcinChef
Zakręcone łazanki 180

pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej) łyżeczka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam) pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy) Wykonanie: 1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić. 2. W garnku podgrzać(...)olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki. 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić

Mama z miasta
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 158

dodatkowo na tą ilość farszu jeszcze jedno opakowanie ciasta francuskiego: 150-200 g kaszy grzyczanej, pęczaku, jaglanej (Waszej ulubionej) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200-250 g pieczarek 1 cebula łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu i soli 2-3 ząbki czosnku (u mnie było to pieczony, który został z poprzednik obiadów) 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki(...)ciasta francuskiego około 30 g orzechów (włoskie, pekan, laskowe) Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca

greenscarf
Zimowe chilli 186

indykiem, dynią i jabłkową salsą Potrzebujesz: 700g dyni piżmowej lub hokkaido 400g mięsa z piersi indyka 1 puszkę krojonych pomidorów 1 puszkę czerwonej fasoli 1 dużą cebulę 200g pieczarek 2 łyżeczki miodu 50ml octu balsamicznego 1 papryczkę chili 1 łyżkę wędzonej papryki 1 łyżkę nasion kolendry 1 łyżeczkę czarnego pieprzu 1 łyżeczkę soli olej rzepakowy Salsa jabłkowa: 1 średnie jabłko(...)obtocz je w pozostałej połowie mieszanki przyprawowej. 5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim indyka z obu stron. 6. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, pieczarki umyj/obierz i pokrój w ćwiartki. 7. Gotowego indyka zdejmij z patelni i odłóż na bok. 8. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i zeszklij ją. 9. Do zeszklonej cebuli dodaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Komosa ryżowa z indykiem i brokułem 145

kolację.   Komosa ryżowa z indykiem i brokułem porcja dla 2 osób Składniki: 3/4 szklanki komosy ryżowej ( biała lub czarna ) 10 różyczek brokuła 1 marchewka 1 awokado 3 pieczarki 1 ząbek czosnku 1 pierś z indyka 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Ugotować komosę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z szczyptą soli. Po ugotowaniu pozostawić pod przykryciem(...)Indyka pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Awokado obrać i pokroić na małe kawałki. Brokuła gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i smażyć przez około 5 minut, aby była miękka ale nadal chrupiąca. Dodać czosnek, brokuła i pieczarki i indyka. Smażyć przez kolejne

Jaglusia
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 116

Znudził Ci się już rosół? Masz ochotę na coś treściwego, lekkiego i delikatnego? To idealna propozycja dla Ciebie! Cudowna kremowa zupa z kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Mimo tego, że ma w sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny(...)rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka – 200 g Szpinak – 200 g Cebula – 60 g Masło – 50 g Czosnek – 2 ząbki 1/3 szklanki mąki 2 szklanki mleka Oregano Tymianek Sól i pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą, pieprzem

ale Pysznie
Smażone nadziewane bułeczki 228

się oszukiwać, że będzie lekko i fit. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe grzeszki kulinarne. Składniki: 8 bułek kajzerek lub innych niedużych bułeczek ok. 700 g pieczarek 3 cebule 5-6 jajek ok. 300 g wędliny 2-3 łyżki masła sól, pieprz bułka tarta mleko do namoczenia bułek. Wykonanie: FARSZ: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.  Wędlinę również kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pieczarkami i cebulą (cebula ma być miękka).  Farsz studzimy, następnie dodajemy jajka i 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. BUŁKI FASZEROWANIE: Bułki kroimy na pół, po czym wydrążamy z nich środek. Do każdej wydrążonej połówki bułki wkładamy farsz

IMPRESJA SMAKU
Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią 206

linię makaronów z dodatkiem błonnika owsianego, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na makaron pełnoziarnisty penne właśnie od firmy Czaniecki z dodatkiem boczku, brukselki, pieczarek, cukinii, pora w kremowym sosie na bazie śmietanki 30 % i parmezanu. Aby zakupić te makarony zapraszam tutaj: Kup tutaj Makaron penne z boczkiem, brukselką i cukinią porcja dla 2 osób(...)Składniki: około 140 g makaronu penne pełnoziarnistego firmy Czaniecki 1/3 cukinii 1 pieczarka 2 brukselki 1/4 pora 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli około 60 g boczku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta cukru 100 ml śmietanki 30% 5 łyżek startego parmezanu Przygotowanie: Czosnek, pora i cebulę drobno posiekać. Cukinię obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki

Jaglusia
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami (bezglutenowa zasmażka) 118

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami.  Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.  1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Do garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa.   Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz

Di gotuje
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 137

każdy inny dzień tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku(...)rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu aż zmięknie.  Mięso podsmażamy na odrobinie oleju z pokrojonymi w kosteczkę pieczarkami i wszystkimi przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną oleju, kaszę odcedzamy i przekładamy do naczynia. Nakładamy mięso z pieczarkami i wszystko posypujemy cheddarem i parmezanem. Pieczemy

Czarnawisienka
Bulion warzywny z pieczarkami 154

mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać(...)Jakich? Dowiedzie się już niebawem! Składniki: (ok. 2 litry bulionu) 50 g masła 350 g białych części pora 250 g obranej marchewki 200 g obranej cebuli 200 g obranych pieczarek 100 g selera naciowego 3 listki laurowe pół małego pęczka z natki pietruszki 3 gałązki świeżego tymianku 2 litry wody   Przygotowanie bulionu warzywnego: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki (najlepiej

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania