pieczarki - 22435 przepisów (strona:434/1496)

Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 176

mrozimy – dużo lepiej na cieniutkie plasterki kroi się mięso twarde. Po zamrożeniu mięso ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy.   Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez(...)masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju z łyżką masła i na wysokim ogniu smażymy pieczarki, tak żeby się zrumieniły ale nie puściły wody. Do przesmażonych grzybów dodajemy cebulę, smażymy razem aż się zeszkli. Wrzucamy przeciśnięte ząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem

Karo in the Kitchen
Grillowany sandwich z pieczarkami i serem. 131

Jeżeli ktoś postrzega swoje relacje z jedzeniem w kategoriach winy i grzechu, to zalecam podjąć zdecydowane kroki, by choć na chwilę się od tego uwolnić. Dla grillowanego sandwicza z pieczarkami i serem! Pozwólmy zniewolić się smakowi i dajmy sobie przyjemność (i kalorie ;)), której wspomnienie będzie trwało dłuuugo... Składniki: 4 duże kromki chleba wiejskiego około 12 małych pieczarek 1 mała cebula(...)łyżeczka tymianku 1 pęczek natki pietruszki masło czosnkowe sól i pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle czosnkowym. Dodać oczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki oraz tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ser i posiekaną natkę, wymieszać i zdjąć z ognia. Kromki chleba posmarować dosyć grubo masłem czosnkowym i umieścić na dużej

zadanie-gotowanie
Krokiety z pieczarkami jajkiem 196

mleka 1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 i 2/3 szkl mąki  4 łyżki oleju szczypta cukru duża szczypta soli (lub inny ulubiony, sprawdzony przepis) Farsz: 50 dag pieczarek 2-3 cebule 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki masła 1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietów sól pieprz Panierka: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta(...)Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju. 3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić. 4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić.  5. Wykładać porcje farszu

Kto ugości moich gości?
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 151

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym, z dynią, pieczarkami i oliwkami, a dodatek rozmarynu i wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane(...)drobno posiekane 2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekane olej lub oliwa z oliwek 2 liście laurowe 600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę 100 g małych pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 250 ml czerwonego wina 4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami) 8 czarnych oliwek Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

karmelowy
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 219

naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek 60-70 g sera żółtego w kawałku lub w plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy(...)Ułóż roladki, złączeniem do dołu. Posyp je z góry niewielką ilością mieszanki przypraw. Przykryj naczynie z mięsem folią spożywczą lub aluminiową i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki i cebulę obierz. Pieczarki umyj z resztek ziemi i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek umyj i drobno pokrój. Resztę sera też pokrój w kosteczkę. W kubku wymieszaj

Anioszek w kuchni
Zielone śniadanie, czyli sadzone jajka na świeżym szpinaku, z pieczarkami i pomidorami 102

mocniej, wyjdę na taras i tam zjem śniadanie. Takie jak to poniżej. Przyłączycie się?? Składniki na 1 porcję: 1 jajko spora garść świeżego szpinaku 3 spore ząbki czosnku 2 pieczarki 3-4 pomidorki koktajlowe 1/3 papryczki chili 2-3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku szczypiorek Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i posiekać niebyt drobno. Czosnek obrać i każdy(...)ząbek przekroić wzdłuż na 3-4 części. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube plastry. Szpinak opłukać i osuszyć. Pomidorki Na patelni rozgrzać olej i na większym ogniu przesmażyć krótko pieczarki, papryczkę chili, pomidorki i czosnek. Wrzucić szpinak, zdjąć patelnię z ognia i przemieszać całość. Szpinak powinien być tylko częściowo sparzony. Wyłożyć wszystko na talerz. Na tej samej patelni usmażyć jajko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 185

warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej(...)wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim

Moje Qulinaria
Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym 92

łyżki śmietany 36%    sól    1 jajo    olej do smażenia    bułka tarta do obtoczenia kotletów Na sos:    300g pieczarek    1 duża cebula    sól    pieprz    łyżka oleju Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku(...)łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie sos (od czasu do czasu mieszamy). Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, tartej bułce i smażymy na oleju - na rumiano z obu stron Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym . SMACZNEGO

peggiwkuchni
Naleśniki z pieczarkami 178

się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy(...)szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół

Pobite gary Barbary
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 166

karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Małe kroimy na ćwiartki, większe na ósemki. Siekamy zieleninę, przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt grube ćwierć plasterki(...)ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosolić, lekko pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i na średnio wysokim ogniu smażymy grzyby do zezłocenia, co jakiś czas potrząsając patelnią. Do grzybów, gdy już złote i rumiane, dodajemy pokrojoną cebulę. Na mniejszym ogniu smażymy wszystko razem

Karo in the Kitchen
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 173

blachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore pieczarki ok. 50 g sera z niebieską pleśnią ok. 15 ciemnych oliwek kilka ząbków czosnku łyżeczka węgierskiej ostrej papryki w proszku sól pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju Ziemniaki obrać(...)pokroić w plastry grubości 2-4 mm. Pieczarki przekroić na połówki i każdą pokroić na 5-6 kawałków. Na blasze rozprowadzić olej. Na dnie blachy ułożyć grubsze plastry ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć kawałki pieczarek, a następnie rozdrobniony ser pleśniowy. Wyłożyć resztę ziemniaków, a następnie posypać oliwkami. Polać 3-4 łyżkami wody. Całość posypać solą, ostrą papryką i kminkiem. Na wierzchu

Weekendy w domu i ogrodzie
MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek 155

Zupa z cukinii i pieczarek. Ciekawe połączenie tych składników! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cukinia 1 mała marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki(...)miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Zupa pieczarkowa 117

Dziś środa, a jak środa to zupka :) Tym razem pyszna pieczarkowa :D Składniki: 500 g małych pieczarek 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko 2 marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować(...)minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek

Malinowo w kuchni
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 150

ponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.   Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła  50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 jajka 200ml mleka 4 łyżki(...)mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania