warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej(...)wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa obierz, seler, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj, pieczarki oczyść i drobno poszatkuj. Cebulę lekko podsmaż na rozgrzanym oleju (pilnuj, by się nie przypaliła lub nie zarumieniła zbyt mocno, wystarczy ją zeszklić), dodaj starte na tarce warzywa. Całość duś pod przykryciem na niewielkim
Moje Qulinariałyżki śmietany 36% sól 1 jajo olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Na sos: 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz łyżka oleju Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku(...)łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie sos (od czasu do czasu mieszamy). Ziemniaki mielimy, lub przecieramy przez sito. Dodajemy śmietanę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w jajku, tartej bułce i smażymy na oleju - na rumiano z obu stron Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym . SMACZNEGO
peggiwkuchnisię i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 4 białka 2 łyżki masła szczypta soli farsz 75 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 20 dag żółtego sera 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich sól, pieprz ponadto tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy(...)szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół
Pobite gary Barbarykarkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Małe kroimy na ćwiartki, większe na ósemki. Siekamy zieleninę, przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt grube ćwierć plasterki(...)ząbek czosnku, posiekaną drobno pietruszkę i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy, czy nie trzeba dosolić, lekko pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy w cieple. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i na średnio wysokim ogniu smażymy grzyby do zezłocenia, co jakiś czas potrząsając patelnią. Do grzybów, gdy już złote i rumiane, dodajemy pokrojoną cebulę. Na mniejszym ogniu smażymy wszystko razem
Karo in the Kitchenblachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore pieczarki ok. 50 g sera z niebieską pleśnią ok. 15 ciemnych oliwek kilka ząbków czosnku łyżeczka węgierskiej ostrej papryki w proszku sól pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju Ziemniaki obrać(...)pokroić w plastry grubości 2-4 mm. Pieczarki przekroić na połówki i każdą pokroić na 5-6 kawałków. Na blasze rozprowadzić olej. Na dnie blachy ułożyć grubsze plastry ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć kawałki pieczarek, a następnie rozdrobniony ser pleśniowy. Wyłożyć resztę ziemniaków, a następnie posypać oliwkami. Polać 3-4 łyżkami wody. Całość posypać solą, ostrą papryką i kminkiem. Na wierzchu
Weekendy w domu i ogrodzieZupa z cukinii i pieczarek. Ciekawe połączenie tych składników! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 cukinia 1 mała marchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki(...)miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyDziś środa, a jak środa to zupka :) Tym razem pyszna pieczarkowa :D Składniki: 500 g małych pieczarek 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko 2 marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować(...)minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek
Malinowo w kuchniponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym. Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła 50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 jajka 200ml mleka 4 łyżki(...)mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut
Gotowanie i blogowanieSmakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli 2 łyżki mleka do smarowania Rozpuszczam 6 łyżek(...)układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając
Gotowanie i blogowaniewołowiny po około 100-150 g (zależy od ich powierzchni, muszą pokryć dno i „górę” kanapki) 1 chleb – koniecznie okrągły, jak nawyższy, całkiem spory 150 g pieczarek 150 g bekonu w plasterkach ok . 150-200 g świeżego szpinaku baby 150 g sera cheddar w plastrach 150 g innego sera w plastrach – Waszego ulubionego, ja polecam sery(...)usmażyć do stopnia co najwyżej medium-rare). W trakcie smażenia wrzucić na patelnię łyżkę masła i polewać steki w trakcie smażenia. Odłożyć do ostudzenia (najlepiej na kratkę, nie talerz). Pieczarki pokroić dość drobno, podobnie cebulę. Podsmażyć razem na patelni po stekach, odłożyć do wystudzenia. Podsmażyć bekon na chrupko. Z chleba odkroić górną warstwę (jak do żurku) i dokładnie wydrążyć chleb
Pociąg Do Kuchnimięsa wieprzowego pieczeniowego 80-100 g margaryny 3 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek 200 g pieczarek 1-2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławska) WYKONANIE Mięso umyć i pokroić na niezbyt grube plastry. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę, na gorącą kłaść(...)czasu do czasu dolewając wody i obracając je. Pod koniec smażenia (u mnie po godzinie), pozwolić odparować mocno wodzie i mięso przypiec nieco z każdej strony. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i wrzucić do garnuszka. Przelać do nich przez sitko nieco tłuszczu z pieczeni i doprowadzić do wrzenia. Do małego garnuszka nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 kg pieczarek 1 duża cebula 60 dag wędzonej kiełbasy 2 marchewki szklanka groszku ( u mnie mrożony) 7-8 kiszonych ogórków 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy(...)czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Jak trzeba podlewamy trochę wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Można dodać wodę z ogórków dla uzyskania kwaśniejszego smaku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryGęsta zupa pieczarkowa Składniki 200 g wieprzowiny z kością 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek pora 3 ziemniaki 1 duża cebula oliwa koperek liść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę(...)dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na dużych oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam pieczarki, cebulkę i por, następnie dodałam do zupy. Na sam koniec gotowania dodałam przyprawy i zioła. W osobnym garnku ugotowałam makaron
nietadietaZupa pieczarkowa Składniki: 5 kurzych skrzydełek 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek pora 8 ziemniaków 1 cebula oliwa z oliwek koperek natka pietruszki liść laurowy majeranek lubczyk sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju lnianego Do garnka włożyłam kurze skrzydełka, zagotowałam i odlałam wodę. Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka z mięsem(...)nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu. Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze
nietadieta