pieczarki - 22920 przepisów (strona:427/1528)

Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym 141

sztuk (jak szaleć to szaleć): Ugotowane liście kapusty, licząc średnio 2-3 liście na 1 gołąbka, a więc ugotować 1 średnią główkę kapusty 400-500 g pieczarek 200 g czerwonej soczewicy 200 g płatków ryżowych/lub ryżu (suchego) 3-4 cebule kilka (5-6) połówek suszonych pomidorów (im więcej tym lepiej) czubata łyżeczka pieprzu czubata łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka suszonego(...)ułatwi oddzielanie liści. Gotować w odpowiednio dużym garnku w posolonej wodzie (łyżeczka), najlepiej pod przykryciem. Kapustę można przygotować nawet dzień wcześniej, zresztą farsz również.   Farsz: Cebulę drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, tak aby dno garnka było całe przykryte, podsmażyć przez 3-4 minuty cebulę, na samym końcu

greenscarf
Kotlety mielone z pieczarkami 232

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem

https:KKuchniaMniam
Kotlety mielone z pieczarkami 704

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)słodkiej 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ok 2 łyżeczek soli bułka tarta tłuszcz do smażenia Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem

https:KKuchniaMniam
Kasza gryczana z pomidorami koktajlowymi i papryką 224

Dziś u mnie warzywa z patelni, szczególnie pomidory koktajlowe i papryka oraz kasza gryczana w roli głównej. Składniki: 400 g pomidorów koktajlowych 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pieczarki 3 suszone pomidory z zalewy w oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, oregano łyżeczka cukru pudru dla zrównoważenia smaku kilka łyżek oliwy z oliwek do podania: kasza(...)gryczana, makaron krótki lub spaghetti, tarty ser, natka, rukola lub bazylia łyżeczka masła Przygotowanie: Rozgrzewam oliwę, podsmażam posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodaję za chwilę pokrojone drobno suszone pomidory, pieczarki i paprykę w kostkę. Smażę aż papryka będzie lekko miękka a pieczarki puszczą sok, dodaję przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Duszę kilka minut, doprawiam do smaku. Kaszę gotuję w lekko

Zasmakuj Kuchni
Udźce kurczaka pieczone z ziemniakami i pieczarkami w majeranku 173

Składniki: 12 szt. udźcy z kurczaka 12 szt. ziemniaków 20 szt. pieczarek (niedużych) 4 łyżki suszonego majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól Sposób wykonania: Mięso nacieramy 3 łyżkami majeranku, zmiażdżonym czosnkiem, ostrą papryką i solą. Polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub na noc). Umyte ziemniaki (nieobrane(...)nacinamy co parę milimetrów uważając aby nie przeciąć je w całości. Mięso, pieczarki i ziemniaki wykładamy na blachę. Ziemniaki i pieczarki skrapiamy odrobiną oleju a następnie oprószamy solą i majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę. Podajemy z surówką (np. z  sałatką szwedzką

Qchnia po prostu
Sałatka śledziowa z cebulą, pomidorami i pieczarkami 186

filetów śledzia (marynowany) 1 duża cebula 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 70-80 g pieczarek (malutkich) olej do smażenia sól pieprz szczypta cukru natka pietruszki Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórko i smażymy na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami w całości kilka minut po czym dodajemy koncentrat i keczup , doprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)ewent szczypta cukru i na koniec po przestudzeniu dodajemy natkę pietruszki. Pokrojone śledzie układamy na dnie naczynia i przykrywamy kołderką z cebulki i pieczarek

Gotowanie jest łatwe
Cieciorkowe ajerkuchy ze miysym (Cieciorkowe naleśniki z mięsem) 204

jakego ôleju abo masła klarowanego mlyko i woda- musicie dać tyla, żeby Wōm niy wyszło ani za gynste, ani za rzołdke ciasto Do filowania: 500 g mielōnego miysa połra pieczarek 2 zōmbki czosku łeżka masła klarowanego paczka kiełkōw na patelnia 200 ml śmietōnki (moge być 18%) sōl i pieprz łeżka zielōw prowansalskich We misce wymiksujcie jajca, dodejcie 19 do tego(...)niech poczeko chwila na filowanie 26 . Na patelnia dejcie trocha masła klarowanego, zmielōne miyso, przeciśniynty czosnek, sōl, pieprz i leko 27 przipiyczcie. Potyn 28 wciepcie tam pokrajane pieczarki, kiełki i ziela prowansalske. Jak już pieczarki zmiynknōm, to wlyjcie śmiytōnka i bierymy sie za filowanie. Do środka ajerkucha dejcie trocha farszu, ze dwa plastry syra, klapnijcie, podpiyczcie jeszcze leko

