potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso(...)myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu
PatiGotujecukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe narzędzie, które(...)ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei
Pieguskowa KuchniaBigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo(...)tylko odcisnęłam, jest lekko kwaśny. Jeśli za takim nie przepadacie wypłuczcie kapustę wg uznania i do smaku. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule 6 pieczarek szklanka 250 ml passaty pomidorowej pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki opcjonalnie: łyżka cukru olej do smażenia
Zasmakuj Kuchniteż rozgrzewa w jesienne chłodne wieczory. Do farszu wykorzystałam pyszny kielecki sos meksykański od Społem Kielce. Idealny do wielu dań np. spaghetti, mięsnych sosów, pizzy itd. Spróbujcie. Składniki: 2 pieczarki około 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki kieleckiego sosu meksykańskiego od Społem Kielce posiekany por – około 1 łyżki 3 plastry schabu wędzonego parzonego sól i pieprz(...)smaku żółty ser Przygotowanie: Podsmażamy cebulkę (u mnie na maśle). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (u mnie same kapelusze), posiekany por i pokrojony w kostkę / paseczki schab wędzony parzony. Chwilę smażymy, aż pieczarki zaczną puszczać sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Następnie dodajemy kielecki sos meksykański. Zostawiamy jeszcze chwilę na patelni, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy
Słodkie okruszkiNadzienie: 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru 100 g ricotty 2 jajka 4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego) 15 mini pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć(...)oleju. Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek i cukier. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut. Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem. Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto
zadanie-gotowanieulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy(...)zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny
Izabelawkuchnistworzenia głównej bohaterki dzisiejszego wpisu, a to za sprawą tofu. Jakoś tak napatoczyło się podczas mojej niezwykłej wyprawy między działem z nabiałem, a działem z przekąskami. Pomyślałam o pieczarkach, które leżały nietknięte w lodówce i że w sumie fajnie by było je ze sobą połączyć. Finalnie pasta wyszła naprawdę smaczna. Zdaję sobie sprawę z tego, że tofu można(...)nawet najbardziej zagorzałych przeciwników. Pasta jest kremowa - idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, a ponadto jeszcze lepiej smakuje z kawałkiem ogórka kiszonego i pomidora. Składniki: kostka tofu naturalnego (200g) kilka pieczarek 1/2 cebuli olej roślinny sól, pieprz odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Na oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i cebulę, solimy do smaku. Blendujemy wraz z tofu i przyprawami
Kuchnia Elliezrodził coś naprawdę pysznego. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione. SKŁADNIKI: 200g pieczarek 1/2 puszki mleka kokosowego 50g kostki sojowej (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz czarny mielony, sól podajemy z ziemniakami WYKONANIE: Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilka(...)minut. W tym czasie obieramy i kroimy w plasterki cebulę oraz pieczarki. Najpierw przez kilka minut podsmażamy cebulkę (na niewielkiej ilości oleju), gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Odcedzamy kostkę sojową i również wrzucamy ją na patelnię. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i ok 7 min dusimy pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy według uznania, wyciskamy czosnek i na niewielkim ogniu stale
healthy dreamsLubelli jest super, jestem nim zachwycona i będę z niego korzystać. Jeszcze nie jedną lazanię przygotuję, mam już kilka pomysłów. Zapraszam :) Składniki: 50 dag fileta z kurczaka 50 dag pieczarek 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku sól do smaku pieprz czarny mielony o smaku papryka słodka mielona do smaku zioła prowansalskie według uznania pół łyżeczki przyprawy(...)masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały
IzabelawkuchniPełne smaku, kotlety drobiowe z pieczarkami i serem. Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy
Smak mojego domuprostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i podsmażamy(...)patelni. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem
My simple kitchenChcę Wam dziś pokazać jak zrobić w mniej niż kwadrans smaczny sos pieczarkowy. Doskonale nada się do kotletów z jajek Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki śmietana 18% do zup i sosów sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki, przełóż na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmaż cebulę pokrój(...)kostkę i dodaj do smażących się pieczarek czosnek obierz i przeciśnij przez praskę na patelnię do pozostałych składników pietruszkę posiekaj, dodaj na patelnię na końcu dodaj śmietanę wymieszaj wszystko razem, dodaj sól i pieprz, gotowe Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujecukinią i kiełbasą to danie jednogarnkowe i zdecydowanie kojarzące się ze zbliżającą się jesienią. To danie pełne kolorowych, dojrzałych warzyw, które o tej porze roku smakują najlepiej. Cukinia, papryka, pieczarki, pomidory i aromatyczna kiełbasa to podstawowy skład mojego lecza. Nie ukrywam, że najwięcej czasu zajmuje przygotowanie i pokrojenie wszystkich potrzebnych do tego dania warzyw. Porządne noże to podstawowe narzędzie, które(...)ugotować spory garnek lecza i część potrawy wekuję na zimę. Dzięki temu mogę cieszyć się wspaniałym smakiem warzyw zimową porą. Leczo z cukinią i kiełbasą cukinia kiełbasa kolorowa papryka pieczarki cebula czosnek pomidory olej sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy, ulubione zioła, opcjonalnie koncentrat pomidorowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na dużej patelni podgrzać niewielką ilość oleju i po kolei
Pieguskowa Kuchniasię makaron oraz przyprawy i saszetka z olejem - do dania wykorzystałam całość. Przyprawy z orientalną nutą w daniu przełamałam słodką papryką oraz kwaskowymi suszonymi pomidorami, a do tego dodałam pieczarki i kiełki. W efekcie otrzymałam obiad dla dwóch głodnych osób ;) Na stronie marki znajdziesz przykładowe przepisy z wykorzystaniem dań instant oraz ciekawostki dotyczące kultury lub ciekawych miejsc do odwiedzenia - sprawdź(...)zupy instant Składniki: 1 zupa instant OYAKATA Kurczak po japońsku 250 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 150 g kiełków na patelnię stir-fry 100 g mini pieczarek 5 suszonych pomidorów 4-5 łyżek tartego parmezanu Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Paprykę kroimy w drobne kawałki, mini pieczarki na pół
Kolorowy Przepisownikjajka: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pieczarek 1 duży pomidor 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką(...)stopni C. Następnie po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ i miksujemy na gładką masę. Przygotowujemy zamiennik jajka i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy cebulę, obrany czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. nastęĻnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito
Lamarida.pl