można je pominąć i przygotować wersję wegetariańską. SKŁADNIKI 2 duże cebule 400-450 g piersi z indyka oliwa 200 g czerwonego ryżu 2 czerwone papryki 2 brokuły 250 g pieczarek 1 szklanka wody sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w małą kostkę lub piórka. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebule i mięso przełożyć(...)papryką. Włączyć palnik i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa i cebuli wlać szklankę wody, następnie dodać paprykę i pieczarki, po czym nałożyć pokrywę i dusić do miękkości. Brokuły obrać w niewielkie różyczki
Passions hobbies lifeDziś zapraszam Was na proste, pyszne i naprawdę sycące danie. Młoda kapusta z kiełbasą jałowcową, papryką i pieczarkami , to idealny majowy obiad. Osobiście uwielbiam takie dania i zjadam je bezpośrednio z garnka od po prostu z kromką świeżego pieczywa. I… nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około(...)szklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka, lekko ugniatamy i zalewamy wodą do wysokości kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki
Słodkie okruszkiporcja Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 50 ml mleka szczypta soli 20 g szynki 20 g sera żółtego 50 g papryki (zielonej, żółtej i czerwonej) 2 sztuki pieczarek 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Pieczarki pokroić i podsmażyć przez 5 minut na maśle. Zmiksować dokładnie jajka, mąkę i mleko. Dodać pokrojone w kostkę papryki, szynkę, starty ser, podsmażone pieczarki, szczyptę soli
KuchniaWeDwoje.plSzakszuka (Shakshouka) to danie kuchni tunezyjskiej, dosłownie oznacza „bałagan”, w praktyce są to gotowane jajka w sosie pomidorowym z różnymi dodatkami, takimi jak papryka, bakłażany, cukinia, pieczarki. W podstawowej wersji zawiera jajka, sos pomidorowy, cebule i paprykę. Ale nie ma co się ograniczać, wrzucajmy na patelnię to na co akurat mamy ochotę! Zapraszamy do wypróbowania naszej wersji. Smacznego! Ilość(...)porcje Czas przygotowania: 20 min Składniki: – 2 jajka rozmiar L – 1/2 małego bakłażana – 6 średnich pieczarek – 1 puszka krojonych pomidorów – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego – 1/2 łyżeczki kuminu – 1/4 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka mieszanki ziół: bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku
Podwójnaporcjaupragniona wiosna nas nie rozpieszcza, trzeba więc dopieścić się samemu. Pasztet pieczarkowo-porowy składniki: 400 g ciecierzycy - 1 puszka 4 łyżki ziaren słonecznika 2 pory 1 marchew 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz olej lub masło klarowane(...)smażenia wykonanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por myjemy i kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i również kroimy na plasterki. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na rozgrzanym maśle lub oleju podsmażamy por i cebule z czosnkiem. Po chwili możemy dołożyć marchewkę. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok. Na tej samej patelni możemy podsmażyć pieczarki
Przysmaki Karolkiwłożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Thermomix – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przygotowanie nadzienia – pieczarki umyć, pokroić w plasterki. cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż lekko zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć aż cała woda(...)ciasto podzielić na dwie części. Jedno z ciast rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25 cm. Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć szynką i obłożyć podpieczonymi pieczarkami. Obsypać serem. Zostawić trochę sera na koniec do obsypania. Zawinąć ciasto. Zawinąć ciasto w wałek. Pociąć na 4 cm kawałki. Położyć na blaszkę obsypaną mąką. Lekko spłaszczyć każdą małą pizzę
Kuchnia PokoleńBardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry(...)miękkie (około godziny). Po tym czasie wywar przelać przez durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą
Passions hobbies lifesól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę do pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor surowizny. Dodać grzyby, doprawić solą pieprzem i oregano. Smażyć(...)cała woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą
Kuchnia PokoleńJeśli lubicie kotlety mielone , to te nadziane podsmażonymi pieczarkami również Wam zasmakują. Mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Zachęcam do zrobienia :) Składniki na kotlety: 600 g mielonej karkówki 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Ponadto: bułka tarta(...)obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu ) 250 g pieczarek Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę tartą łączymy z wodą. W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Smak mojego domuSzybka i smaczna przekąska, w sam raz na imprezę czy też dodatek do obiadu. A to wszystko z kilku składników Składniki: 0,5 kg średnich pieczarek 3 jajka 3 łyżki mleka sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy i obieramy, odcinamy nóżki i pozostawiamy same kapelusze. W misce roztrzepujemy jajka dodając mleko i przyprawy w dowolnej(...)ilości. Należy pamiętać aby przypraw dodać ciut więcej ponieważ przy małej ilości przyprawa może nie być w ogóle wyczuwalna. W jajkach moczymy dokładnie pieczarki, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na oleju z obu stron aż panierka się ładnie zarumieni i gotowe !! Smacznego :) i uwaga... szybko znikają
W Moim Magicznym DomuZostało mi jeszcze kilka pieczarek i dodałam je rosołku..pycha. skrzydełka, udka lub porcje rosołowe kilka pieczarek 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić, kurczaka umyć, Pieczarki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki [oprócz makaronu] umieścić w dużym garnku i zalać
Moje domowe kucharzenieprzykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól kilka gałązek świeżego tymianku Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i kroimy(...)Rozgrzewamy olej i na dość sporym ogniu, krótko podsmażamy mięso. Gdy już będzie zrumienione z każdej strony dodajemy pokrojoną cebulę, w pióra lub kostkę. Gdy cebula się zeszkli- dokładamy pieczarki, ja lubię duże kawałki, więc spore pieczarki kroiłam w ćwiartki. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę i sos sojowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie, około
Pichceniomaniajednak możecie użyć do jego przygotowania suszonych grzybów. Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji) ok. 1,2 kg łopatki 400 g suszonych grzybów 1 kg pieczarek 400g śmietany 18% masło cebula sól pieprz ulubione przyprawy Pieczona łopatka z sosem grzybowym – przepis: Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy(...)godziny aby przeszła ich aromatem. Grzyby (najlepiej na noc) namaczamy w wodzie. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę . Jak będzie już szklista dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i odsączone z wody oraz pokrojone w kostkę grzyby. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dusimy całość przez ok. 20-25 minut, aż grzyby zmiękną i odparuje część wody z pieczarek. Śmietanę hartujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego zdrowszy pomysł na obiad. Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie). Taki obiad przygotowuje się naprawdę szybko. Do tego jest lżejszy i pełen pełnowartościowych składników. Warzywa, pieczarki, jogurt i wspaniałe multigrano z siemieniem lnianym … Coś wspaniałego. Spróbujcie, szczerze polecam Składniki: 9-10 pieczarek 3 garście warzyw na patelnię* 2 cm pora 2-3 łyżki oleju lub oliwy(...)warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona i zielona papryka) Przygotowanie: Multigrano z siemieniem lnianym gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (20 minut). Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy przez 2-3 minuty na rozgrzanym oleju (lub oliwie z oliwek), doprawiając je solą i pieprzem. Następnie dodajemy 3 garście mieszanki warzyw na patelnię
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 kg indyka (polędwiczki) 500 g pieczarek 450 g mrożonych brokułów 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 5 łyżek ciemnego sojowego sosu 2 łyżki masła 100 g śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i obsmażamy(...)garnku na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek, masło i pokrojone w plastry pieczarki. Całość oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną wlewamy do garnka sos sojowy i 1,2 litra gorącej wody. Do gotującego się sosu wkładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu przez 35 minut (pod przykryciem). Po tym czasie do sosy wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość
Qchnia po prostu