Chop w kuchni
Stek Salisbury w sosie grzybowym 321

łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia: 2 łyżki oleju do smażenia: 1 łyżka masła Sos grzybowy: 250 g pieczarek ok. 30 g suszonych grzybów leśnych 50 ml śmietanki kremówki 30% 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka mąki do posypania: natka pietruszki sól morska świeżo mielony(...)ciepłej wody i zostawiamy na ok. godzinę do namoczenia. Po tym czasie grzyby dokładnie odciskamy, aby płyn miał bardziej intensywny smak (wody nie wylewamy!) i kroimy na mniejsze części. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety 0k. 4-5 minut z każdej strony

Poezja smaku
Schabowe dziadka Krzyśka 147

należy użyć, ponieważ zależy to głównie od Waszych upodobań i wielkości plastrów schabu jaki nabędziecie :) Ma być tak, aby całość cała zamknąć się wykałaczkami. Potrzebujemy: plastry schabu bez kości pieczarki papryka ogórki kiszone korbacze naturalne Wyroby Naturalne sól, pieprz Do obtoczenia: jajka bułka tarta Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę(...)dzielimy na paseczki. Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków papryki i ogórka kiszonego. Na wierzch kilka paseczków sera i zakrywamy drugą częścią plastra schabu. Boki przekłuwamy wykałaczkami, aby wszystko w środku trzymało się jak należy :) Postępujemy tak z każdym następnym plastrem schabu. Jajka rozkłócamy, doprawiamy solą i pieprzem.  Każdego gotowego kotleta obtaczamy w jajku i bułce

MamaOskarka
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 185

powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim.  Pieczarki pokroić na talarki(...)cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać np. z ryżem

Weekendy w domu i ogrodzie
Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami 1442

Rolada z żółtego sera zawinięta z mięsem mielonym, dobrze doprawionym i z dużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne lub na zimno jako wędlina na kanapki. PIECZONY SER: 600 g sera żółtego gouda 3 jajka 2 łyżki majonezu MIĘSO MIELONE: 400 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej papryka słodka mielona pieprz czarny pieprz ziołowy sól Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej

https:KKuchniaMniam
Fondue pieczarkowe w kokilkach. 161

początek musiałem zadziałać po swojemu. Teraz zaczynam myśleć o deserze! :) Składniki (na kokilkę 10 cm) : około 180 miękkiego sera pleśniowego (np. camembert, brie, munster - najlepiej mieszane) 8-10 mini-pieczarek   1 mały ząbek czosnku 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki oliwa sól i pieprz bagietka Wykonanie: Pieczarki pokroić w ćwiartki lub ósemki(...)sera usunąć skórkę i pokroić na kawałki. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Kokilkę natłuścić oliwą i wymieszać w niej pieczarki, ser i czosnek. Dodać wino, skropić obficie oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać pietruszką. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podawać natychmiast wybierając masę bagietką (najlepiej w dwie osoby

zadanie-gotowanie
Zupa krem z pieczarek 147

powstał: zupa krem z pieczarek? – Ostatnio piekłam sporo pasztetów pod zamówienia koleżanek i zostało mi sporo, ale to sporo wywaru. Wywar bardzo aromatyczny, bo prócz nogi indyka w jednym garnku wraz z warzywami (włoszczyzną) gotowały się boczek i łopatka. Wywar jest bardzo bogaty w różnorodne smaki a co najważniejsze – taki wywar może... Więcej The post Zupa krem z pieczarek

Magiczny Garnek
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 139

Bardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny. Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty(...)faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania vegeta natur – do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku

Zasmakuj Kuchni
Świąteczno-sylwestrowy śledzik w oleju z pieczarkami 222

śledziowych solonych a'la matias pół słoiczka musztardy sarepskiej 150 ml oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo  (można modyfikować w zależności od upodobań i potrzeb) słoik ogórków konserwowych słoik pieczarek marynowanych (u mnie 420 g po odsączeniu) 1 duża cebula czerwona Śledzie moczymy w czystej wodzie około 1,5 godziny, zmieniając raz wodę. Następnie odsączamy i odkładamy. Cebulkę, pieczarki(...)części, smarujemy z obu stron musztardą i kładziemy warstwowo : warzywa w kostkę - śledzie w musztardzie, warzywa w kostkę .. i tak do wykorzystana składników. Wierzchnią warstwę powinny stanowić pokrojone ogórki pieczarki i cebulka.  Całość lekko dociskamy d dna i powoli zalewamy olejem SemCo . Należy to robić powoli, czekając aż olej spłynie na dno, ponieważ może się okazać, iż wlaliśmy

CynamonemPoOczach